Ronin czyli niech ginie kto się nawinie.
Powiedzmy sobie tak - z jakichś względów bardzo lubię ten film. Tak bardzo, że dołączyłem go niedawno do swojej kolekcji dvd. Ale na dobrą sprawę nie wiem co w nim takiego nadzwyczajnego. To zwykłe, solidne, pełne akcji kino akcji.

Dużo osób, która na tym forum się udziela, zarzuci temu filmowi momentami szybki montaż. I oczywiście będą mieli rację, ale montaż usprawiedliwiony jest faktem prostym - dużo tu pościgów, a szybszy montaż nadaje dynamizmu. Sam film nakręcony jest co najmniej przyzwoicie. Fabularnie stoi na dość wysokim poziomie, odpowiednie twisty też się tu znajdą, co cieszy.

Co w tym filmie jest pięknego? Zero litości - jeśli ktoś ma zginąć, to ginie, nieważne czy to cywil, czy nie, czy to jakiś najemnik, czy to przypadkowa kobieta na wyciecze turystycznej. Widać, że był to jeden z ostatnich przyzwoitych przedstawicieli kina akcji, dwa lata później nastał rok 2000 i wraz z nim nastały dziwne czasy dla tego rodzaju filmów.

Dobra, o Die Hard 4.0 nie można powiedzieć, że to kino oldskulowe. Ale tutaj miałbym już mniejsze opory w wydaniu takiego werdyktu. Jest krew, są papierosy, giną ludzie. Czy klną? A nawet nie wiem, bo lektor mi zagłuszał (niestety naciąłem się na dvd bez polskich napisów) - ale patrząc na "Rated R for strong violence and some language" to pewnie tak :)

Nie wmówicie mi, że to film słaby, bo słaby nie jest. Jest co najmniej przyzwoity, aktorsko wiadomo, że wysoko bo DeNiro słabo nie gra, wizualnie przyjemny dla oka, w żadnym wypadku nie przynudzający. Ot, solidne kino akcji, jakiego już się nie robi (choć odnoszę wrażenie, że była to swego rodzaju zapowiedź nadchodzących czasów). No i co. Pojadą mnie teraz czy nie pojadą ? :)

Aha, dodać jeszcze chciałem, że sceny pościgów są ŚWIETNE. Poważnie.
Aktualnie rządzi: ja

Odpowiedz
Ano film dobry, miejscami nawet bardzo, ale potwornie razi mnie w nim ilość cieni kamer, odbić w karoserii i innych bubli. Rozumiem że kręcenie pościgów nie jest łatwe (a te są tu na bardzo wysokim poziomie), ale do licha to film kręcony przez profesjonalistów czy ekipę od "Klanu"?

Odpowiedz
Widziałem już dawno i z tego co pamiętam, jest to bardzo dobra sensacja, szczególnie scena pościgu zrobiła na mnie wrażenie. Obejrzałbym sobie z chęcią po raz kolejny...

Odpowiedz
Ej, panowie, co jest. Wypowiedziały się trzy osoby i każda pozytywnie, to przecież niemożliwe :)

Milord - kołuj go sobie, kołuj - warto. Naprawdę warto.

Mierzwiak - ano prawda. Ale przesadzać też nie należy, nie ma tego na każdym kroku, choć takie buble pojawiają się częściej niż zwykle. Mogliby trochę te samochody pobrudzić przed kręceniem :)

Odpowiedz
Powiem krotko: film jest tak dobry, ze Frankenheimer chcial uzyc aliasu Alan Smithee, zeby sie do niego nie przyznawac :mrgreen: I to mysle Ronina podsumowuje. Widzialem wieki temu i nie mam specjalnie ochoty przypominac go sobie. Pamietam tylko rozczarowanie.
Ostatnio obejrzane:
TDK - 8/10 jako film, 10/10 jako Batman
Once Upon A Time In America - 11/10
Alien^3 - 9+/10 | 11/10 (se)
Heat - 11/10

Odpowiedz
No nareszcie ktoś.

Chciał, ale nie użył - film JEST dobry :)

Odpowiedz
Ronin to jeden z niewielu przykładów filmu, który jest po prostu solidny. Można się do wielu rzeczy przyczepić, ale koniec końców i tak w podsumowaniu będzie stało "dobry". I spójrzcie na bohaterów - podstarzałych i raczej poważnych... Wyobrażacie sobie taki film nakręcony dzisiaj? Z bandą nastolatków i modeli w rolach głownych, rzucających one-linerami? Oby nie zrobili remake'u.

Odpowiedz
dobry film. obsada marzenie. szkoda tylko, że samochody eksplodują.

Odpowiedz
To fakt, choć eksplozje samochodów nastąpiły w filmie może dwa, może trzy razy (a nie w co drugiej scenie na całe szczęście) to i tak było to dość rażące :)

Odpowiedz
hmm, tylko ja marudze? Chyba w takim razie trzeba bedzie poszukac gdzies Ronina na przecenie :)
hmm, wrzucilem na hmv haslo, i znalazl sie Ronin special edition i Ronin definitive edition. Ktos wie czym sie roznia? Obie wersje maja alternatywne zakonczenie i te same dodatki, a definitive jest pare funtow drozsze.
Ostatnio obejrzane:
TDK - 8/10 jako film, 10/10 jako Batman
Once Upon A Time In America - 11/10
Alien^3 - 9+/10 | 11/10 (se)
Heat - 11/10

Odpowiedz
Cholernie solidny film, z bardzo dobrą rolą DeNiro. Niby nic wybitnego ale czuć pewien staroszkolny styl filmów policyjnych, bez efekciarstwa, bez zbędnych one-linerów. Ocena 8/10 jest jak najbardziej odpowiednia. Film przy następnych zakupach na pewno trafi na półkę ileż można oglądać go z reklamami :P
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Bardzo fajny sensacyjny amerykańsko-francuski melanż na poważnie.
Chce się patrzeć na De Niro i Reno wciąż i wciąż...
Szacunek za oryginalny klang silników w scenach pościgów, szczególnie za rasowy, piękny klang BMW M5.
Kurde, lubię ten film.

Odpowiedz
Film wybitny! Epa od pierwszej do ostatniej minuty. 7 lat minęło jak widziałem "Ronina" ostatni raz. Początkowe spotkanie ekipy w podparyskiej knajpce gdzieś po północy od razu ustawia odbiór tego wybitnego dzieła ludzkiego geniuszu. To mógłby być nawet prequel "Heat" - Neil McCauley tylko że bujający się z inną załogą:

[Obrazek: 1091_7.jpg]

[Obrazek: 312682.1.jpg]

10/10 + znaczek jakości Mental Industries Inc!

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon