Nowy
Liczba postów: 24
Liczba wątków: 1
Ash napisał(a):Cytat:Bardziej niż fani Marvela czepiali się tego fani białej skóry i jej dominacji nad innymi kolorami.
To prawda.
http://autonom.pl/index.php/artykuly/publicystyka/1118-marvel-przedstawia-qthorq-multi-kulti-w-nordyckiej-mitologii
Co ciekawe, w ekranizacji serialu animowanego pt. Avatar the The Last Airbender nie brakuje "białasów", pomimo tego, że (o ile się nie mylę...) akcja kreskówki rozgrywa się w świecie wzorowanym na starożytnej Azji, do tego postacie, które w filmie odgrywali biali w animowanym oryginale były skośnookie. :wink:
http://aang-aint-white.livejournal.com/ t\
04-05-2011, 22:22
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,185
Liczba wątków: 29
Hitch napisał(a):shamar napisał(a):rdzennego Skandynawa
Chyba kolega wyraźnie napisał, że to kosmici, nie Skandynawowie.
Chyba kolego nie załapałeś. To był prosty przykład na wymiane aktora białego na czarnego odnosnie oryginału. Wali mnie to, że to kosmici. W oryginale nie był czarny. Chodzi o zgodnosc z oryginałem - gdyby tam był czarny a dali by białego to było by to dla mnei rownie dziwne.
Craven napisał(a):A ja jestem ciekawy ilu forumowiczów miałoby coś przeciwko białemu Nesonowi Mandeli.
Kazdy. Chodziły kiedys plotki, że Seagal chciał zagrać Hendrixa.
barabasz napisał(a):Wszelkich innych. Arabów, starożytnych Egipcjan, Palestyńczyków (Jezus), Latynosów (Pacino u De Palmy)
Ale o czym Ty piszesz ? o filmach spzred 50 lat ? gdzie w kazdej hollywoodzkiej produkcji głowni bohaterowie byli grani przez owczesne gwiazdy ? Czy o czym ?
Choć i tam zdrazały się dobre wyjątki. np. Yul w "10 przykazan" jako faraon.
I już pytałem - nie widzisz róznicy kiedy opalony biały gra egipcjanina a kiedy czarny gra białego ? Chyba nie widzisz bo przywołujesz Pacino. Może masz tęz problem z nacjami ?
Bedzie Ci pzreszkadzało jak Hiszpan zagra Meksykanina ?
barabasz napisał(a):Burzę się, bo to są oczywiste podwójne standardy dla "naszych" i "nienaszych", czyli to, co nazywamy rasizmem. Sto lat tradycji "naszych" (ciągle kontynuowanej, przykłady podałem) jest bardzo wporzo, ale jeden przypadek (bardzo naciągany, bo to nie żadne "true story", tylko pełen głupot film sci-fi) na niekorzyść "naszych" i nagle płacz: co się dzieje z tym światem, jakie to przerażające, szargają konserwatywne wartości.
Cały dowcip polega na tym, że to nie zadni "nasi". Hollywoodem rządzą amerykanscy Zydzi , nie ? Miej pretensje do nich. Cały dowcip polega na tym, że poprawnosc polityczna prowadzi dziś do żydopropagandy, homopropagandy i rozbabrania się w naszej kulturze islamu.
Lewacy bedą bełkotać - szanuj czarnego , szanuj araba. Już widzimy do czego to doprowadziło w Europie zachodzniej.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
04-05-2011, 22:48
pomazaniec boga VHS-ów
Liczba postów: 2,089
Liczba wątków: 3
shamar napisał(a):Lewacy bedą bełkotać - szanuj czarnego , szanuj araba. Już widzimy do czego to doprowadziło w Europie zachodzniej.
Co za bełkot. W dodatku kompletnie niezwiązany z tematem :roll:
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
04-05-2011, 23:03
Agent Mossadu
Liczba postów: 31,772
Liczba wątków: 4
Za pozno, Szamar zarzucil posciel na glowe, wypastowal sasiada i wlasnie wiesza biedaka na jabloni :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
04-05-2011, 23:11
CGI Paul Walker
Motoduf napisał(a):Co za bełkot. W dodatku kompletnie niezwiązany z tematem :roll:
Jak najbardziej zwiazany bo "nowy apostulator" użala się na biednym losem czarnych w kinie a raczej nad białą propagandą ciemiezącą ( czy jak to sie tam k...a pisze ) czarnych, arabów, latynosów.
Od takiego myslenia zaczęła sie tolerancyja we Francyji. A rdzenni frencze maja tam prze... skoro muzułmanska dzicz wyzywa ich od brudnych Francuzów. Podobnie ultraliberalna Szwecja. Cała brutalna prawda powinna byc jasna -
Przyjezdzasz do mojego kraju to przyjmujesz moje warunki a jak Ci sie nie podoba to WYP...
Ze zacytuje jakiegos waznego mułłe w Belgii -
To nie muzułmanie maja sie dostosować do Belgii , tylko Belgia ma się dostosować do Islamu. :lol:
PS - nie jestem rasistą bo nie mam nic do Azjatów :lol:
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
04-05-2011, 23:46
Początkujący
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 0
Odpisałbym coś, ale widzę, że to tylko z nazwy forum filmowe, a tak naprawdę gada się o tym, co wszędzie w polskim internecie, czyli jacy to źli są Żydzi. Podaj sto kontrprzykładów na jeden ich przykład i uprawiasz propagandę (w dodatku żydo- i homo-!). Ech, nieważne... "Thor" jest dość słabym filmem, ale dużo bardziej przeszkadzała mi ciemność obrazu przepuszczonego przez okulary 3D, niż ciemność skóry jakieś postaci drugoplanowej.
04-05-2011, 23:52
Agent Mossadu
Liczba postów: 31,772
Liczba wątków: 4
shamar napisał(a):Przyjezdzasz do mojego kraju to przyjmujesz moje warunki a jak Ci sie nie podoba to WYP...
Z tym sie absolutnie zgadzam, ale to nijak ma sie do tego o czym pisal Barabasz.
Przy okazji...Barabasz, Ty sie chlopie nie przejmuj, forum jest jak najbardziej filmowe <ok> Temat swiatopogladowy mielismy, ale zostal usuniety.
Witamy i baw sie dobrze - tyle.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
05-05-2011, 00:03
CGI Paul Walker
Ale ma sie - co już pisałem - bo NAWET JESLI - czarni są dyskryminowani w filmach robionych przez białych... przeciez nikt nie zakazuje czarnym krecenia filmów gzie Jezus jest czarny ( taka sztuka czy musical jest ).
Nie wiem nad czym on płacze ( bo wolał uciec niż odpowiedz , zawulowanie przyklejajac mi łatke jakiegos antysemity-homofoba- hermafrodyty ).
Ciagle neiw eim co mu nie pasuje w takim Pacino grającym Montane ? Jak dla mnie to jest argumet z dupy :roll:
SORRY ZA LITERÓWKI ALE NIE WIDZE I NIE TRAFIUAM JUZ W KLAWISZE ( if U kno what I mean :lol: :wink: )
05-05-2011, 00:30
Początkujący
Boże, jaki niemiły człowiek. Ja nad niczym nie płaczę. To nie mi coś nie pasuje. To nie ja krzyczę, że Hollywood upada, bo jakiś aktor ma nie taki kolor skóry, jaki bym chciał.
Wskazałem tylko fakt, że taka niby dla was ważna "wierność oryginałowi" jakoś nigdy do tej pory nie miała znaczenia. No bo co za różnica, Brytyjczyk czy Arab, no przecież żadna. Wierność oryginałowi zachowana! Nigdy to nie nikogo z was nie obchodziło. Poza jednym przypadkiem, gdy jest na odwrót - wtedy nagle okazuje się, że jest to cały przerażający trend o charakterze politycznym, Europa upada itp. To wy płaczecie, i płaczecie bez sensu, dlatego myślałem, że podanie parunastu faktów pokazujących błąd w waszej ocenie sytuacji coś wniesie. Sorry.
Wierzcie sobie dalej, że panuje inwazja politycznej poprawności, bo jakąś rolę drugoplanową dostała osoba czarnoskóra. Co z tego, że biali dostają, wbrew tej superważnej "wierności oryginałowi", setki ról. To ten jeden wyjątek świadczy o trendzie w Europie, na który można sobie ponarzekać (chociaż nie istnieje). Wesoła zabawa.
05-05-2011, 02:08
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Barabaszu, weź przykład z każdego na Forum i nie zwracaj uwagi na Shamara :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
05-05-2011, 06:13
kimber henry
Liczba postów: 6,015
Liczba wątków: 18
MODA TU!!!
barabasz moim zdaniem napisal bardzo rzeczowego posta (modzie, nie wyrzucaj ;) ), a reakcja nan.. coz, po prostu pokazuje sile 'bialego' strachu. w kraju bardzo jednorodnym etnicznie. coz.. nie ma jak bucho rozladowujacy napiecie ;)
also: http://waszawina.blogspot.com/2011/04/135-niedotrzymana-obietnica.html & komcie.
