Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Zakładam oddzielny temat bo wydaje mi się że temat wart jest szerszego potraktowania.
W USA przyznawaniem kategorii wiekowych zajmuje się MPAA (Motion Picture Association of America - http://mpaa.org/ ) i widzę że nie tylko ja nie mogę pojąć, jakimi to kryteriami kierują się zasiadający tam ludzie. Kilka przykładów:
- Terminator 3 - dostał od MPAA R za strong sci-fi violence and action, and for language and brief nudity. Science fiction violence? WTF? Owszem, główne starcia odbywają się na linii cyborg-cyborg ale litości, daleko im do jakiegokolwiek realizmu. Brzydkiego języka nie pamiętam, nawet jeśli jakiś jest, to można było się tego pozbyć, nie wpływa to ani trochę na film. Nagość? Loken była chyba pokazana od tyłu, tak? Litości...
- Beowulf - film Zemeckisa dostał PG-13 za intense sequences of violence including disturbing images, some sexual material and nudity. A co mamy w rzeczywistości? Rozrywanie ludzi na pół, rzucanie ludźmi, uderzanie ludźmi o ziemię, przebijanie ludzi, krew tryskającą na ściany, Grendela kaleczącego sobie głowę pazurem, krwawe odrywanie ręki Grendela, Beowulfa masakrującego morskie stwory itp. Bzdury typu naga, złota Angelina Jolie i dupa Beowulfa pomijam, bo to naprawdę pierdoły. Nie wiem czym kierowali się ludzie z MPAA, ale ten film to ewidentna eRka.
Podsumowując: realistyczna, ale animowana, krwawa przemoc jest PG-13, natomiast aktorska, w ogóle nierealistyczna, bezkrwawa przemoc już R :?
22-03-2008, 15:19
R dla Terminatora 3 to przede wszystkim scena z przebijaniem faceta ręką na wylot. Myślę że to wystarczyło. Reszta to drobiazgi.
22-03-2008, 15:30
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
Mierzwiak, Beowulf jest komputerowy. komputerowa przemoc to żadna przemoc. pisałem o tym kiedyś - wywiązała się całkiem płodna polemika. komputer wytwarza barierę bezpieczeństwa między widownią a tym, co dzieje się na ekranie. komputer potęguje iluzję, stawia tak potężny mur fikcji pomiędzy odbiorcą a filmem, że wszystko staje się dozwolone.
z kolei T3 to faktycznie kuriozum. film taplający się w sofotowym klimacie rasowego PG-trzynastkowca dostaje nagle kategorię R. za co? po co? za "strong sci-fi violence"? dajcie spokój. podejrzewam, że poszło o pesymistyczne, mocni nieamerykańskie zakończenie.
22-03-2008, 15:35
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
Nie od dziś wiadomo, że MPAA nie jest jakieś super-konsekwentne w swoich ocenach. Chodzi raczej od humoru oglądających. Polecam dokument "This Film Is Not Yet Rated" z 2006, o działalności MPAA właśnie. Może się spodobać fanom eRek i można się dowiedzieć jak czasem nie wiele brakuje, żeby dostać NC-17.
22-03-2008, 15:40
Banned
Mental napisał(a):komputer wytwarza barierę bezpieczeństwa między widownią a tym, co dzieje się na ekranie. komputer potęguje iluzję, stawia tak potężny mur fikcji pomiędzy odbiorcą a filmem, że wszystko staje się dozwolone.
W komputerowym filmie który jest wystylizowany - owszem. Ale Beowulf, abstrahując od jakości animacji ruchów czy innych drobnych bubli, jest niemalże fotorealistyczny, postacie wyglądają jak prawdziwi ludzie, ten film swoim wyglądem naśladuje film aktorski. Potęgowanie iluzji to dla mnie żaden argument.
22-03-2008, 15:45
Nowy
Liczba postów: 343
Liczba wątków: 1
W komentarzu do "Usual Suspects" Synger mowil, ze modlil sie, zeby film nie dostal Rki za scene mordowania dzieci. Film ponoc wrocil z PG-13 i notka "powodzenia, to naprawde swietny film". Czyli i w MPAA sa ludzie. Ale klasyfikacji niektorych filmow nigdy nie zrozumiem. Zreszta, widac, ze teraz cenzura bardziej uderza niz kiedys. "Invasion Of Body Snatchers" dostalo PG, PG-13 "Jurassic Parku" chyba tez nie przetrwaloby dzisiaj.
Ostatnio obejrzane:
TDK - 8/10 jako film, 10/10 jako Batman
Once Upon A Time In America - 11/10
Alien^3 - 9+/10 | 11/10 (se)
Heat - 11/10
22-03-2008, 15:58
Ambasador białej rasy
Cytat:Potęgowanie iluzji to dla mnie żaden argument.
skoro żaden argument, to dlaczego Apocalypto zostało z marszu oskarżone o mega epatowanie, a Beowulf potraktowany jak fajna bajeczka? tu nie chodzi o gatunek. można zrobić hardkorowy film o Wikingach albo piratach (na który swoją droga czekam i doczekać się nie mogę), można też nakręcić konkretnie debilnego Pathfindera dla dzieci w klimacie najbardziej infantylnych RPG-ów.
MPAA najbardziej obawia się tych filmów, które realistycznie opowiadają historię.
22-03-2008, 15:58
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
To juz mogles, Mierzwiaku, pokopiowac wiadomosci z topiku o Terminatorze.
Matrixy
Brak graficznej przemocy, no chyba, ze ktos za przemoc uznaje drewniane sceny walk, ale wciaz sa one pozbawione lamanych konczyn, rozcietych twarzy i wybitych zebow. Ciala wchlaniaja kule ze stosownym dymkiem, ludzie nie klna, a zadna pani nie da po oczach niczym-co-normalnie-jest-zakryte.
Werdykt MPAA: R (Że Co, Kur..?!)
Constantine
Te same zarzuty, co do tworu rodzenstwa Wachowskich, tyle ze tu pada jeden fuck, ale w PG-13 sa dozwolone dwa, wiec nie ma to wplywu na kategorie wiekowa.
Werdykt MPAA: R (ponowne ŻCK)
Punisher (2004)
Tutaj sprawa ma sie o tyle dziwnie, ze film udaje kategorie R. Niby jest krew, niby przeklinaja, niby kule rozrywaja ciala, ale wszystko to takie wymuszone i bez tej surowosci z lat '80. Przemocy jest malo (nie chodzi o jej drastycznosc, tylko, ze malo strzelanin i innych okazji do pokazania krwi) a fucki takie jakies beznamietne.
Werdykt MPAA: R (ale zdobyte najmniejsza linia oporu)
Shooter
Film dostal kategorie R ze wzlgedu na kilka drastycznie rozerwanych glow w prologu i odstrzelona reke w koncowce. Reszta filmu jest PG-13, az dupe sciska. Widac dzisiaj wszystko juz kreca pod PG-13, a potem zastanawiaja sie co by tu dokleic, zeby dac sztuczne R.
Werdykt MPAA: R (ale przemoc jest tak sztuczna i w tak malych ilosciach, ze bardzo to naciagane R)
Deckard, jak to, Usual Suspects wrocil do Singera z notka PG-13? Przeciez ten film to mocna eRka.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
22-03-2008, 15:59
Ambasador białej rasy
Hitch napisał(a):w PG-13 sa dozwolone dwa [faki - dopisek Mentala]
aż dwa? no to tera wiadomo, czemu T3 dostał R - tam są trzy:)
22-03-2008, 16:12
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,261
Liczba wątków: 67
przede wszystkim należy pamiętać, że po 9.11 sporo się w ichniejszej mentalności zmieniło i filmy są teraz oceniane bardziej rygorystycznie. Constantine dostał R chyba za samo podejście do religii, alkoholu i papierosów, a nie za bluzgi.
Poza tym - jak napisał Crov - wszystko zależy kto taki film oceni (bo wiadomo, że siedzi tam mnóstwo różnych osób) i jaki miał tego dnia humor
22-03-2008, 16:13
Ambasador białej rasy
Deckard napisał(a):W komentarzu do "Usual Suspects" Synger mowil, ze modlil sie, zeby film nie dostal Rki za scene mordowania dzieci. Film ponoc wrocil z PG-13 i notka "powodzenia, to naprawde swietny film".
Usual Suspects w PG-13??? arcydzieło kryminału i jeden z najlepszych filmów lat 90-tych w PG-13??? przecież tam przeklinają na potęgę. nie ma dialogu bez "skurwysyna". słynna scena na komisariacie, kiedy bohaterowie po kolei wychodzą przed szereg i wypowiadają każdy po swojemu: "fuckin' cocksucker motherfucker" przeszła niezauważona? toś mnie teraz rozwalił, Deckard.
ps: u mnie na dwudyskowym wydaniu widnieje znaczek "Dozwolone od lat 18".
22-03-2008, 16:18
Nowy
Liczba postów: 343
Liczba wątków: 1
hmm imdb podaje, ze R. Ale dam sobie reke uciac, ze taki dialog mial miejsce...hmm moze chodzilo o nc-17? Dziwne.
edit: nie mam w tej chwili plyty w domu zeby sprawdzic, ale pamietam wyraznie - niech ktos zajrzy:) (mam to samo dwuplytowe wydanie). Zaraz na poczatku w komentarzu rezysera i scenarzysty o tym wspominaja.
Ostatnio obejrzane:
TDK - 8/10 jako film, 10/10 jako Batman
Once Upon A Time In America - 11/10
Alien^3 - 9+/10 | 11/10 (se)
Heat - 11/10
22-03-2008, 16:20
Ambasador białej rasy
Hitch napisał(a):Widac dzisiaj wszystko juz kreca pod PG-13, a potem zastanawiaja sie co by tu dokleic, zeby dac sztuczne R.
w rzeczy samej tak właśnie jest. poza tym scenariusze są mocno debilne, a takich nikt nie weźmie na poważnie.
22-03-2008, 16:22
悟
Mefisto, w Spawnie jest podobne podejscie do religii co w Constantine, a film ma PG-13.
Deckard, napewno chodzilo o NC-17. Przeciez, hello, scena z dzieckiem dostajacym kulke w leb, od wlasnego ojca! Moze nie jest to wyeksponowane, ale sam fakt jest (powinien byc) nie do przelkniecia dla 13 latkow.
-- Laozi
22-03-2008, 16:27
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
Deckard napisał(a):hmm imdb podaje, ze R. Ale dam sobie reke uciac, ze taki dialog mial miejsce...hmm moze chodzilo o nc-17? Dziwne.
Bardzo możliwe. MPAA lubuje sie w dawaniu NC-17 także za zbyt duża ilość bluzgów, co jest ogromną paranoją. NC-17 miała mieć cześć filmów Kevina Smitha za bluzgi.
Hitch napisał(a):Mefisto, w Spawnie jest podobne podejscie do religii co w Constantine, a film ma PG-13.
A fajki były? Bo to wydaje się też byc ważnym motywem.
22-03-2008, 16:31
悟
Nie pamietam zbytnio juz filmu, bo to straszne scierwo. Ale chyba postacie palily cygara.
EDIT:
Byly fajki. Glowny bohater ginie od tego, ze zapalila sie latwopalna substancja w ktorej sie babral, wlasnie od fajka. Tak wiec byly cygara i fajki.
-- Laozi
22-03-2008, 16:35
Ambasador białej rasy
Hitch napisał(a):Przeciez, hello, scena z dzieckiem dostajacym kulke w leb, od wlasnego ojca! Moze nie jest to wyeksponowane, ale sam fakt jest (powinien byc) nie do przelkniecia dla 13 latkow.
mała dygresja: przypominacie sobie scene z oryginalnego Ataku na posterunek Carpentera, kiedy jeden ze zbirów strzela centralnie w serce małej dziewczynce? po prostu odwraca się, unosi ramię i giwera wypala. dziecko dostaje w pikawke, chwile stoi, po czym osuwa się martwe na trawnik. WSZYSTKO W KADRZE. do dzisiaj zachodzę w głowę, jakim cudem ta scena przeszła.
22-03-2008, 16:37
Banned
No dobra Hitch, ale Spawn jest z 1997 roku. Constantine powstał 8 lat później, więc sytuacja trochę się zmieniła. W ogóle kiedyś jakoś inaczej przyznawali te ratingi, więcej rzeczy przechodziło, dzisiaj stawiają R za byle bzdurę.
Pamiętacie info, jakoby TFy miały mieć R ale Spielberg interweniował w MPAA i ostatecznie stanęło na PG-13? TFy? R??!! Za co? Za "robot violence"?
Plotki głoszą, że The Dark Knight może mieć problemy z uzyskaniem PG-13 z powodu jednej sceny z udziałem Jokera. Zobaczymy.
22-03-2008, 16:40
Ambasador białej rasy
Cytat:Plotki głoszą, że The Dark Knight może mieć problemy z uzyskaniem PG-13 z powodu jednej sceny z udziałem Jokera.
szkoda, ze tylko jednej.
22-03-2008, 16:50
Cytat:Punisher (2004)
Tutaj sprawa ma sie o tyle dziwnie, ze film udaje kategorie R. Niby jest krew, niby przeklinaja, niby kule rozrywaja ciala, ale wszystko to takie wymuszone i bez tej surowosci z lat '80. Przemocy jest malo (nie chodzi o jej drastycznosc, tylko, ze malo strzelanin i innych okazji do pokazania krwi) a fucki takie jakies beznamietne.
Werdykt MPAA: R (ale zdobyte najmniejsza linia oporu)
No właśnie. Punisher w przeciwieństwie do wielu to film który R mieć po prostu powinien. No i ma. Ale to takie nijakie R. Nie jest to na pewno coś czego by się po tym filmie oczekiwało, choć i tak nie powiem, żeby był jakoś tragiczny, bo oglądałem dwa razy i nie było źle.
Cytat:Pamiętacie info, jakoby TFy miały mieć R ale Spielberg interweniował w MPAA i ostatecznie stanęło na PG-13? TFy? R??!! Za co? Za "robot violence"?
jest np wycięta scena w której umiera ten ranny w bitwie na pustyni żołnierz, moze za to? :lol:
Ale prawdę mówiąc to akurat TF kategorii R po prostu nie potrzebuje. To nie ten rodzaj filmu.
22-03-2008, 16:59
|