Elephant (Gus van Sant)
Motyw z grami, Hiltlerem itd. jest imo. ciekawy. I z pewnością nie nachalny, czy narzucający jakiejś opinii widzowi (Dialog podczas oglądania filmu z Hitlerem, na ekranie widnieje swastyka '-Można sobie coś takiego kupić?' '-Jeżeli jesteś pojebany...').

Odpowiedz
Nienachalny - byc moze.
Nienarzucajacy nic widzowi - na pewno nie.

Odpowiedz
Tyler, a teraz powiedz mi kto sie czepia tego ze to nie byl film akcji? Bo taki wniosek wysnulem z twojego pierwszego posta.
Ja sie czepiam, ze pod postacia artystycznej, eksperymentalnej formy nic sie nie kryje. To jeden z najpustrzych a silacych sie na cos odwrotnego filmow jakie w zyciu widzialem. Wszystkie zabiegi w filmie nie maja jakiegokolwiek sensu i celu. Tutaj se pierdykne dlugie ujecie ukazujace trzy kretynki a tu dluga scene na spotkaniu homo-hetero. Zadna scena do niczego nie prowadzi. To jest bardzo zly film.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Mnie Słoń się podobał- jest urzekająco poetycki i mi się go dobrze oglądało; zabieg pokazywania tej samej sceny z więcej niż jednej perspektywy (notabane zrobił to już wcześniej Tarantino) służył chyba temu, by widz mógł zrozumieć w pełni ówczesną sytuację i IMO było to posunięcie trafne.Długie ujęcia, mało dialogów- to może nudzić, ale także pozwala bardziej wczuć się w tamte chwile; mało w tym filmie sztuczności, dużo realizmu, a przecież o to chyba chodzi w filmach opartych na faktach.
I'm smart and I want respect!

Odpowiedz
Tu chyba również by sie przydało co nieco wydzielić :P

Odpowiedz
Zrobione.

Odpowiedz
"slon" nie jest gownem.

"gerry" i "last days" - nieudane eksperymenty van santa. "slon" to jak dla mnie film wielki.

minimalizm formy, minimalizm fabuly, slajdy bez komentarza, brutalnosc, strzepy dialogow jak u breta eastona ellisa. jeden dzien, a wiec powrot do korzeni. prawdziwi bohaterowie, o ktorych nie wiemy prawie nic. ale gdzies tam, pod ta pokrywka, mozna wyczuc gniew okuty w pancerz z obojetnosci. mnie to kopie.

hitch, tutaj van sant nie udaje.

kolesiom ekscytujacym sie "scenie prysznicowej" polecam gugle.
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Artemis napisał(a):kolesiom ekscytujacym sie "scenie prysznicowej" polecam gugle.
Ech, zastosuj ironię a ludzie od razu się gubią :roll:

Odpowiedz
uwazaj, hitch kiedys mi tlumaczyl przez tuzin postow, ze moj nick to imie greckiej bogini... ;)

Odpowiedz
Słoń to gówno 8)

Odpowiedz
teraz ja zastosuje ironie - czy ty wiesz, doktorku, do czego sluzy forum?

Odpowiedz
Artemis napisał(a):"slon" to jak dla mnie film wielki.
Trzeba tu wziąc pod uwagę Twój gust filmowy - jako fanka Lyncha i filmów bardziej głębokich niż płytkich, artystycznych niż rozrywkowych (to tylko takie moje małe spostrzeżenie - może byc błędne i możesz się z nim nie zgadzac (: )- dalej nie wiem czy obejrzec tę produkcję.

Odpowiedz
Wyczuwam forumowy smród którego nie lubię. Zmiatam z tego tematu.

Semi: Cokolwiek Lyncha - tak. Słoń - NIE.

Odpowiedz
semi, obejrzyj, bo ma tylko 70 minut. i to nie jest produkcja, tylko film. produkcja to transformersy :). a co do mojego gustu filmowego, to pewnie prawda tkwi gdzies po srodku.

a propos breta eastona ellisa, siegnelam sobie wlasnie po "less than zero":
i stand there for a pretty long time and blair, after helping me lift the suitcases out of the trunk, grins at me and asks, "what's wrong", and i say, "nothing", and blair says "you look pale", and i shrug and we say goodbye and she gets into her car and drives away.
gdyby "slon" powstal w wersji literackiej, mialby wlasnie tak doskonale lapidarna forme, jak "less than zero" i "the informers" - minimalizm carvera plus chlodna makabra de lillo.

mierzwiak napisał(a):Wyczuwam forumowy smród którego nie lubię. Zmiatam z tego tematu.
a kto zaczal pisac o gownie??

Odpowiedz
Ja 8)

PS.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Artemis

Artemis - bogini grecka
Artemis - satelita komunikacyjny
Artemis - asteroida
--
Laozi

Odpowiedz
nadal jakoś nie wierzę, ale to nie jest odpowiedni temat, abyśmy się na tej płaszczyźnie spierali.

co ze "słoniem"?

Odpowiedz
Słoń jak już mowilismy to denna na siłe artystyczna sztuka. Film, ktory poza podniecaniem samego reżysera nie ma żadnego celu. Najlepszym przykladem tego jest scena pod prysznicem. Wybitny brak taktu i wyczucia. Cos co zrozumie tylko reżyser tego knota.
--
Laozi

Odpowiedz
Słoń jaki jest, każdy widzi.

Odpowiedz
Raczej Słonia widzi każdy jak mu sie podoba. Dla nas to niestrawna papka a dla Artemis młodzieńczo-buntowniczo-wyzwoleńczy traktat o odmiennosci :)
--
Laozi

Odpowiedz
raczej o zabojczej apatii. i nie mlodzienczo-buntowniczo-wyzwolenczy, i nie zaden traktat. tralala.

problem polega na tym, ze wy nie potraficie pokazac, co jest w tym filmie takiego dennego - pomijajac "nude". scena pod prysznicem - ja jej tam specjalnie nie lubie, chociaz w sumie to motyw, ktory przy ukladzie hetero uszedlby niezauwazony (nieprawdaz?). ale natezenie emocji, ktore nie uderzaja w widza, a od widza pochodza, jest zajebiscie wielkie. mowisz, hitch, ze film nie ma zadnego celu - ale dlaczego? juz przez samo pokazanie pewnych zdarzen ten cel zyskuje.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości