Ogniem i Mieczem (1999r, Jerzy Hoffman)
(04-05-2022, 13:29)al_jarid napisał(a): Albo może film był w kinach dostępny w dwóch wersjach? Na moim seansie na pewno nie było żadnego lektora.

Poza tym piszesz, że lektor był tylko w dwóch fragmentach? A w pozostałych co, napisy? Przecież w "Ogniem i mieczem" połowa filmu jest obcojęzyczna. Więc teraz się już zupełnie pogubiłem.
Ja wtedy tak zapamiętałem. Choć teraz nie wykluczam po prostu efektu Mandeli, co wydaje mi się, że jest częste w wieku dziecięcym.

Odpowiedz
(04-05-2022, 13:29)al_jarid napisał(a):
(04-05-2022, 00:42)shamar napisał(a): Tyle, że Rzędzian to powinien być nastolatek. Podobnie Helena powinna być młoda. Więcej tu chybionego castingu.

W filmie praktycznie żadna postać nie jest przedstawiona zgodnie z książkowym opisem. Gdyby trzymać się tego, co napisał Sienkiewicz, to Helena powinna być czarnowłosa, podobnie Skrzetuski (to był nawet punkt w fabule, że Skrzetuski może podszywać się pod Ormianina, bo ma włosy czarne jak pióra kruka), Skrzetuski powinien też mieć brodę, tak samo zresztą jak Zagłoba. No ale co poradzić, adaptacja to nie jest przeniesienie książki 1:1, nie musi niewolniczo trzymać się pierwowzoru.

Helena to swoją drogą fatalny casting. W ogóle nie pasuje, szczególniej z tym głębokim głosem.
A Zamachowski mi nie pasował nigdy. Łomnicki miał prezencję a on to taki chłopek kartofel.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
3 godziny o powstawaniu OiM, z udziałem Jerzego Hoffmana:

Odpowiedz
Spuszcza się nad nowym montażem nieliniowym, którym zwalił film?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości