Pora Mroku (hit!)
Zachęcony opiniami znajomych (tzn. nie były one pochlebne) polazłem dzisiaj do kina - na cale szczescie mialem bilet za free (nazbierało sie troche punktow na karte Kinomaniaka:P). Moze swoja opinie wypunktuje (SĄ SPOJLERY, ku przestrodze dla tych ktorzy chca sie wybrac na to do kina):

Co wyszlo dobrze:
- Świr - wprowadzał elementy komiczne, niezły humor aczkolwiek było tego miejscami za dużo i za często, zwłaszcza w ostatnim akcie. Nie mniej jako jedyny zagral na totalnym luzie.
- scenografia - widać, że skorzystano z jakiejś starej jednostki wojskowej (koszary?) albo więzienia i przerobiono ją na psychiatryk. Jasne sciany, podziemia, okoliczne lasy czyli to co w standardowym horrorze byc powinno.
- Trzeżwy product placement - Land Rover, Samsung. Dobrze, ze nie zaklejali znaczkow jak w serialach TV.

Co wyszlo srednio:
- nie wykorzystano potencjalu psychiatryka, nie ma efektownych najazdow kamery na pokoje i inne pomieszczenia (np. "lekarskie" ze szlifierka), w ogolenie nie czuc tu klimatu. Normalnie liczylem na ujecia wyjete zywcem z "12 małp", a tu lipa. Wszystko niby chłodne, ale chaotycznie sfilmowane.

Co wyszlo źle:
- lokalne towarzystwo - tworcy doszli do wniosku, ze aby wystraszyc widza wystarczy podsunac pod kamere jakiegos zakapiora. Mamy wiec jakiegos 2-metrowego emo z opryszczka na twarzy, typa bez oka, wiesniakow z powyginanymi twarzami od wina, Niemca ze szczeka ala Krzynowek, lekarza z mordą jak spaniel, kobiete z glosem starego gornika, Waldusia ulizanego żelem na bok. Jakby tego bylo malo dochodza do tego pacjenci szpitala, ktorzy notabene wygladaja chyba na najnormalniej spoza wszystkich postaci! Zeby to jeszcze straszylo...
- ciag logiczno skutkowy - pare scen jest zupelnie nielogicznych wzgledem poprzednich. Przykladowo: Laska wyciaga Wesolowskiego z wodnej trumny (?), daje mu jakas szmatke, zeby sie wytarl. Kilkanascie sekund pozniej chlopak ma na sobie dzinsy, buty i koszule. Takich kwiatkow jestbardzo duzo.
- Sam sens fabularny. Ktos kto napisal ten scenariusz... prosze o adres dealera... To wyglada mniej wiecej tak jakby chlopaki pisali fabule nie baczac na to co napisali kilka stron wczesniej. Dlatego z minuty na minute czujemy coraz wiekszy bezsens.
- Montaż - o zgrozo. Najlepiej wyszly flashbacki, ale co z tego, skoro jest za duzo i są zupelnie..hmmm... niepotrzebne, nie wnosą nic do fabuly, nie pociagaja ze soba konsekwencji. Chociaz gdyby nie one, byloby nudno. Niektore scenki sa fatalnie zmontowane, brak w nich wyczucia. Najlepszym tego przykladem jest poczatek (Buenos Aires) - zupelnie wyrwane z kontekstu obrazki ulic miasta, a pote przenosimy sie do wsi - oraz finał - laska idzie sobie bokiem ulicy, wsrod zasniezonych łąk (to nic, ze kilka minut wczesniej nie padalo, wazne ze pola maja byc biale), a w tle leci muzyka zupelnie nie pasujaca do konwencji filmu i sceny.
- Muzyka - autor wali po uszach elektroniką, mamy bebenki, beatcik i takie tam. Ogolnie jest bardzo slabo.
- Niektore ujecia kamer - idzie sobie laska srodkiem ulicy, spokoj, pochmurne niebo i takie tam, a operator trzesie obrazem jakby mial delirke po upojnej nocy... Podobnie jak zupelnie zepsuta scena przyjazdu naszych milusinskich do wsi (kamera podaza nad torami kolejowymi i obserwuje jadacy samochod tak, ze gowno widać).

Co wyszlo tragicznie:
- gra aktorska Wesolowskiego - na opał z nim. Dobrze, ze dostal kulke w łeb.
- za malo erotyki - skoro to horror, to czemu nagosc ograniczono do jednego ujecia (1-sekudnowego) z cyckami? Albo sie robi true horror, gdzie sa flaki, krew, groza, chlod i cycki albo komedie mlodziezową...
- Twist fabularny pod koniec - jeden z najgorszych jakie widzialem
- brutalnosc - zero flakow, kosciotrupy lezace w podziemiach (z plastiku:D), ktore w rytm muzyki maja za zadanie wystraszyc...
- scena ze szlifierką - mogla uratowac film, mogla, ale sie nie udalo. Tym bardziej dziwne, ze calosc zakonczyla sie ledwie rozcieciem skory (jak to mozliwe? Czary?)
- Elementy nazistowsko/niemieckie - pasowaly do wszystkiego jak piesc do nosa. Szczegolnie gadajacy lamana polszczyzna Niemiec (Tjyyyy Kourwoooo!) i babka wrzeszczaca "verpißt dich!":D Po prostu boki zrywać :D
- Ogolnie za duzo glupoty, naiwnosci, a przez to nieprzewidywanego humoru (mozna sie zdrowo posmiac).

Żal, ze ten film zostal dofinansowany banka z budżetu, czyli z naszych podatkow. A taki Pasikowski czeka na jakiegos sponsora, bo chce nakrecic jakis fajny film akcji... Debiut Kuczireszki nie jest taki tragiczny, bo miejscami realizacja jest niezla. Co z tego skoro duzo tu momentow siegajacych nie tyle dna, co nawet mułu.

2,5/10 + znak jakosci "Dobra komedia"

Odpowiedz
najlepszy był Młody Świr, niezłe były flashbacki.

faktycznie autor scenariusza i Państwo z PISF powinni zmienić dealera.
Śmiej się, śmiej....

Odpowiedz
Cholera, ten film był świetną komedią, a kiedy się śmiałem, to ludziom w kinie nie pasowało... A na "skorumpowanych" jeden gość wprost zaproponował, abym wyszedł. Nie czują ludziska klimatu.

W ramach mojego planu ożywienia polskiej kinematografii, sądzę, że "Porę Mroku" trzeba nakręcić jeszcze raz, nawet bez żadnych zmian w scenariuszu, dodając jedynie nagość i o wiele więcej gore. Od razu zrobić remake, tyle że lepszy. wtedy bzdurna intryga zacznie autentycznie bawić a kto wie, czy nie odkryje drugiego dna. Bo przecież samo zagrożenie Spojler Hitlerowcy przesiadają się w ciała nastoletnich Polaków Koniec Spojlera brzmi jak wyjęte z koszmarnych snów prowadzących pewnego radyjka. A tak, okazja do wyegzorcyzmowania pewnych polskich lęków stracona.

Przepraszam, oznaczenie spojlera do dupy.
Na razie nie mam podpisu, ale na pewno wymyślę coś błyskotliwego...

Odpowiedz
Co jest dobre albo "dobre"?
Miejscówki, zdjęcia i jako tako pomysł wyjściowy.

reszta jest ZŁA. ZŁA!
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Oświadczenie: Nie ma lepszego recenzenta filmowego na YouTube niż Mietczyński!

"Byłem królem traktorzystów przy wyrębie lasu na cały Oregon i sąsiednie stany, a królem szulerów od powrotu z Korei i nawet królem opielaczy groszku na farmie w Pendleton - więc pomyślałem sobie, że skoro już mam być wariatem, to też muszę być pierwszym i najlepszym." Randle McMurphy

Odpowiedz
Sześć lat temu w krótkiej piłce napisałem tylko tyle:

Cytat:autentycznie brak mi słów by opisać to co zobaczyłem (i usłyszałem). Jeden z najgorszych "filmów" jakie widziałem.
Więcej nie napiszę bo już dawno wywaliłem to gówno z głowy, aczkolwiek pamiętam, że realizacyjnie był to festiwal najtańszych jump scare'ów i amatorskich zdjęć silących się na bycie amrykańskym horror'em.

Odpowiedz
Ponoć Pore Mroku miał reżyser jak to kręcił :D tak piszę na filmwebie ...

A od naprawdę wybitnego konesera filmu wiem ze nie warto go oglądać

Odpowiedz
(18-02-2015, 10:17)Mierzwiak napisał(a): Sześć lat temu w krótkiej piłce napisałem tylko tyle:

Cytat:autentycznie brak mi słów by opisać to co zobaczyłem (i usłyszałem). Jeden z najgorszych "filmów" jakie widziałem.
Więcej nie napiszę bo już dawno wywaliłem to gówno z głowy, aczkolwiek pamiętam, że realizacyjnie był to festiwal najtańszych jump scare'ów i amatorskich zdjęć silących się na bycie amrykańskym horror'em.

Fajna piosenka była na napisach końcowych i ładnie było zobaczyć zabitego Jakuba Wesołowskiego, czyli dwa plusy :). Ale fakt reszta do dupy, a zjebano nawet motyw slaszerowych nastolatków.

A gorsza była "Hiena" z dodanymi artystycznymi pierdami i dramatycznymi patologiami ze Śląska. Niech Mieciu i to zrecenzuje.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości