Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,525
Liczba wątków: 374
Lwica sił specjalnych
Powiem wam, że zajebisty serial Sheridan zrobił. Wciągnęło mnie od pierwszego odcinka. Dobra historia, trzyma w napięciu do samego finału. Ładne, arabskie dupeczki, oddział kobiet-komandosów jest na fakcie, a nie że to jakiś feministyczny wymysł, super aktorstwo, nawet mający 130 lat Morgan Freeman dojebał w epizodycznej roli. 9/10 i ogólnie wielkie zaskoczenie. Jill Wagner w roli Bobby to Vasquez trzeciej dekady XXI wieku.
14-01-2024, 00:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2024, 00:29 przez Mental.)
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 5,439
Liczba wątków: 59
Super serial, świetnie się go ogląda, pamiętam że wciągnąłem całość w jeden wieczór i nawet przez chwilę nie poczułem nudy. Co mnie totalnie zaskoczyło to fakt, że te wszystkie wątki obyczajowe z dzieciarnią i ogólnie rodziną Zoe Saldany nie odstawały od reszty i były równie dobrze rozpisane i wciągające co reszta. Również mocno polecam jak ktoś nie widział, fajnie że można to traktować jako zamkniętą całość, bo finał ładnie podsumował pokazaną w tym sezonie historię. Na pewno jeden z lepszych seriali Sheridana.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
14-01-2024, 02:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2024, 02:38 przez slepy51.)
Gepard Retardieu
Liczba postów: 2,264
Liczba wątków: 2
Jeśli komuś przyjdzie do głowy obejrzeć któryś z polskich seriali na Netfillix tj. Powrót albo Forst to niech sobie daruje - syf, dno i metr mułu. Po 3 odcinkach każdego, mam dość polskich seriali na długo.
Captain Obvious
14-01-2024, 15:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2024, 15:39 przez Reno.)
Stały bywalec
Liczba postów: 12,726
Liczba wątków: 77
(13-01-2024, 22:30)Dr Strangelove napisał(a): Forst - Netflix
Czytasz na własną odpowiedzialność - spoiler zawiera spoilery.
Nie miałem szczęścia zapoznać się z książkami legendarnego Remigiusza Mroza, ale znajomy polecił mi serial. Otóż...
Borys Szyc gra dzielnego policjanta z brodą, który oczywiście ma mroczną przeszłość, cierpi na migreny (wtedy kamera się trzęsie, słychać głosy i obraz jest na czerwono). Najlepszy policjant w historii Krakowa, zostaje zesłany do Zakopanego. Tam rucha córkę komendanta, która jest chyba narkomanką.
W międzyczasie pojawia się "Bestia z Giewontu", która to bestia w wymyślny sposób morduje różne osoby. Pierwszą przywiązuje martwą do krzyża na Giewoncie, drugą zostawia w jakiejś szopie, a trzecią porzuca bez głowy w górskim strumieniu. Ten trzeci to zaginiony, zwyrodniały syn Artura Barcisia, który jest wicepremierem. Zostawia im w ustach złote monety z czasów zamierzchłych.
Wiktor Forst już po 20 minutach pierwszego odcinka zostaje odsunięty od śledztwa, a po 10 minutach drugiego zawieszony. Oczywiście nic sobie z tego nie robi i wraz z jakąś dziennikarką prowadzi śledztwo. Polega ono mniej więcej na tym, że włamują się do jakiejś Fundacji, gdzie po 30 sekundach poszukiwań zdejmują obrazek ze ściany, a z drugiej strony odkrywają przyklejone zdjęcie z jakimiś wisielcami. Wtedy nakrywa ich ochroniarz który wygląda jak henchman z Bonda. Bije ich i związani trafiają do jakiejś szopy z której uciekają po 2 minutach.
Wiktorowi pomaga też dzielny hacker, który też jest policjantem i gra na skrzypcach w góralskiej kapeli. Odkrywają oni miejsce na mapie, którego nie ma na mapie!!! Wiktor jedzie na Słowację gdzie spotyka swoją dawną miłość. Słowaczkę z kolczykiem w nosie. Razem udają się do miejsca, którego nie ma na mapie, ale o którym wszyscy jak się okazuje wiedzą. To willa na szczycie góry (2633 m n.p.m.)
Willa służy zaspokajaniu wszelkich możliwych zwyrodniałych potrzeb zepsutej elity polsko-czechosłowackiej. Na przykład na sofie wije się jakaś stara, chuda baba ubrana na biało. Gdzieś obok z kolei stoi tłusta i obleśna baba z obwisłymi cycami. Na skórzanych kanapach siedzą zdegenerowani bogacze, którym drinki podają roznegliżowane panienki.
Willa należy do zbrodniczej organizacji Goralenvolk a jej szefem jest Jerzy Rogalski czyli niezapomniany porucznik Jaszczuk. Jaszczuk jeździ na wózku, ma biały garnitur i opaskę na oku. Urzęduje we wnętrzu góry, w tajnym pomieszczeniu do którego zjeżdża się windą. Jego pomocnicą jest jakaś karlica
Forst i ta panna zostają schwytani, bo oczywiście wszyscy ich znają. Okazuje się, że Jaszczuka-Blofelda też chcą zabić i też jest na liście ze zdjęcia. Szyca biją i zamykają w klatce. Ale on ucieka podstępem razem ze swoją dziewczyną, a tajemniczy morderca zabija Jaszczuka. Dziewczyna ginie przy próbie ucieczki a Forst dostaje w łeb bo mu się zaciął pistolet.
Całość dopełnia mroczna muzyka z elementem góralskich gęśli, mroczne zdjęcia Tatr, mgła, mroczne chmury i złowrogi klimat potęgowany zdjęciami z drona. Nawet wizyta w zwykłym hotelu wygląda jakby kręcił ją David Lynch, a przynajmniej jego polska, pijana wersja.
Aha, w każdej lokalizacji dostajemy informację na jakiej wysokości nad poziomem morza jesteśmy.
Dialogi brzmią mniej więcej tak:
- Nie ufasz mi?
- Ja nie ufam z zasady nikomu!
- To tak jak ja.
Odcinek pierwszy nazywa się odcinek pierwszy, odcinek drugi nazywa się odcinek drugi, odcinek trzeci... To na razie tyle, bo nie chcę tego arcydzieła zakończyć zbyt szybko. Jeśli ktoś myśli, że cokolwiek zmyśliłem to jest w grubym błędzie.
Jestem po 2 odcinkach. Napiszę tyle - szkoda śniegu, szkoda Tatr, szkoda trawników, wody w rzece, górali i reszty tatrzańskich elementów na to coś. Reżyseria leży tu na każdym kroku. A jak na chwilę wjeżdża motyw z głównym złolem to myślałem, że niechcący załączyła się jakaś randomowa komedia. Obejrzę pewnie do końca ale tylko z ciekawości czy
Forst prześpi się z tą dziennikarką, bo ta jest niczego sobie.
Tak, wiem. Przemawiają za mną typowo szowinistyczne instynkty, ale naprawdę ten serial nie jest w stanie zaoferować nic więcej.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
14-01-2024, 20:00
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 17,103
Liczba wątków: 5
Oczywiście. Pełna napięcia erotycznego scena w zwolnionym tempie :)
Cycki będą.
Poza tym przed Tobą kilka zupełnie idiotycznych twistów.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
14-01-2024, 20:39
Chrissie Watkins' arm
Czyli taki standard jeśli chodzi o tego typu produkcje. Ja akurat jestem świeżo po seansie "Echo", obejrzałem dwa odcinki tego "Forsta" i czegoś skrajnie ch.ujowego nie odnotowałem, a realizacyjnie (zdjęcia, widoczki i ogólny klimat) jest to jak najbardziej w porządku, ba, w porównaniu z tym szajsem z Disney + to wygląda wręcz rewelacyjnie. Jasne, fabularnie nie liczę na żadne cuda na kiju ale ten konkretny serialowy podgatunek to akurat z idiotycznych twistów jest znany, dlatego też nie spodziewam się kolejnego "True Detective" a bardziej jakiegoś "Kasztanowego ludzika" czy inną "Granicę zbrodni". No i jak nie trawię Borysa Szyca i nie mogę patrzeć na jego ryj tak tutaj aż tak bardzo mnie nie wkurwia ;)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
14-01-2024, 21:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2024, 21:47 przez slepy51.)
Miss Avatara 2016
W pierwszych dwóch odcinkach to nie bardzo mieli się jak rozpędzić jeszcze w idiotyzmach.
No ale skoro ten podgatunek jak mówisz ma założenia, że ma być głupio to spoko ;)
Ja z fascynacją obejrzałem całość i to zdecydowanie najgorsza rzecz jaką obejrzałem w ciągu ostatnich, bo ja wiem, 5 lat?
A no i Szyc to akurat tutaj specjalnie winny nie jest. To znaczy jest bo jest producentem tego gówna, ale aktorsko to jakoś go nie będę jechał.
14-01-2024, 21:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2024, 22:11 przez Dr Strangelove.)
Chrissie Watkins' arm
Dr Strangelove napisał(a):No ale skoro ten podgatunek jak mówisz ma założenia, że ma być głupio to spoko ;)
Założenia to pewnie ma szczytne, ale twórcy tych produkcji tak bardzo chcą tego potencjalnego widza jakoś przykuć do ekranu i czymś zaskoczyć, że powstają te różne coraz to głupsze i coraz bardziej idiotyczne produkcje, w których morderca jest jakimś mega mózgiem i ma wszystko tak rozplanowane, że na końcu nic nie trzyma się kupy i jest totalnie kuriozalne. Nawet nie pamiętam, czy był jakiś serial kryminalny o seryjniaku oprócz pierwszego "True Detective", "Unabombera", "Mindhuntera" i kilku odcinków drugiego sezonu "Gliny", który nie byłby skrajnie idiotyczny i oparty o głupkowate twisty i nieprawdopodobne wręcz zbiegi okoliczności. Raczej więcej jest tych produkcji z wątpliwej jakości scenariuszami. Tutaj przynajmniej realizacyjnie jest jak najbardziej w porządku i miło się na te nasze polskie góry patrzy :)
Edit: Ok, obejrzałem całość i ożeszkurwajapierdolelol XD Od połowy trzeciego odcinka i odjebania Blofelda bez kota robi się taka żenada, że nie wierzyłem własnym oczom. Na dodatek twistem okazuje się być brak twista i sugerowana od pierwszego odcinka z subtelnością młota pneumatycznego tożsamość mordercy nie jest żadnym red herringiem a rzeczywistą tożsamością mordercy :) A tego co tam się wydarzyło na koniec i kim okazała się być ta cała Olga to ja nie wiem i nie chcę wiedzieć ale chyba twórcy będą chcieli zrobić kontynuację. Nawet realizacja poleciała na ryj, bo mieliśmy bardzo widocznych dublerów w scenach pobić i inne skuchy, gór i ładnych widoczków też jakby mniej. Powiem szczerze, że chyba jednak "Chyłka" lepiej się sprawdzała jako guilty pleasure :)
14-01-2024, 22:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-01-2024, 01:28 przez slepy51.)
Stały bywalec
Kolejne 2 odcinki Forsta za mną.
Najpierw jedyna zaleta tego serialu, czyli
Pani grająca Olgę.
I w sumie tyle. Reszta to jakieś grafomaństwo do kwadratu i próba wrzucania Forsta w wydarzenia, które z perspektywy czasu mają zerowe znaczenie. Ot choćby fakt, że
wcześniejsza bitka z tatrzańskim Ronem Perlmanem w tym instytucie kończy się związaniem Forsta i laski w stodole, mija 15 sekund i oboje uciekają xD, 2 odcinki później tarzański Ron Perlman jak nigdy nic wpuszcza ich oboje znowu do środka na rozmowę.
