Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
Cytat:Oczywiście osobny akapit dla Pana Thewlisa, bo był cudownie odrażający. Świetny aktor, uwielbiam od czasu Naked.
Dopiero niedawno zdałem sobie sprawę, że facet wystąpił w "Kingdom of Heaven". Kapitalna rola. Choć epizodyczna, to odciska piętno. Jest teoria, która głosi, że Thewlis zagrał anioła. I ja się z tym jak najbardziej zgadzam.
A co do samego serialu - dobrze, że to już koniec. Formuła się wyczerpała. Trzeci sezon uważam za najgorszy, drugi najlepszy. Tyle w temacie, nara :)
27-06-2017, 00:05
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,503
Liczba wątków: 67
Sympatyczny ten trzeci sezon - o ile sympatyczny w ogóle można odnieść do Fargo jako takiego. Ale robota naprawdę porządna. Nie bardzo tylko ogarniam o co chodzi ostatnimi czasy z tymi fetyszami zębowymi w serialach - w Szerloku był podobny myk, równie absurdalny i zbędnie odrażający co tutaj. Innych pomysłów brak czy co? Niemniej ze wszystkich seriali ostatnich czasów Fargo zdecydowanie w czołówce - trzyma równy poziom od początku jednocześnie z każdym sezonem próbując czegoś nowego i fajnie łącząc wątki z poprzednich.
29-06-2017, 03:06
Stały bywalec
Liczba postów: 18,674
Liczba wątków: 149
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
18-09-2019, 11:19
Stały bywalec
Liczba postów: 7,047
Liczba wątków: 61
Wcześniej w obsadzie ogłosili Jacka Hustona. Chyba wróce do serialu dla tej serii :) dobrze ze Olyphant po Deadwood, cancelu Santy i roli u QT nie wrócił do niszowych produkcji.
18-09-2019, 11:53
Red Crow
Liczba postów: 12,712
Liczba wątków: 50
Premiera czwartego sezonu 19 kwietnia.
09-01-2020, 21:17
Stały bywalec
Liczba postów: 18,674
Liczba wątków: 149
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
10-01-2020, 11:29
Red Crow
Liczba postów: 12,712
Liczba wątków: 50
Trochę bezpłciowa ta zajawka.
10-01-2020, 11:37
Stały bywalec
Liczba postów: 4,991
Liczba wątków: 4
Widzę zjazd poziomu. Obym się mylił.
Enviado desde mi Mi A1 mediante Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan
03-03-2020, 14:26
Początkujący
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
(09-11-2014, 20:35)simek napisał(a): (19-06-2014, 11:35)Mental napisał(a): Ale moim zdaniem powinieneś obejrzeć, bo u mnie na ocenę wpływ ma mój ogólny brak sympatii do twórczości Coenów i groteskowej konwencji. Jak lubisz obie te rzeczy, to pewnie wystawisz 8/10.
Wystawiam naciągane 7/10. Niby dużo dobrego - technicznie bardzo ładnie, aktorzy bez zarzutu, główny wątek solidny, klimat z filmowego Fargo, świetna muzyka, ale niestety dosyć sporo wad: długość (przecież to spokojnie można było okroić z pobocznych wątków i zrobić np. 3 odcinki po 90 minut), dwie fatalne parki całkowicie sztucznych bohaterów, nieprawdopodobieństwa w stylu akcji ze szpitala.
Na drugi sezon nie czekam specjalnie, ale go nie skreślam - będą dobre oceny po wyemitowaniu całości, to obejrzę
Moim zdaniem serial bardzo dobry, ale nie musieli zabijać Lorne Malvo, bo w kolejnym sezonie mogłaby być kontynuacja jego postaci.
8/10
16-06-2020, 14:48
Stały bywalec
Liczba postów: 3,133
Liczba wątków: 8
Jeśli czekaliście tak jak ja na 4 sezon Fargo, że będzie na HBO GO na bieżąco (puszczają większość seriali FX równocześnie z premierą w USA i kupili 3 poprzednie sezony od Showmaxa, gdzie wcześniej serial leciał) to nie macie na co czekać. Liczyłem, że wrzucą całość po emisji finału, czyli gdzieś za 8, 9 tygodni, ale poczekamy dłużej. Na profillu HBO na IG napisali w komentarzach, odpowiadając komuś na pytanie o 4 sezon w Polsce, że będzie w 2021 roku.
Niestety tłumaczenia nieoficjalnego chyba też nie możemy się spodziewać, bo józek na napisową emeryturę przeszedł (a to on zajmował się tym serialem, chyba nawet 3 serii nie skończył tłumaczyć).
28-09-2020, 21:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2020, 21:29 przez michax.)
Stały bywalec
Właśnie skończyłem 4 sezon i wychodząc z założenia że jeszcze go szacowne grono jeszcze go nie obejrzało, więc nie będę o tym sezonie pisał.
Szukałem w necie informacji o połączeniach między wszystkimi sezonami i natrafiłem na ciekawą teorię odnoście Fargo. Otóż Hanzee Dent jak wiadomo uciekł i poddał się operacji plastycznej. Ale co dalej? Owa teoria, uważa że Dent stanął w końcu na czele syndykatu z Fargo, ponieważ miał dość robienia tego co robił dla Gerhardtów i chciał w końcu być tym manegment, nawet w miarę średniego szczebla. Zajęło mu to kilkanaście lat i 2006 stał już na czele syndykatu Fargo. Jak wiadomo Malvo odj#bał górę w i właśnie gruby szef to...Dent który z biegiem lat stał się leniwy, wygodny i stracił instynkt przetrwania jak na indianina przystało. BTW: może właśnie Showalter i Grimsrud z filmu właśnie robili dla syndykatu z Fargo?
Widzę, że jest otwarta furtka co do 5 Sezonu i oby (k#rwa musi) powstał. Można by go umiejscowić w latach 90 (może przełom 80/90) albo lata 80 i pokazać karierę Denta i skąd się wziął Malvo. Można pokazać znudzonego i niedocenionego Mika, który z wysublimowanego kryminalisty stał się biało kołnierzykowym przestępcom. Moim zdaniem pole do popisu jest spore.
https://deadline.com/2020/09/fargo-season-5-noah-hawley-1234574001/
Enviado desde mi Mi A1 mediante Tapatalk
08-02-2021, 13:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2021, 13:51 przez Nemo.)
Stały bywalec
Liczba postów: 3,133
Liczba wątków: 8
Ja oglądałem na bieżąco.
Dla mnie najlepsze sezony to są te powszechnie uważane za najlepsze, czyli 1 seria oraz 2 sezon. Część widzów stawia wyżej 1 sezon, a inni drugi, ale ja nie potrafię wybrać. Dla mnie oba są tak samo dobre, choć zupełnie inne.
Problem mam z 3 sezonem, który oceniłem słabiej od wcześniejszych, choć i tak za dobry, ale czym dalej od emisji to coraz gorzej go wspominam, nawet obsada nie pomogła z Ewanem McGregorem, Carrie Coon i Mary Elizabeth Winstead na czele.
W najnowszym 4 sezonie, podobnie jak we wcześniejszych, występuje sporo znanych aktorów. 4 sezon to też taki, w którym mamy chyba największą obsadę. Występują Chris Rock, Jessie Buckley, Jason Schwartzman, E’myri Crutchfield, Ben Whishaw, Jack Huston, Salvatore Esposito, Timothy Olyphant.
Wszyscy grają dobrze, ale tak naprawdę zapamiętałem postacie grane przez Jessie Buckley, Jasona Schwartzmana, Bena Whishawa, Jacka Hustona, Salvatore Esposito i Timothy Olyphanta (oczywiście gra stróża prawa). Zwłaszcza wyróżnia się Buckley w roli pielęgniarki. Muszę też pochwalić Jacka Hustona w roli gliniarza, jedna z najlepszych ról w jego karierze.
Jest też Esposito, którego znają miłośnicy serialu Gomorra. Esposito w Fargo gra znowu włoskiego gangstera, ale zupełnie inną postać jak w Gomorze i wymiata. Świetny jest też Schwartzman jako Josto.
W roli Etherlidy występuje nieznana mi Crutchfield, a szefa afroamerykańskiej mafii gra Chris Rock. Jest wielu komików, którzy sprawdzają się w rolach dramatycznych, ale w jego przypadku długo trwało nim aktora kupiłem w tej roli. Ale całościowo jakbym miał ocenić Rocka, drogę jaką przeszedł jego bohater to wypadł w porządku. Po prostu trochę trwa nim się rozkręci, z 5 odcinków, ale też nie zachwyca aktorsko, więc gdyby zastąpiono go innym aktorem to bym nie zauważył różnicy. Ale przyznam, że ostatnie sceny z Chrisem Rockiem, w finale, wywołały we mnie emocje, a akurat w tym sezonie emocji za wiele nie było.
I to jest mój największy problem z 4 serią, bo ogląda się na chłodno, bez emocji poza pojedynczymi scenami. Wydaje mi się, że problem z brakiem emocji wziął się stąd, że jest za dużo bohaterów. W poprzednich seriach skupiano się bardziej na pojedynczych bohaterach jako jednostkach, a w 4 serii skupiono się na społecznościach, czyli włoskiej mafii i czarnoskórych gangsterach. Choć też w sezonie 3, czyli najsłabszym , ważniejsi były właśnie poszczególni bohaterowie, a i tak emocji za wiele nie było.
Ale i tak 4 sezon Fargo to seria lepsza od 3 serii. Średnio się rozkręca, ale z każdym odcinkiem bawiłem się coraz lepiej. Jest sporo czarnego humoru, który działa, a nawet są gastryczne dowcipy, czyli z puszczania bąków, których nie cierpię, ale jakimś cudem rozbawiły mnie. No i jak zawsze świetna muzyka u Noaha Hawleya. Mam na myśli nie tylko piosenki, które pożyczono do serialu, ale oryginalny soundtrack. Muzyczny gust Hawleya wciąż trzyma dobry poziom (podobnie było w Legionie), ale też muzyka Jeffa Russo jest bardzo dobra. Nie pamiętam jak było w seriach 1-3, nie kojarzę w ogóle muzyki z poprzednich sezonów, a w przypadku 4 serii stały kompozytor Hawleya bardzo daje radę.
Też reżyseria, zdjęcia i montaż trzymają poziom, ale tak jest zawsze u tego twórcy, więc do strony technicznej nie mogę się do czego przyczepić, tylko ten brak emocji, poza pojedynczymi momentami, w których udało się Hawleyowi emocje wywołać, ale nie na tyle duże bym uznał sezon 4 sezon za dorównujący 1 i 2 serii. Choć na pewno lepszy od 3 serii, bo nie nudziłem się tak jak na 3 sezonie.
W czasie oglądania nowej serii odniosłem wrażenie, że dopadło Noaha Hawleya zmęczenie materiału, ale to na tyle dobry rzemieślnik, że ogląda się fajnie, bo scenariusz i strona techniczna trzyma poziom. A co do przyszłości serialu to mam mieszane uczucia, bo z jednej strony chciałbym by Noah Hawley za kilka lat powrócił do świata Fargo, jeśli będzie miał dobry pomysł, ale może lepiej jakby wziął się za nowe, inne projekty (zresztą jeden już ogłoszono, czyli serial w uniwersum Alien). Ocena: 6+/10.
08-02-2021, 14:25
Stały bywalec
@michax Ja w sumie dałbym nawet solidne 7-7.5, ale w scenariuszu jest gruby błąd. Kansas City w systemie przestępczości zorganizowanej odpowiada przed strukturami z Chicago, a nie z Nowego Jorku. Ktoś tu researchu nie zrobił. Za to całe 1 mniej. Pełna zgoda co do Buckley i Hustona. Świetnie zagrane. Bardzo podobał mi również się wątek Irlandczyka opiekuna i jego losów z synem Loya Cannona (tego co oddali wrogiemu gangowi).
Sent from my Mi A1 with Tapatalk
08-02-2021, 14:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-03-2023, 01:08 przez Nemo.)
Ambasador białej rasy
Coś mnie natchnęło do powtórki drugiego sezonu "Fargo". Spędziłem nad nim tydzień, dawkując sobie po 1-2 odcinki na wieczór tuż przed snem. I stwierdzam po namyśle, że to jeden z najlepszych seriali wszech czasów. Scenariusz jest niesamowity, a aktorzy grają jakiś kosmos. Wszyscy bez wyjątku. No i dialogi. Jak zdecydujecie się wrócić kiedyś do drugiego serii, to bardzo polecam wsłuchać się w to, co mówią do siebie bohaterowie, zwłaszcza w finałowym odcinku. Dla mnie Fargo.S02 figuruje w ścisłej czołówce najwybitniejszych produkcji telewizyjnych ever.
17-03-2022, 01:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2022, 01:53 przez Mental.)
Stały bywalec
(17-03-2022, 01:50)Mental napisał(a): Coś mnie natchnęło do powtórki drugiego sezonu "Fargo". Spędziłem nad nim tydzień, dawkując sobie po 1-2 odcinki na wieczór tuż przed snem. I stwierdzam po namyśle, że to jeden z najlepszych seriali wszech czasów. Scenariusz jest niesamowity, a aktorzy grają jakiś kosmos. Wszyscy bez wyjątku. No i dialogi. Jak zdecydujecie się wrócić kiedyś do drugiego serii, to bardzo polecam wsłuchać się w to, co mówią do siebie bohaterowie, zwłaszcza w finałowym odcinku. Dla mnie Fargo.S02 figuruje w ścisłej czołówce najwybitniejszych produkcji telewizyjnych ever.
Sezon drugi: specjalne ukłony w stornę Lou. Taki stoicki badass, który otoczony przez przestępców zaczyna jasno komunikować termin "law enforcement" I że jak ktoś wyciągnie w niego broń, to będzie zmuszony "shoot some people".
Enviado desde mi Redmi Note 8 Pro mediante Tapatalk
17-03-2022, 04:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-11-2023, 00:37 przez Nemo.)
Ambasador białej rasy
- Przecież nie napiszę w raporcie, że strzelaninę przerwało pojawienie się statku kosmicznego.
- Tak, lepiej o tym nie wspominać.
100/10
17-03-2022, 11:41
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,959
Liczba wątków: 15
Sezon pierwszy to straszna dziecinada z super duper zawodowym hitmanem, która nie stała koło geniuszu Coenów, gdzie bohaterami byli zwykli szarzy ludzie, którym się wydawało że są kozakami. Dalej jest lepiej?
18-03-2022, 12:26
Ambasador białej rasy
No przecież napisałem: dalej (sezon 2) jest genialnie.
18-03-2022, 12:42
Stały bywalec
Obsada 5 sezonu Fargo: Jon Hamm, Juno Temple, Jennifer Jason Leigh. Będzie dziać się w 2019.
https://variety.com/2022/tv/news/jon-hamm-juno-temple-jennifer-jason-leigh-fargo-season-5-fx-1235286098/
Sent from my RMX3363 by Tapatalk
07-06-2022, 14:01
Stały bywalec
Jon Hamm na kowbojsko. ![[Obrazek: f08722fa50357688ead8d19c1e338308.jpg]](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230330/f08722fa50357688ead8d19c1e338308.jpg)
Napisane dla was na moim RMX3363 przy użyciu Tapatalk
30-03-2023, 09:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2023, 15:01 przez Nemo.)
|