.
Liczba postów: 28,078
Liczba wątków: 62
https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1718175237
Niecałe sto kin na świecie ma projektory zdolne wyświetlić HDR. Wiem że to koszty, ale kina umierają trochę na własne życzenie, skoro ja (i miliony innych widzów) mają lepszą jakość we własnym salonie, to po cholerę płacić kinom? Sam ostatecznie nie byłem na takiej Diunie w kinie, bo do IMAX się dopchać nie mogłem, a w zwyczajnej jakości nie chciałem i poczekałem na 4K HDR na streamingu.
14-06-2024, 16:46
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,126
Liczba wątków: 57
Z czego w Polsce jest tylko jedno takie kino.
Ja jednego nie rozumiem. Ja mimo iz posiadam odpowiedni sprzet i kupuje filmy na plytach to nie wyobrazam sobie pierwszy raz obejrzec jakiegos wyczekiwanego przeze mnie filmu pierwszy raz w domu, nawet na moim wypasionym sprzęcie.
Wiem, ze ludzie dzisiaj sa wygodni w cholere, ale i tak tego nie cholere nie rozumiem.
Kino to jest kino i wcale nie musi byc w HDR.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
14-06-2024, 17:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2024, 17:19 przez Danus.)
.
Liczba postów: 28,078
Liczba wątków: 62
Które kino w Polsce?
Mam tak, że często jak siedzę w kinie, to zwyczajnie irytuje mnie szary obraz, gdy jestem już mocno przyzwyczajony, że czerń może być prawie idealna. Rozmiar obrazu nie robi na mnie aż takiego wrażenia.
14-06-2024, 17:43
Captain Skullet
Liczba postów: 20,428
Liczba wątków: 128
W sumie jakbym miał dostęp do filmów w dniu premiery w domu, to do kina bym chodził jeszcze rzadziej (a i tak ledwo co chodzę), chociaż wczoraj na "The Room" w kinie był super klimat, w domu nigdy takiego nie będzie no ale to wyjątkowa sytuacja. Zazwyczaj kino nie ma mi do zaoferowania niczego prócz możliwości obejrzenia danego filmu wcześniej.
14-06-2024, 17:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2024, 17:54 przez Gieferg.)
TermiGifiernator
(14-06-2024, 17:43)simek napisał(a): Które kino w Polsce?
Mam tak, że często jak siedzę w kinie, to zwyczajnie irytuje mnie szary obraz, gdy jestem już mocno przyzwyczajony, że czerń może być prawie idealna. Rozmiar obrazu nie robi na mnie aż takiego wrażenia.
Kiedys widzialem artykuł, ze któraś sieć bodajże Helios takie kino posiada lub jest lada dzien od otwarcia.
Co do czerni, w telewizorach juz jest czerń idealna a nie prawie:)
14-06-2024, 18:52
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,653
Liczba wątków: 30
Już? Była dawno temu. Na kineskopach.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
14-06-2024, 20:41
Captain Skullet
Dzisiaj dotarły filmy i odtwarzacz 4K UHD więc przyjrzałem się fragmentom paru filmów:
- Alien
- Predator
- Predators
- Matrix
Z powyższych najlepsze wrażenie zrobił pierwszy Predator, który wygląda rewelacyjnie. Alien też bardzo ładnie się prezentuje.
Ogólne wrażenie - no, spoko, ładnie, Predator super, ale ogólnie to dupy mi nie urwało i na chwilę obecną nadal nie przewiduję jakiejś dużej ilości upgrade'ów.
Unforgiven by wypadało kupić, bo... mam tylko DVD, Blade Runnera miałbym sobie ochotę sprawić, może jeszcze TDK bo blu-ray wyglada jak wygląda, ale poza tym to w sumie nie wiem.
W weekend sobie pewnie walnę pierwszy pełny seans.
16-01-2025, 21:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2025, 21:27 przez Gieferg.)
TermiGifiernator
Unforgiven akurat nie wypada nie miec zwlaszcza, ze na UHD wyglada referencyjnie.
20-01-2025, 10:09
Stały bywalec
Liczba postów: 18,767
Liczba wątków: 150
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
09-03-2025, 16:23
Captain Skullet
Tak, ale w USA/Kanadzie, bo chodzi tylko i wyłącznie o wydania Warnera z R1.
Zdązyłem jednak sprawdzić kilka płytek z tych lat zanim się tego dowiedziałem - żadnej nic nie dolega.
09-03-2025, 16:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-03-2025, 17:41 przez Gieferg.)
CGI Paul Walker
Do tego z 2ch lat. Wkurwiają te klikbejty.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
09-03-2025, 17:29
Stały bywalec
Liczba postów: 9,697
Liczba wątków: 29
Cytat:Według danych opublikowanych przez Digital Entertainment Group wydatki konsumentów na UHD Blu-ray wzrosły o 12% rok do roku. Co ciekawe, stało się to mimo braku dużych premier kinowych w czwartym kwartale.
Cały rynek fizycznych nośników – DVD, Blu-ray i UHD Blu-ray – wygenerował w USA 870 mln dolarów w 2025 roku. To spadek o 9,3% w porównaniu z rokiem wcześniejszym, ale znacznie mniejszy niż w poprzednich latach. Dla porównania, między 2023 a 2024 rokiem sprzedaż płyt spadła o 23,4%, po raz pierwszy schodząc poniżej miliarda dolarów.
Tegoroczny wynik sugeruje, że rynek może się stabilizować jako segment kolekcjonerski premium.
https://www.wybierz.tv/newsy/uhd-blu-ray-wraca-do-gry-4k-na-p-ytach-znow-rosnie-mimo-dominacji-streamingu_BYL
01-03-2026, 22:41
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,971
Liczba wątków: 15
Sam wróciłem do zbierania płyt bo mam dosyć slopu na streamingu a wartościowych produkcji z archiwum wcale tam nie przybywa. Do końca roku planuje zlikwidować wszystkie abonamenty poza Primem, bo to jedyny sensowny streaming na rynku.
01-03-2026, 23:05
CGI Paul Walker
Tak jak pisze Corn. Wiele ludzi widzi jakim oszustwem jest streaming.
No i ludzie kupują zapewne stare tytuly, ktore co chwilę są wznawiane.
01-03-2026, 23:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2026, 23:35 przez shamar.)
Captain Skullet
Streaming mi ogólnie działa na nerwy, ale mimo to prime chyba sobie w końcu sprawię bo tu akurat wychodzi to całkiem sensownie.
Za inne nigdy nie płaciłem i płacić nie zamierzam - mam w tej chwili dostęp do Sky, ale jak przeglądam zawartość (i z trudem coś wybieram do obejrzenia() to wiem, że na pewno bym za to nie zapłacił :P
Ostatnio zastanawiałem się czy nie obejrzeć w końcu tych ostatnich części M:I ale nic z tego bo ostatnia co prawda jest ale przedostatnej nie ma, WTF? (taka sama sytuacja jest z Parkiem jurajskim swoją drogą).
Posrało ich tam czy co?
19-04-2026, 06:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-04-2026, 06:56 przez Gieferg.)
|