McMafia (BBC/AMC)
Ten serial musi mieć odrębny wątek. Nic nie wiedziałem o tej produkcji, gdy startowałem z pilotem, i tak jak pisałem w innym temacie: jeśli "Zero Zero Zero" to Mozart (bo artyzm, bo lepsza forma), "McMafia" jest Antonio Salierim.

Obie seryjki traktują o biznesie narkotykowym w skali makro, czyli na styku polityki, służb specjalnych i korporacji. Różnica jest taka, że w "McMafii" nie ma ulicznych dilerów, a hurtownicy stanowią raptem tło opowieści. Przez ogromną większość czasu widzimy w akcji figury z samego czubka piramidy, ze szczytu łańcucha pokarmowego, graczy zza kulis, oligarchów i magnaterie. Główny bohater, rusek żydowskiego pochodzenia, Alex Godman (znakomita rola Jamesa Nortona) jest bankierem, synem kacapskich milionerów na wygnaniu w Londynie, prowadzi swój fundusz, chce odciąć się od przeszłości ojca, ale gdy mordują mu ukochanego wujka, postanawia się zemścić. Na tym najbardziej ludzkim poziomie jest to zatem historia zemsty.

Plusy:

- tematyka;
- mega powaga, zero śmieszkowania, nawet dowcipów brak;
- aktorstwo (poza jedną trzecioplanową rolą, nikogo nie znam i wszyscy zagrali topowo);
- klasyczna narracja przyczynowo-skutkowa;
- postać ruskiego narkobarona, głównego przeciwnika Godmana - wzór, jeśli idzie o kreowanie złola-antagonisty;
- wątek blondynki uprowadzonej z lotniska i więzionej przez bogatego żyda;
- postać ochroniarza;
- nie no, sory, ale praktycznie wszystko tu jest plusem, nie ma sensu wyliczać zalet.

Minusy:

- nie stwierdzono;

Podobno ma być drugi sezon. Kiedy - nie wiadomo. Od premiery pierwszego minęło już 5 lat.

Odpowiedz
Nie ma tego na żadnym VOD, usunęli z Prime'a i TVP VOD. Gdzie to obejrzeć?

Odpowiedz
Doppelganger napisał(a):Gdzie to obejrzeć?

U mnie na chacie: romantyczna kolacja przy świecach, serial o mafii/kartelach, a potem seks do rana. Tak trzeba żyć.

Odpowiedz
Ale ja nie wyglądam jak ta pani z mojego awatara, tylko ostrzegam.

Odpowiedz
Zajebisty motyw, o którym nie wspomniałem: główny bohater, Alex, jest niesamowicie spokojny i zrównoważony, nawet w sytuacjach skrajnego napięcia tudzież innych krytycznych momentach. Ten wyuczony stoicyzm zawdzięcza temu, że kilka razy w tygodniu trenuje Systeme (zasady walki praktykowane przez oddziały Specnazu). Co ciekawe, praktycznie nigdy nie używa swoich umiejętności bezpośrednio w fizycznej konfrontacji. Treningi zapewniają mu nieludzki wręcz poziom opanowania - zarówno gdy musi negocjować z szefami kartelu, jak i podczas ucieczki przed zabójcami.

Odpowiedz
(17-06-2023, 13:44)Doppelganger napisał(a): Nie ma tego na żadnym VOD, usunęli z Prime'a i TVP VOD. Gdzie to obejrzeć?
Jest na Canal+ Online jako rzecz z biblioteki BBC.

Odpowiedz
Da się to oglądać bez jakiegoś bólu, czasami nawet z przyjemnością, ale to taka lajtowa popierdółka :)
Dobrze, że jest tylko 8 odcinków bo podejrzewam, że przy 2 sezonach to by się rozlazło po całości.
Do "Trzech Zer" to nie ma w ogóle startu.
Jak skończę to zdam raport ale to takie 6/10 max.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
No więc obejrzane i zgodnie z zapowiedzią będzie wyrok.

Jak na dzisiejsze standardy to całkiem znośnie się to oglądało, więc mogę polecić. Nie jest to żadne wybitne arcydzieło ale całość łyknąłem w 3 dni więc o czymś to świadczy. Zwykle padam bardzo szybko, a tu obejrzałem do końca. Nawet dam wyżej niż mówiłem czyli 7/10.

Reszta chaotycznych przemyśleń w spoilerach
Aha, jeszcze jedno. Niestety zauważam u siebie coraz większą tolerancję. Kiedyś bym temu dał maks 5/10 a dziś w zalewie tego tandetnego, nielogicznego gówna człowiek się cieszy nawet z czegoś takiego. To niedobrze...
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości