NOWOŚCI NA STRONIE
DUX napisał(a):Rysę mogą mieć żołnierze, którzy dokonają masakry na cywilnej ludności albo zgwałcą dziewczynę w wietnamskiej wiosce,

Coś takiego to Wielki Kanion a nie rysa, rysa to strzelenie w mordę natrętnemu komiwojażerowi a nie morderstwo czy gwałt. :)

Odpowiedz
Recenzja filmu "Resident Evil: Zagłada":
http://www.film.org.pl/prace/resident_evil_zaglada.html
Autor: hOPS

Artykuł "Powrót do pressłości":
http://www.film.org.pl/prace/powrot_do_presslosci.html
Autor: ADI

Polecam recenzję hOPSa, szczególnie akapit z "bo tak" i "bo nie" - fajny pomysł ;). No i artykuł Adiego polecam, bo z ciekawością się to czyta hehe
"It's alive!"

Odpowiedz
Oba teksty bardzo sympatyczne. :)

Adi - planujesz kolejne tego typu teksty? Bardzo fajny pomysł, winszuję Mistrzu od Perspektyw. :)

Odpowiedz
A dziękuję, despotyczny oprawcze :D. Pierwotnie planowałem ciągnięcie tematu rocznikami, ale nie mam na to czasu. Na razie siedzę nad kolejnymi tekstami do F/X, bo Military gdzieś uciekł :).
Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać!
Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam.

Odpowiedz
Adi, bardzo fajny text, się uśmiałem się. Miło by było zobaczyć esencję z innych roczników :D

Odpowiedz
Wow Adi, ty to masz pomysły - czasem sięgam po stare Cinemy żeby się pośmiać ale nigdy bym nie wpadł na to, żeby zrobic z tego materiał na stronę - super pomysł!

Odpowiedz
DUX napisał(a):Hmm, z tego co pamiętam, rozmowy o wojnie były dwie. Podczas pierwszej, Dan powiedział, że...

a podczas drugiej? wybacz, że nie będę spoilerował, ale to co wyszło z jego ust podczas drugiej rozmowy kwalifikuje go raczej jako człowieka, który doprowadzeniem Bena na stację próbuje odkupić swoje błędy/pomyłki/winy, a nie jako kryształowo czystego bohatera :>

PS. Adi - świetny artykuł, ale...
Cytat:Stanley Kubrick zaplanował już, że nakręci science-fiction "A.I."
CINEMA, 4/1996

Na szczęście zdążył przekazać schedę Spielbergowi.

czy na pewno pamiętasz, co nam ofiarował SS? :shock:
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Rewelacyjny tekst Adi, fajnie by było gdybyś to kontynuował bo w starych (i nie tylko!) numerach Cinem zwłaszcza podobnych kwiatuszków nie brakuje.

Mefisto, to chyba nie miejsce na dyskusję o AI, nie sądzisz?

Odpowiedz
nie, nie sądzę - skomentowałem komentarz artykułu, który wg mnie odstaje od reszty, gdyż jest błędny

Odpowiedz
Ok. Ale to jest tekst ADIego, i musisz zaakceptować to co pisze o AI czy tego chcesz cy nie :) (przy okazji, w pełni się z nim zgadzam)

Odpowiedz
ale skomentować mogę?

Odpowiedz
NIE!

:P

Odpowiedz
:cry:

Odpowiedz
Dziękuję Wam bardzo, a nawet bardziej, bo podczas pisania miałem denerwujące poczucie, że to najsłabsza i najgłupsza rzecz, na jaką mogłem wpaść :). W końcu clou stanowiły cytaty z pism filmowych, wklepywane w miejsce odautorskich wypocin. Co do "A.I." - to nie miejsce na takie dyskusje :).
Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać!
Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam.

Odpowiedz
Przedpremierowo i z dedykacją dla Artemis, która zainspirowała mnie do "dopełnienia" poprzedniego tekstu:

---------------------------------------------------------------------
KURS WKŁADANIA DO SZUFLADY
http://www.film.org.pl/prace/kurs_wkladania_do_szuflady.html

autor: ja :)
---------------------------------------------------------------------

A, nie zwracajcie uwagi na "każde dowolne" w przypisie, to wkrótce zostanie poprawione. :)

Odpowiedz
hops - bo tak;
adi - usmialam sie co nie miara, niektore teksty to prawdziwe perelki, zarowno z ich, jak i twej strony (patrz: gocha foremniak; patrz: zmijewski i jego kochanie calego swiata; patrz: avatar; patrz: glebia psychologiczna w "se7en"; patrz: licha coreczka douglasa w "grze"). mam nadzieje, ze znajdzie sie kiedys czas na kolejne odcinki ;p
military - chcesz podbic maczeta bardzo daleka galaktyke? ;) przepraszam za zlosliwosc. po prostu roztrzasanie tego, co jest s-f, a co fantasy, gdzie sie konczy fantastyka socjologiczna i czy istnieje new weird, totalnie mnie wnerwia (za duzo fandomu...). ty zamykasz sie, na szczescie, we wladcy i gwiezdnych, ale znowu, jak w przypadku poprzedniego twego artykulu: ledwo lizesz temat. o rozgraniczeniach gatunkowych w fantastyce mozna by pisac prace magisterskie.. a mnie i tak by to wnerwialo, bo w ogole dzielenie literatury i filmu na "fantastyczne" i "gownonurtowe" to glebokie, glebokie i ograniczajace nieporozumienie ("oddajcie nam realizm magiczny..!"). takie samo jak robienie z tematu, co fantasy, a co sf, rzeczy nie wiadomo jak istotnej i kontrowersyjnej. nie obrazaj sie, tekst nie jest zly, ale to tak, jakbys strusiowi wyrwal pioro z kupra ;).
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Z chęcią napisałbym dłuuugą pracę na ten temat - gdybym miał czas. :) Ale też nie taki jest mój cel - to po prostu skrótowe (jak w tytule), szybkie liźnięcie tematu, ogólne go potraktowanie. Tak dla wyjaśnienia podstawowych spraw. Specjalnie posłużyłem się najbardziej znanymi tytułami - żeby dotrzeć do jak największej liczby osób, pokazać im o co chodzi na przykładach, które znają. Tak samo można przecież pisać całe książki o sytuacji na bliskim wschodzie, a można też napisach dwustronicowy artykuł przybliżający ludziom to, co się tam dzieje. Dlatego wolę traktować rzeczy takimi, jakie są w zamierzeniu. I chciałbym, żebyś ty też potraktowała ten artykuł jako uzupełnienie poprzedniego, a nie dogłębną analizę tematu. ;)

Odpowiedz
no wlasnie ja do konca nie wiem, czemu ten artykul mialby sluzyc, ale my chyba nigdy nie dojdziemy do porozumienia... wiec wiesz :)

Odpowiedz
Artemis napisał(a):gdzie sie konczy fantastyka socjologiczna i czy istnieje new weird, totalnie mnie wnerwia (za duzo fandomu...).

Zabawny tekst jak na kogoś kto niejako jest częścią tego fandomu.
Art, sama wiesz, że jak już upaprzesz nosek...czekolada, to cały świat pachnie inaczej;) Tekst Military'ego może i ślizga się po płyciźnie, ale jestem pewien, że dla mniej zorientowanych w temacie może być źródłem przemyślen. Jakichkolwiek;)

Odpowiedz
D'mooN napisał(a):Zabawny tekst jak na kogoś kto niejako jest częścią tego fandomu.
ja sie fandomu nie wypieram; fandom wkurza i drazni, ale, co tu duzo nie mowic, wsysa. w ogole to fajna rzecz, ten fandom :).

Cytat:Art, sama wiesz, że jak już upaprzesz nosek...czekolada, to cały świat pachnie inaczej;) Tekst Military'ego może i ślizga się po płyciźnie, ale jestem pewien, że dla mniej zorientowanych w temacie może być źródłem przemyślen. Jakichkolwiek;)
ma wartosc edukacyjna i to sie chwali:).

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon