Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
Jonah Hex - bezwzględny i pozbawiony skrupułów mściciel i łowca nagród ze zdeformowaną prawą część twarzy, który ściga wszelakich łotrów i oprychów wymierzając im sprawiedliwość.
Może jakoś super nie opisałem jednego z bohaterów DC Comics, ale nie ukrywam, że ekranizacja "Jonah Hex" dość mnie interesuje.
Opis filmu
Moim zdaniem film zapowiada się dość ciekawie i wszystko byłoby pięknie, gdyby nie parę informacji, które ostatnio wyczytałem/usłyszałem. A mianowicie niby film nakręcony, a ostatnio podobno mają mieć miejsce jakieś dokrętki, które z tego co czytałem jeszcze bardziej oddalą ten film od komiksowego pierwowzoru. Do tego krąży plotka, że tymi dokrętkami nie zajmuje się dotychczasowy reżyser filmu Jimmy Hayward, ale Francis Lawrence, znany przede wszystkim jako reżyser "I Am Legend" :shock: Oczywiście to tylko plotka, ale jakby było coś na rzeczy to sam nie wiem, co z tego filmu wyjdzie :???: Do tego kampania promocyjna tego filmu jest jak na hollywoodzkie standardy nad wyraz skromna. Mam nadzieję, że mimo to powstanie dobry film. :smile:
11-12-2009, 02:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-01-2016, 19:10 przez Phil.)
(+) (+)
Liczba postów: 1,590
Liczba wątków: 19
Tam gra Megan Fox, to nie może być dobry film, nawet jak Brolin zgwałci ją na stole i odstrzeli głowę.
11-12-2009, 09:48
Stały bywalec
Liczba postów: 1,858
Liczba wątków: 48
Megan na plakacie jest prze...
11-12-2009, 13:19
Agent Putina
Liczba postów: 4,380
Liczba wątków: 21
No w pytę, psia mać. Temat akurat mi dość bliski, jako że niegdyś zaczytywałem się najstarszymi numerami Hexa (w piśmie Weird Western Tales) i postać ta budzi we mnie sentyment. W swoim czasie (lata 70) Hex był postacią (dla amerykańskiego komiksu westernowego) wyjątkową, wyróżniał się z tłumu gładko ogolonych i szlachetnych herosów o głupawych ksywach. Był strasznie brzydki. Był prymitywem z wieśniackim akcentem. I wreszcie parał się szlachetnym zawodem najemnego mordercy. Jak tu nie lubić kogoś takiego? W dodatku od historii o nim (nawiązujących wyraźnie do spaghetti westernów) bił wprost pesymizm: żona strzelająca ukochanemu mężowi w plecy. Najemnik mordujący na zlecenie własnego ojca. Towarzyszący Hexowi oswojony wilk, który, ku rozpaczy najmłodzszych czytelników (bo taki uroczy) po dwóch numerach kona z wycieńczenia na pustyni.
A jak się zapowiada film?
1. Megan Fox jako strzelająca ze spluwy prostytutka.
2. Cyrk gladiatorów na pustyni, w którym niewątpliwie Hex będzie musiał walczyć (co to, Mad Max 4?).
3. Niejasne wzmianki o motywach fantastycznych (których pierwotnie w Hexach nie było wcale, dopiero w późniejszych latach zaczęto je dołączać, a film, wnioskując z obecności w scenariuszu Quentina Turnbulla, ma nawiązywać do pierwszych numerów).
Podsumowując, z klasycznego, ponurego westernu zrobią typowe dla naszych czasów dziecinne nie wiadomo co. Bo to przecież komiks, więc oczywiście musi być trochę tandety dla gównażerii.
Ale fakt, Brolin to mistrz. Swoją drogą, wreszcie sparowali Fox z prawdziwym mężczyzną, a nie z jakimś Szią LeBufem. Ech, żeby tak chociaż była porządna scena erotyczna z Brolinem i Megan.
11-12-2009, 13:56
Fanboy Nolana
Ja tam akurat Megan Fox lubię (i to nie tylko ze względu na urodę) i akurat w moim przypadku nie jest ona czynnikiem zniechęcającym, a zachęcającym do obejrzenia filmu. A po za tym reszta obsady też mi się podoba: Josh Brolin, John Malkovich :smile:
A co do komiksu to nie jestem aż takim jego znawcą jak Paszczak, więc trudno mi się tutaj jakoś specjalistycznie wypowiadać. Ale z tego co wiem to na pewno nie będzie to klasyczny western i chyba jakieś elementy fantastyczne się pojawią, które akurat nie są dla mnie problemem. Chociaż z tego co czytałem i o czym zapewniają twórcy filmy, to "Jonah Hex" ma być ponury, mroczny i brutalny. Podobno o PG-13 nie ma być mowy. Do tego w filmie za muzykę ma odpowiadać John Powell wraz z kapelą "Mastodon", więc cały obraz może otrzymać mocną oprawę dźwiękową. Ja jednak jestem dalej pozytywnie nastawiony i nie mogę się doczekać tego filmu, na który na 100% wybiorę się do kina :smile:
11-12-2009, 14:31
Agent Putina
Wawrzyniec_85 napisał(a):akurat w moim przypadku nie jest ona czynnikiem zniechęcającym, a zachęcającym do obejrzenia filmu
Megan mnie nie zniechęca. Zniechęca mnie fakt, że ma grać Xenę, wojowniczą ku...ę.
Wawrzyniec_85 napisał(a):John Powell wraz z kapelą "Mastodon"
przepraszam, ale czy Mastodon to nie są heavy metalowcy? W westernie?
Wawrzyniec_85 napisał(a):Podobno o PG-13 nie ma być mowy.
Czyli jednak nadal mogę liczyć na gorącą scenę z Brolinem i Fox w teksańskim burdelu.
11-12-2009, 14:48
Fanboy Nolana
Paszczak napisał(a):Megan mnie nie zniechęca. Zniechęca mnie fakt, że ma grać Xenę, wojowniczą ku...ę.
Ja wiem tylko, że ma grać prostytutkę, a po za tym to za wiele nie wiem o tej postaci. Zresztą nawet gdyby miała walczyć, znaczy strzelać czy coś w tym stylu to ja jestem na tak. Chociaż jeszcze nie znam jej roli dokładnie to jednak nie chciałbym, aby była tylko dodatkiem do filmu.
Paszczak napisał(a):przepraszam, ale czy Mastodon to nie są heavy metalowcy? W westernie?
Czy heavy to nie wiem, chyba bardziej metal progresywny, ale aż tak się nie znam. Ale wiadomo oprócz nich będzie jeszcze John Powell. Ale dalej nie do końca wiadomo jak z tą muzyką będzie wyglądało. Oczywiście rozumiem Twoje zastrzeżenia, ale wszystko wskazuje, że to nie będzie klasyczny western. Mnie to akurat nie przeszkadza, ale jestem w stanie zrozumieć, że Ty masz prawa mieć zastrzeżenia.
Paszczak napisał(a):Czyli jednak nadal mogę liczyć na gorącą scenę z Brolinem i Fox w teksańskim burdelu.
Czy gorącą to nie wiem :???: Gdyż podczas ostatniego wywiadu Brolin wspominał coś o scenie erotycznej, ale raczej będzie ona bez jednoznacznej nagości. Z tym, że ten film nie będzie P-13 to chyba należy rozpatrywać tak, że ten "Jonah Hex" ma być filmem pełbym przemocy itd.
Zobaczymy, zobaczymy :smile:
11-12-2009, 19:39
I Wicemiss Avatara 2010
Liczba postów: 992
Liczba wątków: 5
Skąd informacje o tym, że nie ma być PG-13? Z tego co wiem Warner Bros. po "sukcesie" Watchmen, nie będzie ryzykowało kolejnego hitu i nie da eRki.
"Więcej socjalizmu - znaczy więcej demokracji." - Michaił Gorbaczow
"Istnieje marksizm dogmatyczny oraz marksizm twórczy. Ja stoję na istocie tego ostatniego." - Józef Stalin
12-12-2009, 00:05
Fanboy Nolana
B2Ka napisał(a):Skąd informacje o tym, że nie ma być PG-13? Z tego co wiem Warner Bros. po "sukcesie" Watchmen, nie będzie ryzykowało kolejnego hitu i nie da eRki.
Cały ten projekt stoi pod jednym wielkim znakiem zapytania i ciągle otrzymujemy sprzeczne informacje. Raz padła informacja, chyba od producentów, że będzie PG-13, później zaś padło czyjeś wytłumaczenie, że niby będzie PG-13, ale i tak film będzie mroczny i brutalny, poczym znowu sam się reżyser wypowiedział, że nie będzie PG-13 tylko R. I bądź tu mądry :???: Zwłaszcza, że po tych plotkach związanymi z dokrętkami, nie wiadomo czy w ogóle sam reżyser ma nad tym projektem wiele do powiedzenia :???:
P.S. Jak ma zrozumieć Twój opis? Coś zrobiłem nie tak? Gdyż nie rozumiem?
15-12-2009, 02:56
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,935
Liczba wątków: 15
Cytat:P.S. Jak ma zrozumieć Twój opis? Coś zrobiłem nie tak? Gdyż nie rozumiem?
To jest komenda [ you ] - po jej wpisaniu każdy użytkownik widzi swój nick tam gdzie normalnie nie powinno go być. Ja widzę w opisie "Corn" ty "Warzyńca"
15-12-2009, 08:37
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,339
Liczba wątków: 67
no i zepsułeś zabawę, Corniszonie :P
15-12-2009, 14:27
Fanboy Nolana
Mefisto napisał(a):no i zepsułeś zabawę, Corniszonie :P
Ups :oops: Teraz to głupio, że zapytałem, ale i tak dziękuję za wytłumaczenie :smile:
15-12-2009, 20:21
Stały bywalec
Liczba postów: 10,312
Jeśli reżyser mówi, że będzie R, a producenci że PG-13 to chyba wiadomo kto ma rację ;)
16-12-2009, 13:21
Fanboy Nolana
Albertino napisał(a):Jeśli reżyser mówi, że będzie R, a producenci że PG-13 to chyba wiadomo kto ma rację ;)
No tak to rzeczywiście nie brzmi zbyt zachęcająco, ale ja dalej może naiwnie będę miał nadzieję, że będzie dobrze :smile: Chyba moim plusem jest fakt, że dość słabo znam komiks, więc pewnie wszelkie przeinaczenia, zmiany itd. będę inaczej odbierał od osób znających i lubiących ten komiks. I w sumie do tych osób mam też pewne pytanie: "Czy te pierwsze komiks to był naprawdę taki klasyczny western"? Gdyż tutaj słyszę trochę zarzutów, że w filmie mają być chyba momenty fantastyczne itd.
18-12-2009, 21:36
Agent Putina
Te pierwsze były bardzo klasycznym westernem, a w zasadzie raczej spaghetti westernem, bo do tej konwencji było komiksom najbliżej. Dopiero w latach 80 się zaczęło: nalpierw Hexa przeniesiono w postapokaliptyczną przyszłość. Potem wrócił na Dziki Zachód, ale z kolei zaczęto na niego nasyłać a to zombie, a to Cthulhu... i tak dalej w ten deseń, aż do dziś. Ale prawdziwe, klasyczne Hexy z lat 70 były zupełnie pozbawione fantastyki. I właśnie z tego okresu pochodzi główny czarny charakter w filmie, grany przez Malkovicha.
19-12-2009, 18:52
Fanboy Nolana
Paszczak napisał(a):Te pierwsze były bardzo klasycznym westernem, a w zasadzie raczej spaghetti westernem, bo do tej konwencji było komiksom najbliżej. Dopiero w latach 80 się zaczęło: nalpierw Hexa przeniesiono w postapokaliptyczną przyszłość. Potem wrócił na Dziki Zachód, ale z kolei zaczęto na niego nasyłać a to zombie, a to Cthulhu... i tak dalej w ten deseń, aż do dziś. Ale prawdziwe, klasyczne Hexy z lat 70 były zupełnie pozbawione fantastyki. I właśnie z tego okresu pochodzi główny czarny charakter w filmie, grany przez Malkovicha.
Wnioskuję, że Ty wolisz tego "klasycznego" bardziej spaghetti westernowego Hexa? :smile: Tylko nie wiem czy taki projekty nie byłby jeszcze bardziej ryzykowne, od tego, który już sam zresztą jest? W końcu dobrze wiemy jak to z "nowymi" westernami różnie bywa i bywało.
A tak dla zainteresowanych to mam tutaj zdjęcia, a właściwie zdjęcie Josh Brolina jako Jonah Hex:
26-12-2009, 22:21
Fanboy Nolana
"I have a bad feelings about it."
A mianowicie z tego co wyczytałem ostatnio to szykują się kolejne dokrętki :???: I z tego co wiem to mają to być chyba jakieś ważne nowe sceny, skoro mają brać w nich udział główni aktorzy. Sam nie wiem co o tym sądzić :???: Kolejne dokrętki, trochę mnie odstraszają i budzą pewne obawy, nie wiadomo więc kiedy pojawi się jakiś zwiastun, nie wiadomo też kiedy premiera :?: :???: Oj, oby coś jednak z tego wyszło i oby wyszedł dobry film.
http://www.heatvisionblog.com/2010/01/jonah-hex-back-in-action-for-reshoots.html
12-01-2010, 20:15
Fanboy Nolana
Po dokrętkach kolejne zmiany :neutral: Tym razem na stanowisku kompozytora: Wcześniej miał być John Powell i chyba grupa Mastodon. A teraz Powell został zastąpiony Marco Beltrami. Trochę szkoda, gdyż bardzo lubię Powella i w tym roku patrząc po "Green Zone" i "How To Train Your Dragon" widać, że jest w formie. Oby to nie była błędna decyzja :sad: Z drugiej strony Beltrami miał już do czynienia z westernem i jego muzyka do "3:10 To Yuma" jest dobra, więc może jednak mój pesymizm nie jest uzasadniony i otrzymamy ciekawą oprawę muzyczną.
24-03-2010, 18:11
I Wicemiss Avatara 2010
Liczba postów: 992
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FG_smByv5i8[/youtube]
Teaserek.
"Więcej socjalizmu - znaczy więcej demokracji." - Michaił Gorbaczow
"Istnieje marksizm dogmatyczny oraz marksizm twórczy. Ja stoję na istocie tego ostatniego." - Józef Stalin
27-04-2010, 16:56
Fanboy Nolana
To chyba można nazwać "trailerem trailera" :razz: Ale dobrze, że przynajmniej coś ruszyło z tym filmem, gdyż wszystkie ostatnie informacje związane z tą produkcją nie nastawiały optymistycznie:
- dokrętki i to ponoć z innym reżyserem
- zmiana kompozytora
- informacje, że film w ogóle nie jest gotowy itd.
Ten zwiastun i tak w sumie wychodzi dość późno jak na hollywoodzkie standardy, ale mimo wszystko ciągle mam nadzieję na dobry film.
27-04-2010, 17:06
|