Wiedziałem, że były kręcone jednocześnie, ale coś mi się przez moment ubzdurało, że być może materiał z drugiej części nie jest jeszcze do końca kompletny, a do jego poskładania i postprodukcji jest jeszcze kawał czasu.
David Simon
31-07-2012, 04:19
|
The Hobbit, Parts 1 & 2 & 3
|
|
Dlatego napisałem, że zjebałem :)
Wiedziałem, że były kręcone jednocześnie, ale coś mi się przez moment ubzdurało, że być może materiał z drugiej części nie jest jeszcze do końca kompletny, a do jego poskładania i postprodukcji jest jeszcze kawał czasu.
"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon 31-07-2012, 04:19 (30-07-2012, 21:43)desjudi napisał(a): a już myślałem, że przesadziłem :) Ej, no ale czemu tak dramatycznie? Przecież nie było tak, jak piszesz. Jackson nakręcił sporo materiału i bardzo chciałby go pokazać, tak? To nie jest tak, że skończył robić film, po czym studio apriorycznie i nie zważając na jego zdanie podjęło decyzję o podzieleniu dwójki na dwie części, żeby więcej monet wpadło do sakwy. I sądzę, że tak się nie stanie. To kreatywna, świadoma decyzja twórców i to twórcy zdaje się z tym pomysłem do producentów wyszli, a nie na odwrót. Nie wiem co Jackson tam pichci i też mam co do tego obawy. Mam wrażenie, że będzie chciał zdobyć prawa do Niedokończonych Opowieści i innych pobocznych tworów Tolkiena i stworzyć jakąś jednolitą historię poskładaną z tych tolkienowskich snippetów Śródziemia. Nie wiem kto będzie bohaterem tych filmów - Gandalf? Jego stosunki z Białą Radą, początek upadku Sarumana, walka z Czarnoksiężnikiem z Dol Guldur? Sam Saruman? Tylko, że Lee już trochę stary. Aragorn i jego wyprawy na Północy, poszukiwania Golluma? Tylko, że Viggo Mortensen nie jest przecież zaangażowany w te filmy. A może Gollum i jego rozpaczliwe poszukiwania Pierścienia po jego kradzieży przez Bilba i jego zawędrowanie do Mordoru? Bo na pewno nie będzie to już film o hobbitach; przecież między Hobbitem, a LOTRem w Shire raczej niewiele się działo. Nie wiem. Ale wiem, że Jackson na pewno nie kieruje się egoistyczną potrzebą wyciągnięcia kasy od widzów i ufam, że jakoś to ogarnie. 31-07-2012, 22:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2012, 22:08 przez Rodia.)
A ja - mimo całej sympatii dla PJ - nie wierzę w autonomiczną decyzję mającą jedynie na celu danie upustu kreatywności reżyserskiej. Po prostu w to nie wierzę. OK, materiału jest sporo, ale po to są wersje reżyserskie, żeby tam zmieścić to, czego się zmieścić w kinie nie udało. Przecież dircuty LOTRa to chyba ze 2 godziny dodatkowego materiału. Jeśli chce się bawić w mitologię Śródziemia, to po co podpinać to pod Hobbita?
"Dlaczego nie?" - sarka Jackson. "Bo to sztuka dla sztuki" - odpowiadam Jacskonowi. Bardziej kojarzy mi się z casusem czwartej części Piratów z Karaibów - zupełnie niepotrzebnego, zbędnego filmu, który tylko ciągnął merchandising filmowy. Podobnie postrzegam zapwoiedź trzeciej części Hobbita. Nie wątpię, że materiał jest, ale PO CO? 31-07-2012, 22:49
Ale nie wiemy co to za materiał. Nie wiemy czy jego dodanie do drugiego filmu zaburzyłoby go tylko pod względem czasowym, czy też może Jackson nakręcił to i nagle zdał sobie sprawę, że tonacyjnie, nastrojowo to w ogóle nie pasuje do dwóch filmów, a bardziej nadaje się na trzeci. Może rozszerzył bardzo rolę jakiejś postaci? Może rozszerzył jakiś wątek i uświadomił sobie, że nie zdąży go pokazać jak należy? A może po prostu po zobaczeniu rough cuta obydwu filmów poczuł, że czegoś im brak i nie ma jak tego naprawić? Nie wiesz co tam nakręcił, więc nie powinieneś już od razu go atakować :)
Nawet gdyby chodziło o materiały tylko z rodzaju takich, które dał do dir cutów LOTRa to zrozumiałbym jego decyzję o nakręceniu trzeciego filmu - nie sądzę, że był zadowolony, że aż tyle nie udało mu się pokazać w kinie, dla lwiej przecież części widzów, a chyba wszyscy się zgodzimy, że dir cuty LOTRa to filmy lepsze niż wersje kinowe. 31-07-2012, 22:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2012, 22:57 przez Rodia.)
zakładając dobrą wolę PJa, szczerość deklaracji, wierząc mu na słowo - przekonujesz mnie :) Nigdy nie twierdziłem, że to nie będzie dobry materiał, bo pewnie będzie świetny, jak cały Hobbit, ale... No właśnie. Nie wiem jakim cudem z tego materiału da się wydusić jakieś 9 godzin filmu + ewentualne dircuty.
31-07-2012, 23:10
A kto powiedział, że to będą trzygodzinne filmy?
Dwugodzinne mogą być, nawet lepiej zarobią bo więcej seansów się zmieści :) A może półtoragodzinne? ;) 31-07-2012, 23:15
Pewnie będą, jakby miały być dwugodzinne, pewno już by planował to nakręcić w czterech częściach :P
31-07-2012, 23:28 Rodia napisał(a):studio apriorycznie i nie zważając na jego zdanie podjęło decyzję o podzieleniu dwójki na dwie części, żeby więcej monet wpadło do sakwyPrzecież Jackson jest również producentem Hobbitów i to takim, który ma dużo do gadania, nie traktujmy go jak reżyserów, których studio po prostu wynajmuje do nakręcenia filmu. Możemy co najwyżej rozróżniać Jacksona producenta i Jacksona reżysera i mieć nadzieję, że decyzja wyszła od reżysera ;) desjudi napisał(a):Nigdy nie twierdziłem, że to nie będzie dobry materiał, bo pewnie będzie świetny, jak cały Hobbit, ale... No właśnie. Nie wiem jakim cudem z tego materiału da się wydusić jakieś 9 godzin filmu + ewentualne dircuty.Czyli uważasz, że będzie 9 godzin świetnego materiału, ale nie wiadomo czy ułoży się to w świetne filmy? 31-07-2012, 23:32
Widziałem dzisiaj zwiastun Hobbita na dużym ekranie i... chyba po raz pierwszy poczułem, że faktycznie czekam na ten film. Ale nie w 3D i nie w 48 klatkach. Chcę go obejrzeć tak, jak Władcę Pierścieni.
05-08-2012, 20:20 (05-08-2012, 20:20)Mierzwiak napisał(a): Chcę go obejrzeć tak, jak Władcę Pierścieni. 3 części i po roku czekania na każdą - check na dobrą sprawę to samo, tylko ze smokiem - check wkurzające krasnoludy - check myślę, że się nie zawiedziesz ;)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 06-08-2012, 02:53
Szanse na obejrzenie w Polsce w 48fps coraz mniejsze. Myślę, że będziemy ograniczeni do Imaxów.
http://www.cinemablend.com/new/Hobbit-Show-Higher-Frame-Rate-Select-Theaters-32362.html
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
08-08-2012, 09:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-08-2012, 09:45 przez Proteus.)
Wszyscy mają już w poważaniu nową trylogię Jacksona?
Znamy tytuły i daty premier wszystkich filmów: The Hobbit: An Unexpected Journey will be released December 14, 2012 The Hobbit: The Desolation of Smaug will be released on December 13, 2013 The Hobbit: There And Back Again will be released July 18, 2014 04-09-2012, 16:08 |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |