Brooklyn's Finest
Skojarzenia z The Wire miałem niemal cały czas (i nie dlatego, że Wee Bay oraz Omar byli na ekranie). Ukazanie życia trójki gliniarzy, z których jeden odchodzi na emeryturę, drugi robi za tajniaka, a trzeci stara się dorwać kasę na nowy dom dla rodziny jest tak mocarne, tak bezkompromisowe i prawdziwe, że tylko The Wire może się równać. I chociaż te trzy wątki są w sumie niezależne od siebie, przeplatają się w tak doskonały sposób, że widz tylko siedzi i wyciera śliną cieknącą z pyska.
Każdy, dosłownie każdy z trzech głównych postaci jest charakterystyczne na swój sposób, emeryt ma wszystko gdzieś i odlicza czas do końca służby, wykorzystując wolne by odwiedzić prostytutkę i sobie ulżyć. Tajniak powoli ma dość bycia podwójnym agentem i chce wrócić do swojej żony, bo już psychika mu siada (fenomenalna scena w knajpie, kiedy Cheadle mówi, że CHCE iść za biurko). Hawke mieszka w ciasnej klitce i ciuła każdy grosz, by zapewnić rodzinie lepsze miejsce do życia i nie cofnie się przed niczym, by zdobyć kasę.

9/10, niewykluczone, że po kolejnym seansie będzie 10/10.

(06-09-2011, 15:41)vast napisał(a): jego twarz na tle ulicy zalanej po brzegi policyjnymi światłami radiowozów - taki sajgon że zjechało się chyba pół wydziału :lol:

Odpowiedz
Cytat:niewykluczone, że po kolejnym seansie będzie 10/10.

U mnie po wczorajszym seansie jest 11/10 (10/10 było wcześniej). Rasowy thriller policyjny w najlepszym amerykańskim wydaniu, pozostawiający widza takiego jak ja z opadniętą szczęką. Postać grana przez Dona Cheadle'a należy do moich ulubionych, a finał z jego udziałem (zwłaszcza momentu ujawnienia prawdziwej tożsamości) - istna masakra normalnie. I potem tryb egzekucji. Wesley Snipes też zajebisty. Uwielbiam dialogi w tym filmie, szkoda, że nie wszystkie zmieściły się w finalnym montażu:

Odpowiedz
Okładka wydania blu ray. Wszystko byłoby ok, gdyby nie ten wybuch u dołu, którego nie ma w filmie. Projektanci tej okładki widzieli chyba wersje directors cut ;)

[Obrazek: 2hrgal2.jpg]

Odpowiedz
tu masz lepsze:
[Obrazek: 18740_large.jpg]
[Obrazek: 15268_large.jpg]

:D
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon