Blackhat (2015)
Cytat:Smuteczek Smutny

Raczej wesołeczek. Bo pomimo że "Heat" to wiadomo - najlepszy film ever, wizualnie MV bardziej mi się podoba.

Odpowiedz
Jeśli chodzi o "wizualność" u Manna to nie ma bata na Złodzieja. EPA STO PROOO xD
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Zwiastun mi się podoba, bo zawiera dokładnie takie elementy, które są stemplem Manna - miasto nocą, trochę technologii, soczysta strzelanina w tłumie. Jest mięso!
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
I tak jak Proteus podkreślił - męskiego bohatera, wpisującego się w kanon typowych dla Manna postaci z obsesjami, kodeksem honorowym i kultem zasad.

Odpowiedz
(25-09-2014, 21:39)Mental napisał(a): Tylko że PE to nie było naturalne środowisko Manna. Raczej eksperyment filmowy.

Z ciekawości: pod jakim względem?
"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon

Odpowiedz
Pod względem technicznym film zapowiada się świetnie i widać od razu, że to film Manna. Na pewno zdjęcia, strzelaniny, aktorstwo czy dobór muzyki będą na najwyższym poziomie. Problemem może być jednak fabuła. Mam wrażenie, że najważniejsze punkty scenariusza pokazano w trailerze, a poza tym zapowiada się dosyć sztampowa historyjka. No i jak inni już wspominali główny przeciwnik na ten moment wygląda dosyć komiksowo.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
A co do samego zwiastuna - wrażenia podobne jak poprzednicy. Czyli wizualnie czysty Mann (powinna istnieć jakaś specyficzna nazwa dla tego stylu nocnych ujęć miast, kręconych cyfrą. Proponuję: "Mannorama" Oczko, ale fabularnie zwiastun sugeruje raczej takiego właśnie swordfisha czy inną sensację sezonu ogórkowego.

Ale tak jak poprzednicy, jeszcze bardziej nakręca mnie to na film. Widziałem już wystarczająco jego filmów, które Michael próbował jak najbardziej osadzić w rzeczywistości. Ślinię się na myśl o takiej właśnie bardziej teatralnej, mniej powściągliwej sensacji w jego wykonaniu.
"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon

Odpowiedz
(26-09-2014, 15:25)Cator napisał(a):
(25-09-2014, 21:39)Mental napisał(a): Tylko że PE to nie było naturalne środowisko Manna. Raczej eksperyment filmowy.

Z ciekawości: pod jakim względem?

W sumie dołączam się do pytania.

(25-09-2014, 20:43)Maćko napisał(a): Proszę Uśmiech

Dzięki Uśmiech
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
@Cator

Cytat:Z ciekawości: pod jakim względem?

Wiem, że zaraz zostanę srogo zjebany, ale przełom lat 20-tych/30-tych zeszłego stulecia, względnie "czasy historyczne" to nie jest generalnie uniwersum, w którym Mann czuje się najlepiej. Ja odbieram PE (ładnych kilka lat minęło odkąd widziałem ten film po raz ostatni) bardziej w kategoriach "a zobaczymy, czy potrafię nakręcić to samo w innym sztafażu". I średnio wyszło imo.

Cytat:fabularnie zwiastun sugeruje raczej takiego właśnie swordfisha czy inną sensację sezonu ogórkowego.

Pacz ty, dokładnie to samo co trailer MV Uśmiech

Odpowiedz
(26-09-2014, 22:05)Mental napisał(a): ale przełom lat 20-tych/30-tych zeszłego stulecia, względnie "czasy historyczne" to nie jest generalnie uniwersum, w którym Mann czuje się najlepiej.

Nie wiem czy można takie wnioski wyciągać na podstawie dwóch filmów "historycznych" zwłaszcza, że Ostatni Mohikanin był zajebisty Uśmiech

Odpowiedz
Sam w sobie to bardzo dobry film, ale zestaw go z "Braveheart" czy Apocalypto" i juz sie gorzej prezentuje.

Odpowiedz
(26-09-2014, 22:05)Mental napisał(a): Wiem, że zaraz zostanę srogo zjebany, ale przełom lat 20-tych/30-tych zeszłego stulecia, względnie "czasy historyczne" to nie jest generalnie uniwersum, w którym Mann czuje się najlepiej. Ja odbieram PE (ładnych kilka lat minęło odkąd widziałem ten film po raz ostatni) bardziej w kategoriach "a zobaczymy, czy potrafię nakręcić to samo w innym sztafażu". I średnio wyszło imo.

Ale czy to ma jakieś większe znaczenie? Bo to w sumie trochę jak czepianie się farby na tapecie. Sztafażu, jak sam napisałeś. Sceneria i klimat, chyba nie mają tu większego wpływu. Mann zresztą i tak pewne aspekty stylistyczne zignorował decydując się na chłodne podejście cyfrą, przez co nie miałoby znaczenia czy ten film rozgrywałby się w latach 20, 50 czy dziś. To są detale, stylistyka, ciuszki nałożone na główny tematyczny szkielet filmu, który jest nadal bardzo w stylu Manna.

Mamy po pierwsze - głównego bohatera z obsesjami i własnymi zasadami. Dillinger na papierze miał potencjał bycia najbardziej "Mannowską" postacią, spośród wszystkich mężczyzn w jego filmach. Koleś był wręcz chodzącym uosobieniem tej filozofii maksymalnie intensywnego życia na krawędzi, na którego punkcie Mann ma bzika (o czym nieraz wspominał) i którą analizuje przez całą karierę.

A po drugie, szersza tematyka do konkretnego, poważnego wgryzienia się, wychodząca bezpośrednio od działań i zainteresowań głównego bohatera. Czyli w tym przypadku, cała ta draka z tworzeniem się FBI, rewolucją industrialna, kryzysem finansowym i narodzinami tego gatunku kryminalistów-celebrytów. I tak jak w przypadku postaci Dillingera, tak tutaj ta szersza tematyka, była na papierze bardziej soczysta niż jej odpowiedniki w jego pozostałych filmach (jak np. motyw kulisów zawodu złodzieja w Thiefie, czy motyw potęgi karteli narkotykowych i tego co wiąże się z pracą undercover cop, w MV). Mann się chyba pogubił w tym co chciał powiedzieć. W dobrym kompromisie pomiędzy sagą Dillingera, a kontekstem i tłem historycznym. Co zresztą sam przyznał, mówiąc, że teraz z perspektywy czasu jakby miał robić ten film drugi raz, to przepisałby cały scenariusz. Ale jakbym miał już się bawić w puste szukanie przyczyn, to bym zgadywał, że wina leży po prostu w natłoku różnych motywów tej historii i jej skomplikowaniu. Na czym Mann się trochę wyrżnął, ale w teorii to nadal były jak najbardziej jego tematyczne klimaty. Nie widzę w tym jakiegoś większego eksperymentu, niż jego inne filmy.

Odpowiedz
Cytat:sam przyznał, mówiąc, że teraz z perspektywy czasu jakby miał robić ten film drugi raz, to przepisałby cały scenariusz.

wywiad czy dodatki dvd/blu?

Odpowiedz
http://www.dga.org/Craft/DGAQ/All-Articles/1201-Winter-2012/DGA-Interview-Michael-Mann.aspx

Cytat:Our digital age is older for us than was Dillinger's access to high-speed travel. He could pull off major robberies in a single 10-day period, starting in Minnesota, jumping to Indiana, then speeding to Tucson to take a break. His ability to do that was less than five years old. One irony that attracted me was, here was a guy who did formal planning, who had a deeply methodical approach to every single score, yet was on a ride to nowhere specific. He had no outcome goal. There was no plan for his life in the sense that Butch and Sundance had said, 'Once we accumulate X amount of capital, or the risk gets too extreme, let's head for South America.' I don't think the film succeeds in conveying this. That point eluded me. If I were making the film all over again, maybe a whole different screenplay would be written.

Cały wywiad polecam.

Wydaje mi się też, że gdzieś jeszcze widziałem jedną jego wypowiedz, gdzie przyznał, że pewne aspekty PE mu nie wyszły, ale ręki nie dam sobie uciąć.

Odpowiedz
No ta wypowiedź jest dla mnie sensacyjna. Nigdy jeszcze nie słyszałem od Manna, że chciałby przepisać cały swój film. Jestem w lekkim szoku. Dzięki za linka, czytam!

Odpowiedz
Kadr z filmu. Koleś wygląda jak Waingro:

[Obrazek: blackhat-movie-image-4.jpg]

Odpowiedz
[Obrazek: blackhat-poster.jpg]

Odpowiedz
Nie wiem, co chciał wkleić Crash, bo nie wyświetla się, podejrzewam, że ten plakat:

[Obrazek: blackhat-poster-chris-hemsworth-new-660x1045.jpg]

Zgadłem? Oczko

Odpowiedz
tia, tenOczko

Odpowiedz
Według Filmwebu polska premiera odbędzie się 16 stycznia i film będzie wyświetlany pod mega oryginalnym tytułem Haker.

http://www.filmweb.pl/film/Haker-2015-687554

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości