Ankieta: Ktora firma jest wedlug was najlepsza??
ILM
WETA DIGITAL
DIGITAL DOMAIN
SONY PICTURES IMAGEWORKS
CINESITE
DREAM QUEST IMAGES
KNB EFFECTS GROUP
[Wyniki ankiety]

Czarodzieje z fabryki snow
Temat ten bedzie sie odnosil do firm ktore trudnia sie w branzy efektow specjalnych. A chodzi mi mianowicie ktore firmy waszym zdanie sa najlepsze w branzy waszym zdaniem. Czy jest to ILM czy WETA DIGITAL, a moze DIGITAL DOMAIN.
Moim zdanie na rynku efektow specjalnych nieodzownie od parunastu lat kroluje
ILM z Dennisem Murren'em na czele ktore to tworzylo i nadal tworzy najwspanialsze efekty ktore na zawsze wpisza sie w annaly kinematografi. Oni to wykreowali najbardziej rewolucyjne efekty specjalne w dziejach kina w takich filmach jak Gwiezdne Wojny, Terminator 2 czy Jurassic Park.
Ludzie zachlysnieci sukcesem trylogi LOTR(Oscary za efekty 3 lata z rzedu bodajze) twierdza ze ILM nie dorasta firmie WETA do piet. Jest troche smieszne twierdzenie bo oprocz King Konga WETA nie stworzyla nic rewolucyjnego do tej pory.
Jestem ciekaw waszego zdania. Mam nadzieje ze wyjdzie z tego fajna i ciekawa dyskusja

Odpowiedz
Po pierwsze - Dennisem Murenem, bez apostrofu (i bez zwyczajowych bluzgów z mojej strony - doceń to :) )

Po drugie - nawet tak stosunkowo młoda firma jak Weta w krótkim czasie osiągnęła poziom ILM i nie należy jej mieć tego za złe. Nastały czasy, w których wystarczą pieniądze, bo sprzęt i technologie są już standardem. ILM i Murenowi należy się szacunek za prekursorstwo i wyznaczanie nowych kierunków, ale twierdzenie, że ktoś potępia w czambuł ILM, bo Weta zgarnłęła trzy Oscary z rzędu, to idiotyzm.

Weta stworzyła coś rewolucyjnego, bo właśnie zrobiła Konga, który w skali bezwzględnej przebił w swojej kategorii najlepsze dokonanie ILM, czyli Draco. Poza tym Weta ma największy atut w postaci jej szefa, Petera Jacksona, który pojechał w najbardziej spektakularny sposób, w jaki można było pojechać - najpierw LOTR a potem Kong. W tym czasie ILM było "już tylko" masową fabryką efektów, jakich wiele.

Podsumowując - stawiałbym patriotycznie na Platige Image, bo Bagiński & Co. potrafią robić z obrazem to samo, ale nie mają jeszcze oddziału miniatur, nie są tak rozbudowani, nie mają takiej tradycji, pochodzą z trzeciego świata i nie dostali do tej pory zlecenia do blockbustera z budżetem 200 mln dolców. A zdolności i potencjał ten sam co ILM.
Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać!
Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam.

Odpowiedz
Właśnie, odnośnie umiejętności. Specjaliści z WETA czy innych firm nie biorą się ot tak po prostu. Joe Letteri na przykład (visual effects supervisor z "King Konga") zaczynał właśnie w ILM a WETA dała mu możliwość dalszego rozwoju i być może większą swobodę twórczą :)

Odpowiedz
Danus1986 napisał(a):Ludzie zachlysnieci sukcesem trylogi LOTR(Oscary za efekty 3 lata z rzedu bodajze) twierdza ze ILM nie dorasta firmie WETA do piet. Jest troche smieszne twierdzenie bo oprocz King Konga WETA nie stworzyla nic rewolucyjnego do tej pory.
Śmieszne jest ocenianie jakości efektów na podstawie ich rewolucyjności.

Stawiam na ILM, bo to oni stworzyli rewolucyjne efekty do Terminatora 2 i Jurassic Park, tak samo jak i oni dokonali kolejnej nie dużej, ale powiedzmy mini-rewolucji tworząc postać Davy Jonesa. Po raz pierwszy zostałem nabrany, bo sądziłem że Bill Nighy ma na twarzy prawdziwą charakteryzację (o mackach wiedziałem że są animowane, to oczywiste), i że nosi prawdziwy kostium. Myliłem się :shock:

Chociaż nie można nie wspomnieć o Wecie, która przecież na ma swoim koncie dwie najlepsze animowane postacie - Golluma i King Konga. Silny konkurent dla ILM, jednak jak na razie to oni są najlepsi.

Odpowiedz
A co, jesli kto uwaza konga za sztuczna, pozbawiona ciezaru pacynke? Dla mnie to zadna rewolucja. Poziom jumanji, dodatkowo obnizany przez totalnie sztuczne tlo. Do piet nie dorasta realistycznym dinozaurom Spielberga.

Odpowiedz
Ja uwazam ze malpa jest mala rewolucja(ale to badziewne tlo jakos jednak razi) ale jak to sie mowi jedna jaskolka wiosny nie czyni. Moze sprowadze na siebie slowa krytyki ale gollum to dla mnie zadna rewolucja, jego ruchy byly sztuczne i za bardzo bylo widac ze to CGI. Za to do tej pory dla mnie kruluje Draco(nawet malpa go nie przebila :lol: )
Weta nie dorasta ILM do piet i dlugo dlugo czasu minie zanim stworza cos co przebije dokonania ILM(w co watpie ze nastapi)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Danus1986, nie chcę być złośliwy, ale chyba powinieneś udać się do terapeuty albo coś w tym stylu. Twoja obsesja na punkcie słowa "rewolucja" troszeczkę mnie przeraża.

I nie chwal dnia przed zachodem, w przyszłym roku wchodzi Avatar Camerona z efektami tworzonymi przez Wetę. To będzie coś WIELKIEGO, a czy wzniesie efekty na wyższy poziom - możliwe.

Odpowiedz
Mierzwiak wlasnie to mnie smuci. Film swietnego rezysera, film ktory ma powalac efektami moze okazac sie niewypalem jesli chodzi o FX bo tworza je ludzie z WETA. Juz widze te sztuczne tla i mase niedopracowanych efektow(co sie chlopakom z WETA czesto zdarza). Wolalbym juz zeby efekty do Avatara robili ci z Digital Domain(stawiam ich zaraz za ILM)
Ale ciekawi mnie to czemu Cameron nie skorzystal z uslug ILM lub
D.D. Przeciez obie ekipy dostaly oscary za efekty w jego filmach. D.D to przeciez twor Camerona miedzy innymi
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości