Lord Snow
Liczba postów: 2,983
Liczba wątków: 8
W sumie, jak rzadko wypada pochwalić TVP za wyprodukowanie naprawde dobrego serialu. Typowy serial, w którym prowadzący zwiedza świat? Nie do konca. Przede wszystkim strzałem w dziesiątke okazało się zatrudnienie do roli przewodnika Wojciecha Cejrowskiego - postaci kontrowersyjnej ze względu na swoje poglądy, jednak będącej podróżnikiem z olbrzymim bagażem doświadczeń i niespotykanym darem gawędziarstwa. Jego się po prostu słucha. "WC" opowiada rozmaite ciekawostki z codziennego życia ludzi z miejsc, o których przeważnie nie mamy pojęcia. Potrafi przyciągnąć widza, wytłumaczyć wszystko ludzkim językiem, "przetłumaczyć" na polski odległe kulturowo zachowania. Przy czym unika nadmiernego pitolenia o ekologii, ochronie środowiska itp. typowego dla zagranicznych produkcji.
Szkoda, że w naszym kraju jak sie palnie o swoich poglądach politycznych można stracic pracę. Wygląda na to, ze dalszych odcinków nie zobaczymy..
Ale i tak od siebie polecam, i oglądając pociągam łyk yerby.. ;)
09-06-2009, 14:01
Dużo pisze
Liczba postów: 444
Liczba wątków: 6
Nie lubie Cejrowskiego jezeli opowiada o czym innym niz podróże, a opowiadac potrafi jak malo kto. Bardzo fajny program, szkoda, ze odcinek trwa max 30 minut.
Ksiazki nie gorsze. Wciagaja jak bagno. Czytalem "Gringo wsrod dzikich plemion" i szczerze polecam. Mega ciekawa lektura, napisana prosto, lekko i z jajem
09-06-2009, 14:18
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
wujo444 napisał(a):Szkoda, że w naszym kraju jak sie palnie o swoich poglądach politycznych można stracic pracę. Wygląda na to, ze dalszych odcinków nie zobaczymy..
Powaznie nie bedzie wiecej odcinków? O ile, gdy Cejrowski zaczyna gadać o rzeczach niezwiązanych z podróżami to często można popaść w zażenowanie, to szkoda by było, żeby nie było go więcej w TV.
09-06-2009, 14:20
Lord Snow
Liczba postów: 2,983
Liczba wątków: 8
w sumie to cholera wie. Fama poszła, że TVP go wykopała. Z drugiej strony, Cejrowski ma umowę z TVN Style, gdzie leci jego "Po mojemu". Kto wie, czy TVN nie zaproponuje mu prowadzeni podobnego programu.
Aha, odcinki można w sieci obejrzeć pod adresem: http://www.tvp.pl/styl-zycia/podroze/boso-przez-swiat
09-06-2009, 14:31
Cyborg (podobno)
Liczba postów: 2,689
Liczba wątków: 12
To coś więcej niż tylko fama. Po wystąpieniu WC w spocie wyborczym TVP zdjęła "Boso przez świat" z anteny, poleciał też jego program w Polskim Radiu. A tak zupełnie przy okazji pochwalę się jeszcze tym
A co do programu - była to najlepsza pozycja w ramówce TVP2 zaraz obok "House'a" ;). Dobrze, że wydano część odcinków na DVD, bo lubię do nich wracać.
"That is not dead, which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die."
09-06-2009, 15:31
Nowy
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 2
Wiem, że odświeżam trochę już zapomniany temat, ale są kolejne odcinki tego programu. Zmieniła się też pora emisji w telewizyjnej dwójce, ale w końcu od czego mamy internet :) <ok>
03-11-2009, 11:46
kimber henry
Liczba postów: 6,015
Liczba wątków: 18
Nie mam tiwi, więc nie oglądam, ale nigdy nie zapomnę spaceru WC (którego generalnie nie cierpię) po sklepach z pamiątkami w Fatimie... Wiecie, te pumeksy w kształcie Matki Boskiej itede. Komentarz Cejrowskiego - niezastąpiony. I kto by pomyślał, że facet ma takie kuku?
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
03-11-2009, 18:36
Początkujący
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
Dlaczego Cejrowski ma "kuku"? I co to takiego jest? :lol:
Najlepszy program podróżniczy jaki kiedykolwiek powstał.
Cejrowskiego mogłbym słuchac cały czas, lubie ludzi z logicznym podejściem do zycia.
Szkoda że już nie ma nowych odcinków "BPŚ" :(
09-05-2011, 11:49
kimber henry
Liczba postów: 6,015
Liczba wątków: 18
Puchowy napisał(a):Dlaczego Cejrowski ma "kuku"? I co to takiego jest? :lol:
wpisz w google :cool:
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
12-05-2011, 11:02
Początkujący
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
Wyszło mi że to ejst jakaś gra.... tylko niewiem jak człowiek może być grą :lol:
12-05-2011, 23:10
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,657
Liczba wątków: 30
Coż napisać. Nie wiem jaki tam z niego katolicki oszołom ale ten program jest świetny. I nawetc zasem cycki są :razz:
Makłowicza tez lubie ogladać . Choc irytuje mnie jak czasem grzebie paluchami w zarciu.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
12-05-2011, 23:19
Oksytocyna
Liczba postów: 2,199
Liczba wątków: 1
Luis Cyfer napisał(a):Nie lubie Cejrowskiego jezeli opowiada o czym innym niz podróże
To chyba nie słyszałeś, jak mówi np. o podatkach.
22.04.2011
12-05-2011, 23:23
pomazaniec boga VHS-ów
Liczba postów: 2,089
Liczba wątków: 3
Ja słyszałem jak mówi np. o katastrofie smoleńskiej albo korupcji i przychylam się do opinii, że ten człowiek w ogóle nie powinien się wypowiadać na jakiekolwiek tematy poza podróżniczymi, bo tylko się ośmiesza.
A sam program był, z tego co pamiętam, naprawdę bardzo dobry <ok>
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
13-05-2011, 02:31
Oksytocyna
Motoduf napisał(a):Ja słyszałem jak mówi np. o katastrofie smoleńskiej albo korupcji i przychylam się do opinii, że ten człowiek w ogóle nie powinien się wypowiadać na jakiekolwiek tematy poza podróżniczymi, bo tylko się ośmiesza.
Taaa? To rozumiem, że się ośmiesza, jak mówi, że podatki powinny wynosić 10%, a nie 50%? Według mnie to ty się ośmieszasz. :)
Sorry, chłopaki, ale trzeba być z lekka ograniczonym, żeby twierdzić, że ktoś nie powinien się wypowiadać, po tym jak się usłyszało kilka jego opinii, z którymi się osobiście nie zgadzamy. W ogóle jestem zdziwiony, że na tym forum padają takie blubry. Rozumiem, że, idąc waszym tokiem rozumowania, jak się nie zgadzamy co do filmów A, B, C, to nie powinienem się wypowiadać nt. filmów X, Y, Z? :lol:
I trzeba pamiętać, że WC jest, jak sam mówi, katolem i identyfikuje się z tymi środowiskami, więc niektóre jego opinie faktycznie mogą brzmieć dziwnie.
Co do tematu, mam większą część odcinków tego programu i dla mnie jest świetny. WC faktycznie słucha się z ogromnym zaciekawieniem. Wkurza tyko jak pokazuje jakiś "cud natury" i mówi "niech państwo zobaczą, co pan bóg stworzył". ;)
22.04.2011
13-05-2011, 10:51
Stały bywalec
Liczba postów: 10,418
Liczba wątków: 5
Nie chodzi o nie zgadzanie się tylko o to, że to nietolerancyjny buc o poglądach z czasów krucjat, który często gada - najzwyczajniej w świecie - bzdury. I co najzabawniejsze, jeszcze prowadzi programy (TVN Style chyba?), gdzie ten swój światopogląd innym wciskać próbuje. Na szczęście nie obchodzą mnie jego programy przyrodnicze, więc mogę go mieć całościowo w czterech literach.
