Nowy
Liczba postów: 126
Liczba wątków: 0
Jak już napisałem ja cenię sobie możliwość wyboru, a tego mi konsole nie dają. Nie toczę wojny z konsolami, doceniam ich skupienie na jednym temacie. Tyle, że to dla mnie za mało. Za mało jest rozbudowanych gier na konsole, a zbyt wiele każualowych i dziecinnych. Sprawdziłem masę gier w wersji demo z ciekawości co oferują konsole i te, którymi byłbym zainteresowany można było policzyć bardzo szybko. No ale są gusta i guściki. Nie mówiąc już nic o fakcie, że za takie "przywileje" jak gra multi na X trzeba płacić, co jest dla mnie przykrym ewenementem. Ale i tak najbardziej żałosne jest wciskanie ludziom bzdur o braku kompatybilności z poprzednią generacją, czyli gry z PS2 nie działają na PS3 (a jakoś na pierwszych wersjach działały), z PS3 nie będą działać na PS4 itd. Wszystko tylko po to, żeby jeszcze jakiś czas utrzymać sprzedaż na starą generację oraz żeby potem stare gry nieco odszlifować i sprzedać ponownie jako pół-HD. Na PC odpalę gry z lat 80, a nawet zemuluję konsolę, na konsoli nie odpalę gry z poprzedniej generacji.
Co do wymagań - napisałem to w pełni świadomie, wiedząc, że wykorzystasz to do swoich niecnych celów. Chodziło mi tylko o to, że nie zaliczam się do ludzi, którzy nie śpią po nocach, bo dana gra może im nie pójść. Zwłaszcza, że 90% gier spokojnie śmiga na kartach za 300 zł, a dawniej niekoniecznie tak było.
Nie pisałem też nic o DDR5, podałem ilość RAM a nie jej przepustowość, więc rewelacji brak z moich stron. A rozbudowa kompa to nie jest ani mus ani przywilej, to wolny wybór, bo znam i takich co kompa nie ulepszali od 10 lat, a jakoś żyją i nawet działają na nim. A 10 lat to i tak o wiele dłużej niż cykl życia przeciętnej konsoli. :)
Całe to porównywanie konsoli do PC i tak nie ma sensu, bo konsola to sprzęt do grania plus parę innych rzeczy a PC to kombajn multimedialny, na którym da się zrobić o wiele więcej. Ale tak jest od dawien dawna, ja jestem z tych co pamiętają czasy Bajtka, Top Secret i Secret Service, czasy giełd i bazarów komputerowych, gdzie legalnie kupowało się piraty, a dobry pecet kosztował 8-10 tysi. Już wtedy były pseudowojenki i teksty w stylu: atarowca (tudzież amigowca) wal z gumowca itp. Dziś mamy swoistą ewolucję tego typu zachowań. Ja PC rozbudowuję głównie pod względem muzyki, bo to jest dla mnie najważniejsze - mocna karta dźwiękowa i dobre głośniki, słuchawki, wzmacniacze oraz pliki flac. Mogę dekodować wideo i dźwięk oraz je tworzyć, bawić się w obróbkę zdjęć w programach, najwygodniej jak się da przeglądać i korzystać z zasobów sieci, wykorzystywać sprzęt do pracy biurowej, postawić serwer, oglądać filmy w jakości blu-ray bez posiadania odtwarzacza i masa innych spraw, w tym pisanie głupich postów w takim stylu także. Każdy znajduje dla siebie niszę i tak jest najlepiej. Niedługo przecież wychodzi OUYA za 100$ z Androidem na pokładzie, można grać na tablecie, można i na smartfonie.
A w mojej opinii najlepszą konsolą było Nintendo oraz pierwsze Playstation - nie do zdarcia, zarówno pady, jak i sam sprzęt. Nie to co dziś - częste awarie, RROD, YLOD oraz inne cuda, przy których tylko hard reset pomaga.
Listen to them. Children of the night. What music they make.
01-04-2013, 23:14
Stały bywalec
Liczba postów: 779
Liczba wątków: 1
Gadacie o upgrade'ach kompów, pamięci ram, wymaganiach itd. itp. a zapominacie chyba o najważniejszym, a mianowicie o grach. I tutaj tak na dobrą sprawę to konsolę połykają PeCety na śniadanie bez popity. Wszelkie Mariany, Zeldy, Uncharted, God of War, inFamous, Gears of War, Halo, LittleBigPlanet, Tekkeny, Soul Calibury i inne bijatyki, Heavy Rain, Metroidy, residenty, Silent Hille (teraz są też na kompie, ale te starsze części wychodziły z dużym opóźnieniem albo w jakieś upośledzonej wersji, albo wcale) Metal Gear Solid, Finale, Persony itd. itd. Mógł bym tak wymieniać jeszcze długo, tylko po co.
Pomijając tę całą waszą dyskusję to właśnie kompy dla mnie przegrywają pod najważniejszym względem, czyli masa gier, których nie ma na PieCach. Albo jak są to tylko pojedyncze części, w jakiejś wersji upośledzonej czy z dużym opóźnieniem
Nie mówię, że na kompach nie ma gier, w które bym nie zagrał na konsolach, ale tak na dobrą sprawę to tylko gry Blizzarda i nic więcej. I właściwie tylko w gry od nich gram na kompie. Lepiej było pod tym względem kiedyś, kiedy na kompa można było grać w takie hiciory jak Baldur's Gate, Grim Fandango czy System Shock 2. Teraz komp pod względem gier ekskluzywnych leży i kwiczy.
02-04-2013, 15:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-04-2013, 15:45 przez Turus.)
Dwie serie i wiem, że nie potrzebuję pieca:
- GoW,
- Uncharted.
Dziękuję i dobranoc.
A na poważnie to Turus ma rację. Chodzi o gry. Grafikę mam, gdzieś jeżeli nie wali pikselami po oczach, a i to mogę obejść.
W niedzielę ukończyłem GoW II, a wcześniej jedynkę. Gry zremasterowane specjalnie na PS3 i podczas rozgrywki nie zwraca się prawie wcale uwagi na grafikę, a dlaczego ... grywalność!
I tyle w temacie.
02-04-2013, 16:36
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Słyszeliście już, że nowy Xbox będzie wymagał stałego podłączenia do internetu? A przynajmniej wtedy, gdy będzie trzeba uruchomić grę.
05-04-2013, 11:07
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
To podziękował.
05-04-2013, 11:37
Stały bywalec
Liczba postów: 2,292
Liczba wątków: 34
O PS4 też tak mówiono przed oficjalną zapowiedzią, więc chill out :)
05-04-2013, 11:48
Banned
05-04-2013, 11:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-04-2013, 11:56 przez Mierzwiak.)
.
Liczba postów: 28,061
Liczba wątków: 62
Czekam w takim razie na jakąś konferencje prasową, czy wywiad w którym przedstawiciele Microsoftu będą musieli odpowiedzieć na pytanie "co w przypadku gdy internetu brak, np. twój dostawca ma awarię?"
05-04-2013, 12:28
Stały bywalec
To proste: w nowym Xboksie zaimplementowany zostanie darmowy internet bezprzewodowy w oparciu o sieci 3G, 4G, czy inne "g". ;)
05-04-2013, 12:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-04-2013, 12:39 przez BezcelowyAlbatros.)
Stały bywalec
Liczba postów: 1,377
Tylko, że problemem tutaj nie jest koszt internetu, a jego dostępność.
Jeśli MS napisze na pudełku, że konsola wymaga połączenia to stracą klientów, ale będą mieli przynajmniej czyste rączki. Natomiast jeśli wpakują "swojego" neta do konsoli to zaczną za niego odpowiadać i jak tylko padnie łącze to będziesz mógł oddać sprzęt jako niezgodny z umową.
To by dopiero było wesoło.
05-04-2013, 14:39
Stały bywalec
Ale, ale... Nie wiem, czy wiesz, jak to wyglądało swego czasu z czytnikiem Kindle 3 - jego wersję 3G ludzie kupowali głównie dlatego, że mieli darmowy - wolny, bo wolny, ale do przeglądania stron i paru innych rzeczy się nadawał - mobilny internet. Myk polegał na tym, że w środku była karta SIM a Amazon podpisywał lokalnie (albo globalnie, pierun ich wie) umowy z operatorami różnych sieci. Później ten 3G internet ograniczono tylko do obsługi sklepu i whispernetu.
Trochę jednak czasu minęło i sieci mobilne oferują dużo większe transfery - i wiecie co, nikt mi nie wmówi, że takiego Microsoftu nie stać na ruch w stylu Amazona. W każdym Xboksie karta SIM, z siecią powiedzmy 4G, żeby w przypadku braku WiFi, czy innego łącza, wykorzystać do przeglądania sklepu i weryfikacji DRM. Skoro już być musi, zakładam. Ja nie mówię, że konieczność połączenia z internetem do grania to dobry ruch, ale jeśli poszli by tą drogą - która jest tylko moją wydumaną hipotezą, ale jakże genialną w swej prostocie, dziękuję, dziękuję! ;-) - to impakt negatywnej reakcji z pewnością byłby mniejszy.
06-04-2013, 01:07
Stały bywalec
Liczba postów: 1,377
W takiej sytuacji za połączenie z internetem odpowiadałby MS. Jak by lokalny dostawca nawalał to idę do sklepu i zwracam konsolę po 23 miesiącach bo nie da się grać. Potem kupuję drugą, itd.
To nie zadziała. Moim zdaniem albo cofną wymaganie połączenia, albo zrzucą to na klienta.
06-04-2013, 13:31
Banned
Ale tu przecież nie chodzi o połączenie z internetem w ogóle, tylko z jakimś tam konkretnym serwerem Microsoftu, podobnie jak to było w przypadku którejś z kilkudziesięciu poprzednich części Assassin's Creed, gdzie do grania wymagane było połączenie. Pamiętacie jaka była afera, bo im serwery padły i ludzie nie mogli grać? Więc co z tego, że M$ zaoferuje darmowy net, jak i tak może wyjść z tego dupa?
Microsoft nieźle strzela sobie w stopę od samego początku, ale dla mnie to nie problem. Jako posiadacza PS3 w przyszłości będzie mnie interesować wyłącznie kupno PS4 :]
06-04-2013, 13:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-04-2013, 13:44 przez Mierzwiak.)
I am the Guy with the Gun!
Liczba postów: 706
Cóż, im szybciej Microsoft upadnie, tym lepiej. ;)
Hail to the king, baby!
06-04-2013, 13:44
Stały bywalec
Nie chcę tu rozkręcać fanbojskiej wojenki (chociaż przyznaję, że jestem użytkownikiem X360 i w przyszłości będzie mnie interesować kupno X720 ;-), ale jeśli chodzi o padnięcie serwerów i inne związane z wypłynięciem haseł skandale, to kilka takich Sony zaliczyło w minionych latach. O M$ nic takiego nie słyszałem... :)
06-04-2013, 13:48
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Zaliczyło upadki PSNu, bez którego da się grać :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
06-04-2013, 14:23
Stały bywalec
No, wiem, wiem... To była czysta złośliwość z mojej strony :)
06-04-2013, 14:28
Stały bywalec
Liczba postów: 779
Alem mimo wszystko wyszli z tego z twarzą. Kilka gierek za darmo dostałem i byłem z nich zadowolony (WipeOut i jego poziom trudności WTF)
07-04-2013, 16:39
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Nowy Xbox jednak będzie miał wymóg stałego podłączenia do netu - to ma być zabezpieczenie antypirackie.
W przypadku PS3 piractwo nie istnieje, bo gry są na blu-rayach. Czyżby MS zamierzał zostawać przy DVD?
Anyway - MS odrąbuje sobie stopy siekierą i posypuje solą.
27-04-2013, 11:39
I am the Guy with the Gun!
Liczba postów: 706
Cytat:Czyżby MS zamierzał zostawać przy DVD?
Z tego co pamiętam, to już kilka lat temu spekulowano, że kolejny Xbox będzie miał dvd, ponieważ Sony raczej nie udostępni Małemu napędu Blu Ray...
Jednocześnie przewidywano, że gry na nowego Xboxa i tak będzie się głównie kupowało online i instalowało na dysku twardym.
Hail to the king, baby!
27-04-2013, 13:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-04-2013, 13:26 przez Ash.)
|