Falling Skies
[Obrazek: falilng-skies.jpg]

http://www.imdb.com/title/tt1462059/

Obejrzałem pilota i jest bardzo tak sobie. Aktorstwo jesteśmy na paskudnej mieliźnie. Fabularnie zupełnie mnie nie wzięło. Zaczyna się jako-tako - widzimy, że kilka tygodni/miesięcy po inwazji ludzie mają już jakoś tam ułożony schemat zachowania i życia w takiej rzeczywistości, choć nie mają jeszcze pomysłu na to jak stawić czoła wrogom. Niestety szybko fabuła podwójnego odcinka idzie w kierunku dziwacznej i zupełnie nieprzekonującej konfrontacji z grupką ludzkich bandziorów.

Noah Wyle to siusiek którego wszyscy traktują jak przynudzającego siuśka, włącznie z jego własnym prawie dorosłym synem. Ma też drugiego syna, który zachowuje się, jakby nie do końca kontaktował co się dzieje dookoła. Ten dzieciak jest kompletnym zaprzeczeniem realistycznej gówniarzerii i dobrze grającej z Super 8. Moon Bloodgood robi za podróbę Tii Carrere. Jest też siwy i uparty generał i uparty Will Patton, który wygląda jak zawsze. Zawieszenie niewiary przy tej ekipie będzie hardkorowym wysiłkiem widza.

Coś na plus? Design obcych. Nie są humanoidami, są sklejeni z kawałków, które znamy i lubimy, no i całkiem nieźle wykonani. Do tego czytałem relację z przedpremierowego seansu sześciu, czy iluśtam odcinków i obiecują, że się rozkręca a obcy nie działają zupełnie bez sensu. I to tyle - czyli realizacja + obietnice. Cała reszta zdecydowanie na minus.

No ale skoro kosmici atakowa ziemia, to ja im dam szansę.

Odpowiedz
Trzeci odcinek w sumie lepszy, ale dalej trudno kupić pewne rzeczy, aktorstwo kuleje, o ile kosmita w pilocie miał na sobie jakąś kamizelę, tak ten w nowym odcinku już typowo dla Hollywood gania na golasa i bez broni. No ale coś się dzieje, kolejny odcinek powinien pchnąć do przodu temat co i po co robią obcy.

Aha no i rewelacyjna scenka z kosmitą biegającym po suficie.

Odpowiedz
Mój ulubiony temat filmowy, inwazja kosmitów na ziemie widziana z perspektywy ocalałej grupki ludzi, która tworzy ruch oporu? Temat wydaje się mieć potencjał, tylko szkoda, że zabrała się za to ekipa serialu:(

Obejrzałem wszystkie sezony, większość odcinków na tzw. podglądzie, gdyż tego nie da się normalnie jak człowiek oglądać. Serial jest nudny, przegadany, akcji jak na lekarstwo, a jak już się pojawia to wciąż wieje nudą. Oglądając to trzeba zawiesić nie wiarę i po prostu to łykać, natłok bzdur i debilizmów w tym serialu przekracza wszelkie skale.
Bohaterowie to zbiórka drewna do tartaku, dawno nie widziałem zbioru tak płaskich i nic sobą nie reprezentujących postaci.

Kosmici są spoko tylko pod względem designu, bo już ich ta cała inwazja jest grubymi nićmi szyta- zresztą co tu dużo pisać to też debile przy których kosmici z ID4 to kopalnia intelektu.
Na przykład ten cały ruch oporu zakłada sobie bazę i tam siedzą, robią w cholerę hałasu, całą baza rozświetlona niczym choinka w nowy rok, a ufoki nic sobie z tego nie robią, nawet nie mają zamiaru przeszkadzać ludziom w zabawach(podobna sytuacja co w Terminator Salvation).

To wielka kopalnia sucharów i można nieźle się uśmiać jak na przykład widzi się jak w drugim sezonie pijaczyna gwałciciel pseudo mechanik wynajduje broń na obce mechy- to znaczy przetapia metal z mechów na pociski które przebijają metal mechów, fajne prawda?

Ale największy suchar to finał i jeden bardzo poważny wątek:
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości