Seriale Disneya
Jakby kogoś interesowało 88 odcinków Darkwing Ducka z polskim dubem na Disney+:
https://www.facebook.com/Centrum.Komiksow.Disneya/posts/5222747481089651

Odpowiedz
Dość ciekawy materiał o Miley Cyrus i braciach Sprouse, którzy byli gwiazdami u Disneya, a następnie wyrwali się z jego opresyjnej smyczy: 

Odpowiedz
Kacze opowieści (2017) sezon 1 - w końcu mamy Disney Plus i mogłem na spokojnie obejrzeć pierwszy sezon nowych przygód Sknerusa i spółki. I jestem bardzo zadowolony. Wszystko to co było zaletą oryginału pozostało a nawet poprawiono parę rzeczy. Humor sytuacyjny, fabuła, kreska, wszystko na plus. Pojawiają się nawet nowe ciekawe postacie (Lena, Mark Dziobs i Maniek). Podobało mi się, że mamy tu ciągłość historii, a nie każdy kolejny odcinek o czymś zupełnie innym. Jest wątek, który przewija się przez cały sezon, który prowadzi do epickiego dwu-odcinkowego finału. Donald tak samo jak w oryginale jest tu postacią trzecioplanową. Ale przynajmniej nie pracuje już jako marynarz gdzie był traktowany jako najgorsze popychadło. Świetnym zabiegiem jest również wątek poszukiwania zaginionej matki siostrzeńców, Delli. 9/10
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Disney przygotowuje aktorski serial na podstawie "Gargulców".

https://comicbookmovie.com/disney/gargoyles-live-action-series-from-atomic-monster-in-the-works-for-disney-a207244#gs.72962x

Odpowiedz

Odpowiedz
Dzisiaj przypomniałem sobie o istnieniu pierwszego składaka klasycznych krótkometrażówek puszczanego w polskiej TV - "Miki i Donald zapraszają na film":

Mój pierwszy kontakt z animacjami Disneya. Oglądało się na nagranych dla starszej siostry VHS-ach. Jeszcze z tego bardzo krótkiego okresu, gdy Wieczorynki były z lektorem, gdyż wtedy TVP świeżo po komunie mocno żydziła na dubbing (a co jak co, TVP zawsze dubbingowała animacje, w tym te niekoniecznie dla dzieci). Choć z reguły jestem przeciwnikiem lektora w animacjach, to Zdzisław Szczotkowski pasował do tych animacji (i to najbardziej z polskich lektorów). Choć i tak w serduszku będą "Przygody Myszki Miki i Kaczora Donalda" i "Myszka Miki i przyjaciele" oglądane już premiero i po bożemu, bo z udanym dubbingiem, który stał niestety się lost media, bo Disney kocha prać pieniądze tworząc n-ty raz dubbingi do tych samych pozycji.

EDIT: A wrzucę intra i do tych w/w składaków:

Odpowiedz
Te składaki, o ile się nie mylę, leciały w niedziele w Wieczorynce. Muszę wyznać, że za małolata nie byłem ich fanem. Takie staroświeckie krótkometrażówki jakoś nie trafiały do mojego dziecięcego gustu, gdy obok były "Gumisie", serialowy "Aladyn" czy "Wojownicze żółwie ninja" i ze dwa tuziny japońskich kreskówek na Polonii, które - patrząc z dzisiejszej perspektywy - były w dużej części do kitu, no ale więcej się w nich działo.
Tak że ja krótkometrażówki z Mikim czy Donaldem doceniłem dopiero w starszym wieku. Kto by pomyślał, że do Mikiego i Donalda trzeba dorosnąć? Dziwne, nie? No ale w moim przypadku tak właśnie było.
Celowo nie wspomniałem o Goofym, bo akurat shorty z nim w roli głównej zawsze mi się podobały - te różne humorystyczne poradnikowe filmy zawsze były sztosem :)

Odpowiedz
(17-01-2024, 01:52)al_jarid napisał(a): Tak że ja krótkometrażówki z Mikim czy Donaldem doceniłem dopiero w starszym wieku. Kto by pomyślał, że do Mikiego i Donalda trzeba dorosnąć? Dziwne, nie? No ale w moim przypadku tak właśnie było.
Jak ostatnio powtarzałem kreskówki na fali wejścia Mikiego do domeny publicznej, to bawiłem jak prosię. A w dobie wszędobylskiej poprawności politycznej i infantylizacji ludzi to te kreskówki ogląda się jeszcze lepiej.

A tak przy okazji to powstał teledysk do piosenki z Brygady RR w wykonaniu The Jets. Ale cringe :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon