Hardkor 44
Muzeum Powstania Warszawskiego oraz Tomasz Bagiński wraz ze studiem Platige Image przygotowują produkcję rozgrywającą się w czasie Powstania Warszawskiego. Jej tytuł to "Hardkor 44". W swoich planach Bagiński nie będzie trzymał się kurczowo faktów historycznych i traktował będzie Powstanie Warszawskie jak "300" wojnę Spartan z Persami. "Hardkor 44" będzie pełnometrażową fabułą z licznymi efektami komputerowymi i skierowany ma być do międzynarodowej widowni.

[Obrazek: 55861-01.jpg]

jestem zainteresowany.

Odpowiedz
Tylko ten tytul glupawy...
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Wybrany pewnie po to żeby tłumy 13-latków wybrały się do kina myśląc że to pełnometrażowa wersja wyczynów pewnego pana : )

Odpowiedz
No cóż, jak to mówią... Cel uświęca środki :) Jestem ciekawa co z tego wyjdzie, skoro można było Holocaust przedstawić w formie bardziej strawnej (dla niektórych), jakże odmiennej, wydawałoby się nieprzystającej do tak poważnego tematu (komiks Maus), to może i Bagińskiemu i spólce, się uda. I on i Platige Image w końcu sroce spod ogona nie wypadli. Zobaczymy...

Odpowiedz
Balansując na ostrzu 2. punktu regulaminu forum, o który ostatnio toczą się tu spory ;), muszę stwierdzić, że byłbym tą wieścią (potencjalnie, ma się rozumieć) wniebowzięty, gdyby nie udział Muzeum Powstania Warszawskiego. Ale cóż, zobaczymy, bo projekt sam w sobie powinien być wart uwagi.
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
Mnie udział Muzeum Powstania Warszawskiego w tym projekcie zupełnie nie dziwi. Znając formę w jakiej prezentuje tę historię. Myślę, że jak najbardziej, ów film może przyczynić się do jeszcze większej popularności muzeum i zwiększenia frekwencji odwiedzajacych. A fragmenty filmu z pewnoscią będą ich witać u progu. Byle tylko oglądanie filmu nie kończyło się taką konkluzją jak zwiedzanie muzeum, że ludzie są bardziej pod wrażeniem formy przekazu, niż zawartych w niej treści.

Odpowiedz
Miałem raczej na myśli to, że MPW powinno zadbać o odpowiedni stopień prawomyślności dzieła. Choć z drugiej strony już samo porównanie do "300" poniekąd zapowiada takie włąśnie podejście.

Odpowiedz
Prawomyślności? No nie wiem, spojrzyj na design tego naziola, zwróć uwagę na "nietrzymanie się kurczowo faktów historycznych" i wspomnij raz jeszcze nawiązanie do "300". Mnie to wygląda na jakąś alternatywną, mocno komiksową, efekciarską i konkretnie wystylizowaną opowieść wojenną. W Bagińskiego wierzę, sądzę więc, że należy zacząć z niecierpliwością wyczekiwać kolejnych newsów, artów i w końcu jakiegoś teasera. No ale najpierw do zaliczenia czeka "Kinematograf", który albo temperaturę oczekiwań podgrzeje albo nieco ostudzi.

Odpowiedz
Tyler Durden napisał(a):wspomnij raz jeszcze nawiązanie do "300"
Przecież o tym właśnie między innymi wspomniałem :) No powiedz, czy "300" jest wielowarstwowym spojrzeniem na konflikt, czy raczej spłaszczoną wersją historii? ;) BARDZO nie chcę rozmawiać o powstaniu warszawskim, ale każdy chyba zdaje sobie sprawę z tego, że nie jest to temat niekontrowersyjny, choć w publicznym dyskursie dominuje określone spojrzenie, reprezentowane właśnie przez MPW. Design naziola, o którym mówisz, paradoksalnie (albo i nieparadoksalnie) bardzo dobrze się w ten nurt wpisuje. Nie będę rozwijał tematu, ponownie powołując się na punkt 2. ;)

Odpowiedz
Tyler Durden napisał(a):Mnie to wygląda na jakąś alternatywną, mocno komiksową
Oo, znaczy będą dymki z tekstem oraz onomatopeje zamiast dźwięku?

Pomysł fajny. Szkoda, że nie aktorskie + efekty, ale animacja też może być. Fajnie, że wreszcie jakaś dłuższa fabuła w nietypowym dla Polaków stylu.

Odpowiedz
Oby tylko nie wyszło śmiesznie:

[Obrazek: 55861-01.jpg]

a

[Obrazek: powstanie_warszawskie.jpg]

ewentualnie wersja bardziej optymistyczna:

[Obrazek: m_pol_post_ak_44.jpg]
"Ludzie biorą mnie za intelektualistę. Chyba dlatego, że noszę okulary" /Woody Allen/

http://www.babkafilmowa.blogspot.com/

Odpowiedz
Jestem Hardkorem 44 :) Tytuł do wymiany reszta ciekawie się zapowiada.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Negrin napisał(a):No powiedz, czy "300" jest wielowarstwowym spojrzeniem na konflikt, czy raczej spłaszczoną wersją historii? ;)
No nie, jasne, że nie. Miałem na myśli, że spodziewam się czegoś dalekiego od realizmu czy dokumentalno-historycznej rzetelności. To będzie historia o dobrych chłopcach walczących z diabolicznymi nazistami. I jako takie, rzeczywiście będzie podążało zgodnie z myślą MPW, ale stylistyka i klimat (przy czym rzecz jasna w głównej mierze są to na chwilę obecną jedynie moje domniemania) będzie raczej daleka od wymarzonej przez panów z tegoż MPW.
Crov napisał(a):Oo, znaczy będą dymki z tekstem oraz onomatopeje zamiast dźwięku?
Daruj sobie, użyłem skrótu myślowego zrozumiałego dla większości odbiorców bez konieczności dodatkowego rozbudowywania treści, rozumiem jakiego uproszczenia się dopuściłem, możesz więc sobie darować rychłego zarzucania mnie nazwiskami Millera, Moebiusa, Moore'a, Bilala etc. :)

Crov napisał(a):Pomysł fajny. Szkoda, że nie aktorskie + efekty, ale animacja też może być. Fajnie, że wreszcie jakaś dłuższa fabuła w nietypowym dla Polaków stylu.
A ja myślę, że to nawet i lepiej, że nie aktorskie, jak wyjdzie coś w rodzaju przemyślanej krzyżówki "Jin Roha" z "Sin City" (co aktorsko, zwłaszcza u nas w kraju, byłoby ciężko osiągnąć) to ja będę w pełni kontent.

Donia Agata napisał(a):Oby tylko nie wyszło śmiesznie:

No właśnie jeżeli tylko całość pójdzie w kierunku designu naziola z obrazka, to jest więcej jak pewne, że wielu osobom się nie spodoba i będą narzekania na głupotę, efekciarstwo i kreskówkowość (co by nie epatować biednego Crova innym hasłem kluczem:)) do jakiej zostało sprowadzone Powstanie (i choćby dlatego może on nie być zgodny z oczekiwaniami MPW). No ale dobra, niech sobie narzekają, taki projekt jest czymś świeżym na naszym podwórku i w rękach Bagińskiego może wyjść z tego coś dobrego.

Odpowiedz
Tyler Durden napisał(a):
Crov napisał(a):Oo, znaczy będą dymki z tekstem oraz onomatopeje zamiast dźwięku?
Daruj sobie, użyłem skrótu myślowego zrozumiałego dla większości odbiorców bez konieczności dodatkowego rozbudowywania treści, rozumiem jakiego uproszczenia się dopuściłem, możesz więc sobie darować rychłego zarzucania mnie nazwiskami Millera, Moebiusa, Moore'a, Bilala etc. :)
Nie daruję. :) I nie mam zamiaru cię niczym obrzucać. Po prostu bardzo łatwo jest zastąpić to określenie innymi (ot, np "przerysowane", "karykaturalne") i sprawić, że nie wygląda to tak wieśniacko i głupio. :P

Cytat:
Crov napisał(a):Pomysł fajny. Szkoda, że nie aktorskie + efekty, ale animacja też może być. Fajnie, że wreszcie jakaś dłuższa fabuła w nietypowym dla Polaków stylu.
A ja myślę, że to nawet i lepiej, że nie aktorskie, jak wyjdzie coś w rodzaju przemyślanej krzyżówki "Jin Roha" z "Sin City" (co aktorsko, zwłaszcza u nas w kraju, byłoby ciężko osiągnąć) to ja będę w pełni kontent.
Pewnie, ale fajnie by było jakby wreszcie jakieś fajne dzieła zaczęły powstawać z żywymi aktorami na ekranie. Zwłaszcza coś nietuzinkowego i gatunkowego.

Odpowiedz
Crov napisał(a):Pewnie, ale fajnie by było jakby wreszcie jakieś fajne dzieła zaczęły powstawać z żywymi aktorami na ekranie. Zwłaszcza coś nietuzinkowego i gatunkowego.
Sfinansujesz to? Czy będzie wyglądało jak "Wiedźmin"? Animacja to bardzo dobry sposób, żeby przedstawić na ekranie rzeczy tak spektakularne, że przekraczające możliwości budżetowe ubogiej kinematografii.

Odpowiedz
Crov napisał(a):Po prostu bardzo łatwo jest zastąpić to określenie innymi (ot, np "przerysowane", "karykaturalne") i sprawić, że nie wygląda to tak wieśniacko i głupio. :P
I schlebiać garstce forumowych gików? Nie sądzę, większą zabawą jest podnieść im odrobinę ciśnienia wieśniactwem i głupotą :)

Crov napisał(a):Pewnie, ale fajnie by było jakby wreszcie jakieś fajne dzieła zaczęły powstawać z żywymi aktorami na ekranie. Zwłaszcza coś nietuzinkowego i gatunkowego.
No fajnie by było ale ja się póki co cieszę z tego co mam (będę miał).

Odpowiedz
Negrin napisał(a):
Sfinansujesz to? Czy będzie wyglądało jak "Wiedźmin"? Animacja to bardzo dobry sposób, żeby przedstawić na ekranie rzeczy tak spektakularne, że przekraczające możliwości budżetowe ubogiej kinematografii.
Kurna, Negrin. Litości, nie rób siary. Nie napisałem, że to nie dobry sposób. Napisałem, że fajnie by było zobaczyć takie kino z aktorami. Jak już chcesz w techniczne sprawy w chodzisz no to kaman... no pewnie, oświetlenie też byłoby cienkie. I dźwięk. I pewnie aktorzy mierni, bo serialowi... Ech.

Tyler Durden napisał(a):I schlebiać garstce forumowych gików? Nie sądzę, większą zabawą jest podnieść im odrobinę ciśnienia wieśniactwem i głupotą :)
Mnie tam ciśnienie przestało skakać od takich rzeczy (dobra, czasem :)), teraz to jest tylko uśmieszek politowania i czasem komentarz. ;)

Odpowiedz
Crov napisał(a):Kurna, Negrin. Litości. Nie napisałem, że to nie dobry sposób. Napisałem, że fajnie by było zobaczyć takie kino z aktorami. Jak już chcesz w techniczne sprawy w chodzisz no to kaman... no pewnie, oświetlenie też byłoby cienkie. I dźwięk. I pewnie aktorzy mierni, bo serialowi... Ech.
No więc właśnie i dlatego można sobie powiedzieć, że "fajnie by było", ale to tyle, bo realnie patrząc, w realiach naszej kinematografii, animacja jest w obecnej chwili najrozsądniejszym i najpewniejszym rozwiązaniem na opowiedzenie w taki sposób tej historii.

Odpowiedz
Wiesz, Crov: że "byłoby fajnie gdyby", to każdy wie. Więc po co o tym mówić? Natomiast ja w ogóle wcale nie jestem przekonany, czy film aktorski byłby lepszym rozwiązaniem. Mało jest pełnometrażowej ambitnej animacji pochodzącej z Europy. Film taki jak ten, szczególnie spod ręki Bagińskiego, ma potencjał być filmem na światowym poziomie. W przypadku filmu aktorskiego nie można by na to liczyć, i to nie tylko z powodu wspomnianego wcześniej płytkiego skarbca.

A czepianiem się "komiksowości" to akurat trafiłeś kulą w płot, bo to prawda, że ten film rzeczywiście może być bardzo komiksowy: właśnie w klimatach, nazwijmy to umownie, okołomillerowskich.

Odpowiedz
Negrin napisał(a):Wiesz, Crov: że "byłoby fajnie gdyby", to każdy wie. Więc po co o tym mówić?
Bo lubię dzielić się swoimi odczuciami na forum dyskusyjnym? ;)

Cytat:Natomiast ja w ogóle wcale nie jestem przekonany, czy film aktorski byłby lepszym rozwiązaniem. Mało jest pełnometrażowej ambitnej animacji pochodzącej z Europy. Film taki jak ten, szczególnie spod ręki Bagińskiego, ma potencjał być filmem na światowym poziomie. W przypadku filmu aktorskiego nie można by na to liczyć, i to nie tylko z powodu wspomnianego wcześniej płytkiego skarbca.
To subiektywne, ale mnie osobiście mało obchodzi ile to było pełnometrażowy ambitnych animacji na świecie, ponieważ zwyczajnie wolę filmy i seriale aktorskie. I to abstrahując już od tego, że ów film nie zapowiada się na jakiś szczególnie ambitny (w znaczeniu głęboki), skoro jako wzór podaje m.in. filmowe 300. Liczę na to, że będzie fajną rozrywką, a przy okazji coś tam może powie o historii. Podejrzewam, że z posępnego, brutalnego dramatu nie będzie wiele. Aczkolwiek mogę się mylić. :)

Cytat:A czepianiem się "komiksowości" to akurat trafiłeś kulą w płot, bo to prawda, że ten film rzeczywiście może być bardzo komiksowy: właśnie w klimatach, nazwijmy to umownie, okołomillerowskich.
Pewnie. Będzie także "przerysowany", bo graficy będą przerysowywać z kartek na komputery. ;)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości