Predestination (2014)
Predestination (2014) - film z sci-fi o podróżach w czasie z Ethanem Hawkem w roli głównej. Hawke gra tutaj agenta, który zostaje wysłany przez swoją agencję do przeszłości, aby powstrzymał zamachowca, którego bomba zabiła w Nowym Yorku w 1975 roku ponad 10 tysięcy ludzi.

W ogóle to ten film w pewnym momencie wbija w takie rejony, że skwitować to można jedynie wielkim WTFakiem. Po intrygującym prologu akcja przenosi się do baru, gdzie Hawke w roli barmana prowadzi konwersację ze swoim klientem. Ten opowiada mu swoją niesamowitą historią. W sumie ciężko napisać coś więcej bez spojlerów. Powiem tylko, że pętla czasowa jest jedną z najbardziej popieprzonych jakie dane mi było zobaczyć. Sam film oglądało mi się jednak bardzo dobrze, daje mu takie 7-/10.

Widział ktoś to i chciałby napisać coś od siebie w spojlerze? Sam nie chce nic więcej pisać coby nie popsuć innym seansu.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Ja czytałem wcześniej opowiadanko Heinleina którego to jest adaptacja więc element WTF mi odszedł (nawet mimo tego że twórcy dodali sporo od siebie - no ale pierwowzór to materiał na 20-minutowego shorta), ale obserwowanie reakcji mojej Pani było BEZCENNE - aż żałuję że nie nagrywałem. A sam film spoko - trochę za bardzo jedzie na schematach narracyjnych i reżyserskich opatrzonych w dziesiątkach twisterów, końcówka to łopatologia do kwadratu, ale sam koncept ma takiego powera że raczej trudno byłoby to spieprzyć. No i podobało mi się to, że zachowali oryginalne ramy czasowe i nie silili się na zbytnie efekciarstwo, w ogóle, co ostatnio rzadkie, widać że jest to projekt "od serca" i faktycznie bracia reżyserzy mieli swobodę twórczą i nakręcili to dokładnie tak jak chcieli.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Ja również się bawiłem na nim przednio. Własnie, chyba najlepsze określenie na ten film to "popieprzony", ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Zresztą od samego początku film miał taki dziwaczno-tajemniczy klimat, który w stu procentach mnie kupił. Co było pierwsze - kura czy jajko?

Told you I'm never going back...
filmweb

Odpowiedz
No i w ogóle to też trzeba pochwalić jeszcze dwa elementy tego filmu:

Fajny film, który wydaje mi się, że przy każdym kolejnym seansie może tylko zyskiwać.

Odpowiedz
No o Snook zapomniałem wspomnieć - rewelacyjna była (chociaż jednak nieco za ładna). W ogóle pod pewnymi względami adaptacja przewyższa pierwowzór, choćby pod tym względem, że próbuje do samego pomysłu coś tam jeszcze dodać, trochę uwiarygodnić zachowania i psychologię postaci. Bo opowiadanie to była króciutka pretekstowa fabułka służąca wyłącznie zaprezentowaniu WTF pomysłu, w sumie wygląda jak jakiś konspekt czy szkic właściwej fabuły (co w sumie nieźle, acz niepowalająco tu rozwinęli). Można to w 5 minut przeczytać...

A, jednak łopatologia momentami rozwalała - powtarzanie po parę razy tych samych retrospekcji czy zdań z offu, dżizas...

Odpowiedz
[Obrazek: predestination-poster_%7B629238cd-dff3-e...940%7D.jpg]

Film sci-fi o podróżach w czasie z Ethanem Hawkem w roli głównej. Hawke gra tutaj agenta, który zostaje wysłany przez swoją agencję do przeszłości, aby powstrzymał zamachowca, którego bomba zabiła w Nowym Yorku w 1975 roku ponad 10 tysięcy ludzi.

W ogóle to ten film w pewnym momencie wbija w takie rejony, że skwitować to można jedynie wielkim WTFakiem. Po intrygującym prologu akcja przenosi się do baru, gdzie Hawke w roli barmana prowadzi konwersację ze swoim klientem. Ten opowiada mu swoją niesamowitą historią. W sumie ciężko napisać coś więcej bez spojlerów. Powiem tylko, że pętla czasowa jest jedną z najbardziej popieprzonych jakie dane mi było zobaczyć. Sam film oglądało mi się jednak bardzo dobrze, daje mu takie 7-/10.

Widział ktoś to i chciałby napisać coś od siebie w spojlerze? Sam nie chce nic więcej pisać coby nie popsuć innym seansu.

Liczę, że niedługo ktoś przerzuci posty z krótkiej piłki do tego tematu.

Odpowiedz
Zamachowiec to islamista czy biały right wing odjebkowicz w stylu Tima McVeigha?

Odpowiedz
(02-12-2014, 17:38)Mental napisał(a): Zamachowiec to islamista czy biały right wing odjebkowicz w stylu Tima McVeigha?

Trza obejrzeć samemu, serio. Każda informacja o tym filmie to w zasadzie spojler w choooy.

Odpowiedz
Ten film ogląda się super do momentu zejścia bohaterów do piwnicy. Snook świetnie zagrała sceny w barze, jak weszła, to przez chwilę myślałem, że młodego DiCaprio ściągnęli na plan ;) Cała jej opowieść, to facepalm wymieszany z "o co kaman", ale wszystko w pozytywnym sensie. Nawet gdyby jej narracja nie miała za grosz sensu i była jedynie jakimś absurdalnym potokiem myśli montowanych na bieżąco przy alko, i tak bym oglądał dalej. Niestety później czar pryska i robi się średnio angażujący, blockbusterowy es-ef. Że Hawke

Odpowiedz
Czemu blockbusterowy? Akurat cech typowego blockbustera trudno się w tym filmie IMO dopatrzeć.

Odpowiedz
Nie chodzi o rozmach, raczej o popadnięcie w typową dla hollywoodzkich wysokobudżetowców przewidywalność i asekuracje. Scenarzystom z Holly najwyraźniej pomysłowości i inwencji starcza na pierwsze 20-45 minut i ten film to ładnie potwierdza. Oglądając pierwsze trzy kwadranse, nie wiedziałem, czego się spodziewać, a potem już cała fascynacja ze mnie uleciała, bo weszły jakieś sceny walk, "tajemniczy" typ, rzewne gadki o miłości, no i obowiązkowy mega tani twist z motywem "hahaha, to jednak byłem JA!"

Odpowiedz
Wow, to chyba najbardziej zakręcona, żeby nie powiedzieć "popieprzona" pętla czasu z jaką się spotkałem!

Dokładniej to znajomy tak mi zareklamował ten film: "Chcesz obejrzeć film z najbardziej popieprzonym motywem z podróżami w czasie?"

I w sumie nie chcę tutaj za dużo pisać, gdyż każde może być już spoilerem. Ale nie powiem, żeby mi się ten film nie podobał. Więcej, on naprawdę pozostawia do myślenia i w sumie dalej o nim rozmyślam. Niestety tez dlatego, że dla mnie ta nakreślona tutaj pętla czasu nie sensu. Dlatego też niektóre twisty, to przejście z jednego WTF?! do drugiego.
Przy czym znowu jak to wkręca i jak to jest dobrze nakręcone i przede wszystkim zagrane. Wiadomo Ethan Hawke jest dobry, ale Sarah Snook zasługuje na szczególną uwagę, gdyż rolę miała niełatwą:

[Obrazek: 2013_04_22%20predestination_0146_%7B7abb...b65%7D.jpg]

Widzę, że do większej dystrybucji film ma jeszcze wejść. Jestem ciekaw z jakim przyjęciem się spotka? Mnie samemu dalej ciężko go ocenić? Gdyż naprawdę to zakręcony film, ale nie pozostawia on obojętnym.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Kiepskie to jest. Łopatologiczne, czasem wręcz irytujące - raczej dla pokolenia "Efektu motyla", niekoniecznie dla miłośników, powiedzmy, Philipa K. Dicka.

Odpowiedz
Tego bym akurat nie powiedział, gdyż ja uwielbiam Dicka, a "Predestination" oglądało mi się dobrze... No właśnie nie wiem jak mi się to oglądało, gdyż z jednej strony dobrze, a z drugiej ta pętla czasu nie ma sensu.
I naturalnie nie ma co porównywać z Dickiem, ale jednak uważam, że to film, dla którego warto poświęcić czas.
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Tak jak pisze Albertino - ja twista domyśliłem się w połowie filmu. "Predestination" broni się jako knajpiana opowiastka, ale jako pełnoprawne kino sci-fi jest zaledwie przeciętne.

Odpowiedz
Oglądało się rewelacyjnie, Snook jest świetna, a pętla cudownie popieprzona, ale potrzebuję pomocy, bo albo mi to umknęło, albo film to zwyczajnie pomija - jaki jest sens tego wszystkiego? Nie w sensie, czy jest to logiczne, tylko czy poza - bądźmy szczerzy - scenariuszowym efekciarstwem, bo
ten cały ciąg zdarzeń ma jakieś swoje, nie wiem, zaczepienie?

Czy istnieje odpowiedź na pytanie: po co? Czy może pętla ta trwa bo tak?

Ciężko ocenić, ale chyba będzie coś między 7 a 8.

Odpowiedz
To wszystko nie ma chyba żadnego "zaczepienia" i o dziwo wcale mi to nie przeszkadza. Ten sam paradoks jest tak angażujący, że kupuję go mimo braku logiki i tego braku "zaczepienia" :D

Odpowiedz
Zgadzam się patyczaku, ale skoro pętla jest podtrzymywana celowo (tak zrozumiałem), to przydałby się powód i tego mi jednak trochę brakuje.

Natomiast motyw z
jest jednak cholernie głupi, przecież w momencie porodu mamy dwie różne osoby i ten fakt film trochę stara się pominąć tak bardzo sugerując, że to wszystko to cały czas

Odpowiedz
Film ten poleciła mi osoba, która uwielbia motyw pętli czasu i podróży i która swego czasu przez kilka godzin tłumaczyła mi dlaczego podróże w czasie w Terminatorze nie mają wedle niego sensu. I właśnie ta osoba poleciła mi ten film argumentem, że "to najbardziej popieprzona pętla czasu jaką widział".

Po takim wstępie domyślałem się poniekąd w jakim to kierunku zmierza, ale WTF pozostaje. I naturalnie, że to nie ma sensu:

Z ciekawości czy ktoś czytał to opowiadanie i czy to jest rzeczywiście wierna adaptacja?

Mnie też intryguje motyw tej agencji, gdyż w ostateczności wynika,
.

Tak, jak mówiłem, można krytykować ten film, ale według mnie nie zostawia on obojętnym.
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Cytat:Z ciekawości czy ktoś czytał to opowiadanie i czy to jest rzeczywiście wierna adaptacja?
Bardzo wierna, tylko że opowiadanie to jedynie gadanina w barze a cała reszta jest ujęta w 3-4 akapitach. Fizzle Bomber jest tylko wspomniany.

http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon