Instinct de mort, L' /Instinct de mort/Wróg publiczny numer
Uwielbiam filmy gangsterskie. Twarde, męskie kino bez upiększeń. Miecho, wulgarność, przemoc. Brakuje mi takich filmow. Az tu nagle wpadł mi w łapyi Wróg Publiczny Numer 1w rezyserii Jean-François Richet. Dzieło Franzuza dało mi wszystko to czego mogę oczekiwać po kinie gangsterskim.

Film opowiada o bandziorze Jacques Mesrine, który z tego co wyczytałem w necie rozwalił 39 osób, miał na koncie masa napadów, a nawet prison brejki :grin: Do tegoMesrine byl całkiem niezlym szolmenem medialnym, ktorego prasa określiła Wrogiem publicznym numer jeden.

Pozostał mi jednak niedosyt. Całość nie trwa nawet 2 godzin, dzieje się sporo więc nie dalo się uniknąć pewnych uproszczeń fabularnych. No i jest to pierwsza część z dwóch a ja chcę jeszcze :)
no ale dupa tam, Wróg Publiczny Numer 1 to mocne, brutalne, męskie kino, z którym zachęcam się zapoznać :)

grają

[Obrazek: VincentCassel1.jpg]

[Obrazek: 036676_ph1.jpg]

i inni ktorych nie znam.

[Obrazek: rji891.jpg]

[Obrazek: instinct.jpg]

Odpowiedz
Fajnie że temat jest, też się do tego zbierałem tylko że jeszcze nie miałem czasu obejrzeć, a film mnie zaintrygował od razu jak o nim przeczytałem. Na moje oko to coś naprawdę ciekawego i podejrzewam że Cassel dał czadu. Myślę że warto się z tym również zapoznać w ramach oczekiwania na Public Enemies:)

Luis Cyfer napisał(a):Pozostał mi jednak niedosyt. Całość nie trwa nawet 2 godzin
Po to masz przecież jeszcze drugą część, ale z tego co niedawno widziałem to są do niej tylko czeskie napisy:)

Odpowiedz
Hannibal napisał(a):Po to masz przecież jeszcze drugą częś
zgadza sie, ale po seansie nie widzialem, ze jest juz gotowa dwojka i, ze bede musial kij wie ile :).

A Cassel wymiata ostro. A jak ladnie zone traktuje :twisted: Chyba najlepsza jego rola

Odpowiedz
No jeśli żonę biję to tym bardziej muszę to zobaczyć. Nie żebym był coś nietego, ale lubię jak się w filmie bije kobiety, z prostej przyczyny - nie ma żartów i ugrzecznienia. Patrzę z rozkoszą jak Eastwood w Sudden Impact sprzedaje jakiejś babie tubę w ryj, McQueen w The Getaway leje żonę za niesubordynacje, a już najbardziej uradowany byłem jak w Nikicie podczas przesłuchania na komisariacie, bohaterka dostała ostro w twarz za niechęć współpracy:) Takie moje małe zboczenie:)

Odpowiedz
Po cholere te dwa pierwsze zdjecia, a zwlaszcza te drugie?

Odpowiedz
Świetna sensacja. Vincent Cassel zagrał perfekcyjnie, tak samo nie lubiany przeze mnie Depardieu. Brutalny, prawdziwy, bezkompromisowy. Jest wszystko co w takiej produkcji powinno być, a w tle portret Francji przełomu lat 50 i 60.

Kino europejskie prześcignęło w sensacji USA. Powstają brutalne, ale i zarazem ambitne obrazy jak Prorok, Wróg Publiczny czy Zawód gangster. W Stanach to już tylko Mann został :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
a ja Wroga Publicznego nr 1 nie dokończyłem. włączyłem, obejrzałem może z 45 minut i se poszłem:) jak zobaczyłem Żerarda Depardje w roli bossa mafii, to pomyślałem: "kurde, prawie jak Lubaszenko".

no ale skoro mówicie, że film dupe urywa, to może doń wrócę w najbliższym czasie.

Odpowiedz
Depardieu to jedyny problem tego filmu, ale na szczęście im dalej tym go mniej. Mental później film się mocno rozkręca, ominęło cię sporo dobrych scen :)

Odpowiedz
Druga część minimalnie gorsza, ale nadal to świetne kino sensacyjne. Mesrine wraca do Francji i obrabowuje bank za bankiem. W końcu zaczyna przypominać własną parodię. Dobudowuje do swoich skoków własną filozofię, wreszcie próbuje działać z lewackimi bojówkami. Tak jak zmienia sie bohater zmienił się klimat filmu. Jest więcej akcji
i film skupia się już tylko na postaci Mesrine'a. Vincent Cassel dopiero tutaj pokazuje pełnie swoich aktorskich możliwości. Świetny portret gangstera i czasów w których żył.

Odpowiedz
Cytat:wreszcie próbuje działać z lewackimi bojówkami.

ukradzione pieniądze rozdaje teraz biednym czy co?

Odpowiedz

Odpowiedz
Film całkiem niezły. Jeżeli miałbym się czepiać to średnio podobał mi się scenariusz skonstruowany przez duże cześć filmu na zasadzie "od akcji do akcji". Trąciło to lekką nudą.

Odpowiedz
Pierwsza część - oprócz faktu, że główny bohater zachowuje się jak totalny debil i frajer, no ale to na faktach jest - jest bardzo dobra. Tajemnica (choć wiadomo, jak to się skończyło), fajne przedstawienie postac i świetny Cassel (oraz trochę ładnych kobit na drugim planie). I choć całość kończy się mega durną sceną (także na faktach), to jednak ogląda się to z zaciekawieniem.

8/10

Druga część już zaniża loty - akcja biegnie od napadu przez gadanie do napadu, a całość jest zdecydowanie długa i robi się nużąca. Brakuje też jakiś wyrazistych postaci. Niby jest ta laska, ale ona tylko dupą kręci. Brakuje kogoś pokroju kumpla Mesrine'a, czy bossa z pierwszej części, bo ten cały komisarz jest groteskowy i śmieszny (podobnie zachowanie gliniarzy i fakt, że tak dużo Mesrine zawdzięcza przypadkowi, bo organizacji to on za chuj nie miał). W dodatku dostajemy jakieś idiotyczne montaże "szczęścia" pod cool muzyczkę - no proszę. Na szczęście finał bardzo dobrze zrobiony i daje do myślenia, bo w sumie trudno ogarnąć i sposób w jaki została poprowadzona i fakt, że w ogóle dopuszczono do czegoś takiego w centrum miasta.

7/10 - i taka też ocena za obie części. Generalnie mocne, chwilami naprawdę bardzo dobre kino, ale z drugiej strony też odrobinę zmarnowany potencjał.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości