Friday the 13th
Dobrze, że OGPUEE mi przypomniał. Obejrzalem ostatnio chyba pierwszy raz w całości "Jason goes to hell". To rzeczywiście tak złe jak piszą. Najgorsza część.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Tak się kończy przepisywanie sequela Evil Dead na sequel Jasona
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Swoją drogą prawa w Holly są jakieś popierdolone. Czytam, że np. film nie mógl nazywać się "Piątek 13" bo wytwórnia nie miała praw do tytułu. I nie mógl mieć Tommy'ego jako bohatera bo nie mieli praw do tej postaci. Ale już mieli prawa do Jasona.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Zaraz czyli to oznacza, że ktoś ma prawa do nazwy "Piątek trzynastego" tj. po prostu nazwy daty? Prawa do postaci mnie nie dziwią, ale to już zakrawa na kuriozum.

A co do całej serii to szczerze mam mieszane uczucia, niby klasyka, ale jakaś taka koślawa i tłuczona na kolanie aż do wyczerpania tematu. Jedyne czemu zawdzięcza popularność to chyba tylko to, że komuś w Paramount Pictures chciało się mieć horrorową franczyzę, na której można było łatwo zarobić, a że duże studio=łatwiejsza dystrybucja to film trafił do większej liczby grupy docelowej, by potem by potem zyskać drugie życie na vhs i dzięki powtórkom w tv. Koszmar z ulicy Wiązów był bardziej kreatywny i lepszy. 

Odpowiedz
(02-11-2024, 17:24)shamar napisał(a): Swoją drogą prawa w Holly są jakieś popierdolone. Czytam, że np. film nie mógl nazywać się "Piątek 13" bo wytwórnia nie miała praw do tytułu. I nie mógl mieć Tommy'ego jako bohatera bo nie mieli praw do tej postaci. Ale już mieli prawa do Jasona.
A to tak wszędzie jest. Taki 13. posterunek nigdy nie był emitowany w całości na jednej stacji, bo do różnych serii prawa mają inne stacje. I stąd niemożliwe jest wydanie domowe całości.

Odpowiedz
Scheckley napisał(a):A co do całej serii to szczerze mam mieszane uczucia, niby klasyka, ale jakaś taka koślawa i tłuczona na kolanie aż do wyczerpania tematu.

No ale tam nikt się nawet z tym nie krył, że pierwszy film to był nakręcony po taniości rip-off "Halloween" Carpentera a później, gdy odniósł on olbrzymi sukces, na fali slasherowego szału w latach 80-tych kręcili co rok te kolejne sequele aż źródełko się wyczerpało i ludziom się to znudziło. Polecam obejrzeć "Crystal Lake Memories: The Complete History of Friday the 13th", prawie 7 godzinny dokument mocno wyczerpujący temat, który jest dużo ciekawszy od samych filmów, o powstawaniu których opowiada.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
(02-11-2024, 18:20)Scheckley napisał(a):
Zaraz czyli to oznacza, że ktoś ma prawa do nazwy "Piątek trzynastego" tj. po prostu nazwy daty? Prawa do postaci mnie nie dziwią, ale to już zakrawa na kuriozum.
]

Miał ale filmu. New Line nie miało Dlatego "Jason X" oraz "Jason goes to hell"

Oczywiscie "Koszmar" miażdży wszystkie te przeciętne slashery.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości