DUX napisał(a):Analiza filmu "Urodzeni mordercy":
http://www.film.org.pl/prace/urodzeni_analiza.html
Autor: MARCIN WILCZYŃSKI (gościnnie, debiut na stronach KMF)
Zmieńcie czcionkę w tym tekście bo g... widać :)
25-08-2010, 10:09
|
NOWOŚCI NA STRONIE
|
DUX napisał(a):Analiza filmu "Urodzeni mordercy": Zmieńcie czcionkę w tym tekście bo g... widać :)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
25-08-2010, 10:09
Nie ukrywam, że nie znoszę, kiedy filmy nazywa się 'obrazami'. Dla mnie to kpina z języka polskiego, ale jeszcze dałoby się to przełknąć (w tekście), gdyby nie to, że tym razem 'obraz' występuje w roli głównej, jako nagłówek, tytuł działu: Obraz niezrozumiany. Tylko patrzeć, jak zaczną powstawać plebiscyty na najlepszy obraz jakiś tam czy zestawienia najlepszych obrazów. Jak dla mnie â natychmiastowa dyskwalifikacja tekstu.
25-08-2010, 10:39
Też tego nie lubię, ale uczciwie trzeba przyznać, że język polski uznaje takie określenie filmu za prawidłowe.
Z pewnością jednak nie jest prawidłowe takie użycie apostrofów. I przecinków. 25-08-2010, 11:07
A jakże, każdy szanujący się słownik ma obraz jako film na czwartym czy piątym miejscu w haśle. Z adnotacją: nadużywane. Czytaj: używane bez umiaru i w sposób nierzadko nie do przyjęcia. :wink:
Ale jak mówię: trudno, niechby sobie już te obrazy były, ale litości, nie w nagłówkach i nie w tytułach! 25-08-2010, 11:30
Ciemnoczerwona czcionka na czarnym tle, a wokół pola tekstowego jasne tło - nic dziwnego, że nikt nie przyznał się do oprawy.
TEGO SIĘ NIE DA CZYTAĆ. 25-08-2010, 11:50
Ano właśnie - o tym, ileż to już razy był wałkowany temat nieodpowiedniego layoutu nie wspomnę.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 25-08-2010, 14:35
Wlasnie mialam wejść, by to samo napisać - czerwona czcionka i czarne tło :/ Kto to wymyslil :/
25-08-2010, 14:35
Ja robiłem tę obróbkę i szczerze jej nie lubię. Miała być w takiej kiczowatej, przejaskrawionej stylistyce, jak sam film, ale nie do końca wyszło. Niemniej, jeśli chodzi o kolor czcionki, to na moim monitorze jest naprawdę czytelna. Widzę raczej kolor bliższy brązu, niż czerwieni. Ciężko dopasować czcionkę do każdego monitora.
Jeśli zmiana koloru faktycznie jest potrzebna, to proszę o propozycję koloru, jaki powinna otrzymać. Załączam link do tablicy kolorów: http://narzedzia.skryptoteka.pl/narzedzia.php?narzedzia=kolory2
Tarkowski jest już w pokoju, do którego ja zaczynam dopiero pukać - Ingmar Bergman
Lynch knows that you need a very black sky to better see the stars - Greg Olson 25-08-2010, 16:09
Kapitalna jest nowa recka "Niezniszczalnych", a szczególnie ostatnie zdania. Naprawdę fajnie się to czyta.
25-08-2010, 19:42 Fidel napisał(a):Jeśli zmiana koloru faktycznie jest potrzebna, to proszę o propozycję koloru, jaki powinna otrzymać. Pomyślmy... Czarna na białym tle? 25-08-2010, 20:21
Mam jedno ale co do działu wpadki:
Ta zmiana z"Ile waży..." była tak chamsko wyeksponowana, że nie zdziwiłbym się, gdyby Machulski wywinął ten numer celowo ;p 25-08-2010, 21:29 military napisał(a):Pomyślmy... Czarna na białym tle? Wszystkim pasuje, bo Military choć bardzo chce, to nie stanowi większości? ;)
Tarkowski jest już w pokoju, do którego ja zaczynam dopiero pukać - Ingmar Bergman
Lynch knows that you need a very black sky to better see the stars - Greg Olson 25-08-2010, 21:44 Fidel napisał(a):Ja tylko za bardzo nie kumam, dlaczego tak krótki tekst dostał menu? Raz, nie jest długi, dwa, przeskakiwanie do menu i z powrotem przeszkadza w czytaniu, kiedy tak naprawdę tylko jeden rozdział jest dłuższy od akapitu...military napisał(a):Pomyślmy... Czarna na białym tle? Aha - bardzo fajna recka hopsa, który znowu bardzo wdzięcznie rozprawia się jakimś CyCowym odpadem;)
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
26-08-2010, 09:05 Arahan napisał(a):Kapitalna jest nowa recka "Niezniszczalnych", a szczególnie ostatnie zdania. Naprawdę fajnie się to czyta. Dziękuję. 26-08-2010, 09:14
Artemis, jakbym ten "króki tekst" dał jako jedną stronę, dostalibyśmy zjeby, że trzeba scrollem dużo przewijać, żeby całość przeczytać, stąd podział na rozdziały, zresztą sam autor tak podzielił swój tekst. Szkoda, że zamiast jakiejkolwiek oceny merytorycznej samego tekstu, brać forumowa rzuciła się standardowo na kolorystykę i niesłuszny podział na podstrony. Niedługo strach tu będzie cokolwiek opublikować, bo się okaże za bardzo kurwa blond :)
"It's alive!"
26-08-2010, 09:42 Artemis napisał(a):Ja tylko za bardzo nie kumam, dlaczego tak krótki tekst dostał menu?Też się zdziwiłem, ale jest to o tyle wygodne, że jest dużo przypisów i za dużo trzeba by się nascrollować w górę i w dół gdyby to wszystko było na jednej stronie (swoją drogą, polecałbym na przyszłość zastosować hiperłącza odsyłające od razu na dół do przypisu). Artemis napisał(a):Raz, nie jest długi, dwa, przeskakiwanie do menu i z powrotem przeszkadza w czytaniu, kiedy tak naprawdę tylko jeden rozdział jest dłuższy od akapitu...Oj Artemis, Artemis, a strzałek na dole podstron, umożliwiających przeskakiwanie dalej, nie zauważyła? :)
Kinofilia - blog filmowy
PAMIĘĆ ABSOLUTNA, czyli... TOTAL RECALL 2, czyli dlaczego Paul Verhoeven nie nakręcił kontynuacji. 26-08-2010, 09:46 DUX napisał(a):Szkoda, że zamiast jakiejkolwiek oceny merytorycznej samego tekstu, brać forumowa rzuciła się standardowo na kolorystykę Przykro mi, ale nie zamierzam oślepnąć, żeby móc rzucić ocenę merytoryczną tekstu :P A recka hopsa - miód!
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 26-08-2010, 19:05 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| BŁĘDY, literówki, omsknięcia, potknięcia na stronie KMF | DUX | 1,039 | 200,764 |
03-12-2021, 00:04 Ostatni post: Norton |
|
| Krótka piłka na stronie KMF | desjudi | 52 | 19,414 |
29-08-2012, 15:17 Ostatni post: desjudi |
|
| RELACJE Z FESTIWALI NA STRONIE KMF - WĄTEK DO WYŻYWANIA SIĘ | Beowulf | 26 | 10,191 |
20-07-2008, 13:53 Ostatni post: simek |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |