The Hobbit, Parts 1 & 2 & 3
Dlatego napisałem, że zjebałem :)
Wiedziałem, że były kręcone jednocześnie, ale coś mi się przez moment ubzdurało, że być może materiał z drugiej części nie jest jeszcze do końca kompletny, a do jego poskładania i postprodukcji jest jeszcze kawał czasu.
"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon

Odpowiedz
(30-07-2012, 21:43)desjudi napisał(a): a już myślałem, że przesadziłem :)

Ej, no ale czemu tak dramatycznie? Przecież nie było tak, jak piszesz. Jackson nakręcił sporo materiału i bardzo chciałby go pokazać, tak? To nie jest tak, że skończył robić film, po czym studio apriorycznie i nie zważając na jego zdanie podjęło decyzję o podzieleniu dwójki na dwie części, żeby więcej monet wpadło do sakwy. I sądzę, że tak się nie stanie. To kreatywna, świadoma decyzja twórców i to twórcy zdaje się z tym pomysłem do producentów wyszli, a nie na odwrót.
Nie wiem co Jackson tam pichci i też mam co do tego obawy. Mam wrażenie, że będzie chciał zdobyć prawa do Niedokończonych Opowieści i innych pobocznych tworów Tolkiena i stworzyć jakąś jednolitą historię poskładaną z tych tolkienowskich snippetów Śródziemia. Nie wiem kto będzie bohaterem tych filmów - Gandalf? Jego stosunki z Białą Radą, początek upadku Sarumana, walka z Czarnoksiężnikiem z Dol Guldur? Sam Saruman? Tylko, że Lee już trochę stary. Aragorn i jego wyprawy na Północy, poszukiwania Golluma? Tylko, że Viggo Mortensen nie jest przecież zaangażowany w te filmy. A może Gollum i jego rozpaczliwe poszukiwania Pierścienia po jego kradzieży przez Bilba i jego zawędrowanie do Mordoru? Bo na pewno nie będzie to już film o hobbitach; przecież między Hobbitem, a LOTRem w Shire raczej niewiele się działo.
Nie wiem. Ale wiem, że Jackson na pewno nie kieruje się egoistyczną potrzebą wyciągnięcia kasy od widzów i ufam, że jakoś to ogarnie.

Odpowiedz
A ja - mimo całej sympatii dla PJ - nie wierzę w autonomiczną decyzję mającą jedynie na celu danie upustu kreatywności reżyserskiej. Po prostu w to nie wierzę. OK, materiału jest sporo, ale po to są wersje reżyserskie, żeby tam zmieścić to, czego się zmieścić w kinie nie udało. Przecież dircuty LOTRa to chyba ze 2 godziny dodatkowego materiału. Jeśli chce się bawić w mitologię Śródziemia, to po co podpinać to pod Hobbita?
"Dlaczego nie?" - sarka Jackson.
"Bo to sztuka dla sztuki" - odpowiadam Jacskonowi. Bardziej kojarzy mi się z casusem czwartej części Piratów z Karaibów - zupełnie niepotrzebnego, zbędnego filmu, który tylko ciągnął merchandising filmowy. Podobnie postrzegam zapwoiedź trzeciej części Hobbita. Nie wątpię, że materiał jest, ale PO CO?

Odpowiedz
Ale nie wiemy co to za materiał. Nie wiemy czy jego dodanie do drugiego filmu zaburzyłoby go tylko pod względem czasowym, czy też może Jackson nakręcił to i nagle zdał sobie sprawę, że tonacyjnie, nastrojowo to w ogóle nie pasuje do dwóch filmów, a bardziej nadaje się na trzeci. Może rozszerzył bardzo rolę jakiejś postaci? Może rozszerzył jakiś wątek i uświadomił sobie, że nie zdąży go pokazać jak należy? A może po prostu po zobaczeniu rough cuta obydwu filmów poczuł, że czegoś im brak i nie ma jak tego naprawić? Nie wiesz co tam nakręcił, więc nie powinieneś już od razu go atakować :)
Nawet gdyby chodziło o materiały tylko z rodzaju takich, które dał do dir cutów LOTRa to zrozumiałbym jego decyzję o nakręceniu trzeciego filmu - nie sądzę, że był zadowolony, że aż tyle nie udało mu się pokazać w kinie, dla lwiej przecież części widzów, a chyba wszyscy się zgodzimy, że dir cuty LOTRa to filmy lepsze niż wersje kinowe.

Odpowiedz
zakładając dobrą wolę PJa, szczerość deklaracji, wierząc mu na słowo - przekonujesz mnie :) Nigdy nie twierdziłem, że to nie będzie dobry materiał, bo pewnie będzie świetny, jak cały Hobbit, ale... No właśnie. Nie wiem jakim cudem z tego materiału da się wydusić jakieś 9 godzin filmu + ewentualne dircuty.

Odpowiedz
A kto powiedział, że to będą trzygodzinne filmy?
Dwugodzinne mogą być, nawet lepiej zarobią bo więcej seansów się zmieści :) A może półtoragodzinne? ;)

Odpowiedz
założymy się, że bliżej będą 3 godzin każdy?

Odpowiedz
Pewnie będą, jakby miały być dwugodzinne, pewno już by planował to nakręcić w czterech częściach :P

Odpowiedz
Rodia napisał(a):studio apriorycznie i nie zważając na jego zdanie podjęło decyzję o podzieleniu dwójki na dwie części, żeby więcej monet wpadło do sakwy
Przecież Jackson jest również producentem Hobbitów i to takim, który ma dużo do gadania, nie traktujmy go jak reżyserów, których studio po prostu wynajmuje do nakręcenia filmu. Możemy co najwyżej rozróżniać Jacksona producenta i Jacksona reżysera i mieć nadzieję, że decyzja wyszła od reżysera ;)

desjudi napisał(a):Nigdy nie twierdziłem, że to nie będzie dobry materiał, bo pewnie będzie świetny, jak cały Hobbit, ale... No właśnie. Nie wiem jakim cudem z tego materiału da się wydusić jakieś 9 godzin filmu + ewentualne dircuty.
Czyli uważasz, że będzie 9 godzin świetnego materiału, ale nie wiadomo czy ułoży się to w świetne filmy?

Odpowiedz
tego nie powiedziałem przecież. ja się tylko dziwię.

Odpowiedz
http://www.theonering.net/torwp/2012/08/01/60245-reald-certified-3d-glasses-for-the-hobbit-an-unexpected-journey/

[Obrazek: hobbitocchiali01.jpg]
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
Widziałem dzisiaj zwiastun Hobbita na dużym ekranie i... chyba po raz pierwszy poczułem, że faktycznie czekam na ten film. Ale nie w 3D i nie w 48 klatkach. Chcę go obejrzeć tak, jak Władcę Pierścieni.

Odpowiedz
(05-08-2012, 20:20)Mierzwiak napisał(a): Chcę go obejrzeć tak, jak Władcę Pierścieni.

3 części i po roku czekania na każdą - check
na dobrą sprawę to samo, tylko ze smokiem - check
wkurzające krasnoludy - check

myślę, że się nie zawiedziesz ;)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Szanse na obejrzenie w Polsce w 48fps coraz mniejsze. Myślę, że będziemy ograniczeni do Imaxów.

http://www.cinemablend.com/new/Hobbit-Show-Higher-Frame-Rate-Select-Theaters-32362.html

Odpowiedz
Pierwsza fotka Thranduila

[Obrazek: 5OSij.jpg]

Odpowiedz
Wygląda jak jakiś kostium Lady Gagi :)

Odpowiedz
Odwrotnie, to jej kostiumy wyglądają jak zwinięte z planu LoTRa, więc raczej kiepski dowcip ;-)

Odpowiedz
Ale nawet po włosach wygląda jak Lady Gaga. :)
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Wszyscy mają już w poważaniu nową trylogię Jacksona?
Znamy tytuły i daty premier wszystkich filmów:

The Hobbit: An Unexpected Journey will be released December 14, 2012

The Hobbit: The Desolation of Smaug will be released on December 13, 2013

The Hobbit: There And Back Again will be released July 18, 2014

Odpowiedz
Z mojej strony zdecydowanie wciąż jest foch :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości