Parada banału
Po obejrzeniu kilku filmów osadzonych settingu z Baśni z Tysiąca i jednej nocy uświadomiłem sobie, że wezyr zawsze jest tym złym - albo głównym antagonistą lub współpracującym z bad guyami - prawie wszystkie wersje Złodzieja z Bagdadu, Thief and Cobbler, disneyowski Aladyn czy Arabian Nights z 1942 roku.

Odpowiedz
No ba, bycie złym to nieodłączna cecha każdego wezyra. Pewnie takie są wymogi w tej pracy. Nic nowego.

Tu masz opis wezyra z "Czarodzicielstwa" (1988) Terry'ego Pratchetta:

"Człowiek ten, można by powiedzieć, nosił tytuł Wielkiego Wezyra niemal wypisany na twarzy. Nikt nie mógłby go niczego nauczyć w przedmiocie wydziedziczania wdów i więzienia wrażliwych młodych ludzi w grotach rzekomo pełnych klejnotów. Jeśli chodzi o brudną robotę, to prawdopodobnie napisał o niej książkę, albo - co pewniejsze - komuś ją ukradł."

I jeszcze drugi cytacik:

"Istnieje pewien ton głosu zwany pytającym. Wezyr go użył; lekki nacisk sugerował, że jeśli szybko nie dowie się czegoś o kapeluszu [to ma sens w kontekście], ma w planach rozmaite czynności, w opisie których wystąpią takie słowa jak "rozpalone do czerwoności" i "noże". Naturalnie, wszyscy Wielcy Wezyrowie zawsze wyrażają się w ten sposób. Zapewne kończą jakąś specjalną szkołę."

Odpowiedz
Kobiety, które wygrywają walki wręcz z mężczyznami - lub też są takimi samymi lub nawet lepszymi komandosami. Po co oni coś takiego kręcą, najśmieszniejsze, że po wpływem propagandy słabe umysły zaczynają wierzyć, że tak naprawdę jest xD
Zeby uciąć dyskusję: https://www.wykop.pl/link/6492895/niewyszkoleni-mezczyzni-strzelaja-lepiej-niz-wyszkolone-kobiety-dane-marines-40s/
Są rowniez badania, rowniez z wojska, ze sklady mieszanie praktycznie zawsze wypadają znacznie gorzej niz składy tylko męskie, nie mówiąc o calkowicie kobiecych

Po co oni to robią?

Odpowiedz
Zaskoczyło mnie to co wrzuciłeś, znaczy ten link.
Z własnego doświadczenia i to co widziałem w służbach w których służyłem i służę oraz z praktyki na warszawskiej strzelnicy jako instruktor strzelania to zawsze kobieta niewyszkolona strzelała lepiej od niewyszkolonego chłopa. 8/10 kobiet po krótkim szkoleniu z podstaw typu chwyt broni, zgrywanie przyrządów, praca na języku spustowym i postawy strzeleckiej z broni krótkiej strzelały o niebo lepiej od mężczyzn. Z kolei 8/10 chłopów po taki samym szkoleniu na 10 metrach nie potrafi trafić w czarne pole tarczy TS2. Oczywiście tyczy się to tylko strzelania z pistoletów, z karabinów na amunicje pośrednią już tak kolorowo nie jest.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
To co, robimy równouprawnienie przy naborze na snajperów.
Właśnie to, że mówię głupstwa, czyni mnie człowiekiem

Odpowiedz
Po seansie 101 dalmatyńczyków (zarówno rysunkowych, jak i aktorskich) przypomniała mi się jedna reguła - w animacjach, i czasem w live action, pies jak ma ugryźć człowieka, to zawsze gryzie w pośladki (i często odrywa kawałek spodni ujawniając januszowe majty pod spodem).

Odpowiedz
[Obrazek: 472384315_1117795543144301_8079992136170...e=677F4A08]
Youniverse

Odpowiedz
Od razu mi się przypomniała ta scena:

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon