Filmowe ciekawostki
Heh..... dowaliłem nawet to samo zdjęcie. Zaraz zaczną żartować że nadajemy na tych samych falach :mrgreen: .

Żeby odpokutować, podam wam fragment z nadchodzącej wielkimi krokami analizy FX "Gwiezdnych wojen" mojego autorstwa:

[o aktorce mającej zakrać Księżniczkę Leię]

Wybór padł jednak na dziewiętnastoletnią wówczas Carrie Fisher, która pokonała w castingu niemalże każdą z młodych aktorek tamtych czasów: Terri Nunn, Cindy Williams, Sissy Spacek, Farrach Fawcett, Glenn Close, Barbarę Hershey, Bernadette Peters, Bonnie Bedelię, Dianne Wiest, Melanie Griffith, Margot Kidder, Jessicę Lange, Meryl Streep, Lisę Eilbacher, Amy Irving, Sigourney Weaver, Cybill Shepherd, Christinę Lahti, Jane Seymour, Anjelicę Huston, Anne-Marie Martin, Catherinę Hicks, Christinę Baranski, Kay Lenz, Kim Basinger, Kathleen Turner, Lindę Purl, Debrę Winger, Geenę Davis i Jodie Foster. Ponoć Fisher została wybrana to doli Księżniczki dlatego, że jako jedyna z kandydatek umiała poprawnie trzymać pistolet bądź karabin 0,45mm jaki dawał do rąk Lucas.

Tylko ciiiiicho bo się wyda. :wink:

Odpowiedz
Ktoś pytał o R2D2 w Star Treku(2009)? Solo kiedyś zapodał kadr w odpowiednim temacie:
Obrazek
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
wygląda trochę jak fotomoto - muszę obadać na blu
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Military - na screenie z Ghostbusters to wg mnie jest na 100% Rutger Hauer.
loading podpis...

Odpowiedz
George Clooney, Laura Dern i Charlie Sheen w nigdy nie ukończonym i nigdzie nie wydanym "Grizzly II: The Predator", nakręconym w 1983 roku na Węgrzech:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ExKHgOm6UnI&feature=related[/youtube]

Filmik z gościnnym udziałem wokalnym Michaela Jacksona ;-)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
George Clooney, Laura Dern i Charlie Sheen w nigdy nie ukończonym i nigdzie nie wydanym "Grizzly II: The Predator", nakręconym w 1983 roku na Węgrzech:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ExKHgOm6UnI&feature=related[/youtube]

Filmik z gościnnym udziałem wokalnym Michaela Jacksona ;-)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Niezbity dowód na to, że Fringe i X-Files osadzone są w tym samym świecie. Oczko

Fringe S02E03 - Fracture
[Obrazek: fringev.jpg]

The X-Files S03E20 - Jose Chung's From Outer Space
[Obrazek: xfiles.jpg]
"That is not dead, which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die."

Odpowiedz
Chyba niezbity dowód na to, że Fringe jest żałosnym wypryskiem po X-Files, ale prawdopodobnie mamy na myśli to samo Uśmiech

Odpowiedz
Tyle razy widziałem Pulp Fiction, a nie wiedziałem że pojawia się tam Buscemi.

[Obrazek: 500full.jpg]

Odpowiedz
To za to że wcześniej nie chciał dawać napiwków Uśmiech

Odpowiedz
Zrobiłem sobie ostatnio powtórkę ze "Speed" i w ucho rzuciło mi się podobieństwo motywu głównego (od 0:46) do muzyki z pierwszego Metal Gear Solid. Zupełnie jakby komuś spodobał się ten jeden fragment i postanowił wokół niego napisać cały kawałek. Oczko

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JVJD-Thkjv4[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XI1VpElKWF8[/youtube]

A do poniższego żadne określenie nie pasuje lepiej niż: zrzynka na całego.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Qa7MSyfTTlg[/youtube]
"That is not dead, which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die."

Odpowiedz
W K-PAX przez moment miga wielki poster do Patrioty - dosłownie na moment, w dodatku w ruchu i tak przycięte, że dopiero teraz zauważyłem Uśmiech
[Obrazek: kpax.jpg]
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Nie chce mi się szukać, ale ktoś ładnie też pokazał jak muzyka w Terminatorze 4 jest zerżnięta z Pitch Black.

Odpowiedz
Właśnie przeczytałem, że imię Sean pochodzi od francuskiego Jean, czyli po polsku Sean to Jan.

Wniosek?

Sean Bean to dosłownie Jaś Fasola.

Odpowiedz
To do czego pochodzi John.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Od Jochanana, imię to rozpowszechniło się we wszystkich krajach chrześcijańskich. Stad mamy Jana, Jeana i Johna

Odpowiedz
http://www.wykop.pl/ramka/1497775/20-filmowych-ciekawostek-ktorych-byc-moze-nie-znacie/

Odpowiedz
Taka mala ciekawostka - Lindir w Hobbit UJ oraz w LOTR

[Obrazek: x7qx.jpg]

[Obrazek: 3isr.jpg]
"Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk, agh burzum-ishi krimpatul"

Odpowiedz
"Podczas realizacji "Apocalypse Now!", kiedy wreszcie doszło do kręcenia scen z Marlonem Brando, ten pojawił się na planie pijany i grubszy o 40 funtów niż podczas uzgadniania udziału w filmie. Na domiar złego nie znał ani jednej linijki swojego tekstu i przyznał, że nie czytał literackiego pierwowzoru. Coppola wpadł w szał i groził samobójstwem (co mu się podczas kręcenia AN! często zdarzało). Odtwórca roli Kurtza wprawdzie nie schudł (dlatego operator starał się unikać pokazywania całej jego sylwetki), ale efekt przyniosły działania reżysera, który czytał Marlonowi na głos dzieło Conrada przez wiele dni..."

Brando w autobiografii pisal, ze poczatkowy scenariusz Coppoli byl slaby, wiec postanowil sam go dopracowywac i zmienic charakterystyke postaci Kurtza. Zamiast robic z niego glowna postac, ucznil go bardziej mitem, jak to bylo w ksiazce. Stad tez lysa glaca Kurtza; Brando przeczytal o niej w ksiazce i nie uzgadniajac z Coppola, ojebal sie do lyssza. W ogole Coppola to niezla pizda jest, a tak przereklamowana, ze ja pierdole.
Chaczeridi, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Apr 2013.

Odpowiedz
Pierwsze słyszę, a też sporo czytałem o produkcji filmu.

Tak na moje oko to są wyłącznie subiektywne słowa Brando, który przecież nie przerabiał scenariusza tego filmu (pierwsze słyszę?), a jedynie miał wpływ na swoją postać.

O ile mi też wiadomo, nie było żadnych planów, aby Kurtz był głównym bohaterem (nawet na bardzo wczesnym etapie produkcji, choć mogę się mylić). Co do wagi Brando znana jest historia o tym, że jak go Coppola ujrzał, to nie wiedział, co ma z tym cielakiem począć i ograniczył jego rolę, a samą postać wsadził w zaciemnione kadry - wątpliwym wydaje mi się, aby Brando było stać na taki samokrytycyzm Oczko

PS - Nie lubię kiedy kwestionuje się umiejętności reżyserów tylko dlatego, że za sukcesem ich filmu stały inne utalentowane osoby. Nie każdy jest Kubrickiem, będącym na planie alfą i omegą. W przypadku "Czasu Apokalipsy" takim zbawieniem był John Milius, a w trakcie produkcji "Ojca chrzestnego" Robert Towne. Nie widzę w tym jednak nic złego - film od zawsze był dziełem zbiorowym i według mnie w pracy reżysera największą sztuką jest odpowiedni dobór ludzi na planie. Najlepszym przykładem wydaje mi się Ridley Scott, który - jak się po latach okazało - najwyraźniej wybitnym reżyserem nigdy nie był. Ale kiedyś miał ten dar, który pozwalał mu na wybranie odpowiedniego scenariusza i dobranie na planie multum cholernie kreatywnych osób. Reżyser więc jest i zawsze będzie najważniejszy, bo skleca to wszystko w całość, a taki Brando na planie "Czasu..." pobył sobie jakiś czas i na pewno nie jebał się z tym filmem przez kolejny rok w montażowni, więc umieszczę tutaj adekwatne NIGGA PLEASE i na tym skończę.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon