For All Mankind (Apple, 2019)
Im mniej się dzieje na Ziemi, tym lepiej! Wszystko na Marsie jest pierwszorzędne. No, może trochę zbyt mocno futurystycznie to wygląda, bo jednak to są lata dziewięćdziesiąte, ale przymykam oko. Jest dobrze, no i jest Adamczyk. Przy okazji, rozbawił mnie motyw geja.

Odpowiedz
Adamczyk ma w serialu całkiem niezły wątek plus widać chemię miedzy nim a Wrenn Schmidt (Margo). W sumie to jedna z rzeczy, dla której oglądam ten serial. Wątki ze Stevensami jak w poprzednich sezonach były solidne tsk teraz no po prostu są.... Jednak bez Gordo i Tracy to jeden nie to samo, w zamian otrzymaliśmy za to wątek geja na Marsie... Wiem, że to tylko taki katalizator dla wątku Ellen, ale w pełni rozumiem zastrzeżenia załogi co do celowości takich oświadczeń. BTW z czarnego Muska zrobili czasami niezłego dupka.

Odpowiedz
Ten zwrot akcji z dziewiątego odcinka jest jednak ''trochę'' naciągany. Mylę się czy to oznacza, że

Odpowiedz
Jest moc. Cały sezon miał jeden, wspólny motyw katastroficzny. Homowątki trochę wybijały z rytmu i zabierały czas najlepszym akcjom w kosmosie, ale i tak jestem bardzo zadowolony, to naprawdę solidna produkcja, ze świetnymi postaciami i paroma głupotkami, na które można przymknąć oko za jednym, jedynym wyjątkiem:

Odpowiedz
Kurde lubię ten serial bo kosmos i w ogóle udawanie realizmu, sam sobie powtarzam, że im dalej tym bardziej musi być naciągane, ale trochę mi to już trzeszczy i jęczy w szwach.
Ale wiadomo, czekam na kolejny sezon i więcej kosmosów :P

Odpowiedz
Nie wiem jakim cudem oglądam to na bieżąco. Ilość bzdur, kretynizmów i lewackiego spierdolenia poraża, a ja dalej to oglądam. To chyba mój taki mały i jedyny guilty pleasure ;]

Odpowiedz
No jeśli chodzi o postaci to, nomem omen, kosmicznie zły się ten serial zrobił. Chociaż z drugiej strony jak na to popatrzeć to niezły rozpierdol się zrobił jak te baby i inne różności się dorwały do władzy ;)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Brakuje tylko grubej transowej astronautki do kompletu, ale sky is the limit ;]

Wszystkie inne placementy z kategorii "woke" są już odhaczone.

Odpowiedz
(19-08-2022, 12:44)slepy51 napisał(a): No jeśli chodzi o postaci to, nomem omen, kosmicznie zły się ten serial zrobił. Chociaż z drugiej strony jak na to popatrzeć to niezły rozpierdol się zrobił jak te baby i inne różności się dorwały do władzy ;)

Molly była najprawdziwszą babą z jajami jak księżyc :)

Odpowiedz
Trzeci sezon był hmm... nieco dziwny. Z jednej strony kapitalna akcja (do momenu ofc, ale o tym później) w kosmosie. z drugiej obyczajowe zamulacze na Ziemi. Ellen jako prezydent, Karen jako Steve Jobs wannabe, gejwątki na zasadzie - a bo tak. Serio, o ile sezon drugi oglądałaem nie tylko dla tej zimnowojennej otoczki, co też dla Gordo i Tracy, tak tutaj obyczajówka jawiła się jako zbędny zamulacz.

Co do Ellen:

Mars:

Niemniej nadal było też sporo dobra, czarny Musk okazał się całkiem spoko nową postacią, niemniej w pewnym momencie serial na swoich barkach dźwigał w całości Ed Baldwin. Kinnaman ma w sobie charyzmę, której z trudem szukać u innych postaci w końcówce trzeciego sezonu. 

Wątek braci Stevensów bardzieł irytował niż interesował, a z nich samych zrobili nie tyle postacie z krwi i kości co katalizatory wydarzeń.

Poki co I sezon - 8/10, II sezon - 8,5/10, III sezon - 7/10 (Mars i Edek zawyżają poziom). 

BTW ciekaw jestem, czy w ramach uniewersum w XXI wieku nadal będzie ZSRR i czy będzie w nim miejsce dla Putina ;)

Odpowiedz
A właśnie - ktoś mi wyjaśni czemu to nie Chiny tylko Korea? Jest w tym jakiś sens?

Odpowiedz
Nie chcieli drażnić Chińczyków przedstawiając ich w kiepski świetle (resztki rakiety, które uderzyły w Polaris w pierwszym odcinku, postawa sukcesu za wszelką cenę itp.)? W sumie trudno powiedzieć, w ostateczności może zrobili to właśnie dla taniego szokera - zobaczcie, taki mały i zabiedzony kraik dał radę
Ciekaw jestem reakcji z Korei na te serialowe rewelacje. Twórcy chyba chcieli sobie po prostu porobić jaja z oczekiwań widzów.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon