Stały bywalec
Liczba postów: 10,419
Liczba wątków: 5
A wyjaśnisz nam, innym ludziom, jaki ma sens takie wymyślanie co by było gdyby? Śmieszy mnie też jojczenie jaka to tragedia spotkała Polańskiego, że nie może kręcić filmów w USA. On sam jest przykładem na to, że w Europie można kręcić filmy za duże pieniądze, z plejadą amerykańskich gwiazd i pod względem technicznym nie ustępujące tym zza Oceanu (przypominam, że Stanley Kubrick "na emigracji" nakręcił swoje najlepsze i najsłynniejsze dzieła). Raczej miejsce powstawania zdjęć do "Autora Widmo" nie stanęło na przeszkodzie ku temu, by nakręcić kolejne arcydzieło na miarę "Chinatown". Ale jakoś takie mu nie wyszło. Po prostu Polański nie jest już w formie z lat 60./70. i niektórzy powinni się z tym wreszcie pogodzić.
26-09-2010, 10:54
Stały bywalec
Liczba postów: 1,858
Liczba wątków: 48
Albertino napisał(a):A wyjaśnisz nam, innym ludziom, jaki ma sens takie wymyślanie co by było gdyby?
For fun. Geez, co to w ogóle za zarzut? Rozumiem, że mam nad tym NIE myśleć? :P
Albertino napisał(a):Śmieszy mnie też jojczenie jaka to tragedia spotkała Polańskiego, że nie może kręcić filmów w USA.
Nie jego tylko kino. On jest przecież zadowolony z życia we Francji, mi chodzi jedynie o jego dorobek artystyczny.
Albertino napisał(a):przypominam, że Stanley Kubrick "na emigracji" nakręcił swoje najlepsze i najsłynniejsze dzieła
No to teraz Ty mi powiedz jaki sens mają TAKIE porównania. Bo moim zdaniem żadnego. Już nie tylko dlatego, że Kubrick i Polański to zupełnie różne kino, ale najzwyczajniej dlatego, że to zależy od osoby. Polańskiemu z tego co wiem bardzo odpowiadał system filmowy w USA, tam potrafił w pełni rozwinąć swoje skrzydła. Są tacy, którym nie pasuje, są też tacy (jak Bergman) którzy sobie nie wyobrażają, żeby KTOKOLWIEK poza nimi miał JAKIEKOLWIEK prawo ingerowania w ich film. I czy to jest statysta czy aktor czy scenarzysta czy szycha producencka nie miało dla niego żadnego znaczenia.
Albertino napisał(a):Po prostu Polański nie jest już w formie z lat 60./70. i niektórzy powinni się z tym wreszcie pogodzić.
Może i tak, ale dla mnie Autor Widmo właśnie temu przeczy bo to jeden z najlepszych kryminałów ostatnich lat.
27-09-2010, 01:02
Nowy
Liczba postów: 107
Liczba wątków: 2
Oliver Twist
Jeden ze słabszych filmów Polańskiego. Świetnie zrealizowany, dobrze zagrany, ale historia w ogóle nie wciąga. Pierwsza cześć jest jeszcze dość zajmująca, ale dalej po prostu nudzi. Film się dłuży i źle się go pod koniec ogląda.
6/10
20-01-2011, 22:59
Stały bywalec
Liczba postów: 1,637
Liczba wątków: 0
.
Liczba postów: 28,096
Liczba wątków: 62
Pianista nie ma swojego wątku, to wrzucę tutaj:
https://vimeo.com/1184123107/00fcac41f1
Cytat:Dzisiaj chcieliśmy oddać hołd ? firmie DI Factory i osobom, które pracowały nad PIANISTĄ 4K: jedną z najbardziej zdumiewających rekonstrukcji, jakie kiedykolwiek widzieliśmy – i którą Wy możecie oglądać teraz w kinach.
? PIANISTA Romana Polańskiego wszedł do kin w 2002, w newralgicznym momencie w rozwoju technik cyfrowych – w tym samym roku George Lucas zrealizował „Gwiezdne wojny: Część II – Atak klonów”, film powszechnie uważany za pierwszy blockbuster nakręcony kamerą cyfrową. PIANISTA został oczywiście sfotografowany na taśmie, ale postprodukcja odbywała się na komputerach. Lifting obrazu oraz efekty specjalne były wykonywane w rozdzielczości niedostosowanej do dzisiejszego oka i aktualnych potrzeb wielkiego ekranu. Dlatego też, aby PIANISTA żył dalej w kinach w pełnym kształcie, konieczne okazało się zeskanowanie negatywu w 4K i ponowne wykonanie postprodukcji obrazu.
Okazało się to nie lada wyzwaniem.
?️ StudioCanal, które zleciło rekonstrukcję, przysłało do DI Factory 2400 puszek negatywów źródłowych oraz rozmaite kasety wideo. Ponad pół roku zajął przegląd materiału, szukanie *tych właściwych* ujęć, które weszły do filmu, czyszczenie i ręczne dopasowywanie układki montażowej co do klatki. Łącznie zeskanowano 1 940 093 klatek z 567 taśm, z czego ponad 250 000 klatek trafiło do rekonstrukcji cyfrowej. Wszystkie ułożyły się w 1179 ujęć filmu.
? DI Factory podjęło się pionierskiego zadania polegającego na wykonaniu wszystkich efektów specjalnych w lepszej jakości i technice niż było to możliwe w 2002 roku. Łącznie przygotowano 303 efekty VFX.
Jak piszą twórcy rekonstrukcji:
„Nie posiadaliśmy również gotowego wykazu ujęć efektowych, więc spis ujęć VFX tworzony był przez nas od zera, co było sporym wyzwaniem, ponieważ czasami efektowo zmieniane były niewielkie szczegóły jak np. kolor samochodu. Każde z ujęć niosło za sobą inne wyzwania, a całość musiała być spójna z oryginałem filmu. Prosiliśmy o konsultacje scenografa Allana Starskiego, który wspierał radą bardziej twórczą pracę naszego działu VFX.”
Nad kształtem całości czuwał też autor zdjęć Paweł Edelman, który między innymi określił poziom ziarna w obrazie, jaki miał pozostać w końcowej wersji.
Naszym zdaniem rezultat jest olśniewający – przekonajcie się sami. Piękno PIANISTY polega też na tym, że kilka minut po rozpoczęciu seansu zapomnicie o wszystkich kwestiach technicznych i zanurzycie się w opowieść o losach Władysława Szpilmana.
Dla ciekawskich: w linku filmik pokazujący proces rekonstrukcji i różnice między oboma wersjami PIANISTY.
Sprawdź seanse: https://pastperfect.com.pl/pianista/
Partnerzy medialni repremiery: SpoilerMaster - Podcast do słuchania po seansie, JCC Warszawa, Więź
Benedyktyńska praca. Z tego co rozumiem to właśnie na takim proces Jacksonowi było szkoda kilku baniek przy wydaniu 4K Władcy Pierścieni. Z tego co piszą ludzie w komentarzach, to Pianista zostaje pierwszym polskim filmem zrekonstruowanym w 4K z HDR.
Czekam na wydanie na Blu-ray to wjedzie powtórka bo film widziałem tylko raz tuż po premierze.
Swoją drogą sam Polański nie współpracował przy tym skoro wymieniają tylko Starskiego i Edelmana i wspominają, że nie mieli wszystkich potrzebnych informacji o produkcji, no to znaczy że ktoś im nie chciał ich udzielić?
26-04-2026, 08:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-04-2026, 08:10 przez simek.)
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,605
Liczba wątków: 67
Nie benedyktyńska, tylko idiotyczna. Edelmana popierdoliło na starość - pozbawił filmu ziarna i się cieszy jak debil. A że film przez to momentami wygląda gorzej niż na dotychczasowym, archaicznym blu? A kogo to obchodzi.
26-04-2026, 15:29
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,661
Liczba wątków: 30
Ktoś kiedyś wklejał ten wywiad sprzed lat jak Polański srał na Polaków w niemieckiej prasie. Szukałem go i... nie znalazłem. No ni ma. Może był ale usunęli. Właśnie z okolic premiery "Pianisty".
Podrzuci ktoś?
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
26-04-2026, 15:57
|