Witam.
To mój pierwszy post na forum, potrzebuję porady i uznałem, że to najlepsze miejsce, by spytać. Jeżeli nie ten dział, to przepraszam z góry.
Do sedna: chciałbym poszerzyć swoją wiedzę o filmach, na razie bowiem nie przedstawia się ona zbyt okazale. Chcę zarówno dokształcić się z zakresu historii kina, jak i poznać najważniejsze nazwiska, tytuły, itp., słowem dowiedzieć się jak najwięcej o szeroko pojętym temacie filmu i wszystkim, co z filmem związane.
Jak ze zwykłego, szarego śmiertelnika, który zwyczajnie lubi oglądać filmy w wolnym czasie przeobrazić się w profesjonalnego filmoznawcę, krytyka filmowego naprawdę znającego się na rzeczy? Jakie serwisy odwiedzać? Które filmy obejrzeć koniecznie, a które pominąć? Czyje recenzje / krytyki czytać? Którym rankingom wierzyć? Jak obiektywnie oceniać filmy i jakich błędów w swojej krytyce się wystrzegać?
Pieprz, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Sep 2014.
Mysle, ze jesli zaliczysz tematy z tego forum od A-Z, przerobisz je od deski do deski i zapoznasz sie z zawartoscia bazy film.org.pl, to bedziesz mial jakies pojecie o kinie :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
Milos Forman - "Lot Nad Kukułczym Gniazdem", "Amadeusz"
Sidney Lumet - "Dwunastu Gniewnych Ludzi"
Quentin Tarantino - "Pulp Fiction"
Michael Mann - "Gorączka"
David Fincher - "Podziemny Krąg", "Siedem"
Oliver Stone - "Pluton", "Wall Street", "JFK"
Poza tym takie filmy jak: "Żądło", "Skazani Na Shawshank", "Życie Jest Piękne", "Milczenie Owiec", "Rain Man", "Misja", "Brudny Harry", "Szklana Pułapka", "Zabójcza Broń", "Buntownik Bez Powodu", "Polowanie na Jelenie", "Egzorcysta", "Leon Zawodowiec", "Blade Runner", "Rocky", "Rambo", "Miasto Boga", "Forrest Gump", "Braveheart", "Zapach Kobiety", "Podejrzani", "Szósty Zmysł", "Absolwent", "Dzień Świstaka", "Przyczajony Tygrys, Ukryty Smok", "Człowiek z Blizną"
Potem (jak masz już żelazne podstawy):
Stanley Kubrick - "Lśnienie", "2001: Odyseja Kosmiczna", "Mechaniczna Pomarańcza"
Andrzej Wajda - "Popiół i Diament", "Kanał", "Ziemia Obiecana"
Krzysztof Kieślowski - "Krótki Film o Zabijaniu", "Trzy Kolory"
Elia Kazan - "Tramwaj Zwany Pożądaniem", "Na Nabrzeżach"
George Welles - "Obywatel Kane"
Terry Gilliam - "Brazil"
Akira Kurosawa - "Siedmiu Samurajów" (dobrze ściągnąć jakąś wersję cyfrowo odnowioną - wtedy się przyjemnie ogląda... w tej dawnej jakości dość ciężko)
I takie filmy jak: "Casablanca", "Sokół Maltański", "Przeminęło z Wiatrem" (to może być małe wyzwanie), "To Wspaniałe Życie", "Dyktator" (Charlie Chaplina oczywiście, nie ten co ostatnio Sasha Baron Cohen nakręcił), "Cinema Paradiso", "Grobowiec Świetlików", "Spirited Away: w Krainie Bogów", "Rękopis Znaleziony w Saragossie", "Oldboy"
Możesz też przejrzeć ranking top100 wszechczasów Filmwebu, Imdb i RottenTomatoes (ta ostatnia strona to coś jak Filmweb i Imdb ale oceniają tylko krytycy filmowi - recenzje są przed premierą filmów).
I użyć google - "best" albo "top" movies "ever" albo z jakiegoś okresu... "60s", "80s" (lata sześćdziesiąte, osiemdziesiąte itd).
Jak chcesz jakiś gatunek to lukaj "best horror movies ever", "best asian movies ever".
Jak poznasz trochę reżyserów i aktorów to oblukaj ich filmografię i wyszukuj kolejne filmy.
Dobrze też zapoznać się ze zwycięzcami Oscarów i ewentualnie Cannes (szczególnie z ostatnich kilku lat).
Polecam też kategorię Oscarów - film nieanglojęzyczny - często zwycięzca tej kategorii jest znacznie lepszym fimem niż zwycięzca kategorii "najlepszy film".
A oceniać to powinieneś sam - jak już obejrzysz to nie ma sensu za bardzo się sugerować cudzą opinią.
Dla mnie nie ma regułki na bycie filmoznawcą i kinomanem, to musi przyjść samo, nic na siłę. Dla mnie to część życia, od dziecka chłonę filmy, od 13 roku życia zbierałem gazety filmowe ("FILM", wszystkie numery od tamtego czasu, teraz "KINO"). Dla mnie to największa miłość, nie zrezygnowałbym z niej dla żadnej kobiety. Kropka.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
Jedno jest pewne chcesz poznać ciekawe filmy, nie idź na filmoznawstwo. ;)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
#OfficialJames Francis CameronandChristopher Johnathan James NolanHejter# :D
Trzeba obejrzeć całą filmografię Eisensteina, bo to taki pionier montażu jest i jak na filmie jest scena na schodach, to na pewno cytuje Eisensteina.
I francuską Nową Falę, bo jak film jest ambitny, jak Big Love na przykład, to na pewno będą odniesienia do nowej fali.
I jeszcze trzeba mieć w małym palcu niemiecki ekspresjonizm. Nie wiem co to, ale opowiesz mi jak zostaniesz filmoznawcą.
I jeszcze trzeba mieć obejrzaną Leni Riefenstahl, nie ulec jej pionierskim technikom operatorskim i nie zostać nazistą.
Nawiasem mówiąc z powyższych oglądałem tylko fragmenty na youtubie.
HillbillyBoy, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since May 2014.
11-09-2014, 23:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-09-2014, 23:29 przez HillbillyBoy.)
SonnyCrockett napisał(a):Jedno jest pewne chcesz poznać ciekawe filmy, nie idź na filmoznawstwo. ;)
Nieaktualne od dawna. Jak trafisz na odpowiednich ludzi, to cię nie będą zmuszać do katowania Almodovara, ale pozwolą się zająć tym, co cię interesuje. Zresztą wystarczy spojrzeć na wysyp tekstów o kinie gatunkowym ostatnio.
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
Jezeli ktoś postanawia sobie, że zostanie filmoznawcą, a jeszcze do tego chce iść na studia filmoznawcze, to przegrał życie i powinien czym prędzej je ukrócić, bo nie ma sensu tego przedłużać i tracić czas.
Cytat:Robert przestrzega na tej okładce trigger discipline?
De Niro musi ogarniać temat, choćby z tego powodu że jako jeden z nielicznych ludzi na tej planecie dostąpił zaszczytu i otrzymał od NYPD zezwolenie na noszenie broni palnej na terenie miasta Nowy Jork.
12-09-2014, 01:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-09-2014, 01:07 przez Mental.)