Gry
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
Pogrywam sobie w polski Enemy Front, generalnie w mediach zjechany, i tak się zastanawiam: czy ci recenzenci mają rozum i godność człowieka? Przecież ta gra jest absolutnie czadowa!

To zaprzeczenie wszystkiego, co reprezentują współczesne shootery. Gra, której najbliżej do DN3D albo innych tytułów z tamtych czasów, z ogromnymi levelami, eksploracją, walką raczej rzadką, ale ekscytującą. To jakby BF Bad Company, ale bez drużyny, bez kiepskiego humoru i w realiach drugiej wojny. Masa swobody w dążeniu do celu, wiele celów dodatkowych, starcia jak w westernach: krótkie, szybkie, pompujące adrenalinę.

Na początku było mi cięzko się wkręcić - bo to jest INNE podejście do strzelania. Ale jak już sie przyzwyczaiłem do tego dziwnego połączenia realizmu z shooterowymi tropami - byłem kupiony. Zwłaszcza, że ta gra ma KLIMAT. Nieziemski klimat. Otoczenie jest po prostu żywe, przekonywające, muzyka przegenialna. Jasne, technicznie jest średnio (tzn. kierownictwo artystyczne to perfekcja, ale np. zdarzają się bugi, a na PS3 wydajność jest średnio-słaba), ale akcja jest tak satysfakcjonująca, że to się nie liczy. To jest inteligentny, pomysłowy, oryginalny shooter, który łączy to, co klasyczne, z tym, co nowe.

Czad/10.

BTW, zaskoczył jest polski voice acting, który jest... DOBRY, łojajebię, DOBRY POLSKI VOICE ACTING.

...!

[Obrazek: 1404567473_Enemy_Front_02.jpg]

Grajcie w to.

BTW, ekrany ładowania to małe dzieła sztuki.

Odpowiedz
Pamiętam jak z rok temu z nudów w to pogrywałem. Straszny średniak, choć zdaję sobie sprawę z powodów dla których Ci się podoba :) Nie wiem co prawda gdzie widzisz te ogromne levele i eksplorację skoro gra prowadzi nas po jedynej ścieżce (casus Snipera z tego samego studia).

Super misja z Powstania Warszawskiego - tak wykonanie, jak i oddanie realiów.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Jest jedna ścieżka, ale... levele są ogromne, poza tym ta ścieżka jest cholernie szeroka.:) Masz spokojnie z 6 możliwości podejścia do większości walk, część celów możesz w ogóle ignorować; masz masę budynków które możesz eksplorować żeby znaleźć jakąś broń czy sekrety, a które po prostu są i powiększają pole gry, tworzą przekonywający świat. To nie CoD, gdzie nawet na zewnątrz masz korytarz. Tutaj masz np. spory fragment miasteczka, i choć cel jasno określony w budynku nr 13, to masz jeszcze 12 innych budynków, 8 uliczek i 3 piwnice, do których możesz wchodzić, ale nie musisz.

Odpowiedz
Moim zdaniem przeceniasz po prostu fakt, że pole gry zamiast korytarza na 3 metry na 15-20 metrów :) A większość budynków jest bo jest i niczemu nie służy. Nawet ciekawych znajdziek tu nie ma a potencjał na to był ogromny.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Gdyby w grze były health packi i pancerz zamiast regeneracji zdrówka, byłoby lepiej, jasne, ale i tak jest bardzo dobrze. Poza tym nigdy nie wiesz, czy zza jakiegoś winkla nie wyskoczy Niemiec, a nawet już pomijając to - otoczenie jest tak dobrze zaprojektowane, że zwyczajnie dobrze się je zwiedza.

Odpowiedz
Wreszcie coś świeżego. Mam nadzieję, że ta gra pobije kilka sprzedażowych rekordów i zepchnie CoDy z ich futurystyczną rozgrywką w niebyt:

Odpowiedz
Co w tym świeżego? Takie samo saj-faj tylko w steampunkowych klimatach alternatywnej I Wojny. Meh.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Gdzie tam masz steampunk?

Odpowiedz
Ogólny feel bardziej kojarzy mi się z "Arcanum" (sterowce na sterydach chociażby) niż z typową grą wojenną.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Nie wiem, ja się chyba starzeję, ale ten zwiastun wieje taką chujnią, że musiałem pootwierać okna. Może sama gra będzie inna, może nie będzie tak nieudolnie mieszała stylów (dubstep remix Seven Nation Army w grze o WWI? KUUUUUURWA, do czego ten świat zmierza), może nie będzie cierpiała na zaawansowanego parkinsona (przecież tu się nie da skupić na NICZYM - cięcia co 0,3 sekundy, każde ze sceny akcji, gdzie na ekranie najebano 240 ruchomych elementów), może będzie miała jakąś duszę, własny charakter, właściwy dla gry o takiej tematyce... Ale ten zwiastun to absolutne, totalne dno, na które nie da się patrzeć.

Odpowiedz
Z tego co zgłębiłem treści forum z czasów nieobecności to raczej na odbiór osobisty nie zapraszaj Arahana. :D
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Phil, żal sprzedawać za takie grosze, co?

Ja swoje 3 lata temu sprzedałem za 85 zł.

Odpowiedz
Skoro mieliście przed chwilą całą trylogię w Biedronce za 59 zł, to się nie dziwcie, że w tej akurat chwili chętnych nie ma na dwie części. Używane. Z wykorzystanymi kodami.:)

Odpowiedz
Phil, jak przerobisz, zeby bylo na Xboxa 360 to kupie, nawet dodam te 10 groszy, zeby byla pelna 30-tka, zeby moc Ci dac buzi w czółko. :D

Odpowiedz

Na poziomie 1:52 rozpoczyna się coś niesamowitego. ;)

Odpowiedz
Łapki w dół są dopiero niesamowite. Trzysta dwadzieścia tysięcy na "ok" i milion osiemset pięćdziesiąty tysięcy na "nie ok". Różnica większa niż w przypadku Ghostbusters.

Odpowiedz
Ej, ale czemu to jest niby takie nielubiane? Że setting jest futurystyczny? Przecież to daje tym grom dużo większe pole do popisu w przedstawianiu fajnych, efektownych i oryginalnych momentów/set pieców, niż kolejna rozwałka w jakimś fikcyjnym, techno-thrillerowym konflikcie 21 w.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
A fikcyjny techno-thriller z XXI wieku to nie jest futurystyczny setting?

Ja się nie tykam żadnego CoD, czy Battlefielda dopóki nie wrócą do II WŚ.

Odpowiedz
Nie rozumiem tego hejtu. CoDy sprzedają się świetnie, więc ludziom chyba podobają się te futurystyczne klimaty, a tu nagle tyle łapek w dół, chociaż w mojej opinii ten odlot w kosmos jest całkiem ciekawym i naturalnym rozwinięciem tej drogi. Jakiś owczy pęd.

Jednak z miłą chęcią powitałbym powrót do IIWŚ :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości