Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
military napisał(a):który dawał obraz dużo lepszy niż odpowiednik full HD - nie wiem czemu
wycenianie jakości tv w marketach mija się z celem. przewałki są na porządku dziennym.
przede wszystkim zapytaj z czego leci obraz w danym tv? czym jest podłączony? jakie sa ustawienia tv (tryb eco włączony/wyłączony)? z jakiego źródła leci sygnał na sąsiednich tv? poza tym lcd są zazwyczaj oczojebnie podkręcane, a plazmy gorzej zanoszą światło padające na ekran, wiec w jasno oświetlonych marketach telewizory te wypadają gorzej, podczas gdy w rzeczywistości biją lcd na głowę.
09-06-2009, 11:31
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Wyceniłem jakość każąc podłączyć odtwarzacz DVD z upscalingiem który chciałem kupić i załączając film.:)
09-06-2009, 14:09
thug life
Liczba postów: 839
Liczba wątków: 8
military napisał(a):Wyceniłem jakość każąc podłączyć odtwarzacz DVD z upscalingiem który chciałem kupić i załączając film.:)
Napisz jaki model kupiłeś bo na razie możemy wróżyć z fusów... Ale jeśli to był market pokroju MM czy Saturn to na 99% te telewizory, których chcą się pozbyć są "skonfigurowane" lepiej niż te, które mogą sobie jeszcze postać...
A DVD było podłączane zawsze tym samym kablem czy przy każdym telewizorze innym? Ze swojego doświadczenia mogą powiedzieć, że nawet kabel HDMI za 20 zł a HDMI za 150 zł to już zauważalna różnica (przynajmniej jak postawić takie obok siebie) jest, nie mówiąc o różnym typie przewodów...
Ale skoro jesteś zadowolony z zakupu to cieszę się razem z Tobą... Życzę udanego korzystania z nowego nabytku :)
09-06-2009, 16:37
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
DVD Samung 1080P7:
14Bit/108MHz High Video DAC
HDMI (High Definition Multimedia Interface) Digital Interface
HD(1080P/1080i/720p) Up-Conversion
Anynet+(HDMI-CEC)
Playback of DivX(MPEG4)
MP3, WMA and HD-JPEG Playback
Digital Audio Output(Optical & Coaxial)
DVDăDVD+R/RWăDVD-R/RWăSVCDăVCDăCDăCD-R/RWăMP3ăWMAăPicture-CDăJPEG Disc playback
Kabel - jakiś HDMI-HDMI za 50 zł, taki sam jaki kupiłem. Co do telewizorów - nie wiedziałem o zasadzie "modeli, które chcą wyprzedać", ale kiedy kupowałem, to mówili ze mam szczęście, nie muszę czekać na dostawę, ponieważ mają ich sporo na stanie.
TV:
SAMSUNG LE32B350
Wielkość ekranu [cal]: 32
Rozdzielczość obrazu [px]: 1366 x 768
Standard HD: HDReady
Kontrast ekranu dynamiczny: High Contrast
Format obrazu: 16:9
Tuner DVB-T: Tak
Rodzaj tunera DVB-T: MPEG4
Technologie obrazu: 24Hz - 1080 24p Real Movie, Wide Color Enhancer 2
Technologie dźwięku: SRS Trusurround HD & Dolby Digital Plus
Ilość głośników: 2
Moc głośników [W]: 10
VESA: 200 x 200mm
Inne: Down Firing
Do Gears of War idealny. :)
09-06-2009, 18:42
Użytkownik
Liczba postów: 189
Liczba wątków: 1
Posiadam Sharpa Full HD 42" z pierwszej serii XD1. Ma już kilka lat, ale jestem z niego bardzo zadowolony - jesli chodzi o filmy jak i gry. Co do obrazu z C+ nie będe sie wypowiadał, bo tylko NG HD, jakoś znośnie wygląda. Nie za bardzo miałem możliwości wyboru, bo TV dostałem w prezencie, ale odkąd "przesiadłem" się na projektor to nie pamiętam kiedy oglądałem jakiś film na moim małym telewizorku :)
Bounty hunter.
Boziu, daj mi siłę i cierpliwość, bo muszę znosić najbardziej wkurywiającego użytkownika forum...
25-08-2009, 11:18
.
Liczba postów: 28,189
Liczba wątków: 62
Nie no, u mnie obraz na Canal+ HD w niektórych filmach HD jest naprawde HD ;-) Taka liga angielska w HD to też piekna sprawa, nie mówiąc o Eurosporcie który raz na czas dostanie od producenta sygnału prawdziwe HD, a nie ładniutkie SD.
25-08-2009, 20:37
Nowy
Liczba postów: 360
Liczba wątków: 6
Lcd czy Led?
chce kupic telewizor i zastanawiam sie ktory wybrac - jeszcze lcd czy juz led?
osobiscie jestem za led (moj wybor to samsung seri 7 - UE46B7070)
to na co zwracam uwage to :
46-47 cali
rozdzielczosc - 1920 x 1080
PiP
100 Hz Motion Plus
Internet@TV
Medi@2.0
DLNA (wireless)
zuzucie pradu - 105 W
jakies inne propozycje z waszej strony?
"Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk, agh burzum-ishi krimpatul"
25-12-2009, 02:03
thug life
A czemu nie plazma?
Panasonic TX-P46G15E // chyba najlepszy 46-calowy telewizor na rynku... ;-)
thug life
25-12-2009, 14:11
Nowy
jakos plazma do mnie nie przemawia no i duzo wieksze zuzycie pradu 410 W przy 105 W led
"Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk, agh burzum-ishi krimpatul"
25-12-2009, 15:36
thug life
Nie przemawia w jakim sensie? Jakieś racjonalne powody? Czy tak twierdzi znajomy znajomego co to usłyszał od znajomego, który gdzieś o tym czytał?
Poza tym rozumiem, że nie masz pojęcia na czym polega "zużycie prądu" (a dokładniej pobór mocy) w specyfikacji LCD i w specyfikacji Plazm...
Pobór mocy określony w LCD jest poborem faktycznym (chociaż często zaniżają te wyniki, tzn. liczą np. przy włączonych wszystkich trybach oszczędzania energii, wyłączonym dźwięku, itp.)... Pobór mocy w plazmach jest poborem maksymalnym (tzn. jeśli wszystkie piksele będą zapalone)... Jak wiadomo w plazmach czerń nie jest generowana - jest po prostu zgaszony dany piksel (w przeciwieństwie do LCD)... Zatem oglądając np. horror gdzie większość scen dzieje się w ciemnościach często tylko mały procent całego obszaru telewizora jest aktywny...
Z tego co wyliczyli podczas testów w jakimś portalu to przy typowym dla Amerykanina korzystaniu z telewizora (tv, dvd, trochę gier) mniej więcej 45% maksymalnego poboru mocy wynosi średni pobór mocy...
To teraz może szybkie obliczenia:
Plazma: 45% z 410W ~ 185 W
LED ~ 105W
Koszt kWh w Polsce to 35 gr średnio.
Przyjmijmy, że 5 godz dziennie telewizor Ci działa... Zatem:
Plazma:
5x185W = 0,925W
0,925x0,35zł = 0,32 zł
0,32zł x 365 dni = 117 zł
LED:
5x105W = 0,525kW
0,525x0,35zł = 0,18 zł
0,18 zł x 365 dni = 66 zł
Czyli w ciągu roku zyskujesz 51 zł.
Najtaniej Panasonica o którym pisałem dostaniesz za 5000 zł, Samsunga za 6200 zł... Zatem jeśli zamierzasz użytkować telewizor 24 lata lub więcej to możesz pomyśleć o tym Samsungu LED w kwestiach ekonomicznych... ;-)
A już nie mówię o tym, że ten Panasonic bije na głowę pod względem jakości jakikolwiek LED na ten moment... ;-)
PS. Gdybyś się nawet uparł i próbował mnie przekonać, że te 410W to średni pobór mocy w tej plazmie (co jest mało prawdopodobne, bo tyle to średnio 65 calowe plazmy pobierają - i to gdy filmy mają sporo jasnych scen) to i tak z ekonomicznego pkt widzenia zakup byłby opłacalny po 7 latach... ;-)
thug life
25-12-2009, 17:23
Nowy
po pierwsze Panasonic kosztuje mniej przy zakupie - zgadza sie
po drugie zuzucie pradu ma wieksze - 410 W max a srednie to 240 W - to sa fakty
co do jakosci na obu telewizorach to nie mam pojecia poniewaz - to wymaga czasu no i dostepu do sprzetu zeby porownac
panasonic nie ma PiP (na tym mi zalezy) oraz nie ma funkcji Internet@TV, brak USB, Full-HD
wielkie dzieki za twoja informacje mimo wszystko
najgorsze jest to ze w sklepie stoi tego badziewia tak duzo ze nie wiadomo co tak naprawde wybrac, wiec mam nadzieje, ze ktos z wlasnego dswiadzczenia (praca, dom) mi pomoze w wyborze tego najlepszego badziewia
25-12-2009, 23:18
Ja tam się nie znam za bardzo, ale jak nie ma Full-HD to w ogóle tego nie bierz pod uwagę.
25-12-2009, 23:24
thug life
W ciągu ostatniego roku czy dwóch nie przypominam sobie, żeby wyszedł jakikolwiek telewizor mający 46 cali, który nie byłby Full HD... Więc nie wiem skąd te rewelacje... ;-)
Cytat:po drugie zuzucie pradu ma wieksze - 410 W max a srednie to 240 W - to sa fakty
Po pierwsze, POBÓR MOCY, nie zużycie prądu... Fizykę na poziomie gimnazjum/liceum musiałeś chyba skończyć? ;-)
Po drugie już Ci napisałem po ilu latach zwróci Ci się z ekonomicznego punktu widzenia zakup LED (więc dla mnie przy sporo wyższych cenach tego typy telewizorów to żaden argument)...
A tak w ogóle widzę, że jesteś wiking typową ofiarą marketingu wielkich korporacji... Jeśli dla Ciebie ważniejsze aniżeli sama jakość obrazu są popierdółki jak PiP, internet w telewizorze (co to w ogóle za idiotyczny pomysł? ;-)) czy wejście USB to ja nie mam pytań...
Niech jeszcze wmontują toster, sokowirówkę czy analny wibrator i Cię przekonają, że bez tego telewizor jest bezużyteczny... :roll: :twisted:
25-12-2009, 23:58
.
Liczba postów: 28,189
Liczba wątków: 62
Sorry, ale USB się przydaje, co prawda nie jest konieczne i nie robi niczego czego nie dałoby się zrobić używając innych metod, ale lepiej mieć niż nie jeśli taka sama byłaby cena. Ja nie rozumiem na przykład 4 hdmi - jeszcze 3 jak ktoś jest dziwny to może potrzebować(dekoder, blu, konsola), ale 4?
26-12-2009, 11:03
Oksytocyna
Liczba postów: 2,199
Liczba wątków: 1
simek napisał(a):Sorry, ale USB się przydaje
Ja mam USB i od roku jeszcze ani razu nie użyłem. Myślałem, że chociaż bluetooth się przyda, ale słuchawki w tej technologii w cholerę drogie, więc ta funkcja też stoi bezczynnie. Pixi ma rację, wszystkie te pierdółki to się średnio przydają. Tak jak z telefonami: ile by nie miały w sobie dodatkowych funkcji, na końcu i tak chodzi tylko i dzwonienie i smsy.
simek napisał(a):Ja nie rozumiem na przykład 4 hdmi - jeszcze 3
No ale chyba lepiej więcej niż mniej? :) Nigdy nie wiadomo, do czego może się przydać dodatkowe HDMI.
22.04.2011
26-12-2009, 12:50
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,127
Liczba wątków: 57
Ja osobiście to w ogóle nie rozumiem jak można brać pod uwagę przy zakupie telewizora 37 cali lub więcej coś takiego jak LED TV lub LCD. Po pierwsze taki LED jest droższy od takiej G15 Panasonica po drugie plazma Panasa bije te Sharpowskie czy Samsungowskie Ledy na łeb pod względem obrazu. A przecież to jest najważniejsze w TV- obraz a nie jakieś gówna typu internet czy PIP.
Z testów wynika że jedynym LCD który dorównuje Plazmom to 9 seria Philipsa. Ile w tym prawdy to nie wiem na oczy nie widziałem. :razz:
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
27-12-2009, 21:05
Mam problem, od dawna zamierzam kupić jakiś lepszy TV bo mój stary FUNAI 21' już nie nadąża ;), do dyspozycji mam 1700 zł (jakbym nie musiał znowu zdawać praktyki na pilota ultralekkich było by więcej :/) i mój wybór padł na:
http://www.centrumpromocji.pl/37lf2510-telewizor-cali-p-22524.html
z tym, że ostatni na forum poczytałem opinie o plazmie i trochę się waham. Planuję kupić w lipcu (jak już zdam ten pieprzony egzamin) PS3 i mam podłączoną n-ke, więc full HD by się przydało. Jeżeli chodzi o kąt oglądania to telewizor będzie na wprost kanapy i foteli tak, że nie będzie problemu z oglądaniem. A Wy co polecacie ? Podsumowując TV będę używał do:
- gier PS3,
- oglądanie TV, w szczególności kanały w HD,
- jakieś DVD, niekoniecznie HD ;)
Czy jest plazma za podobne pieniądze, ale z lepszymi parametrami ?
06-04-2010, 19:49
Stały bywalec
Liczba postów: 750
Liczba wątków: 13
Arahan napisał(a):- gier PS3,
- oglądanie TV, w szczególności kanały w HD,
- jakieś DVD, niekoniecznie HD ;)
Tylko są tu pewne nieścisłości w tym co napisałeś. Bo nie rozumiem dlaczego chcesz oglądać kanały HD, a filmy niekoniecznie w HD. Kanały mają przecież 720P - fullHD nie jest wówczas potrzebne. Gier na PS3 wykorzystujących 1080p jest jak na lekarstwo. Po drugie jeżeli nie będziesz siedział przed samym telewizorem nie zauważysz różnicy pomiędzy HDReady, a Full.
Trzecia uwaga - nie kupuje 37", bo gwarantuję Tobie że do tygodnia będziesz mówił sobie - mogłem wziąć 42" :lol: .
Zapomniałbym o najważniejszym... kup telewizor plazmowy <ok> , a nie LCD od LG który wrażenie robi tylko przy czytaniu sepcyfikacji. Plazma o wiele lepiej poradzi sobie z materiałem gorszej jakości - kanałami telewizyjnymi ( przecież ile mamy tak naprawdę programów w "HD"), oraz z filmami DVD (PS3 posiada świetny scalar do HD który genialnie pracuje w duecie z telewizorami plazmowymi).
Arahan napisał(a):Czy jest plazma za podobne pieniądze, ale z lepszymi parametrami ?
Z lepszymi parametrami pewnie nic nie znajdziesz w tej cenie, ale to wcale nie znaczy żę nie będziesz z takiego telewizora bardziej zadowolony. Parametry opisywane w specyfikacjach LCD nie idą w parze z ich faktycznym wykorzystaniem. Wolałbym kupić Plazmę HDReady niż LCD FullHD z milionem niepotrzebnych funkcji.
Rozglądaj się spokojnie za sprzętem w granicach 2000zł. Spokojnie stanieje do tych 1700zł w lipcu. Pamiętaj że wakacje to okres licznych wyprzedaży gdzie czasami z dnia na dzień może pojawić się coś godnego uwagi.
http://www.facebook.com/BLUVISIONPL
06-04-2010, 20:09
Może sprecyzuję:
- filmy, głównie DVD Ripy, zwykłe DVD, ewentualnie coś na blu-ray jak już ps3 kupię,
- telewizji praktycznie nie oglądam, a jak już oglądam to HBO HD, AXN, Discovery HD, Nat Geo Wild HD, itp, głównie HD, zapomniałbym Eurosport HD :),
- z tego co wyczytałem na necie już niedługo nastąpi ekspansja gier na PS3 wykorzystujących 1080p.
Siedzę około 3 metrów od TV, zaś jeżeli chodzi o 37' myślę, że to wystarczająco. Chrzestna ma 42' i wydaje mi się, że to za dużo. 3metry od TV wydaje się idealne dla 37'.
06-04-2010, 20:22
thug life
Po pierwsze najważniejsze jakiej wielkości pokój i z jakiej będziesz oglądał/grał? W ogóle bawi mnie polecanie 42 cali bez pytania o wielkość pokoju... ;]
Widziałem już u jednego co ma od fotela do telewizora może z 1,5 metra... Jak nie mniej... Zamontował sobie na ścianie 46 cali... Pojedyncze piksele z takiej odległości to nawet ślepy będzie wyraźnie widział... ;-)
Jeśli chcesz 37 cali (i jesteś pewny, że będą pasować do Twojego pokoju) to polecam:
http://www.torres.pl/produkt-a-31457.html
lub jeśli potrzebujesz więcej niż 2 wyjść HDMI podobny model:
http://www.afgcomputers.pl/panasonic-txp37x10y-p-18076.html
Niestety w 1700 się nie zmieścisz, ale warto dopłacić trochę i mieć plazmę... Ewentualnie jeśli Cię to nie zraża to możesz poszukać powystawowych modeli - wtedy można ugrać spory rabat... ;-)
thug life
06-04-2010, 20:33
|