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
05-05-2011, 11:25
Nowy
Liczba postów: 614
barabasz napisał(a):Ciekawe, czy na forum był temat np. o filmie "Książę Persji" (z zeszłego roku), który dzieje się, coż, w Persji (dzisiejszy Irak), a główne role grają aktorzy biali jak porcelana (poza postacią negatywną - ją gra aktor z Indii). To wcale nie był dowód na żaden trend, na wciskanie "poprawności"
Aktorzy z "Prince of Persia" byli biali nie z powodu politycznej poprawności, tylko z powodu PREFERENCJI ESTETYCZNYCH amerykańskiej widowni. Mówiąc krótko Ameryka nie chce oglądać zalewu irackich mord. Persów zamieniono na "białasów" ponieważ mordy tych pierwszych źle by sie sprzedały, tymczasem białego Heimdalla zamieniono na czarnego Heimdalla poniewaz biały Heimdall by sie w USA źle sprzedał? Bzdura!
Nie mylmy preferencji estetycznych (nasi widzowie nie lubią takich mord) z poprawnością polityczną (wsadźmy murzyna, dzisiaj tak wypada).
05-05-2011, 22:17
CGI Paul Walker
Ale Prince of Persia to totalnie mierny przykład. Wrecz tragiczny.
Kingsley facjate araba ma. Podrasowana opalaczem , z czarnym wlosiem Gemma, też może robić za arabską ksiezniczke. I tu zaczyna się zabawa -
Gyllenhaal - na Araba nie wygląda ale... czy w GRZE ksiaze wygląda jak arab ?
05-05-2011, 23:27
Cytat:poniewaz biały Heimdall by sie w USA źle sprzedał?
Sądzę, że gdyby Heimdall był biały, to wielu Afroamerykanów nie poszło by do kina... :wink:
06-05-2011, 10:12
Nowy
Liczba postów: 475
Nie ma takiego państwa jak Stany Zjednoczone Afroameryki.
Są Stany Zjednoczone Ameryki i zamieszkują je Amerykanie, obywatele Stanów Zjednoczonych, fryzury nie mają nic do rzeczy :razz:
06-05-2011, 15:21
Jessica Buch
Liczba postów: 1,683
Liczba wątków: 6
Craven napisał(a):A ja jestem ciekawy ilu forumowiczów miałoby coś przeciwko białemu Nesonowi Mandeli.
Ja bym miała. Bo film biograficzny rządzi się innymi prawami. To tak jakby nakręcić film o Janie Pawle a w role papieża miałby wcielić się murzyn. W filmie biograficznym aktorzy, którzy wcielają się w realne postaci są tak ucharakteryzowani by jak najbardziej aparycją przypominać postać, którą odgrywają. Nie sądzę na przykład, że film biograficzny o Hitlerze odniósłby sukces, gdyby w Hitlera wcielił się Chińczyk.
Ktoś tam też wyżej pisał o tym, dlaczego Jezus nigdy nie jest przedstawiany jako murzyn. Ano dlatego bo Jezus narodził się jako żyd - żydzi nie są czarni.
Co innego jeżeli natomiast chodzi o jakąś fikcyjną postać z komiksu. Gdzie w oryginalnym komiksie ta postać miała biały kolor skóry a w adaptacji filmowej zmieniono ją w murzyna - zupełnie by mi to nie przeszkadzało.
PS: nie Nesonowi tylko Nelsonowi. ;)
07-05-2011, 11:00
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
Monika napisał(a):Ktoś tam też wyżej pisał o tym, dlaczego Jezus nigdy nie jest przedstawiany jako murzyn.
Jako Żyd tez nie jest prawie w ogóle przedstawiany. Najpopularniejszy wizerunek Jezusa to białas z długimi, prostymi włosami. ;)
07-05-2011, 11:33
Początkujący
Monika napisał(a):Ktoś tam też wyżej pisał o tym, dlaczego Jezus nigdy nie jest przedstawiany jako murzyn. Ano dlatego bo Jezus narodził się jako żyd - żydzi nie są czarni.
Ja pisałem o Jezusie, ale miałem na myśli tylko tyle, że nie wygląda jak Jezus. Przeciętny mieszkaniec tych rejonów wyglądał mniej więcej tak, a Jezus w filmach wygląda mniej więcej tak. Zwolennikom wierności oryginałowi to chyba nigdy nie przeszkadzało. Domyślam się, że mają na to taką wizję: to nie komiks Marvela, tylko jakaś tam Biblia. Lekkie podrasowanie nie będzie świadczyło o żadnej niepokojącej tendencji.
07-05-2011, 12:50
Jessica Buch
Liczba postów: 1,683
Liczba wątków: 6
barabasz napisał(a):Przeciętny mieszkaniec tych rejonów wyglądał mniej więcej...
Wygląd Jezusa jaki znamy do dziś wynika z opisów jego uczniów. Jezus narodził się jako żyd ale faktycznie nie przypominał typowego żyda. A to dlatego, że żydówką była tylko matka. Ojciec jak wiemy był Bogiem. Stąd wyróżniający się wygląd Jezusa od typowego przedstawiciela rasy żydowskiej.
07-05-2011, 12:59
Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
Ciekawy trop :) Czyli DNA Boga jest bardziej białe. Najs.
07-05-2011, 13:03
|