Druga sytuacja - Forst jedzie na Słowację i dowiaduje się od byłej że na Łomnicy jest jakiś hotel ze zwyrolami i że to super tajne miejsce. Babka każe mu się rozbroić, oboje jadą samochodem. Po 10 sekundach są już w środku i akcja robi się pseudobondowa. Ale z tak koszmarną reżyserią, że nie ma się czym ekscytować. I ten Blofeld który zostaje odyebany xD Matko boska, czy ktoś to oglądał przed wypuszczeniem na Netflixa czy może pracowali do 2 w nocy nad montażem i stwierdzili że nie dadzą rady tego sensownie przyciąć i puszczą rano na streaming?
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
15-01-2024, 19:33
Miss Avatara 2016
(14-01-2024, 22:26)slepy51 napisał(a): Edit: Ok, obejrzałem całość i ożeszkurwajapierdolelol XD
Told ya :D
Też próbowałem rozkminić o co chodzi z tą Olgą ale mnie to przerosło. To już chyba było działanie - dajmy kurva jeszcze jakiegoś debilnego twista.
(15-01-2024, 19:33)Snappik napisał(a): wcześniejsza bitka z tatrzańskim Ronem Perlmanem w tym instytucie kończy się związaniem Forsta i laski w stodole, mija 15 sekund i oboje uciekają xD, 2 odcinki później tarzański Ron Perlman jak nigdy nic wpuszcza ich oboje znowu do środka na rozmowę.
Druga sytuacja - Forst jedzie na Słowację i dowiaduje się od byłej że na Łomnicy jest jakiś hotel ze zwyrolami i że to super tajne miejsce. Babka każe mu się rozbroić, oboje jadą samochodem. Po 10 sekundach są już w środku i akcja robi się pseudobondowa. Ale z tak koszmarną reżyserią, że nie ma się czym ekscytować. I ten Blofeld który zostaje odyebany xD Matko boska, czy ktoś to oglądał przed wypuszczeniem na Netflixa czy może pracowali do 2 w nocy nad montażem i stwierdzili że nie dadzą rady tego sensownie przyciąć i puszczą rano na streaming?
Całą ta historia wygląda jakby tam ktoś dla beki wyciął ze 2 godziny historii :)
15-01-2024, 20:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-01-2024, 20:08 przez Dr Strangelove.)
Stały bywalec
Haha, zakończenie Forsta pozamiatało mną kompletnie. CO TAM SIĘ WYDARZYŁO :D
Wyobraźcie sobie polskie Se7en, w którym
mordercą okazuje się Gwyneth Paltrow, a współpracuje z nią Morgan Freeman.
Przy czym o tym drugim dowiadujecie się w dosłownie ostatniej scenie :D Serial, który robi z widzów idiotów, ze scenariuszem napisanym przez generator.
Akcja, dzieje się w Zakopanem? Nawet tego nie odczułem, bo ludzi tam mniej niż w górskiej pipidówie po 22.
0/10 Niestety, nie ratują tego nawet cycki
16-01-2024, 19:54
Red Crow
Liczba postów: 12,654
Liczba wątków: 50
Scenariusz na podstawie prozy najbardziej zapracowanego polskiego grafomana, niczego innego się po tym serialu nie spodziewałem.
16-01-2024, 20:09
Miss Avatara 2016
The Americans - ktoś to oglądał? Tematyka ciekawa, widzę że same zachwyty, ale całość ma kilkadziesiąt odcinków i nie chcę się naciąć w połowie, że jednak ujowe i straciłem trochę życia.
Warto?
16-01-2024, 21:40
Stały bywalec
Liczba postów: 10,412
Liczba wątków: 11
Podpinam się pod to pytanie
.
16-01-2024, 21:42
Chrissie Watkins' arm
Kiedyś oglądałem i miło wspominam, myślę że warto, zawsze można po pierwszym sezonie zakończyć przygodę z tym serialem jak nie podpasuje. Wiadomo, że przy takiej liczbie sezonów i odcinków znajdą się słabsze momenty/motywy, ale ogólnie jest to bardzo solidna serialowa robota.
17-01-2024, 00:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2024, 00:23 przez slepy51.)
Stały bywalec
Liczba postów: 4,726
Liczba wątków: 4
(16-01-2024, 21:40)Dr Strangelove napisał(a): The Americans - ktoś to oglądał? Tematyka ciekawa, widzę że same zachwyty, ale całość ma kilkadziesiąt odcinków i nie chcę się naciąć w połowie, że jednak ujowe i straciłem trochę życia.
Warto?
Tak, aczkolwiek ja utknąłem na na 3 czy 4 sezonie. Najzwyczajniej w świecie nie dokończyłem, ponieważ zacząłem oglądać coś innego. Dla fanów szpiegowskich wątków to bardzo dobry i solidny serial.
Napisane dla was na moim RMX3363 przy użyciu Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan
17-01-2024, 12:46
Chrissie Watkins' arm
17-01-2024, 12:51
Miss Avatara 2016
The Diplomat - Netflix
Przy okazji wzmianki, że "BCS" nie dostał żadnej Emmy zerknąłem z ciekawości na nagrody i zobaczyłem ten serial.
Obejrzałem 3 odcinki i muszę powiedzieć, że spodobało mi się. W skrócie - pani ambasador zamiast do Kabulu trafia do Londynu, gdzie w międzyczasie terroryści atakują brytyjski lotniskowiec, a administracja Białego Domu oraz jej wpływowy mąż mają co do niej swoje plany.
Ogląda się to bardzo fajnie. Nie jest to oczywiście rasowy, arcypoważny dramat polityczny, bo całość jest mocno podkręcona, żeby non stop coś się działo i z realizmem raczej nie ma wiele wspólnego, ale nakręcone jest to z werwą, dialogi fajne, zagrane po bożemu...
Lubię Keri Russell która gra panią ambasador, w roli Bidena (no tak trochę wychodzi z akcji, że to on) Michael McKean (czyli brat Saula), ale prawdziwą gwiazdą jest Rufus Sewell. Uwielbiam gościa, i żałuję, że nie do końca jest wykorzystany we współczesnym kinie i telewizji. Fantastyczna postać charyzmatycznego, jednocześnie odpychającego i czarującego łajdaka.
Polecam, na chwilę obecną nawet 8/10.
17-01-2024, 20:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2024, 20:27 przez Dr Strangelove.)
Stały bywalec
Liczba postów: 2,756
Liczba wątków: 8
(16-01-2024, 21:40)Dr Strangelove napisał(a): The Americans - ktoś to oglądał? Tematyka ciekawa, widzę że same zachwyty, ale całość ma kilkadziesiąt odcinków i nie chcę się naciąć w połowie, że jednak ujowe i straciłem trochę życia.
Warto?
Jest temat. A tak w skrócie to jeden z najlepszych seriali jakie widziałem z rewelacyjnym zakończeniem, w którym nic bym nie zmienił. W Polsce może to produkcja niszowa, ale w USA powszechnie ceniona, zwłaszcza przez krytyków i dziennikarzy. No i przez szefa stacji FX, to dzięki niemu serialu nie skasowano, choć oglądalności za dużej Americans nie miał, tylko pozwolono twórcom dokończyć historie. Ale też nie każdy dobry serial ma dużą oglądalność (np Wire).
Dla mnie to taka produkcja jak Better Call Saul, Breaking Bad, Thie Shield, w sensie takim, że 1 sezon jest przyzwoity, ok, ale z każdą kolejną serią jest coraz lepiej. Mam na myśli też to, że to kolejny serial z antybohaterami, którym (czasami) ciężko kibicować, a jednocześnie fascynują. Jest to serial przypominający te, które wymieniłem, w tym elemencie, że wydarzenia z pierwszych serii mają poważne konsekwencje na bohaterów i ich bliskich w ostatnich seriach. Jest to produkcja, którą chwalono za to jak realistycznie przedstawiono pracę agentów, co było zasługą jednego z twórców serialu, który był przed zostaniem scenarzystą, jeśli mnie pamięć nie myli, dziennikarzem, albo agentem CIA.
18-01-2024, 01:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2024, 01:28 przez michax.)
Miss Avatara 2016
No dobrze michax. Przekonałeś mnie. Pamiętaj tylko o konsekwencjach. Jak nie pyknie to znajdę Cię i oddasz mi stracony czas.
Możesz być pewny.
18-01-2024, 09:22
|