Syberiada polska [reż. J. Zaorski]
Nie wierzę, tak ciekawa tematyka, tak pożądany przez wszystkich sybiraków film nie ma na tym forum swojego tematu. Nadrabiam więc zaległości ;-)

[Obrazek: b54bee2b-8617-4cdb-a922-e0cde6aefaf9.file]

Film zaczyna się sceną jak kolo z Pierwszej Miłości ugania się za laską z M jak Miłość. Oboje skaczą do jeziorka, nurkują i tylko cudem unikają śmierci w bombardowaniu jakiegoś drewnianego mostu przez CGI-samoloty. Wiedziałem, że dalej będzie już tylko gorzej i śmiesznej, ale nie sądziłem, że Sybiraki i ich potomkowie dostaną butem prosto w twarz od Zaorskiego, który najwidoczniej zapomniał jak się robi filmy.

[Obrazek: syberiadapolska650.jpg]

Syberiada Polska to obraz kuriozalny, ze scenariuszem pisanym na kolanie, z nieobecnymi bohaterami, którzy snują się obok kamery i komunikują się ze sobą pół słówkami. Dwa motywy zniszczyły mnie doszczętnie i są one kandydatami do Hazekara roku:

1. Woronowicz ucieka z obozu i zapieprza przez zamarznięte jezioro (chociaż dookoła ma lasy ze stabilniejszym podłożem), po kilku godzinach dociera do ruin jakiegoś prawosławnego kościoła, wchodzi do środka, a tam pusstoooooo.... Woronowicz mdleje. Normalnie BOGA NIE MA, taka zła jest Syberia.

2. Woronowicz po kilku miesiącach zarósł jak rower w krzakach, broda, brud i te sprawy. Podchodzi do syna, dotyka go po twarzy metodą "Brokeback Mountain" po czym rzecze "zarosłem synu..zarosłem". NO SHIT. W tym czasie dzieci (kolo z Pierwszej Miłości i jego młodszy brat) prawdopodobnie regularnie chodziły do fryzjera i korzystały z pasty Colgate bo szczerzą ząbki nawet gdy przychodzi im wyrąbać pół lasu.

Fabuła nie istnieje - grupa Polaków zostaje wywieziona na Sybir, gdzie mają zapieprzać. W między czasie podziwiamy takie wątki jak - choroba matki, pseudoromans polskiej qrwy z radzieckim oficerem, love story młokosa i radzieckiej lekarki oraz personalną walkę Woronowicza z radzieckim dowódcą, któremu Polacy kiedyś zabili ojca i dlatego tak pała nienawiścią do Nas (bitch, please....). W ogóle z Woronowiczem jest ciekawa sprawa - jego bohater (Dolina) jest cały czas kreowany na przywódcę sybiraków, ale...zupełnie nic z tego nie wynika.

Teatralność, kiepskie zdjęcia, brak pomysłu na zakończenie (które skomentowałem śmiechem), nijacy bohaterowie, klisze, mnóstwo absurdów i niezamierzony komizm - to Syberiada polska w komplecie. Jedyny pozytyw to zmyślny plakat, rzadkość na naszym gównianym rynku:

[Obrazek: janusz-zaorski-syberiada-polska-plakat-2...jpg?9d7bd4]

OCENA 2/10

Dla fanów Urszuli Grabowskiej (umieszczonej na plakacie mam fantastyczną wiadomość:

Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
2 / 10 - i po to było temat zakładać? :D
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Czepiasz się ;)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
po co było to oglądać w ogóle?

Odpowiedz
Dziewczyna prosiła ;)

Odpowiedz
(27-02-2013, 11:52)Snappik napisał(a): Woronowicz po kilku miesiącach zarósł jak rower w krzakach, broda, brud i te sprawy. Podchodzi do syna, dotyka go po twarzy metodą "Brokeback Mountain" po czym rzecze "zarosłem synu..zarosłem".

Nie no ja się wzruszyłem.

Odpowiedz
(27-02-2013, 15:13)Snappik napisał(a): Czepiasz się ;)

Tak :)

(27-02-2013, 15:20)Snappik napisał(a): Dziewczyna prosiła ;)

Czy jej też było tak dobrze, jak Tobie? ;)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Ja dałem 3/10 i w sumie te elementy, o których Snappik wspomniał, są bardzo widoczne. Dodam jeszcze, że Woronowicz w tajdze pojawia się znienacka i powoduje to ogólny wtf. Gdy tak idzie i idzie, to natrafia na wielką rzekę, która powoduje u niego - sądząc po padnięciu na kolana - utratę nadziei. Chwilę później jest w jakimś kościele. Jak, dlaczego, co się stało? Możecie sie pytać, a dziury w tej opowieści i tak będą milczeć.

To film bardzo, ale to bardzo nieporadny reżysersko. O ile aktorstwo się broni, zdjęcia jako tako, scenariusz nie jest znowu wcale taki najgorszy (bo oparty o podobno dobrą powieść), to jednak wszystko rozbija się o brak talentu Zaorskiego - film jest bowiem chaotyczny, bez pomysłu na siebie, bardzo letni w emocjach i bardzo niechlujny jeśli chodzi o szczegóły. A za to odpowiada Zaorski. Idealny przykład na to, jak spieprzyć dobry temat mając teoretycznie wszystko w zanadrzu.
Więcej w recenzji się rozpisałem.

Odpowiedz
Ja mam jedno pytanko: Rozwalił mnie z trailer tekst: "Jak ja was Polaków nienawidzę!". Czy jest to najgorszy tekst z całego filmu, czy też osoby, które odważyły się zobaczyć film, są w stanie jeszcze parę innych "perełek" przytoczyć?
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Podziwiam Polaków oglądających polskie filmy.

Odpowiedz
Nie Polaków też? ;)
Hail to the king, baby!

Odpowiedz
Nie-Polacy, nie oglądają polskich filmów :)
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Filmu nie widziałem, ale dwa lata temu byłem na warsztatach, w których brał udział Andrzej Wolf - odpowiedzialny za zdjęcia w "Syberiadzie". Już wtedy facet się podniecał możliwościami kręcenia z paralotni, jak widziałem w zwiastunie ujęcia biegających sarn z lotu ptaka to od razu mi się z nim skojarzyły. :d
Red, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Aug 2012.

Odpowiedz
Aktorsko bieda, fabuła bieda, zdjęcia bieda.

Zaczyna się jak "M jak miłość" i kończy tak samo, więc również bieda.

Największy absurd to moim zdaniem sposób przemycenia dzieciaka do wagonu.. I can't even.

Podsumowując:

[Obrazek: u3BKlGN.gif]
'Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa.'

Odpowiedz
ogladalem i wiele sie dowiedzialem, wiec dobry
krychu13, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Jun 2013.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon