PLAKATY!
A to jak Wam się podoba? Dla mnie z lekka zachowawczy, nie powala jakimś oryginalnym ujęciem, ale ma swój klimacik, tym bardziej, gdy się wie z grubsza o kim i o jakich czasach traktuje nowy film Amenabara. Kobieta na głównym planie, Hypatia, słynna kiedyś w swoich czasach, IV wiek n.e., filozofka, matematyczka. Jej sława zniknie skutecznie wraz z nastaniem chrześcijaństwa, które raczej niechętnie widziało kobiety w roli mędrców czy naukowców, takie traktowano raczej jako niebezpieczne czarownice, mącące ludziom w głowach.
Czyli ona, Hypatia (Rachel Weisz - to na pewno będzie piękna rola), a przed nią ostatnie tchnienie światła, tuż przed zapadajacym mrokiem nadchodzących czasów. No i ta "wieża" na horyzoncie, która niepokojąco wpisuje mi się w rozmaite budowle kultu fallusa. :wink:

A oto plakat:
[Obrazek: 01-640.jpg]

Odpowiedz
Kompozycja raczej standardowa, przeciętna. Za to tematyka filmu, a szczególnie bohaterka, bardzo interesująca :) Co się zaś tyczy rzekomego kultu fallusa, to na plakacie widzimy zapewne latarnię morską na Faros w Aleksandrii. A latarnia morska ze względu na swoją funkcję, chyba musi mieć taki kształt? :grin:
| Pereant qui ante nos nostra dixerunt |

Odpowiedz
Ale to ujęcie! Dlaczego akurat taka kompozycja, taki pomysł na plakat na film opowiadający o zepchnięciu imienia tej kobiety w mroki niepamięci, wtedy gdy nastają czasy świetności chrześcijaństwa, ktore jak wiemy, kobietę, jej umysł i ciało, sprowadza do, ujmując rzecz kolokwialnie, parteru (męskiego najczęściej).

Odpowiedz
Twój pseudo-racjonalny ton nie przekona nikogo. To fallus bez dwóch zdań.

A plakat poprawny. Niby nic specjalnego, ale jak często możemy dostawać jakieś genialne i rewelacyjne plakaty?

Odpowiedz
Donia Agata napisał(a):Dlaczego akurat taka kompozycja, taki pomysł na plakat na film opowiadający o zepchnięciu imienia tej kobiety w mroki niepamięci,

Jak dla mnie dlatego, żeby ładnie wyglądało i dorabianie do tego ideologii jest niepotrzebne :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Faceci to jednak nie mają fantazji. Jest, bo ma być ładnie. I tylko tyle? :roll:

Odpowiedz
To jest plakat ...
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
Wiem, ale plakat też może być nie tylko ładny.... Zaufajcie plastykom artystom! Oni też mają fantazję i coś do powiedzenia. :) Ale chyba o tym nie muszę mówić? Wy to wiecie, tylko zapomnieliście, prawda?

Odpowiedz
Pewnie i mają. Tylko czemu się jej doszukiwać w zwyczajnym plakacie, na którym Rachel Weisz siedzi na tle miasta?
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
Donia Agata napisał(a):Wiem, ale plakat też może być nie tylko ładny.... Zaufajcie plastykom artystom!

Zwykły plakat z photoshopa, a nie jakieś dzieło plastyka. Na prawdę nie ma sensu szukać zawiłych treści tam gdzie ich nie ma.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Glut napisał(a):Pewnie i mają. Tylko czemu się jej doszukiwać w zwyczajnym plakacie, na którym Rachel Weisz siedzi na tle miasta?

No właśnie, Ty widzisz tylko Rachel Weisz siedzącą na tle miasta, a ja widzę o wiele wiecej.No dobra, widze, że was nie przekonam, zresztą nie dziwię się. Na pocieszenie dedykuję wam to oto sympatyczne dzieło, bez żadnych niesmacznych podtekstów:

[Obrazek: 2624.3.jpg]

Odpowiedz
I to jest kurde ładne! :)
A wracając do Twojego: to nie fallus (Tobie to widzę nie trzeba dużo żeby się kojarzyło :)), tylko latarnia symbolizująca światłość umysłu ulegającą pod naporem ciemności.

Odpowiedz
No, to ja rozumiem! To lubię (jak by powiedział Silny, skądinąd nagi, stojący na balkonie swej willi) :) Też całkiem ładne spojrzenie i jakże intelektualna interpretacja, latarnia, śwaitłość, choć ja tez o światłości coś napomykałam. :)
Wiesz, ja tak trochę trenuję z tymi tematami przed, już niebawem, seansem, "Antychrysta". :)

Odpowiedz
ja mam inną teorię: to jest po prostu latarnia, która ktoś tam ustawił, żeby zdynamizować kompozycje (inaczej mielibyśmy symetryczny, nudny kadr) oraz stworzyć iluzje głębi. odpalcie wasze oryginalne kopie fotoszopa i usuńcie latarnie. plakat wiele straci.

Odpowiedz
Mental napisał(a):ja mam inną teorię: to jest po prostu latarnia, która ktoś tam ustawił, żeby zdynamizować kompozycje (inaczej mielibyśmy symetryczny, nudny kadr). odpalcie wasze oryginalne kopie fotoszopa i usuńcie latarnie. plakat wiele straci.

Wiesz, że też tak myślałam, i to nawet był mój pierwszy pomysł (kompozycja zamknięta... tu latarnia tu pani... te sprawy...) Ale, gdy później zaczęłam jeszcze więcej myśleć, gdy sprawdziłam, kim była owa Hypatia z Aleksandrii, jak tragicznie potoczyły się jej losy, przetarłam oczy, pomyślalam jeszcze raz no i wymyśliłam. I powiem, że bardzo mi się podoba moja interpretacja, ewentualnie odpowiedź na pytanie - dlaczego akurat wymyślono taki plakat. Można było przecież zilustrować ten film na różne sposoby (jakieś wnętrza, jakieś twarze, jakieś przyrządy matematyczne - ona coś tam podobno wymyśliła, i to nie jedno), Można nawet było pokazać tę latarnię bardziej z bliska, a jednak nie - pokazano ją właśnie w taki sposób. Ja tam wiem swoje, to jest ukryty przekaz, dla ludzi (a być może tylko dla kobiet) z wyobraźnią. I tego się trzymam! :) /powtórzenia słów z rdzeniem "myśl" są zamierzone. To nie są braki w stylu/ :)

Odpowiedz
Shrink - uwaga! plakat nie zawiera fallusów!
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Jak nie zawiera jak zawiera. Spójrz na sylwetkę Spaceya i zaokrąglone nogi leżanki - normalnie penis i moszna!

Odpowiedz
cholera, pewnie twórcy chcieli przez to powiedzieć, że... nie wiem, za głupim na to <ok>

EDIT:
tymczasem jeszcze plakacik Spider-man 4 - w sumie nie wiem po co ten film powstaje, ale można chyba powiedzieć, że plakat to najlepsze co ujrzymy w temacie
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):Spider-man 4- w sumie nie wiem po co ten film powstaje
Nie jesteś targetem tego filmu (no chyba, że masz 12 lat, mieszkasz w USA, dostajesz od rodziców kieszonkowe twielkości średniej krajowej płacy w Polsce, masz 7 różnych wydań wcześniejszych części Spidermana, wszystkie gry z serii na PC, X360 i PSP, oraz trochę innych limitowanych gadżetów z logiem pająka), więc nie musisz tego wiedzieć... ;-)
Z ekonomicznego punktu widzenia tylko idiota nie nakręciłby kolejnej części... ;-)

Sam teaser plakat - nic nadzwyczajnego, tak wyglądają pierwsze plakaty blockbusterów .

Shrink - pomysł ok, wykonanie już nie ok... ;-)

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):tymczasem jeszcze plakacik Spider-man 4 - w sumie nie wiem po co ten film powstaje
Ponieważ mimo tragicznych opinii fanów o SM3 Sony wie, że motłoch i/z dzieciarnią i tak będzie walić na to drzwiami i oknami. Ponieważ Sony wie, że dzięki kręceniu filmu w 3D zyski będą jeszcze większe.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon