Den of Thieves (reż. Christian Gudegast)
Właśnie obejrzałem najlepszy film pierwszej połowy 2018 roku. Chciałoby się rzec: "Heat" na miarę XXI wieku. Nie tak dobry jak oryginał (co jest oczywiste), ale w swojej kategorii wymiata. Testosteron, twardzielstwo i kult męskości wylewają się tu z ekranu hektolitrami, lecz bez żałosnej karykatury samców alfa znanej choćby z "Sabotażu" Ayera. Reżyser wyraźnie znajdował się pod wpływem arcydzieła Manna, kiedy kręcił DoT. I choć nie udało mu się uchwycić poetyckości czy głębi pierwowzoru, to mając do dyspozycji przeciętnych aktorów (w tym rapera w obsadzie), stworzył coś wspaniałego.

Nie byłbym sobą, gdybym w ostatnim zdaniu nie wspomniał o broni palnej. Film stanowi prawdziwy gun show fest dla osób jarających się tematem. Aktorzy przeszli bojowy trening z jej użyciem, co widać w każdej scenie i w tym, jak się poruszają czy intuicyjnie zmieniają magazynki. Serce roście, patrząc na dbałość o szczegóły czy zaplecze merytoryczne.

9/10

Odpowiedz
Pablo Schreiber wspomina, że więcej czasu poświęcił na trening z bronią do DoT niż kiedy grał w "13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi", co (jak się o tym pomyśli przez chwilę) jest raczej niespotykane. Ten drugi film to w końcu oparte na faktach kino wojenne, gdzie realizm pola walki jest priorytetem.

Z kolei 50 Cent nawet nie musiał trenować, on już ogarnął extensive weapons training dawno temu u siebie w piwnicy ;)

Odpowiedz
To naprawdę fascynujące newsy, że faceci, którzy brali udział w kinie gangsterskim przygotowując się do roli mieli treningi z bronią. Naprawdę fascynujące wieści.

Odpowiedz
Jezu, nie możesz iść być upierdliwa gdzie indziej?
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
Nie mogę jeżeli ktoś pisze takie "oczywiste oczywistości" Mental jara się tym jakby wczoraj pierwszy raz zobaczył kino gangsterskie i odkrył jak się je kręci.

Odpowiedz
Monia, zagadka:

W kontekście tego tematu i poświęconego mu filmowi który post coś do niego wnosi? Twój czy Mentala?

Odpowiedz
Monika chyba nie ogarnęła :-). Mental porównuje ilość treningu z bronią do obu filmów a nie fakt, że w ogóle taki trening jest.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Ogarnęła, ogarnęła.
Po prostu chce mieć pewność, że w plebiscycie nikt jej nie wyprzedzi :)
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Film obejrzałem, bardzo dobry. Najlepsza postać to oczywiście Big Nick i czekam na sequel w którym ma powrócić.

Odpowiedz
Monika napisał(a):Naprawdę fascynujące wieści.

Fascynujące, bo to nie jest żadna reguła. Jak zbierzesz wszystkie filmy sensacyjne/gangsterskie z ostatnich trzech dekad, to w większości widać fuszerkę i parodię tematu. Mann był chyba pierwszym reżyserem, który na poważnie podszedł do treningu strzeleckiego (prawdziwa amunicja, ćwiczenia pod okiem komandosów etc.). Tymczasem z tego, co czytam, Gudegast w ogóle pojechał po bandzie: na kilka tygodni przed rozpoczęciem zdjęć wysłał wszystkich aktorów na rozległy trening. "Bandyci" trenowali pod okiem wojskowych, "policjanci" pod okiem operatorów SWAT. 50 Cent przyznał, że choć regularnie nosi przy sobie broń w prawdziwym życiu, to nie miał pojęcia, jak mało wie i cienko zna się na rzemiośle. Zatem tak - to są bardzo fascynujące wieści.

Odpowiedz
A więc w końcu obejrzałem i mogę szczerze polecić.
9/10 jak Mental nie dam, bo maniakiem broni nie jestem, ale solidne 8/10 jak najbardziej.
Doskonałe kino, nie przekombinowana i prosta ale nie prostacka fabuła. Świetnie zagrane (nie ma jednej złej roli, a Butler wreszcie ma okazję pokazać, że jest dobrym aktorem), a Schreiber to w ogóle ma 300 kilogramów charyzmy w tym filmie,
No i oczywiście szczelaniny fantastyczne :D

Faktycznie widać dużą inspirację "Heat", ale zrobioną po bożemu. Stara, oldskulowa epa.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Fajnie, że wreszcie prawdziwi mężczyźni zaczęli wypowiadać się o tym filmie, a nie hippisi i kobiety :)

Odpowiedz
Dlaczego strzelanina w "Heat" jest lepsza od tej w DoT?

- lokacja;
- dźwięk;
- strzelanina w "Heat" nie została zaplanowana jako finał;

Porównanie obydwu sekwencji:

Odpowiedz
Mocne, brawurowe, dobrze zrealizowane kino. Bohaterowie świetnie zarysowani, kibicowałem każdemu ale i tak końcówka zmiotła wszystko, bo twist - którego kompletnie się nie spodziewałem - zrobił na mnie wrażenie. Bo w sumie cały film niby jest prosty, niby podrabia Manna ale i tak na końcu dowala do pieca tym twistem, że zadowolenie wzrosło o 300%

Fajnie, że niemal nieznani aktorzy czy raczej z tej niższej półki zrobili taki kawał roboty i spisali się na medal. Ogólnie: nazwiska za tą produkcją raczej nie dawały nadziei, ale wszystko zatrybiło. Weapon handling także na poziomie a manewry na autostradzie i zachowanie taktyczne wywołały przyjemny dreszczyk. Wszystko tutaj dobrze zagrało.

9/10
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
[Obrazek: xn95tyd.jpeg]
Polski już nie ma.

Odpowiedz
Kluski, idealne :)

Odpowiedz
Dobra rzecz, ale nie oszukujmy się - to w zasadzie remake Heat z motywami z The Town i Podejrzanych oraz paru filmów o przekrętach. W dodatku brzydko nakręcony w chuj - kolorystyka jak z filmów netflixa, w ogóle zero własnego charakteru, jakichś klimatycznych ujęć miasta, etc. Bohaterowie też nie mają startu do tamtej paki, bo są tu w zasadzie ledwo nakreśleni poza dwoma głównymi gościami. Końcowa strzelanina strasznie chaotycznie pokazana, no i... durna troszkę :) Zresztą dziur w skrypcie trochę się znajdzie - całość nadrabia testosteronem (ta scena w mieszkaniu po dymaniu - miodzio!) i energią za to, przez co ten lwi metraż się nie dłuży. Mogli sobie jednak darować te końcowe wyjaśnienia, bo nagle jakby kompletnie inny film. Zresztą widzę, że na horyzoncie jest sequel - whaaaaat? xD

7/10 z serduszkiem za Butlera i scenę z misiem :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
DoT będzie mieć sikuel, a Heat nie :p

Fajna scena budująca postaci to była ta, jak córka 1/2 Dolara wychodziła na randkę i ojciec zaprosił pretendenta na stronę :) Zresztą, kibicowałem, bad guyom choć wiadomo było, jak to się skończy.

Ale w całości to istotnie DoT kalkuje Heat w wielu miejscach, a niektóre sceny są baaaaardzo podobne w budowie i wymowie.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Jak kserować to tylko tak, uwielbiam ten film, Heat jest tylko jedno ale takich filmów powinno powstawać więcej.

Odpowiedz
(10-06-2021, 11:36)Debryk napisał(a): DoT będzie mieć sikuel, a Heat nie :p

Ale to nie są właśnie filmy na sequele, a tu jeszcze widzę w obsadzie gości, którzy nie żyją :D

Cytat:Fajna scena budująca postaci to była ta, jak córka 1/2 Dolara wychodziła na randkę i ojciec zaprosił pretendenta na stronę

Owszem, ale te sceny były gdzieś jakby obok - fajne same w sobie, ale czy jakoś w oderwaniu od głównej linii (no i w ogóle tak trochę jak z Bad Boysów, gdzie też wujek Will wziął młodego na stronę - tylko tam była komedia). 50 cent to dalej 50 cent, którego właściwie poza tą sceną nie znam.

Aha, jeszcze z plusów świetna piosenka na koniec - właśnie odkryłem kolejną zacną kapelę :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon