Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
Ten serial musi mieć odrębny wątek. Nic nie wiedziałem o tej produkcji, gdy startowałem z pilotem, i tak jak pisałem w innym temacie: jeśli "Zero Zero Zero" to Mozart (bo artyzm, bo lepsza forma), "McMafia" jest Antonio Salierim.
Obie seryjki traktują o biznesie narkotykowym w skali makro, czyli na styku polityki, służb specjalnych i korporacji. Różnica jest taka, że w "McMafii" nie ma ulicznych dilerów, a hurtownicy stanowią raptem tło opowieści. Przez ogromną większość czasu widzimy w akcji figury z samego czubka piramidy, ze szczytu łańcucha pokarmowego, graczy zza kulis, oligarchów i magnaterie. Główny bohater, rusek żydowskiego pochodzenia, Alex Godman (znakomita rola Jamesa Nortona) jest bankierem, synem kacapskich milionerów na wygnaniu w Londynie, prowadzi swój fundusz, chce odciąć się od przeszłości ojca, ale gdy mordują mu ukochanego wujka, postanawia się zemścić. Na tym najbardziej ludzkim poziomie jest to zatem historia zemsty.
Plusy:
- tematyka;
- mega powaga, zero śmieszkowania, nawet dowcipów brak;
- aktorstwo (poza jedną trzecioplanową rolą, nikogo nie znam i wszyscy zagrali topowo);
- klasyczna narracja przyczynowo-skutkowa;
- postać ruskiego narkobarona, głównego przeciwnika Godmana - wzór, jeśli idzie o kreowanie złola-antagonisty;
- wątek blondynki uprowadzonej z lotniska i więzionej przez bogatego żyda;
- postać ochroniarza;
- nie no, sory, ale praktycznie wszystko tu jest plusem, nie ma sensu wyliczać zalet.
Minusy:
- nie stwierdzono;
Podobno ma być drugi sezon. Kiedy - nie wiadomo. Od premiery pierwszego minęło już 5 lat.
16-06-2023, 23:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-2023, 23:50 przez Mental.)
Do the crane, Danny-boy!
Liczba postów: 4,924
Liczba wątków: 11
Nie ma tego na żadnym VOD, usunęli z Prime'a i TVP VOD. Gdzie to obejrzeć?
17-06-2023, 13:44
Ambasador białej rasy
Doppelganger napisał(a):Gdzie to obejrzeć?
U mnie na chacie: romantyczna kolacja przy świecach, serial o mafii/kartelach, a potem seks do rana. Tak trzeba żyć.
17-06-2023, 13:48
Do the crane, Danny-boy!
Liczba postów: 4,924
Liczba wątków: 11
Ale ja nie wyglądam jak ta pani z mojego awatara, tylko ostrzegam.
17-06-2023, 13:52
Ambasador białej rasy
Zajebisty motyw, o którym nie wspomniałem: główny bohater, Alex, jest niesamowicie spokojny i zrównoważony, nawet w sytuacjach skrajnego napięcia tudzież innych krytycznych momentach. Ten wyuczony stoicyzm zawdzięcza temu, że kilka razy w tygodniu trenuje Systeme (zasady walki praktykowane przez oddziały Specnazu). Co ciekawe, praktycznie nigdy nie używa swoich umiejętności bezpośrednio w fizycznej konfrontacji. Treningi zapewniają mu nieludzki wręcz poziom opanowania - zarówno gdy musi negocjować z szefami kartelu, jak i podczas ucieczki przed zabójcami.
17-06-2023, 14:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2023, 14:11 przez Mental.)
.
Liczba postów: 27,875
Liczba wątków: 62
(17-06-2023, 13:44)Doppelganger napisał(a): Nie ma tego na żadnym VOD, usunęli z Prime'a i TVP VOD. Gdzie to obejrzeć?
Jest na Canal+ Online jako rzecz z biblioteki BBC.
14-07-2023, 10:08
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,850
Liczba wątków: 5
Da się to oglądać bez jakiegoś bólu, czasami nawet z przyjemnością, ale to taka lajtowa popierdółka :)
Dobrze, że jest tylko 8 odcinków bo podejrzewam, że przy 2 sezonach to by się rozlazło po całości.
Do "Trzech Zer" to nie ma w ogóle startu.
Jak skończę to zdam raport ale to takie 6/10 max.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
14-07-2023, 21:45
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,850
Liczba wątków: 5
No więc obejrzane i zgodnie z zapowiedzią będzie wyrok.
Jak na dzisiejsze standardy to całkiem znośnie się to oglądało, więc mogę polecić. Nie jest to żadne wybitne arcydzieło ale całość łyknąłem w 3 dni więc o czymś to świadczy. Zwykle padam bardzo szybko, a tu obejrzałem do końca. Nawet dam wyżej niż mówiłem czyli 7/10.
Reszta chaotycznych przemyśleń w spoilerach
Plusy i zarazem minusy:
- no wiadomo rzecz subiektywna bo jeden lubi inny nie, ale ja akurat lubię taką tematykę - rusko żydowska mafia, kartele, narkotyki i te sprawy. Natomiast jest pewien niedosyt. Taka mieszanka którą powinno się lepiej wykorzystać. Na przykład żymski mafiozo. Początkowo wydaje się potężnym graczem. Chłodnym i opanowanym, a potem scenarzyści chyba nie wiedzieli co z nim zrobić. Daje się wrobić jak dzieciak, okazuje się, że poza jednym ochroniarzem nie ma żadnych podwładnych i nasz koleś musi lecieć z Londynu, żeby mu pomagać.
Gość jest posłem do Knesetu, zbił jakąś nielichą fortunę, to powinien mieć w chuj wrogów ale i w chuj potężnych przyjaciół. W decydującym momencie nie ma nikogo. A nasz bohater ogrywa go jak dzieciaka i zmusza do zawarcia sojuszu z kartelem.
- początkowo mnie drażniła ta ruska rodzinka na wygnaniu, te ich problemy, wiecznie pijany tatuś, ale o dziwo im dalej tym lepiej się to oglądało.
- bardzo fajne jest, że powybierali dobrych choć w większości mało znanych mi aktorów. No i Ruska grał Rusek, Hindusa Hindus, a nawet Czecha Czech. To naprawdę dodaje całości realizmu.
- Są niestety tanie zagrywki typu - przywieźli go na egzekucję ale on wziął i uciekł. Od razu widać, że to serial dla szerokiej publiki, bo w takim "ZeroZeroZero" czy "Adwokacie" jeńców scenarzysta nie brał. Kto miał ginąć to ginął i kropka.
- Losy tej porwanej dziewczyny po mnie kompletnie spłynęły. Chujowy wątek, podwójnie chujowy, że nasz bohater potrafi zmusić żymskiego gangstera do sojuszu z kartelem ale nie potrafi wyciągnąć jakiejś dziewczyny, która jest nikim.
- Za mało wątku żymskiego. Aż się prosi o więcej wojska, Mosadu, potężnych Żymian itp. Ale chyba ktoś tam się przestraszył pisząc scenariusz i żymski gangster wychodzi koniec końców na sympatycznego starszego pana :)
- fajnie pokazana strona ruska. Też za mało tego, ale nawet w tak krótkim czasie czuć, że tam państwo i mafia to jedno. Jedyną zagadką jest, która grupa akurat jest mocniejsza. Kucharz Putina czy fryzjer Jelcyna.
- plusem jest ta ruda Żymianka, szkoda, że jej tak mało.
Chyba tyle. Jakby ktoś obejrzał to możemy kiedyś pogadać
Aha, jeszcze jedno. Niestety zauważam u siebie coraz większą tolerancję. Kiedyś bym temu dał maks 5/10 a dziś w zalewie tego tandetnego, nielogicznego gówna człowiek się cieszy nawet z czegoś takiego. To niedobrze...
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
18-07-2023, 09:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2023, 09:46 przez Dr Strangelove.)
|