Każdemu z nas przechodzą ciary na myśl o pewnych filmach, które za młodu wystraszyły nas aż do czerwoności. Każdy z nas przerabiał tę lekcje , którą do końca życia zapamiętamy jako najgorszy koszmar jaki kiedykolwiek oglądaliśmy na wielkim lub mniejszym ekranie. Są to filmy bardziej zapomniane, czy to przez nas samych, czy zmieniające się czasy. Jednak po latach coś budzi się w naszej psychice i powracamy do owych strachliwych pozycji aby sprawdzić czy to naprawdę jeszcze działa.
![[Obrazek: vlcsnap140770mg0.png]](http://img136.imageshack.us/img136/6339/vlcsnap140770mg0.png)
W moim przypadku są to dwa filmy: "Strefa mroku" i "Dreamscape" - znany jako "Ucieczka w sen". O Strefie nie będę się wypowiadać bo chyba każdy widział ten znakomity horror składający się z kliku niektórych strasznych lub śmiesznych opowieści. Większą uwagę chciałbym poświecić znakomitemu i może mniej znanemu horrorowi Dreamscape.
Wyobraźcie sobie iż jesteście wstanie przenieść się i uczestniczyć w snach , koszmarach innych ludzi. Pomagać im przeciwstawiać się z swoim słabostkami sennymi i koszmarami. Dennis Quaid jako człowiek posiadający niespotykane możliwości telekinetyczne zostaję wciągnięty przez swojego przyjaciela (Max von Sydow) do tajnego projektu w którym można w pełni integrować się z cudzymi koszmarami sennymi. Wszystko było by pięknie i ładnie gdyby nie pewna przeszkoda. Jeśli tak naprawdę wczujesz się w czyiś sen, to możesz w nim naprawdę umrzeć lub skończyć jako warzywo. Brzmi dość naiwnie lecz ogólna aura i klimat w jakim utrzymany jest owy obraz nie pozwalają mi spokojnie zasnąć na długo po zakończeniu seansu. Koszmary są tu tak dobrze odwzorowane iż można w pewnym momencie pomyśleć: ejj mi kiedyś też się coś takiego śniło !!! i jeszcze bardziej wkręcić się w klimat. Wiem może to zabrzmieć głupio ale po latach dalej się trochę boje a to coś znaczy, jeśli ktokolwiek to widział niech podzieli się swoimi wrażeniami. Polecam wszystkim świetny horror :)
![[Obrazek: vlcsnap145986wa2.png]](http://img136.imageshack.us/img136/1125/vlcsnap145986wa2.png)
11-11-2008, 23:39