Rzeczywiście wielka mi mądrość, że podatki wynosić powinny 10%, a nie 50. Nobla mu.
13-05-2011, 11:01
Miami Vice
Liczba postów: 8,068
Liczba wątków: 43
Cejrowski to mega inteligentny gość i mówi wiele prawdziwych aczkolwiek niepopularnych rzeczy. To zresztą normalne świat to masa ograniczonych hipokrytów, dla których prawda jest czymś co trzeba ukrywać i robić to co reszta tłumanów. Forum nie jest w tym odosobnione. Zapewne na 100 wypowiedzi powie 10 nieprzemyślanych, ale to jest i tak szczyt uczciwości w słowach przeciwnie do innych "gadających głów" w mediach którzy karmią tylko tłumanów bezmyślnymi schematami.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D
13-05-2011, 12:05
Nowy
Liczba postów: 669
Liczba wątków: 2
SonnyCrockett napisał(a):Cejrowski to mega inteligentny gość i mówi wiele prawdziwych aczkolwiek niepopularnych rzeczy.
<ok>
Ma niesamowity dystans do siebie, jest urzekająco skromny i niesmialy ( wiem jak to dziwnie wyglada, ale zagadalam go kiedys na spotkaniu autorskim, to zupelnie inny czlowiek :-) )
najlepsze, co można zrobić z dobrą radą, to podać ją dalej
13-05-2011, 12:46
Oksytocyna
Albertino napisał(a):Rzeczywiście wielka mi mądrość, że podatki wynosić powinny 10%, a nie 50. Nobla mu.
Lol, a gdzie napisałem, że powinien dostać za to Nobla? Albo że Amerykę odkrył? :D Chociaż, patrząc na obecne trendy, to można powiedzieć, że odkrywa Amerykę, mówiąc o tych podatkach hehe.
Albertino napisał(a):Nie chodzi o nie zgadzanie się [...]
Owszem, chodzi o nie zgadzanie się.
22.04.2011
17-05-2011, 23:52
pomazaniec boga VHS-ów
Liczba postów: 2,089
Liczba wątków: 3
majlo napisał(a):Taaa? To rozumiem, że się ośmiesza, jak mówi, że podatki powinny wynosić 10%, a nie 50%? Według mnie to ty się ośmieszasz. :)
Wow, Cejrowski powiedział, że podatki powinny być niższe! Geniusz, mistrz, nieprzeciętny umysł, nie ma co :).
A tak na serio - nie chodzi o niezgadzanie się. Jestem w stanie szanować czyjąś (nawet kompletnie inną od mojej) opinię, pod warunkiem, że ta opinia ma sens i jest składna, a dodatkowo zostaje przekazana w "normalnej" formie. Tymczasem każda opinia Cejrowskiego, jaką słyszałem, była agresywna i skrajnie nieprzemyślana. Facet przedstawia swoje poglądy w tonie prawdy objawionej, zazwyczaj nie znając nawet wszystkich aspektów danej sprawy, w ogóle nie dopuszczając myśli, że może się mylić. Stosuje ten sam język, tę samą retorykę, co Rydzyk i spółka. Jestem uczulony na takich katolo-bufonów.
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
18-05-2011, 00:08
Oksytocyna
Motoduf napisał(a):pod warunkiem, że ta opinia ma sens i jest składna
No właśnie podałem sensowną i składną opinię WC. No chyba że znamy różne definicje tych słów. :D
Motoduf napisał(a):Tymczasem każda opinia Cejrowskiego, jaką słyszałem, była agresywna i skrajnie nieprzemyślana.
Sorry, ale WC nie jest jakimś 15-letnim internautą, który serwuje nieprzemyślane opinie. A że agresywna? Pfff.
Ale tak z ciekawości: jakieś przykłady tych wielce "agresywnych i nieprzemyślanych opinii"? ;>
22.04.2011
18-05-2011, 00:36
|