Shrek / Kot w butach (DreamWorks)
Puss in Boots (2011) i Puss in Boots: The Last Wish (2022) - jedynka bardzo przeciętna, w sumie nie ma o czym gadać - pooganiali się, trochę się działo i tyle. Za to dwójka - wow. Jest w niej wszystko to, czego brakowało w pierwszej części - fantastyczni bohaterowie, humor, ciekawa i niegłupia historia, czy w końcu rewelacyjne wizualia podkręcone tą charakterystyczną, pseudo poklatkowo-malowaną animacją. Jest tutaj jakiś taki błysk, całość zgrała się idealnie w jeden z najlepszych filmów animowanych, jakie widziałem od lat. Swoją drogą najpierw świetny "Pinokio" od del Toro, teraz zupełnie nieoczekiwany a równie dobry "Puss in Boots" - fani animacji nie mają ostatnio na co narzekać. Nic, jak ktoś nie był przekonany czy warto obejrzeć to bardzo mocno nowego "Kota w butach" polecam - warto choćby dla samego Wagnera Moury i tego co się dzieje na ekranie, gdy pojawia się grana przez niego postać, ale i cała reszta absolutnie nie odstaje, wręcz przeciwnie. Rewelacja.

The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Znajomość jedynki jest do czegoś potrzebna? Czy można olać i od razu zabrać się za sequel?

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
No ja obejrzałem ale nie, można ją spokojnie olać tym bardziej, że część pierwsza jak pisałem dupy nie urywa. Jest tam niby początek relacji Pussa i Kitty ale jest to pokazane tak po łebkach, że i bez tego spokojnie będzie wiadomo o co chodzi.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Cytat:Nic, jak ktoś nie był przekonany czy warto obejrzeć to bardzo mocno nowego "Kota w butach" polecam - warto choćby dla samego Wagnera Moury i tego co się dzieje na ekranie, gdy pojawia się grana przez niego postać, ale i cała reszta absolutnie nie odstaje, wręcz przeciwnie. Rewelacja.
Miałem opory, czy w ogóle za to sięgać, ale... cholera, jakie to jest dobre. Wilk genialny, dawkowany w idealnych proporcjach, humor wcale nie jest taki głupi i nawet jak się pojawia slapstick, to cieszy, ba, idealnie równoważy powagę i motyw tej wilczej postaci. No i jak to wygląda!

Odpowiedz
Podpisuję się pod powyższymi opiniami na temat "Kota w butach". Jeszcze tylko dorzuciłbym świetnego villaina, czyli Jacka Placka. Ogólnie dobra rzecz.
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.

Odpowiedz
Ogólnie wszyscy bohaterowie wg mnie są świetni, złoli mamy kilku, każdy jest inny i o dziwo wszyscy tutaj pasują. To samo z tym psem nieogarem o dobrym sercu. Ta cała jego opowieść
No nie spodziewałem się tego. Z jednej strony tragiczna a z drugiej niesamowicie śmieszna poprzez sposób, w jaki to opowiadał.

Odpowiedz
W ogóle ten Kot jest zaskakująco brutalny, jak na standardy bajkowej kreskówki.

Odpowiedz
Zgadza się, też na to zwróciłem uwagę podczas oglądania i szczerze powiem, byłem momentami w niemałym szoku. Ogólnie widać, że ktoś tutaj ewidentnie przysiadł i się postarał, tak jeśli chodzi o nakreślenie bohaterów, ich historie i background jak i samą fabułę. Para nie poszła tylko i wyłącznie w śliczną animację, nie ma tutaj wg mnie praktycznie żadnych skuch czy słabszych punktów. Chyba jedna z większych niespodzianek ostatnich lat.

Odpowiedz
Skoro tak to aż trudno w to uwierzyć, że jest to powiązane ze Shrekami, które były parodiami opartymi na nawiązaniach do popkultury i w przypadku tłumaczeń Bartosza Wierzbięty, nawiązań do ówczesnej polityki i polskie rzeczywistości, której po kilku latach nikt nie będzie pamiętał.

Odpowiedz
(08-01-2023, 20:16)raven.second napisał(a): W ogóle ten Kot jest zaskakująco brutalny, jak na standardy bajkowej kreskówki.

Absolutny szok i gęba do ziemi w tym momencie. Jak jucha pociekła po głowie Kota to wow. Generalnie ten mroczny klimat jest super i widać, ze twórcy nie mieli zbyt mocno zaciągniętego hamulca. Wyszło super, a postać Wilka to jest absolutne MVP tego filmu - jego pierwszy pojedynek z Kotem i ten strach w oczach. Coś cudownego. Z tych pozytywnych postaci to Psiak zgarnia pełną pulę - ta jego smutna historia opisywana w tak pozytywny sposób, masakra. Zjada Misia Tulisia z "Toy Story 3". W ogóle wszystkie postacie, jakby spojrzeć na ich background to są niesamowicie smutne.

Wizualia perfekcyjne - oby to był nowy trend u DreamWorks. "The Bad Guys" wyszło super, "Kot w butach" w jeszcze lepiej. Oby ten restart "Shreka" również był w takiej technice.

Świetny sequel.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Też mi się Kociak bardzo podobał. A Wilk zdecydowanie ukradł ten film :p

Odpowiedz

Btw - mógłby ktoś wydzielić posty w sumie bo film totalnie zasługuje na osobny temat. Ogólnie to w życiu bym się nie spodziewał, że jednym z najlepszych filmów roku będzie sequel do średnio udanej animacji sprzed 11 lat :)

Odpowiedz
[Obrazek: rushing-big-bad-wolf.gif]

Proszę o przerzucenie postów z "krótkiej piłki", od postu użytkownika @slepy51 -> https://forumkmf.pl/Thread-Kr%C3%B3tka-pi%C5%82ka-czyli-mini-recenzje--1192?pid=765682#pid765682

Odpowiedz
[Obrazek: 98d68526d607e.png]

Poszukałem sobie z ciekawości jak to wyglądało w przypadku pierwszej części i... różnica kolosalna:

[Obrazek: 6638eb2afff0c.jpg]

Odpowiedz
Cytat:Psiak zgarnia pełną pulę
Zaskoczyła mnie scena z atakiem panika u Kota. Byłem pewien, że wszystko pójdzie w typową komedię i suche żarty, a nie w stronę

Odpowiedz
No i nie zapominajmy o Drużynie Przyjaźni, choć to oczywiście tylko robocza nazwa.
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.

Odpowiedz
(11-01-2023, 17:37)raven.second napisał(a):

Właśnie, jeszcze jest przecież ten motyw psa terapeutycznego. Świetna rzecz. Początkowe sceny, jak Psiak pokazuje bebech i chce żeby Kot go pogłaskał nabierają jeszcze większego znaczenia.

Piękny jest to film i świetny jest to scenariusz.

Odpowiedz
Psiak ma też bliznę na brzuszku, co zauważyłem dopiero podczas przeglądania youtube. Niby detal, ale znając już historię tego kundla... och.

Odpowiedz
Ogolnie Perro bardziej z ta swoja historia pasuje do jakiejs animacji dla starszego widza typu "The Plague Dogs", ale to tylko pokazuje odwage i dojrzalosc tworcow oraz ich chec opowiedzenia czegos wiecej niz tylko spoko kolorowej historyjki dla dzieci. Mogliby spokojnie przeciez napisac psiaka jako typowego comic-reliefa, ktorego co prawda role tutaj jak najbardziej spelnia (swoja droga swietne ma dialogi, nawet bluzgi wypikane sie znalazly), ale oni jeszcze dolozyli mu tragiczna backstory i te niuanse typu blizna na brzuchu, zeby to byla postac z krwi i kosci a nie tylko glupkowaty, robiacy zarty animek. Nie jest to tez podane prosto w ryj tylko z duzym wyczuciem tak, zeby bardziej uwazny widz sobie to wszystko wychwycil i mial te dodatkowe warstwy, na ktore dzieciaki ogladajace film pewnie nie zwroca nawet uwagi. Fenomenalnie napisana i wymyslona postac, zreszta jak caly film, bo z wierzchu dostajemy piekna, kolorowa i cudownie animowana neo-westernowa basn z moralem, a pod spodem mamy wiwisekcje psychiki w obliczu smierci i inne wazkie rozkminy dla bardziej wymagajacego i dojrzalego widza.

Odpowiedz
Ja też obejrzałem parę dni temu. Podzielam entuzjazm. Dobra animacja. Chyba jedyne co tam bym zmienił, to nieco rozbudował finał z ostatnim bossem. Tak tyci za krótkie to się wydawało.

I tyle. Reszta spoko. Piesio to chyba jedna z lepszych rzeczy jakie widziałem ostatnio w animacjach. Oczywiście mogą go w przyszłości skopać jako postać, bo przy pewnych elementach, co za dużo, to nie zdrowo. Nie wiem też jak on się odnajdzie np. w relacji z Osłem... :/

Generalnie, jestem trochę spokojniejszy jeżeli chodzi o nowego Shreka. Co prawda tam przy 5 już części temat jest dość mocno wyeksploatowany, potrzeba większych mocy kreatywnych, ale może dadzą radę.

Pinokio chyba już jest na ostatniej prostej po statuetkę, ale jakby Kot dostał, to też bym się nie obraził. Dość spore zaskoczenie 2022 roku. Aż szkoda, że mu przypadła taka niekorzystna premiera między "Avatarem Jamesa Camerona" a 179marvelem.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon