The Dark Knight (2008)
Gejowski to już bardziej był Michael "Nie Mogę Ruszać Szyją" Keaton ;P. Po co to piszę? Tak w ramach krucjaty przeciwko czepialstwu. Mental, zależnie od punktu widzenia i osobistych odczuć można przypierdzielić się do dowolnego aspektu dowolnego filmu. Alien jest do dupy, bo Ripley przeżyła, a powinna była zginąć w spektakularny sposób, przecież to tylko kobieta walcząca z Obcym! A tak mamy szablonowe zakończenie. Można tak o każdym filmie!

Apeluję o umiar! :) Tak, w Batmanie powinny być wulgaryzmy i przemoc, ale wycieczki w stylu "gejowski kostium" mają się do tego nijak. Na litość, dlaczego film który komuś pod jakimś względem się nie podoba, musi być od razu gównem od początku do końca? :D W taki ton często się tu uderza...
"I rode a tank, held a general's rank, when the blitzkrieg raged, and the bodies stank."

BB nie jest gównem od początku do końca, nie figuruje na mojej inkwizycyjnej liście "Filmów zakazanych".

BB został bardzo ładnie nakręcony, połowa obsady to strzał w "10", druga połowa jest do wywalenia (na czele z Freemanem, Hauerem i Neesonem), zawiera kapitalne sceny, jak np. walkę na zamarzniętym jeziorze, w ogóle podoba mi się początek filmu.

Oceniam obraz, teraz, z perspektywy czasu, na mocną 5 w standardowej skali.

Pod adresem BB kieruję konkretne zarzuty, nie czepiam się na siłę. ale sorry, jeśli widzę kolesia, który paraduje po mieście w obcisłym kostiumie nietoperza i nie robi z niego żadnego użytku, bo ojciec patrzy z nieba, to śmiać mi się odechciewa.

Obcisly kostium, ktory pomagaja ci wlozyc trzej pakerzy bo sam sie w niego nie wcisniesz jest ultra gejowski.
W komiksach niech se ebda obcisle ale na filmie to wyglada po prostu smiesznie.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

w ramach przemowy końcowej powiem tylko, że wolałbym zobaczyć Batmana nakręconego na potrzeby telewizji (Screamers), ale z inteligentnie i konsekwentnie dozowaną ultra violence i mnóstwem wulgaryzmów niż kolejną poprawną politycznie, łopatologiczną hollywoodzką produkcję dla... wycięte - Mental :)

Kiedy wyszedłem z przed premierowego pokazu Batman Begins poraz pierwszy raz w życiu byłem w pełni usatysfakcjonowany. Otrzymałem dokładnie to czego oczekiwałem świetna muzykę klimat i realistycznie ukazaną Historie narodzin Legendy Mrocznego Rycerza . Do tej pory kiedy odpalam płytkę z Tym filmem włosy stają mi Dębą . Moim zdaniem Morgan Freeman i rola Neesona jako osobistego Mentora i Nauczyciela Batmana była strzałem w 10. Uwielbiam tego aktora a Nolan jako reżyser nigdy mnie do tej pory nie zawiódł. I jest to jeden z najlepiej sfilmowanych Komiksów ostatnich lat .Jeśli Nolan wyobraża sobie następne części w takim oto założeniu to w pełni go popieram i życzę dzisiejszej kinematografii więcej takich obrazów Amen :D .Sarkastyczne pozdro dla fanów X-Men i Spiderman :P:P:P:P

Predator895 napisał(a):Sarkastyczne pozdro dla fanów X-Men i Spiderman :P:P:P:P
A to dlaczego? Przecież "X-Men" to dużo lepszy film niż "Batman Begins", do tego nie pozuje na coś więcej niż jest. :)

Hitch napisał(a):Obcisly kostium, ktory pomagaja ci wlozyc trzej pakerzy bo sam sie w niego nie wcisniesz jest ultra gejowski.
W komiksach niech se ebda obcisle ale na filmie to wyglada po prostu smiesznie.
Więc jaki ma być? Spodnie mają wisieć w kroku? Maska ma być dwa razy większa od głowy? Rękawy o jakieś 20 cm za długie?

LOL, Hitch. Po prostu LOL.

Predator895 napisał(a):Do tej pory kiedy odpalam płytkę z Tym filmem włosy stają mi Dębą .
Znam to uczucie.

Predator895 napisał(a):Sarkastyczne pozdro dla fanów X-Men i Spiderman RazzRazzRazzRazz
Spider-Man to gówno. Oba X-Men Singera to znakomite filmy.

Sarkastyczne pozdro dla fanów Superman Returns.

Nie LOLaj mi tu Mierzwiaku.
Ale stroj ma być przedewszystkim praktyczny.
W moje Batman powinien wyglądać jak komandos albo jak ninja nie pieprzony pajac w za duzej pelerynie, ktora o dziwo nie brudzi sie w ferworze walki, przy tych wszystkich wybuchach i przewracaniu po ziemi.
Bale wypowiadal sie przed premiera jak ten kostium go wkurzal, bylo mu goraco i bolala go glowa. I w pamieci majac to ogladalem ten film i caly czas myslalem tylko o tym jak cholernie niewygodny stroj se dobral.
A w takich sytuacjach niewygoda moze zabic. Kompletnie nierealistyczne i glupie posuniecie.
Po raz enty mowie ze nie da sie zrobic realistycznego filmu o Batmanie, dlatego Burton wychodzi obronna reka z zestawienia z Nolanem.
--
Laozi

ja akurat nie mam nic do stroju Batmana, jeżeli będzie funkcjonalny, a nie na pokaz i używany to rzeźnickich celów.

Uporządkujmy.

Christian Bale źle czuł się w kostiumie, myślałeś o tym podczas oglądania filmu, poza tym ten kostium jest niepraktyczny bo Nolan zrobił film realistyczny.

Michael Keaton źle czuł się w kostiumie, ale nie myślałeś o tym podczas oglądania filmów Burtona i ten kostium nie wydawał się niepraktyczny bo Burton zrobił filmy w innej konwencji.

LOL

Cytat:Nolan zrobił film realistyczny

zrobiły, gdybym to ja był producentem.

Nie. Nie. Nie. Nie.
Nie, Mierzwiaku, nie!
Kostium jest niepraktyczny bo jest niepraktyczny. Nolan mowil ze robi film realistyczny. Niestety to co dostalem nie jest realistyczne ani troche. Jest to kolejna durna papka z wielkimi przemowami i kolesiu w obcislym stroju.

Strojow u Burtona nie uwazam za praktyczne. Ale jakos lepiej wyglada centymentrowej grubosci guma niż lajkrowe getry, przynajmniej wedlug mnie.
Poza tym filmow Burtona nie da sie jakos zaklasyfikowac bo jest tam naprawde spory kawalek filmowych gatunkow roznych. I te filmy sa na tyle swietne i niepowtarzalne ze jakos brak realizmu mi nie rpzeszkadza w odbiorze bo od razu widac ze nie o realizm chodzilo tworcy.

A jak taki Nolan mi tu krzyczy przed premiere ze robi uber realistyczne widowisko z psychologiczna glebia i brudem swiata przedstawionego..
To przepraszam bardzo, ale zasiadajac do seansu spodziewam sie (szczegolnie po tym rezyserze, gdzie wiekszosc filmow to kategoria R!) wywiazania z obietnic.
Nie dostalem ani realistycznego, ani glebokiego ani brudnego kina.
Dostalem glupawa przygodowke ktora moge puscic siostrzencowi zeby zamknal jadaczke na dwie godziny.
--
Laozi

Teraz zmieniłeś temat na brutalizm i realizm w filmie, a ja mówię cały czas o kostiumie. Jeśli się czepiasz kostiumu, to bądź konsekwentny.

I skąd pomysł, że w BB Bale nosi spodnie z lycry (firefox mówi mi że tak jest poprawnie)?! Otóż nie nosi, są bodajże z gumy albo innego materiału: http://www.batcave.stopklatka.pl/grafa/filmy/5/batmannew02.jpg

Kostium to czesc realizmu.
Ja gdzies kiedys czytalem ze ma elementy z lajkry. Ze sie porwal kompletnie przy pierwszym wkladaniu.
Jak Scott krecil BHD to nie bawil sie w wymyslanie pierdol, tylko stawiajac na realizm ubral aktorow w mundury i ekwipunek.
Czemu z Batmanem tak nie zrobili skoro to taki cudny realistyczny film? Jesli w filmie ma byc wszystko realistyczne oprocz Batmana, jego wrogow, sprzetu (w tym kostium, bo to czesc sprzetu), postepowania itd. to do dupy z takim realizmem.
--
Laozi

Hitch napisał(a):Jak Scott krecil BHD to nie bawil sie w wymyslanie pierdol, tylko stawiajac na realizm ubral aktorow w mundury i ekwipunek.
Aleś wyskoczył z porównaniem! W "United 93" Greengrass też nie bawił się w pierdoły. Zgadnij dlaczego? (pytanie za 20 punktów)

No i dlatego uznam film Greengrassa za realistyczny a Batman Begins za glupawa pierdole dla dzieci.
--
Laozi

Nie no, spoko, porównujmy filmy na faktach z ekranizacjami komiksu, porównujmy telenowele z filmami Von Triera i musicale z horrorami. Pisałem już lol?

Dla mnie Begins jest realistyczny w tym sensie, że przedstawia origin Batmana i raczej większość rzeczy w jak najbardziej wiarygodny sposób, bez udziwnień i bzdur. A Ty i inni uparliście się, że realizm w tym przypadku to znaczy że ma nosić mundur a kurwa ma być podtytułem tego filmu.

realizm, Mierzwiak, polega na tym, że jak się wchodzi między wrony, to trza krakać tak jak one. Batman Nolana zachowuje się jak balerina w piekle (z takim zastrzeżeniem, że piekło Burtona jest stokroć bardziej piekielne niż nowa, oheblowana wersja Gotham).

Wymyśliłeś to sobie. Ja zawsze widziałem w wywiadach że Nolan realistycznie przedstawi narodziny Batmana, gadżety, pojazd i tak dalej. Nie widziałem ani słowa o "realistycznym świecie". Zapodaj cytat, to uprzejmie usunę się w cień.

Cytat:"X-Men" to dużo lepszy film niż "Batman Begins",

[Obrazek: rotfl.gif]

Cytat:Spider-Man to gówno. Oba X-Men Singera to znakomite filmy.
dla mnie wszystkie trzy X-Meny sa na tym samym poziomie co obydwa Spider Many (coś około 6,5-7/10). Lubię wszystkie, choć nie aż tak żeby kupić sobie DVD.

A Batman Begins to zajebisty film i najlepsza ekranizacja komiksu i basta :!: Pobić go moze tylko TDK :twisted:

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon