Stały bywalec
Liczba postów: 12,671
Liczba wątków: 30
Chyba nawet bardziej mi się podoba od Psów. Gdyby puścić kilka klipów, można pomyśleć, iż pochodzą z "Psów". Bardzo ładnie balansuje pomiędzy sensacyjniakiem a dramatem (zauważcie, iż nie ma tu czarnego charakteru per se. Nawet Wiaderny w wykonaniu kapitalnego Pazury ma ludzkie odruchy)
To chyba jeden z nielicznych polskich przewodnich tematów muzycznych, gdzie jest charakterystyczny, wpadający w pamięć. I jak ładnie prezentuje się ten brudnozielony filtr (choć pewnie to kwestia taśmy i restauracji by popsuli).
Mi osobiście się spodobała scena jak Wiaderny uciszył tego awanturującego damskiego boksera. Tak powinno z nimi robić :). No i przesłuchanie hotelu.
Dziś takich filmów nie kręcą.
12-04-2015, 16:42
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,594
Liczba wątków: 67
(12-04-2015, 16:42)OGPUEE napisał(a): To chyba jeden z nielicznych polskich przewodnich tematów muzycznych, gdzie jest charakterystyczny, wpadający w pamięć.
Trollujesz czy o co kaman?
12-04-2015, 19:57
Stały bywalec
Liczba postów: 12,671
Liczba wątków: 30
Wymień z 10 polskich filmów z motywami muzycznymi, które nie są generyczne i charakterystyczne dla danego z nich : ) (jak Indiana Jones, Star Wars etc.).
12-04-2015, 21:57
(12-04-2015, 21:57)OGPUEE napisał(a): które nie są generyczne i charakterystyczne dla danego z nich : ) (jak Indiana Jones, Star Wars etc.).
To zdanie nie ma sensu albo ja nie rozumiem o co Ci chodzi.
Poza tym sam Lorenc ma z 5 takich przynajmniej (o takich nazwiskach jak Kilar, Dębski, Preisner czy Kaczmarek już nawet nie wspominam).
13-04-2015, 00:24
.
Liczba postów: 28,085
Liczba wątków: 62
Mefi, kwestia jest chyba taka, że ty, jako muzyczno-filmowy znawca kojarzysz pewnie kilkadziesiąt motywów z polskich filmów, a tak zwany przeciętny widz skojarzy góra kilka jak je usłyszy, bo żeby tak z głowy, na poczekaniu zanucić muzykę z polskiego filmu, to ja nie potrafię z żadnego.
13-04-2015, 09:36
i akurat Kroll niespecjalnie się też do tego nadaje :D - poza tym nie pierdol, że nie potrafisz, bo idę o zakład, że jak leci w tv, to będąc w drugim pokoju od razu skojarzysz nie jeden tytuł po muzyce.
13-04-2015, 16:49
Miami Vice
Liczba postów: 8,068
Liczba wątków: 43
Ja "terminatorowy" motyw z Krolla kojarzę z zamkniętymi oczami. ;)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D
13-04-2015, 19:23
Nowy
Liczba postów: 18
Liczba wątków: 0
Film uwielbiam, cenię wyżej niż Psy (i Psy 2, których w ogóle nie cenię). Męska część obsady świetna, żeńska statystuje jak umie, czyli kiepsko, ale to w końcu "męskie kino". Dobry Linda, nawet Pazura daje radę (to chyba po tym filmie ubzdurało mu się, że jest dobrym charakterystycznym aktorem).
Shurka, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Mar 2015.
16-04-2015, 22:27
Pazura w Krollu i Psach to półka nieosiągalna dla 90% polskich aktorów
18-04-2015, 00:40
Nowy
Aż tak to bym nie powiedział. Na pewno jest w tym filmie wyrazisty, ma najciekawiej narysowaną postać i wyróżnia się na tle pozostałych aktorów, którzy w najlepszym razie grają dość "oszczędnie".
Nie cenię Pazury jako aktora i w moich oczach to, co napisałem powyżej, na pewno nie stawia go ponad owymi 90% aktorów.
20-04-2015, 09:13
Don Sinatio
Liczba postów: 2,958
Liczba wątków: 11
Pazura nawet w "13 posterunku" gra genialnie, sam Andriej Konczałowski stwierdził, że to co zrobił w tym sitcomie to może tylko 2 procent aktorów na świecie to potrafi.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
20-04-2015, 18:04
Nowy
Liczba postów: 224
Shurka ..., każdy ma prawo do własnej opinii. Spinając jednak w klamrę dokonania aktora z Krolla, Psów i 13 Posterunku nie sposób zignorować ogromnego warsztatu i potencjału jakim dysponuje Pazura. Może niesłusznie postrzegasz go przez pryzmat komediowego emploi, które do niego przywarło. A jeśli nawet, to warto podkreślić również talent aktora w tym kierunku. Życzę mu z całego serca, aby postawił przysłowiową "kropkę nad i" tworząc kreacje na miarę postaci z filmów Pasikowskiego, bo już dawno nie widziałem go w formie.
,,Nawet kałuże odbijają Słońce''
20-04-2015, 20:55
Nowy
Fakt, że na moim postrzeganiu Pazury ciąży jego celebrycko - sitcomowy wizerunek, mam jednak wrażenie, że od Krolla i Psów jedzie na tym samy zestawie gestów i mimiki, a nawet pewnego sposobu intonacji głosu i wypowiadania kwestii, które mnie najbardziej drażnią w komediowych wcieleniach. 13 posterunku nie cierpię dosłownie za wszystko co zawiera, ale Pazura w tym serialu mnie mierził najbardziej.
Wracająć do Krolla: Wiaderny to mimo wszystko chyba moje ulubione wcielenie Pazury (fakt, że jeszcze kilku filmów z nim po prostu nie widziałem).
20-04-2015, 21:35
Don Sinatio
Liczba postów: 2,958
Liczba wątków: 11
Za to co napisałeś o Posterunku nie traktuję juz twojej wypowiedzi poważnie. Jedyny polski sitcom do którego regularnie wracam, bo wciąż śmieszy a Pazura jest w nim najlepszy, on napędza całe show. Serial Ślesickiego to zresztą nasz powód do dumy, bo to pierwszy polski sitcom, i to nasz, nie oparty na zagranicznym formacie jak "Miodowe lata", "kasia i tomek" czy poniekąd "Kiepscy".
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
20-04-2015, 22:02
|