Stacjonarny podróżnik
Liczba postów: 653
Liczba wątków: 2
(04-03-2013, 00:56)Persona non grata napisał(a): Jak można było oglądać ten film w TV z lektorem, skoro dano możliwość oglądania go z napisami? Cyfrowa telewizja wychodzi naprzeciw potrzebom ludzi, a oni to tak bezczelnie ignorują 
U mnie można było tylko wyłączyć lektora, ale napisów PL w opcjach nie było :/
04-03-2013, 10:23
Miami Vice
Liczba postów: 8,068
Liczba wątków: 43
Ale się znowu afera zrobiła  Miałem już nie ciągnąć ale wrzucę trzy grosze
Wybielania Niemców w tym filmie nie zauważyłem, bardziej odwrotną stronę, czyli uosobienia każdego żołnierza niemieckiego z byciem wojującym z żydami nazistą. Co widać w scenie przesłuchiwania niemieckich żołnierzy przy bunkrach, zakończone przez pałkę Donowitza. Nie wiem ilu niemieckich żołnierzy brało czynny udział w eksterminacji żydów ale cała armia się tym na pewno nie zajmowała. Grupa Bękartów likwidowała z dużą dozą prawdopodobieństwa żołnierzy którzy nie brali udziału w zabijaniu żydów i nie robiło im to różnicy.
(04-03-2013, 00:36)shamar napisał(a): Sracie z oburzenia na polskie pseudopatriotyczne bogobojne dzieła a nie macie problemu z bezczelną propaganda serwowaną przez Żydów amerykańskich.
Ten film to jest w dużym stopniu ekstatyczny pokaz na ekranie żydowskiej zemsty na nazistach, podobnie jak "Django" to przede wszystkim radocha dla czarnych w pokazaniu zemsty na białych plantatorach. Propagandą bym tego nie nazwał, myślę że gdyby Tarantino nakręcił film o grupie AKowców wyżynających radziecką armię i wysadzających Stalina w powietrze to duża grupa Polaków miałaby swego rodzaju poczucie satysfakcji.
Podczas wczorajszego seansu uświadomiłem sobie jeszcze bardziej jak niestety wtórna i gorsza jest rola Waltza w "Django".
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D
04-03-2013, 11:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2013, 11:13 przez SonnyCrockett.)
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,638
Liczba wątków: 30
(04-03-2013, 00:23)Mierzwiak napisał(a): Gdybyś oglądał uważnie, zamiast go męczyć, zauważyłbyś, że to przede wszystkim historia Shosanny, francuskiej Żydówki (zagranej przez francuską aktorkę, tak dla formalności), ale to pewnie i tak zakamuflowana opcja amerykańska 
Tylko, że ta jej straszna historia jest wciśnięta w tak błazeńskie ramy, że niewiele mnie obchodzi.
(04-03-2013, 00:50)Mierzwiak napisał(a): Quentin Tarantino nie jest Żydem. Mam pisać dalej?
Już Nawrocki mi to wmawiał. A gdzie ja pisałem, że to Żyd i propagandzista Tarantino? Wystarczy nazwa "Weinstein Company"
Oddział dzielnych amerykańskich żydowskich rednecków jest postrachem armii niemieckiej, zabija Hitlera, kończy II WŚ. Super.
Szkoda, że Aldo Apacz nie mścił się na amerykańskich oprawcach, któzy wyrzynali Apaczy.
Cytat:...Mnie się np. bardzo podoba, że według shamara IB kierowane jest do tego samego targetu co np. Battleship 
Nigdzie tego nie napisałem. Ale mógłbym napisać, że ten target też się załapie na taki film.
Wiem, że zostanę zjedzony wcześniej czy później więc w pozycji wycofującej napiszę tak:
Jak łyknąłem "Django", "Kill Billa" czy "Psy" tak tutaj wywrócona zabawa historią mi nie gra. Nie dlatego, że to coś innowacyjnego (a nie jest).
Dlatego, że brutalność tego filmu w połączeniu z karykaturalnością postaci mi się gryzie. Albo dramat albo komedia.
I uprzedzam odpowiedzi, że są takie filmy jak "Życie jest piękne". Bo tu nie ma porównania.
Nasłuchałem się wystarczająco z 1. rąk co wyprawiali Niemcy podczas wojny z Żydami, Polakami i takie komiksowe podejście po prostu mi nie podchodzi.
Nawet żarcik, że Tarantiono opowiada o propagandowym filmie w propagandowym filmie mnie specjalnie nie przekona. W sumie to nawet nie kibicowałem tym pogromcom.
CDN... być może
(04-03-2013, 00:56)Persona non grata napisał(a): Jak można było oglądać ten film w TV z lektorem,
Jak można oglądać "Prometeusza" za cama. A wspominałem już, że po premierze oglądałem z napisami? A tak w ogóle - idąc tym poronionym tropem - czy Niemcy, którzy mieli ten film w dubbingu (jak i 3/4 reszty świata zapewne) - nie widzieli go?
(04-03-2013, 11:13)SonnyCrockett napisał(a): Wybielania Niemców
Wybielanie miało się tyczyć tylko nadużywania słowa nazista miast Niemiec. Zostało wyjaśnione, że to wina lektora.
Pod tym niżej już wspominałem i mogę się podpisać. W tej scenie to Żydzi są pokazani jako bydlęta a nie Niemcy. Tylko czy to ma jakiś podtekst, czy jest tylko ohydną sieczką dla spragnionych kinowych rednecków typu Roth?
Cytat:Propagandą bym tego nie nazwał,
No to nie wiem jak to nazwać. Z 1. strony komiksowy film prześmiewczy do którego należy podchodzić z dystansem a z 2. jestem pewny, że wielu głupków jest w stanie uwierzyć, że takie oddziały istniały.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
04-03-2013, 11:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2013, 11:49 przez shamar.)
I am the Guy with the Gun!
Liczba postów: 706
Liczba wątków: 1
Cytat:Wybielania Niemców w tym filmie nie zauważyłem, bardziej odwrotną stronę, czyli uosobienia każdego żołnierza niemieckiego z byciem wojującym z żydami nazistą. Co widać w scenie przesłuchiwania niemieckich żołnierzy przy bunkrach, zakończone przez pałkę Donowitza. Nie wiem ilu niemieckich żołnierzy brało czynny udział w eksterminacji żydów ale cała armia się tym na pewno nie zajmowała. Grupa Bękartów likwidowała z dużą dozą prawdopodobieństwa żołnierzy którzy nie brali udziału w zabijaniu żydów i nie robiło im to różnicy.
Z czego co pamiętam, to któraś z Gazet (Wyborcza? Rzepa?) lamentowała, że to wcale nie jest śmieszne, gdyż wśród tych zabijanych przez bandę Brada Pitta żołnierzy mogli być też siłą wciągnięci do Wehrmachtu Ślązacy i Kaszubi (sic!).
Hail to the king, baby!
04-03-2013, 12:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2013, 12:53 przez Ash.)
Miami Vice
Wolę pisemnie podkreślić że osobiście nie mam z tym problemu ze sceną opisaną w poprzednim poście.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D
04-03-2013, 12:45
CGI Paul Walker
(04-03-2013, 12:28)Phil napisał(a): Nie chcę mówić, że ludzie krytykujący IB (czy Django) są idiotami (chociaż chciałbym tak powiedzieć , ale naprawdę nie mogę pojąć, czemu mają za idiotę Tarantino.
Bo Tarantino i jego filmy to niepodważalna nietykalność i arcydzieła skończone. Pogódź się z tym, że pewne osoby mogą nie trawić takich filmów. Jesteś w stanie? Analogicznie ja mógłbym napisać np.
"Nie chcę mówić, że ludzie jarający się adaptacjami komiksów (i samymi komiksami) o superbohaterach są idiotami (chociaż chciałbym tak powiedzieć "
A w którym miejscu ktoś pisze o nim "idiota"?
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
04-03-2013, 13:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2013, 13:03 przez shamar.)
Happy Face
Liczba postów: 2,007
Liczba wątków: 7
Chcialbym miec wujka Quentina, nawet gdyby byl idiota
Co do samego filmu, fakt jest przegadany, ale za to jakimi dialogami. Jak dla mnie brakuje scen z bejsbolem Donowitza (chociaz ta jedna scena jest naprawde piekna) i postac Hugo moglaby byc bardziej rozwinieta, jakas wieksza jadka przydalaby sie.
Jezeli chodzi o to czy film wybiela Niemcow czy tam trzymie sie jakiejs kupy historycznej to mam na to wygwizdane, ile mozna. W ogole to wspolczuje Quentinowi ze musi odpowiadac na durne pytania durnych dziennikarzy nt przemocy w jego filmach i innych pierdol. Ból dupy i tyle.
04-03-2013, 13:32
CGI Paul Walker
(04-03-2013, 13:19)Phil napisał(a): Ale chodzi o to, że próbuje się robić z Tarantino idiotę, a to bardzo inteligentny i posiadający wielką wiedzę człowiek.
No to zapytałem: niby gdzie? w mediach prawicowych? w internecie?
Ja się nigdzie nie spotkałem ze stwierdzeniem, że Tarantino to idiota.
04-03-2013, 13:53
Jessica Buch
Liczba postów: 1,683
Liczba wątków: 6
(04-03-2013, 11:13)SonnyCrockett napisał(a): Nie wiem ilu niemieckich żołnierzy brało czynny udział w eksterminacji żydów ale cała armia się tym na pewno nie zajmowała. Grupa Bękartów likwidowała z dużą dozą prawdopodobieństwa żołnierzy którzy nie brali udziału w zabijaniu żydów i nie robiło im to różnicy.
W początkowej fazie wojny, gdy niemiecka kampania odnosiła na froncie sukcesy Hitler nawet nie myślał o eksterminacji Żydów ale nawet zakładał szalony plan by zapakować ich wszystkich na okręty i wywieźć na dożywotnie wakacje na Madagaskar. Dopiero gdy mit niepokonanego wermachtu zaczął upadać a i w pewnych kręgach zaczęły pojawiać się plotki, że sam Hitler ma żydowskich przodków wtedy Adolf dopiero zaczął się wyżywać na Żydach. Zaczął budować getta i obozy, oznaczył Żydów gwiazdą. Spora część wojska (zwłaszcza ci walczący na froncie i okupujący kraje) jak zarówno ludność cywilna nie była świadoma istnienia obozów koncentracyjnych. Dopiero Rosjanie i Amerykanie odbijając tereny okupowane odkrywali co działo się w tych obozach. O obozach i gettach słyszał każdy, krążyły plotki, ale nikt nie spodziewał się tego co w tych obozach zostanie odkryte. Po wyzwoleniu obozów Amerykanie przywozili do obozów zagłady cywilów niemieckich z pobliskich miast by mogli się oni przekonać na własne oczy jaki los zgotowali Niemcy Żydom (i nie tylko im). Większość Niemców nie miała pojęcia co wyprawiało się w tych obozach. Tak więc bękarty zabijały jakoś 90% niemieckich żołnierzy, którzy owszem Żydów nienawidzili, ale nie mieli pojęcia o tak brutalnej ich eksterminacji i w zasadzie byli niewinni. Jedyną ich winą było to, że walczyli po złej stronie.
04-03-2013, 14:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2013, 14:31 przez Monika.)
Miami Vice
Dzięki za możliwie szeroką odpowiedź w tej kwestii. I gdyby doszukiwać się na siłę jakiejś kontrowersyjnej strony filmu to właśnie byłoby traktowanie wszystkich niemieckich żołnierzy jako zabójców żydów przez Bękarty. Ale ten film nie wymaga oceny zachowań bohaterów i ich moralności jest raczej mocno czarno-biały i tyle.
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
04-03-2013, 14:38
Jessica Buch
Ale dlaczego zakładać, że bękarty zabijając niemieckich żołnierzy (nawet niezamieszanych w eksterminacje żydów) robili coś kontrowersyjnego? Przecież wojna polega na tym, że oportuniści się wzajemnie zabiją. Nosisz mundur wroga, więc nieważne, czy zabijasz Żydów, czy nie masz nic z tym wspólnego. Walczysz po przeciwnej stronie więc albo ja zabiję ciebie, albo ty mnie. Nie ma w tym żadnej kontrowersji. To wojna.
I tak przy okazji należy się sprostowanie, to nie Hitler był pomysłodawcą obozów ale Hermann Goring. Hitler tylko zaakceptował jego plan.
Ogólniki owszem są krzywdzące. Ale tak to już jest, że za zbrodnię rządu/wojska ponosi odpowiedzialność cały kraj. Sami niektórzy Niemcy od pierwszych dni wybuchu wojny twierdzili, że Niemcom przyjdzie zapłacić za tę wojnę bardzo surową cenę. Zapracowali sobie na to zasłużenie by przylgnęła do nich łatka największych zbrodniarzy XX wieku.
04-03-2013, 14:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2013, 14:54 przez Monika.)
Miami Vice
Ale żołnierz którego bejsbolem ubija Niedźwiedź raczej nie zasłużył na ubicie pałką tylko na szybką kulkę w łeb w ramach szacunku dla jego odwagi. Tak myślę postąpiłby żołnierz w stosunku do żołnierza w tej sytuacji. Ten Niemiec nie obnosił się z jakąś żydo-fobią czy nadmierny przywiązaniem do osoby Hitlera. Osobiście odbieram to jako lekko niehonorowe traktowanie.
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
04-03-2013, 14:52
Jessica Buch
Tak, też tak uważam. Ale mit, że na wojnie wszyscy postępują honorowo jest po prostu tylko mitem. Ładnie podsumował to kiedyś Bogusław Linda. Ludzie byli po prostu wkurwieni na Niemców. Tak bardzo, że nienawidzili chyba ich równie mocno jak sami Niemcy Żydów. Kogoś kogo bardzo nienawidzisz chcesz zdeptać, zgładzić, odebrać mu honor. Bo wiesz, że gdyby to Niemiec miał bejsbola to on rozwaliłby Ci bez namysłu głowę. Po skazaniu na śmierć Goringa przez powieszenie, ten również prosił o zmianę wykonania wyroku przez rozstrzelanie bo uważał, że żołnierz a tym bardziej oficer niegodny jest umierać na szubienicy. Sąd odrzucił jego wniosek twierdząc, że zbrodniarz nie jest żołnierzem i nie zasługuje na honorową śmierć. Łatka zbrodniarzy przylgnęła do Niemców i tak byli traktowani. Nosiłeś mundur SS lub wermachtu byłeś zbrodniarzem. Choć zdarzały się przebłyski litości - po zatopieniu Bismarcka Brytyjczycy wyławiali rozbitków. Co prawda szybko się wycofali i pozostawili wielu na śmierć (szczerość wymaga napisać, że prawie wszystkich) ale tylko dlatego, ze obawiali się tego, że w pobliżu może grasować niemiecki okręt podwodny i odpłynęli. Mimo to do dziś Niemcy nie zapomnieli tego wydarzenia i do dziś przez to jak zachowali się wtedy Brytyjczycy odnoszą się do nich z szacunkiem.
04-03-2013, 15:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2013, 15:12 przez Monika.)
Miss Avatara 2012
Liczba postów: 1,149
Liczba wątków: 14
(04-03-2013, 11:39)shamar napisał(a):
(04-03-2013, 00:56)Persona non grata napisał(a): Jak można było oglądać ten film w TV z lektorem,
Jak można oglądać "Prometeusza" za cama. A wspominałem już, że po premierze oglądałem z napisami? A tak w ogóle - idąc tym poronionym tropem - czy Niemcy, którzy mieli ten film w dubbingu (jak i 3/4 reszty świata zapewne) - nie widzieli go?
Też nie wiem, jak można oglądać camy, nie tylko "Prometeusza". Jasna sprawa, że ci wszyscy ludzie widzieli, ale nie o to chodzi. Po prostu dziwi mnie świadomy wybór oglądania filmu, w którym dialogi odgrywają niemal kluczową rolę, z lektorem, skoro TVP wychodzi (w końcu!) do ludzi z możliwością oglądania filmów z napisami i bez lektora. Nic więcej.  Ale mniejsza już, z resztą Bibliomisiek pisze, że u niektórych ta opcja nie była dostępna.
"Byłem królem traktorzystów przy wyrębie lasu na cały Oregon i sąsiednie stany, a królem szulerów od powrotu z Korei i nawet królem opielaczy groszku na farmie w Pendleton - więc pomyślałem sobie, że skoro już mam być wariatem, to też muszę być pierwszym i najlepszym." Randle McMurphy
04-03-2013, 15:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2013, 15:29 przez Persona non grata.)
^^
Liczba postów: 5,286
Liczba wątków: 73
(04-03-2013, 14:52)SonnyCrockett napisał(a): Ale żołnierz którego bejsbolem ubija Niedźwiedź raczej nie zasłużył na ubicie pałką tylko na szybką kulkę w łeb w ramach szacunku dla jego odwagi. Tak myślę postąpiłby żołnierz w stosunku do żołnierza w tej sytuacji.
Tylko, że Bękarty miały także zadanie propagandowe. Niemcy mieli się po prostu ich bać, przez co stosowano brutalne metody, a nie jakiś kodeks żołnierski. To mieli być po prostu brutalni mordercy.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
04-03-2013, 15:12
Happy Face
Liczba postów: 2,007
Liczba wątków: 7
To sa Bekarty a nie jakies popierdolki
Jak Hans mowi do Aldo
"Mielismy uklad. Pojdziesz pod sad wojenny"
"Nope. Najwyzej mnie ochrzania"
04-03-2013, 15:23
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,574
Liczba wątków: 67
(04-03-2013, 11:39)shamar napisał(a): A tak w ogóle - idąc tym poronionym tropem - czy Niemcy, którzy mieli ten film w dubbingu (jak i 3/4 reszty świata zapewne) - nie widzieli go?
2/3 filmu zostało w oryginale nagrane po niemiecku, więc tak, z pewnością Niemcy mieli ten film w dubbingu
04-03-2013, 16:59
CGI Paul Walker
(04-03-2013, 14:02)Phil napisał(a): Poza tym nawet tutaj - wprost nie mówi się o nim jako idiocie, ale często tak można interpretować słowa niektórych.
Dziwne. Myślałem, ze tu same fanboje
(04-03-2013, 15:06)Persona non grata napisał(a): skoro TVP wychodzi (w końcu!) do ludzi z możliwością oglądania filmów z napisami i bez lektora. Nic więcej. Ale mniejsza już, z resztą Bibliomisiek pisze, że u niektórych ta opcja nie była dostępna.
Czasem nie ogląda się samemu
(04-03-2013, 16:59)Mefisto napisał(a): 2/3 filmu zostało w oryginale nagrane po niemiecku, więc tak, z pewnością Niemcy mieli ten film w dubbingu 
Widzę, że ktoś wreszcie docenił mój dowcip.
04-03-2013, 18:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2013, 18:29 przez shamar.)
I am the Guy with the Gun!
Liczba postów: 706
Liczba wątków: 1
Inglourious Widmo
Hail to the king, baby!
04-03-2013, 19:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2013, 19:28 przez Ash.)
CGI Paul Walker
Widziałem w innym temacie (chyba Django) - świadome inspiracje. A tym filmie, jakie to były?
05-03-2013, 14:29
|