BŁĘDY, literówki, omsknięcia, potknięcia na stronie KMF
http://www.film.org.pl/prace/stan_laski.html

Odkopałem film, po czym starą reckę na stronie.

- w pierwszym akapicie mamy "do Irlandzkiej dzielnicy"
- w info o filmie... "2003, Polska", czas trwania: 99 min. Naprawdę to 1990, USA, czas trwania: 127 min.

Odpowiedz
http://www.film.org.pl/prace/breaking_bad.html

Słusznie ktoś sugeruje, fotki by się przydały.

Odpowiedz
Z opisu Ingrid Thulin:
Cytat:Szwedzka aktorka teatralna i filmowa. Reżyser i scenarzysta.

Wyjdę na męską, szowinistyczną świnię, ale uważam, że skoro aktorka, to także reżyserka i scenarzystka :)

A poza tym świetne opisy :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Ja tak strasznie nie lubię form żeńskich w pewnych zawodach, nie we wszystkich rzecz jasna. Mam bowiem wrażenie, że one, te formy żeńskie w jakiś sposób pomniejszają rangę wykonywanego zawodu. Na przykład pilotka, adwokatka. Ewidentnie kojarzy mi się pierwszy wyraz z czapką, a drugi z teczką. Gdy tymczasem bycie pilotem (tym od latania, czy od wycieczek), to całkiem poważna sprawa. Za to uwielbiam jak się mówi: pani dyrektor, pani kierownik, pani reżyser, pani adwokat, pani dyrygent, pani pilot:) Chociaż rzeczywiście mogła być "scenarzystka", tak jak malarka, piosenkarka lub chociażby aktorka. Natomiast reżyserka kojarzy mi się wyłącznie z pomieszczeniem, a nie z zawodem. Ale to są takie moje dziwactwa. Mam to prababci, która mówiła do lekarza: panie lekarzu, a nie panie doktorze. No bo jaki z niego doktor... I słusznie w moim przekonaniu, niech się doktoryzuje, to będzie doktorem.
Dziękuję:)

Odpowiedz
Czyli co, wolisz pani scenarzysta od scenarzystki? :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Akurat scenarzystka mogłaby być właśnie:):)

Odpowiedz
Opis w in memoriam, Ingrid Thulin. "Kobieta o fizjonomii anioła i blondynka o niebieskich oczach". Czy anioł - rzecz gustu, ale - por favor Kubeczku - faktem jest, że na pewno nie miała niebieskich oczu. przyglądałam się tym niesamowitym oczom wielokrotnie. były zdecydowanie piwne/brązowe.

http://content6.flixster.com/photo/11/43/80/11438028_tml.jpg
http://photos.lucywho.com/ingrid-thulin-photo-gallery-c13500219.html
Don't rain on my parade

Odpowiedz
Dziękuję Vera:) Już poprawione.

Odpowiedz
Ej, sorry, że tak wtrącę ni z gruchy ni z pietruchy rzecz o jakimś starym tekście, ale. Właśnie sobie przerabiam filmografię braci Coen. Przerabiając filmografię braci Coen dotarłem do Bartona Finka (nawiasem: MOC), a ponieważ po każdym kolejnym ich filmie włażę na KMF do plebiscytu ich twórczości i czytam notki o filmie, który właśnie obejrzałem to zrobiłem tak i tym razem. Na końcu części o Bartonie Finku jest odnośnik do recenzji Hezakeja coś tam, w każdym razie, autorstwa niejakiego Mateusza Nowaka.
Ta recenzja jest straszna. STRA-SZNA. Tekst wygląda jakby został napisany na niedbale prowadzonego bloga przez niedouczonego 16-latka, który ledwo opanował zasady polskiej składni, a znajomość kinową miał ograniczoną do filmów Michaela Baya. Pomijam już błędy składniowe i rzeczowe, pomijam nawet to, że kolo ni w ch*j tego filmu nie zrozumiał, ale tego przecież nawet nie można nazwać recenzją! To zbiór naiwno-dziecinnych przemyśleń, które się kupy nie trzymają, nie pamiętam już kiedy ostatni raz czytałem tak bezczelne farmazony.
No przepraszam, ja nie chcę tu się ani z nikogo śmiać, ani krytykować ani nic, ale czytanie tego na takim portalu jak KMF to po prostu masakra mózgu w biały dzień. Nie wiem, zróbcie z tym coś, zdejmijcie, usuńcie, zmieńcie, cokolwiek. Wiem, że to pewnie stary tekst i już nikt go nie czyta, ale, no właśnie - może ktoś na niego natrafi tak jak ja dziś. To przecież nie może tak być.

Odpowiedz
masz rację, link usunąłem. Recenzja nawet nie wisi na stronie z listą tekstów. Zresztą, Hezakary nie przez przypadek mają taką nazwę ;)

Odpowiedz
Obejrzałem Fargo, wchodzę na filmografię Coenów na KMF, czytam o Fargo i nagle widzę - odnośnik do kolejnej recenzji kolegi Hezakaji :)
Jego recka Fargo jest warta przemyśleń o Bartonie Finku: ""Fargo" uderzył mnie realizmem, jednak wydał mi się filmem nudnym, który zaczyna się ciągnąć a jego sceny za dużo poświęcają uwagi rzeczom nieistotnym - zdaję sobie sprawę, że na tym polega kreowanie przez Coenów obrazu rzeczywistości, ale widać tutaj wyraźną przesadę. Zwłaszcza jeśli doda się fakt, iż brakuje w filmie humoru, który pojawia się zdecydowanie za rzadko, a przecież jest to sprawdzona rzecz, będąca gwarantem sukcesu zdolnej pary rodzeństwa."

WHAT. THE. FUCK. Czy ten kolo ma więcej tego rodzaju wspaniałych przemyśleń, tkwiących w czeluściach archiwum KMF, które tylko czekają na odkrycie? :)
A link do jego recki Bartona nadal jest w plebiscycie Coenów :P

Odpowiedz
odśwież, nie powinno być żadnego :)

Odpowiedz
Ok, teraz jest git :)

Odpowiedz
W najorszych sequelach przy "Rysiu" błędnie jest napisane nazwisko Ochódzkiego.
fb.com/bart.poznaniak

Odpowiedz
http://www.film.org.pl/ocenarium.html

NAJCZĘŚCIEJ OGLĄDANY: "Restless" (3 osoby)
NAJRZADZIEJ OGLĄDANY: "Przygody Tintina" (12 osób)
thug life

Odpowiedz
Tym razem ani nie chcę zwrócić uwagi na błąd, ani nie apeluję o jego poprawienie. Tylko ciekawostka. :)

W jednym ze swoich artykułów Deina składa podziękowania m.in. Mauej, Verze, Mii i... Kaha'ie. Potworek językowy nieziemski, ale kto wie, czy nie gorsza byłaby wersja poprawna: komu? Kasze, tak jak yamaha ? yamasze i wataha ? watasze. ;)

Odpowiedz
recce najnowszego M:I przydałaby się interpunkcja, a poza tym:

Cytat:z niegdyś najbardziej uwielbianego aktora świata przeistoczył się we wroga publicznego numer jeden

chyba autor ma na myśli Mela Gibsona, bo o Tomku zwykło się jedynie mówić, że ocipiał względem religijnym, ale to nie robi z niego żadnego numero uno w grze nienawiści

Cytat:choć niektórzy upatrują głównego powodu takiego stanu rzeczy w puszczanych przed filmem zwiastunach nowego filmu o Batmanie

skąd w ogóle taka teoria, skoro przed filmem wyświetlany jest jedynie nic nie pokazujący teaser, a pełnoprawny trailer szaleje w necie?

Cytat:Jeśli chodzi o muzykę to film z kolei ogranicza się do wałkowania w różnych wersjach znanego wszystkim tematu głównego

auć! proponuję kolejny seans - tym razem w kinie z odpowiednim nagłośnieniem :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Cytat:skąd w ogóle taka teoria, skoro przed filmem wyświetlany jest jedynie nic nie pokazujący teaser, a pełnoprawny trailer szaleje w necie?

Akurat obaj nie macie racji, po przed MI puszczano prolog Batmana.

Odpowiedz
ale tego że na końcu jest taka literówka to nikt nie zauważył :P
"gdyż facet wyraźnie z radzi sobie z akcją w świecie rzeczywistym nie gorzej niż w świecie animowanym."
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Pytanie - gdzie mogę znaleźć starsze plebiscyty? Pamiętam że było kilka ciekawych np najlepszy potwór (czy jakoś tak) lub najsłabszy czarny charakter itp?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon