Ankieta: Czy odpowiadaj
Tak
Nie
[Wyniki ankiety]

Masters of the Universe
[Obrazek: motu5.jpg]

[Obrazek: punktacja.jpg]

MotU powstał w dwóch celach. Pierwszym jest stworzenie oficjalnej klasyfikacji najlepszych graczy Avtaka. Drugim danie szansy na zdobycie punktów każdemu biorącemu udział w konkursie.

Na przestrzeni 5 tygodni zaprezentowanych będzie 50 zagadek. Po dwie dziennie. Gracz który najbardziej zbliży się do pułapu 250 punktów zostanie zwycięzcą, powstanie też drabinka ukazująca hierarchię graczy.

Jakie różnice będą dzielić pierwowzór i MotU? (regulamin Avtaka)

1) Najważniejsza zmiana - odpowiedzi będą wysyłane prywatnie (GG - 4756303). Wprowadzi to wiele zmian do stylu rozgrywki, jednak główną jest akceptowanie każdej poprawnej odpowiedzi, niezależnie od tego kto udzieli jej pierwszy. Zawsze po podanym strzale odpowiadam, czy jest poprawny, wiec jesli milcze (do 20 sec) oznacza to, ze odpowiedz nie doszla.

2) Tempo gry również ulegnie zmianie. Kratki będą odsłaniane co 2 minuty. Gra nie zatrzyma się w momencie udzielenia odpowiedzi przez pierwszych graczy, ale będzie toczyć się aż do odsłonięcia piątej kratki. Jeśli nikt nie udzieli poprawnej odpowiedzi do tego czasu, zagadka zostanie anulowana.

3) Absolutnie żadne literówki nie będą akceptowane. Używanie duzych liter pozostanie bez znaczenia. Jesli nie chcesz ryzykowac strata punktow, polecam tytuly prezentowane przez IMDb.

4) Gra toczyć się będzie 5 dni w tygodniu. Od poniedzialku do piatku, ale mozliwe, ze beda konieczne zmiany.

5) Kategorie pozostaną klasyczne: film, aktor/aktorka, twórca, postać.

6) Brak polskich zagadek.

7) Będzie 25 kratek do odsloniecia, zamiast 22.

8) Jesli ktokolwiek poda odpowiedz publicznie, niezaleznie od tego, czy prawidlowa, otrzyma 5 punktow karnych i traci mozliwosc brania udzialu w konkursie danego dnia.

9) Zdobywca punktow ma obowiazek podzielic sie ta informacja z innymi graczami :)

10) Zwyciezca nie moze podawac kolejnych kratek.

Oficjalny zegar: http://24timezones.com/pl_czas/warsaw_czas_lokalny.php

Start gry w poniedzialek, 18/01/10, o godzinie 20:45.
"It ain't over 'til it's over."

Odpowiedz
Ciekawe, ciekawe...

Cytat:Brak będzie zagadek z polskiego poletka, tytuły filmów muszą zostać podane w oryginale.
- hmm, dla niektórych to może być utrudnienie...

Czy ja dobrze rozumiem? Będziemy odpowiadać wszyscy, aż do odsłonięcia piątej kratki, i dalej co? jeśli wszyscy odpowiedzą prawidłowo, wszyscy dostaną punkty, będziesz je zliczał, i zwycięzy ten, który pierwszy zgarnie 250? W sumie - to jest sprawiedliwe, nie będzie miała znaczenia szybkość łączy, palców też, tylko ten oryginalny tytuł, masz na myśli tylko język angielski, chiński w tłumaczeniu na angielski, francuski podobnie.. jak to będzie? Dlaczego nie polskie tytuły? I dlaczego bez polskich filmów? Protestuję cichutko, jestm patriotką. :)
"Ludzie biorą mnie za intelektualistę. Chyba dlatego, że noszę okulary" /Woody Allen/

http://www.babkafilmowa.blogspot.com/

Odpowiedz
Donia Agata napisał(a):Czy ja dobrze rozumiem? Będziemy odpowiadać wszyscy, aż do odsłonięcia piątej kratki, i dalej co? jeśli wszyscy odpowiedzą prawidłowo, wszyscy dostaną punkty, będziesz je zliczał, i zwycięzy ten, który pierwszy zgarnie 250?

Jeśli ktokolwiek zdobędzie 250 punktów to w tym samym czasie co każdy inny hipotetyczny gracz, czyli po 5 tygodniach :)

Donia Agata napisał(a):masz na myśli tylko język angielski, chiński w tłumaczeniu na angielski, francuski podobnie.. jak to będzie? Dlaczego nie polskie tytuły? I dlaczego bez polskich filmów? Protestuję cichutko, jestm patriotką.

Nie oglądam polskich filmów, nie znam polskich tytułów :) I ich nie akceptuję (prywatnie), ale rozważę możliwość ich używania :)

Edit: W regulaminie pojawiły się dwie zmiany. Rozważałem wprowadzenie podpunktu nr 6 i zdecydowałem, że powinno to urozmaicić zabawę. Można będzie używać polskich tytułów.

Odpowiedz
Massif, już to widzę jak będziesz w stanie mierzyć te sekundy między odpowiedziami w sytuacji gdy otworzy Ci się 20 okienek GG. Dla mnie to trochę poroniony pomysł.

Odpowiedz
Mierzyć będę jedynie czas między poprawnymi odpowiedziami, a z GG chyba zrezygnuję bo jest niewystarczająco stabilne.

PS: Jeśli ktokolwiek się nad tym zastanowił to zaznaczam, że John, Tom i Jimmy nie wezmą udziału w konkursie :)

Odpowiedz
A jak będziesz mierzyć to gdziekolwiek indziej? Jak zmierzysz, czy druga odpowiedź pojawiła się 4, czy 6 sekund po pierwszej?
To bez sensu, a przecież wspominałeś, że KAŻDA poprawna odpowiedź będzie punktowana (w domyśle: punktowana tak samo). Z tego co mówiłeś, to ideą tej wariacji AVTAKa jest rezygnacja z zasady "kto pierwszy ten lepszy". Dla mnie ta zasada stanowiła zawsze o atrakcyjnośći tej zabawy, ale ok. Teraz jednak się okazuje, że i ta zasada tak naprawdę pozostanie.

Odpowiedz
Wystarczy, że wybrany system komunikacji będzie podawał czas w sekundach. Niczego nie trzeba mierzyć, a jedynie spojrzeć, kto kiedy odpowiedział.

Ze swojej strony uważam, że to dobre rozwiązanie, ponieważ warto jakoś rozróżnić punkty dla kogoś, kto od razu rozpozna i strzeli z pamięci, i dla kogoś, kto udzieli odpowiedzi 1,5 minuty później, po przeszukaniu kadrów z kilkunastu filmów.
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):Z tego co tu widzę zapowiada się gra do przysłowiowej usranej śmierci, bo będzie X czasu na odpowiedź. I co w przypadku, gdy już się tą odpowiedź wyślę? Będziemy umierać z nudów, aż wszystkie kadry się odsłonią?

Punkt 2 - 5 kadrów, nie wszystkie :)

Mefisto napisał(a):O ile na AVTAK dało radę zarezerwować sobie te 30 minut (plus minut, bo czasem wypadało 10, czasem jeszcze mniej) wieczorami (choć i z tym jak widać po drugiej edycji było sporo problemów), tak nie wyobrażam sobie tych 2 zagadek dziennie, po niewiadomo ile czasu każda

Między 20-25 minut. 5 kratek, jedna co 2 minuty, dwie zagadki.

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):to ja jestem w opozycji - jak dla mnie niepotrzebne kombinacje
Dla Ciebie jako gracza to żadna kombinacja. Wysyłasz odpowiedź, jak tylko na nią wpadniesz. I jeśli będzie poprawna, to dostajesz punkty. Natomiast w ramach bonusu, jeśli byłeś jednym z pierwszych, dostajesz jeden punkcik więcej. To naprawdę takie trudne? :)

Mefisto napisał(a):nie wyobrażam sobie tych 2 zagadek dziennie, po niewiadomo ile czasu każda
Czytaj Ty ze zrozumieniem, co? Massif napisał:

massif napisał(a):Kratki będą odsłaniane co 2 minuty.
Innymi słowy: 5 kratek x 2 minuty x 2 zagadki = 20 minut.

EDIT: Buu, drugi... Ale może zmieściłem się w 5 sekund po massifie :P
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
Dodałem ankietę, chciałbym dowiedzieć się ilu z was ma problem z punktem 6tym.

Odpowiedz
Godzinę i termin ustalimy za tydzień, tymczasem chcę poznać wasze opinie i zainteresowanie grą :)

Odpowiedz
Mnie chyba odpowiada pkt 6. Chociaż ja w AVTAKu akurat lubiłem to, że trzeba było się spieszyć, bo inaczej się nie wygra punktów, gdyż emocje większe były. Ale to też jest spoko. ;)

Odpowiedz
Zaznaczam, że pominięcie którejkolwiek z zagadek będzie boleśniejsze niż w przypadku AVTAKA. Tutaj będzie ich ściśle ograniczona ilość, w pierwowzorze zawsze była szansa na odrobienie strat :)

Odpowiedz
Mnie się koncepcja konkursu podoba. Natomiast punkt 6. wydaje mi się nie najlepszym pomysłem. Po pierwsze z przyczyn technicznych - jak dostaniesz 15 wiadomości z jednosekundowymi odstępami, to przez pół godziny będziesz zliczał ile komu dać punktów. Po drugie ta zasada czyni konkurs bardziej zbliżonym do AVTAKa, a przecież to ma być jednak "nowa jakość" :)
| Pereant qui ante nos nostra dixerunt |

Odpowiedz
Battonsson napisał(a):Natomiast punkt 6. wydaje mi się najlepszym pomysłem

Najlepszym czy nienajlepszym? :)

Battonsson napisał(a):jak dostaniesz 15 wiadomości z jednosekundowymi odstępami

Nigdy się nie zdarzyło, aby 15 osób jednocześnie udzieliło poprawnej odpowiedzi, więc takiego scenariusza się nie obawiam :)

Battonsson napisał(a):Po drugie ta zasada czyni konkurs bardziej zbliżonym do AVTAKa, a przecież to ma być jednak "nowa jakość"

To dobrze czy niedobrze? :)

Odpowiedz
Miało być oczywiście "nie najlepszym" już wyedytowałem :)

15 może nie, ale 7-8 się zdarzało po odsłonięciu kluczowego elementu.

Co się zaś tyczy podobieństwa do AVATAKa to dla mnie możliwość odpowiedzenia po kilku sekundach, a nie wyścigi na szybsze palce, klawiatury, łącza itp., jest bardzo korzystna, bo często po prostu nie byłem dość szybki i moja poprawna odpowiedź lądowała jako 2-3 w kolejce. Albo nawet w ogóle darowałem sobie wysyłanie odpowiedzi, bo zanim mi się strona odświeżyła, to wiedziałem, że Solo czy ktoś równie szybki już dawno nacisnął "Wyślij" :)

Odpowiedz
Ja jestem na tak. Nie może być inaczej, żeby się przekonać, jak to zadziala musimy spróbować. :)
"Ludzie biorą mnie za intelektualistę. Chyba dlatego, że noszę okulary" /Woody Allen/

http://www.babkafilmowa.blogspot.com/

Odpowiedz
Może być, w końcu zdobędę jakieś punkty:D Jeszcze mam takie pytanie do 6. punktu. Rozumiem, że to ma wyglądać tak, że odsłaniasz pierwszą kratkę i pierwsza osoba+te 5 sekund po niej dostają 5 pkt, ale co potem? Od 6. do 120. sekundy(bo wtedy odsłaniasz drugą kratkę) każdy kto zgadnie zgarnia 4 pkt? I potem po każdej następnej odsłoniętej kratce punkt mniej?

Odpowiedz
Jak dla mnie za dużo kombinacji, za dużo chaosu już na początku, za dużo niezdecydowania prowadzącego. Massif, nie obraź się, ale to mi przypomina niesławny MasterCadr Corna. Może coś z tego będzie, ale przeczuwam spory burdel w tym temacie. :)

Odpowiedz
Defetysta!

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości