Masters Of Science Fiction
Ekipa realizująca 'Masters Of Horror' zabrała się za drugi gatunek fikcji. Znanych reżyserów zastąpiono znanymi autorami powieści i opowiadań, a całość okraszono narracją Stephena Hawkinga.

Już na wstępie zostałem zaskoczony. Czołówka przypomina swą formą 'Twilight Zone' czy 'The Outer Limits', sugerując raczej serię 'dziwnych opowiadań' niż rasowe s-f. Jak jest w rzeczywistości?

SPOILERY

A Clean Escape

Jeden z dwóch lepszych odcinków.
Motywem głównym są seanse terapeutyczne które pani psycholog przeprowadza z pewnym starszym, cierpiącym na zanik pamięci długotrwałej, mężczyzną.
Okazuje się, że całość rozgrywa się w podziemnym bunkrze po katastrofie nuklearnej, a mężczyzna ów jest człowiekiem który stworzył wszystkiemu winne urządzenie. Ale jest też kimś więcej...

Całość jest dość kameralna, ciężar całej historii spoczywa na barkach aktorów a polityczne odniesienia są aż nadto uwypuklone. Mimo to świetny klimat nie pozwala się oderwać od ekranu aż do końca odcinka, można powiedzieć, że mamy tu doczynienia z nową, dość ciekawą formą postapokalipsy (nie tylko w wymiarze społeczeństwa, ale też jednostki).

The Awekening

Podczas działań w Iraku amerykański żołnierz staje oko w oko z irakijskim terrorystą. Celując w siebie wzajemnie nagle obaj zaczynają słyszeć swoje myśli... Okazuje się, że wszystkiemu winien jest tajemniczy obiekt który spadł nieopodal. Wkrótce podobne, 'żywe meteory' pojawiają się na całym świecie i zaczynają komunikować się z ludzkością. Żądają natychmiastowego rozbrojenia...

Słabiutka wariacja na temat 'Dnia w którym Ziemia zamarła'. Tyle mogę powiedzieć.

Jerry Was A Man

Znudzone, ultrabogate małżeństwo nabywa, w kompleksie produkującym żywe roboty, miniaturowego słonia oraz jednego z przeznaczonych do likwidacji sztucznych robotników. Tak, zgadliście - okazuje się, że ów zaczyna swym zachowaniem przypominać człowieka...O ile, o tyle - trop ten to najlepsza pułapka w jaką mogli skierować nas scenarzyści. Przyjmując jego sztuczne życie za prawdziwe, przyznajemy się do tego, że często przypominamy kierowane najprostszymi potrzebami, jednościeżkowe automaty:)

Całość jest utrzymana w przerysowanym, humorystycznym tonie i ogląda się bezboleśnie, taki porządny średniak.

The Discarded

Na ten odcinek czekałem najbardziej. Nazwisko Ellison mówi samo za siebie.

W kosmosie dryfuje stacja kosmiczna wypełniona różnej maści mutantami - ofiarami tajemniczej zarazy, którzy zostali wygnani z Ziemi. Monotonię ich skazanego na brak nadziei życia przerywa przybycie ziemskiego posłańca z nietypową ofertą...

Odcinek broni się aktorsko, charakteryzacja jest całkiem udana. Nad całością wisi amtosfera pustki i zrezygnowania, takiego panta rhei w negatywnym wydaniu;)

SPOILERÓW KONIEC

Odcinków w sumie miało być 6, lecz serial wraz z czwartym epizodem został zdjęty z anteny. Całość wykupił SPACE Channel aby wyemitować w całości.

To ciekawa, acz nieudana próba zrealizowania ambitnego, zróżnicowanego serialu s-f. Odczuć dają się braki w budżecie (aczkolwiek to wada niewielka) oraz przesadne, czasem wręcz natarczywe eksponowanie wątków politycznych. Nie pomaga też dobór dość przeciętnych historii, panowie autorzy tym razem się nie popisali.

Odpowiedz
Jak się okazuje PC World Komputer na dołączanym dvd zamieszcza kolejne odcinki 'MoSF' w formie filmików xvid w HD:)

SZPOJLER

The Watchbird

Znów politycznie, znów wojna w Iraku przewija się gdzieś w tle...Niedobrze się robi. Clou całej historii to latające, wojskowe roboty (też mi s-f...) które sieją pogrom na polu bitwy, potrafiąc rozpoznać zamiary ludzi i uprzedzając ich ataki. Toteż smutni panowie z Waszyngtonu decydują, iż fajnie byłoby wykorzystać te mechaniczne ptaki jako stróżów prawa na terenie kraju.
Oczywiście wszystko wymyka się spod kontroli i giną niewinni ludzie.
Ta-daaaam!

SZPOJLERA KUNIEC

Pozostał mi do obejrzenia jeden odcinek, ale powiedzieć mogę jedno: serial ten nie zasłużył na swój tytuł.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon