Nowy
Liczba postów: 90
Liczba wątków: 5
Zbieralem sie do obejrzenia The Field w cholere czasu. W koncu zdjalem go z polki, zrzucilem gruba warstwe kurzu i ... i wciaz nie moge ochlonac i zebrac sie do kupy. Ten irlandzki obraz w doskonalej obsadzie jest jednym z najtragiczniejszych i najbardziej przejmujacych filmow jakie mialem kiedykolwiek okazje widziec. The Field to dramat. Dramat czlowieka, dramat narodu, dramat meza i ojca, dramat wyborow, dramat konsekwencji tych wyborow, dramat nagrody, dramat zbrodni i dramat kary. Film mocno zakorzeniony w miejcu i czasie ale jednoczesnie opowiadajcy historie bardzo uniwersalna. Film mocno sheakspearowki ale nie teatralny. Film operujacy cala skala szarosci. Nie oceniajacy i nie sugerujacy oceny. Szanujacy widza. Przekonujacy, porywajacy i zmuszajcy do myslenia. Odegrany popisowo i az ciezko uwierzyc ze grajacy glowna role Richard Harris nie zgarnal za niego oscara ( scene na plebani powinno sie pokazywac adeptom sztuki aktorskej w kazdej szkole na swiecie ).
Moglbym strescic fabule ale to chyba nie ma sensu. Kazdy portal filmowy zrobi to lepiej ode mnie. Ja powiem, jesli lubicie dobre kino, autentyczne postacie i szczere emocje zapamietajcie ten tytul i przy nadarzajacej sie okazji zrobcie z niego uzytek.
Moze jedna rzecz gwoli wyjasnienia. Zachod Irlandii to przaktycznie sama skala, gdzie nie rosna nawet drzewa. Ludzie zeby przezyc musieli walczyc o kazdy kawalek gleby. I byla ona cenniejsza niz kazdy pieniadz. czasem nawet cenniejsza niz ludzkie zycie.
04-11-2009, 16:07
VIP
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 292
o, dillinger w nowym wcieleniu? 8)
1. Jim Sheridan
2. John Hurt
3. Richard Harris
4. Sean Bean
5. Irlandia
To wszystko plus niebanalna tematyka, przypominająca niejako genialną powieść Knuta Hamsuna, "Błogosławieństwo ziemi", przekonują mnie do obejrzenia. Szalenie lubię takie konfrontacyjne obrazy, zanurzone w emocjach, kulturze, historii. Takie fabuły rzadko się spotyka, teraz już chyba wcale... Dzięki za przypomnienie! A teraz idę do sklepu 8)
04-11-2009, 23:46
Nowy
desjudi napisał(a):o, dillinger w nowym wcieleniu? 8)
widze ze moj chytry plan bycia nierozpoznawalnym spalil na panewce /; ta noc spedze zastanawiajac sie gdzie popelnilem blad (;
work 8 hours, sleep 8 hours, play 8 hours, buy, consume, submit, conform, watch tv, no thought, obey ...
05-11-2009, 01:29
Stały bywalec
Liczba postów: 1,440
Liczba wątków: 4
Jak się okazało i ja mam ten film w swej kolekcji, też był porządnie zakurzony, z chęcią więc po niego sięgnęłam, tym bardziej, że czasem pragnie się takiej prostej, surowej opowieści o ludzkich losach. O namiętności, skumulowanej w tym przypadku w ukochaniu ziemi, o namiętności ślepej, zasłaniającej istotę tego uczucia, które właśnie jest bardziej przywiązaniem do ziemi niż miłością do niej. Brak zrozumienia tego prowadzi do tregedii To także opowieść o pokoleniach, starym i młodym i komplenym braku porozumienia między nimi. Jak zresztą braku porozumienia między wszystkimi członkami tej wiejskiej społeczności, ktora żyje bardziej przyzwyczajeniami, celebrowaniem tradycji, wiary niż refleksją i prawdziwą miłośćią do siebie nawzajem, jak pan bóg przecież przykazał. To opowieść o wkraczaniu NOWEGO i, niestety, o konieczności zaakceptowania ZMIAN, jak widać w tym mądrym filmie - nie da się inaczej.
09-11-2009, 12:06
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,524
Liczba wątków: 374
ludzie, błagam, angielskie albo polskie napisy - niech mnie ktoś poratuje, bo ja bardzo chce skumac ten film co do slowa, a irlandzki akcent utrudnia mi to znaczaco. no i nie ukrywam, ze z ojcem chetnie bym obejrzal, a on niestety ni chuj-a po angielsku, o irlandzkim nie wspominając:)
09-11-2009, 13:27
McMillan Man
Liczba postów: 6,532
Liczba wątków: 51
Mental, zaopatrz się w BestPlayera - on wyszukuje napisy we wszystkich językach i może coś Ci podsunie.
09-11-2009, 16:20
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,116
Liczba wątków: 67
rozumiem, że o dvd tego cuda można zapomnieć (na hmv nie znalazłem)?
09-11-2009, 17:24
Nowy
i ja nie bardzo pomoge. prostym googlowaniem, dla czystego sprawdzenia nic nie wskoralem. ogladalem w oryginale ale mam takie ulatwienie, ze dwa razy w tygodniu pije z irlandczykiem i na tyle sie oswoilem z ich zaciaganiem ze angole wypominaja mi irlandzki akcent. ale tak czy siak mysle ze ogladajac w skupieniu idzie wylapac zdecydowana wiekszosc dialogow.
work 8 hours, sleep 8 hours, play 8 hours, buy, consume, submit, conform, watch tv, no thought, obey ...
09-11-2009, 18:47
Stały bywalec
Mental napisał(a):ludzie, błagam, angielskie albo polskie napisy - niech mnie ktoś poratuje, bo ja bardzo chce skumac ten film co do slowa, a irlandzki akcent utrudnia mi to znaczaco. no i nie ukrywam, ze z ojcem chetnie bym obejrzal, a on niestety ni ch*j-a po angielsku, o irlandzkim nie wspominając:)
No i jak? Podobało się? Tak coś czułam, że nie chwycisz tych klimatów. :wink:
09-12-2009, 14:11
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,524
Liczba wątków: 374
spoko wodza, jeszcze nawet nie obejrzałem:)
09-12-2009, 14:14
Stały bywalec
Zawiodłeś mnie. Może mniej Lenina czytaj?
09-12-2009, 14:15
|