Phone Booth
Reż. Joel Schumacher

Chyba jedna z najbardziej pechowych produkcji XXI wieku. Najpierw premiera została rozwalona przez atak na WTC, później Amerykanie mieli bajzel ze snajperem strzelającym z bagażnika to i film powędrował z powrotem na półkę.

[Obrazek: captureb.jpg]

Cała akcja filmu rozgrywa się wokół budki telefonicznej na Manhattanie, początkowo między dwoma głównymi postaciami - Stuartem - zakłamanym Nowojorskim kombinatorem od spraw reklamy (Colin Farrell) i trzymającym go w szachu tajemniczym "obserwatorem" (Kiefer Sutherland). Co do drugiego pana to nie ujrzymy zbyt wielu aktorskich popisów w jego wykonaniu, za to przez większość scen będziemy mogli delektować się jego głosem :). Ów tajemniczy obserwator ma bardzo dobrze opracowany plan który powoli zaczyna wprowadzać w życie. W końcu sprawy przyjmują bardzo dramatyczny obrót i na naszą skromną scenę wkracza policja, a co za tym idzie pan kapitan (Forest Whitaker) który natarczywie próbuje rozwiązać zagadkę "pana z budki".

[Obrazek: PhoneBooth~Phone-Booth-Posters.jpg]

Phone Booth to wciągający, dobrze zmontowany i momentami napinający nerwy film. Naprawdę inteligentne kino na wysokim poziomie. POLECAM.

"Isn't it funny - you hear a phone ringing and it could be anybody, but a ringing phone has to be answered doesn't it?

doesn't it?"

Odpowiedz
Mi film ten podoba się z trzech powodów:

- trwa tyle ile ma trwać
- doskonała gra aktorska Farrela (co by o nim nie mówić, w PB dał autentycznego czadu)
- głos Sutherlanda i jego niektóre teksty (np. o "smutnym" dzieciństwie)

To też dowód na to, że jak Schumacher chce nakręcić coś fajnego to może mu się to udać. Nie musi przy tym posługiwac się pstrokacizną i półśrodkami.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Z ciekawostek, Michael Bay byl zainteresowany rezyseria i pierwsze o co spytal tworcow scenariusza i producentow to "jak mam zrobic zeby on wyszedl z tej budki?"
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
właściwie to największą siła napędową tego filmu są wybitne dialogi

Odpowiedz
Świetny. Oszczędny w formie a jednocześnie wciągający i trzymający w napięciu. Bez cycków i eksplozji.

Odpowiedz
Film jest kapitalny, jeden z lepszych Schumachera. Tylko trzeba mieć szczęście trafić na odpowiednie tłumaczenie. Ostatnio jak puścili ten film na tv4 to aż mnie krew zalewała, tak spieprzyli ten film.

Odpowiedz
Podobał mi się, nawet bardzo,, ale to chyba film na jeden raz, przynajmniej dla mnie. Ilekroć miałem go obejrzeć drugi raz, kapitulowałem po kilku minutach.

Odpowiedz
Powtórka po chyba ponad 15 latach.

I cóż. Film jest dalej super, nie dziwi mnie że Farrel otworzył sobie tym tytułem wrota do Hollywood. Młody, zawadiacki, przystojny i charyzmatyczny - jego bohater to perfekcyjna mieszanka pod bulwarówki. Oczywiście na całość patrzy się z lekkim uśmiechem w kontekście przemijającej epoki - tu ktoś czyta gazetę, tam jakiś dziadek rozmawia przy witrynie sklepowej, a na dodatek eksponat główny tej historii czyli budka telefoniczna będąca epicentrum całej historii to echo starego świata. W skrócie - stare, dobre czasy, sprzed ataku na WTC.

Scena otwierająca jest na swój sposób monumentalna bo rozgrywa się na Times Square przy całym akompaniamencie taksówek, przechodniów, hałasu i jeszcze dynamicznego dialogu Farrela z swoimi klientami. Zakończenie? Kiedyś byłem na nie zły, ale dzisiaj stoję raczej po stronie "jest po prostu ok" bo nie ma tu 100% happy endu.

8/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Pamiętam ten film, dawno nie robiłem powtórki, ale mimo zakotwiczenia akcji w budce telefonicznej oglądało się bardzo dobrze. Jest intensywnie, cały czas coś się zmienia w fabule, dowiadujemy się więcej o motywach postaci Kiefera. Do tego obaj regularzy Schumachera dają tutaj popis aktorstwa - mowa oczywiście o Farrellu i Kieferze Sutherlandzie. Pamiętam, że dałem 7/10, ale nie ciągnęło mnie nigdy do powtórki...

Cytat:Oczywiście na całość patrzy się z lekkim uśmiechem w kontekście przemijającej epoki - tu ktoś czyta gazetę, tam jakiś dziadek rozmawia przy witrynie sklepowej, a na dodatek eksponat główny tej historii czyli budka telefoniczna będąca epicentrum całej historii to echo starego świata. W skrócie - stare, dobre czasy, sprzed ataku na WTC.
Teraz do powtórki trochę mnie ciągnie, ale równie dobrze mógłbym odpalić coś lepszego z tych czasów :P

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości