REC czyli Hiszpanie daja czadu
Szkoda. Seria miała potencjał na coś niesamowitego, ale z każdą kolejną częścią było coraz gorzej, a z tego co piszesz wynika, że czwórka jest... bo jest. I tyle. Ale pewnie i tak obejrzę, jak jacyś dobrzy Hiszpanie wrzucą do sieci.

Odpowiedz
[Obrazek: Manuela-Velasco-in-REC-Apocalypse-2014-Movie-Image.jpg]
Angela powinna wziąć siekierę i zrobić krzywdę ludziom, którzy skrzywdzili tę serię.
Cytat:w 100% zerwano z formułą paradokumentu
To jeden z wielu problemów tej części! Przecież tu jest przepis na co najmniej bardzo dobry film, bo jest fantastyczne miejsce akcji (statek, sztorm, ocean), jest Angela (co samo w sobie stanowi wielki plus, bo panny nie da się nie lubić), jest sporo krwi, przemocy i gore (aczkolwiek w paru miejscach przesadzono w złą stronę, ale kilka akcji, jak wiadoma w kuchni jest godnych podziwu), jest kontynuowanie wątków z poprzednich części (niepotrzebne, oczywiście, ale jest) i... i coś nie pykło.
A wystarczyło dać na statek ekipę, która ma za zadanie rejestrować wszystko na taśmie i od razu film zostałby ciepło przyjęty. Przecież te krótkie migawki z kamer porozmieszczanych na statku są naprawdę fajne i w porównaniu do reszty ociekają klimatem! Pierwsza część pozostaje genialnym, wybitnym dla mnie horrorem, a reszta jest tylko ciekawostkami, którymi nie warto się specjalnie interesować. To niepotrzebny film. Nie wnoszący nic do serii, nie angażujący, nudny, mający raptem parę zalet, z koszmarnym zakończeniem.

Odpowiedz
Uwielbiam kino hiszpańskie właśnie przez Rec'a, chociaż nieco odstawał od klasycznych iberyjskich filmów.
Pierwsza część była fenomenalna, drugiej nawet nie pamiętam, pamiętam natomiast, że przez trzecią chciało mi się płakać, bo była tak zniszczona... Beznadziejny film, który prześladuje mnie w najgorszych koszmarach bynajmniej nie z powodu fabuły. Czwarta część natomiast podobała mi się pomysłem i wykonaniem, chociaż była momentami nudnawa.

Odpowiedz
REC (2007) - w tegorocznym spooktoberze z found-footage'ów padło na pierwszą część REC. Zaskoczyło mnie, że film jest krótki. Bez napisów końcowych trwa godzinę i 10 minut - tyle co filmy animowane straight-to-DVD. I że to dość kameralna historia. No i to mogłem oglądać rok temu. Lepszy setup, bardziej sympatyczni bohaterowie i jak się zachowują nieracjonalnie, to jest jakieś uzasadnienie - każdy by się tak zachowywał. No i potrafi przestraszyć. Przyznaję, że dwa razy podskoczyłem - jak Jennifer zaatakowała w mieszkaniu staruchy oraz jak Pablo kamerował strych. O tym, że gra aktorska jest bardzo dobra i można uwierzyć, że faktycznie ogląda się jakiś reportaż - nie muszę mówić. A główna bohaterka to piękna dziołcha. W każdym razie z ciekawością mi się to oglądało i na pewno obczaję sequele (tak, mam świadomość, że mogą być słabe).

I na Boga - film ma już 16 lat, a kilka lat temu wydawał się względnie nowy, choć ma oznaki zdradzające wiek (np. ten podstarzały żigolo narzekający na Japońców :)).

Chyba najlepszy z fund-footage'ów jakie widziałem – 8/10

Odpowiedz
(06-10-2023, 13:30)OGPUEE napisał(a): A główna bohaterka to piękna dziołcha.

Prawda. Po tych wszystkich latach niewiele już pamiętam z konkretnych scen, ale ten niezaprzeczalny fakt, który przytoczyłeś, to akurat pamiętam ;)

(06-10-2023, 13:30)OGPUEE napisał(a): W każdym razie z ciekawością mi się to oglądało i na pewno obczaję sequele (tak, mam świadomość, że mogą być słabe).

Strzelili sobie w stopę tym, że w częściach 3-4 porzucono tę stylistykę found footage, przez co seria straciła to, co ją wyróżniało. Nie mówiąc o tym, że tytuł "REC" traci wtedy sens.

Odpowiedz
Jako że nie jestem zbytnim fanem found footage horrorów to nigdy nie mogłem się przekonać do obejrzenia dwóch najbardziej znanych reprezentantów gatunku czyli Blair Witch Project i Rec.
Ale jako że miałem wczoraj ochotę na jakiś mniej oczywisty film zombiakowy to wreszcie zdecydowałem się dać Hiszpanom szansę i jestem bardzo z tego zadowolony bo film jest naprawdę bardzo dobry.

Gra tutaj praktycznie wszystko, film w ogóle nie nudzi (bo jest w sumie super krótki), główna bohaterka jest bardzo wiarygodna, są mega kreatywne jump scare'y, a ostatnie 20 minut to już w ogóle rozwala system.

Jeśli chodzi o found footage to już nic lepszego chyba nie zobaczę chociaż planuje obejrzeć jeszcze rec2 i BWP.

8+/10

Odpowiedz
REC 2 nie widziałem, ale BWP to na twym miejscu sobie darował. Me największe rozczarowanie poprzedniego spooktoberu (moja szersza opinia w temacie poświęconym BWP).

REC zdecydowanie pod tym względem lepsze.

Odpowiedz
[rec] 2

Tragiczny film, w sensie może nie tragiczny że źle zrealizowany ale seans był dla mnie chwilami drogą przez mękę. Ten film to jest w sumie kopia jedynki tylko z głupimi bohaterami którzy nikogo nie obchodzą, brakiem klimatu i ogólnym brakiem sensu. Jedynka była tak dobra bo była przede wszystkim świeża, zaskakująca, miejscami naprawdę niepokojąca i miała mega dobrą główną bohaterkę. Klimatu dodawała też nie perfekcyjna kamera którą tutaj zastąpiono sprzętem full hd który przeszkadza a nie pomaga bo jak byk wszystko widać.

Nie wchodzi się dwa razy to tej samej rzeki (albo tego samego budynku) i w sumie to rozumiem decyzje żeby w kolejnych dwóch częściach zrezygnować z found footage bo formuła przestała działać już zaledwie w drugim filmie.

2/10

Gdyby to był film sam w sobie to dałbym wyższą ocenę ale jako że jest sequelem pierwszej części który się kompletnie nie udał to wyżej nie podskoczy.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon