Surviving the Game
Nie oczekiwałem zbyt wiele po podróbce Nieuchwytnego celu z Icem-T, ale jeśli on gra bezdomnego, na którego poluje ekipa w kultowym składzie Hauer, Busey, Dutton, Abraham i McGinley, to film nie może być zły. Wymiata zwłaszcza Hauer, powtarzający rolę Roya Batty'ego.

[Obrazek: hauerq.jpg]
Zasygnalizowano to bardzo subtelnie.

Sama tematyka jest nośna i daje pole po popisu aktorom i scenarzyście, a reżyser miał na tyle umiejętności, by przez półtorej godziny utrzymać świetne tempo (poświęcając odpowiednio dużo czasu na wprowadzenie postaci). Do tego całość jest świetnie sfotografowana w pięknych plenerach. W zasadzie przeszkadzają mi tylko dialogi, które są zdecydowanie zbyt tandetne żeby brać je na poważnie. Ale akcja jest już pierwszej klasy - niby oszczędna, ale jak już się dzieje, to stylowo, choć bez pierdolnięcia. I bardzo dobrze, bo mam już dość tych efekciarsko-wybuchowych filmów kręconych trzęsącą się kamerą.

Krótko podsumowując: świetny, klasyczny w formie filmik, który przerósł moje oczekiwania. Z chęcią postawię na półce, jeśli ktoś wyda go w Polsce. 8+/10

[Obrazek: 500px-SurvivingG_008.jpg]

Odpowiedz
zgadzam się, film oglądałem już jakiś czas temu w tv, dobrzy aktorzy i ciekawie rozwiązane wątki akcyjne + fajna fabuła. no i ice-t w roli bezdomniachy nawet gra na poziomie. 7.5/10

Odpowiedz
Chyba sobie za dużo obiecywałem po tym filmie, a zwłaszcza obsadzie. Jest on zaledwie poprawny, ale ma masę głupot i irytujących momentów (jak choćby początek i scena samobójcza - ORLY???). Hauer również gra na pół gwizdka, ale i tak daje radę. Za to występ Mcginleya to jedna wielka porażka. Zapowiadał się zajebiście, ale jego postać wypada niestety marnie, tak nie należy traktować kozaków.

Busey też jest od czapy, a Abraham gra w drugiej lidze. Sceny akcji nakręcone nieudolnie i bez żadnego suspensu, ogólnie bezdomny zbyt dobrze sobie radzi jak na bezdomnego, a w obsłudze broni to już w ogóle śmiech na sali - facet posługuje się SPAS-12 jakby miał go w rękach od kilku lat na stałe.

Na plus zdjęcia:
[Obrazek: 800px-SurvivingG_005.jpg]

i mimo wszystko niezły klimat z dobrym plenerem.

Dam 5/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon