jednak 8 się należy
03-02-2010, 16:00
|
The Hurt Locker (reż. Kathryn Bigelow)
|
|
"Pluton" wojny irackiej? Na pewno psychologicznie mocny i realistyczny. Na pewno formalnie bezbłędny. Na pewno świetnie wyreżyserowany przez Bigelow. Na pewno najlepszy dotychczas film o wojnie w Iraku. Ale uderzony w twarz nie zostałem. Na pewno nie ma takiej siły rażenia jak "Walc z Bashirem", który również był skupiony na tłumieniu w sobie samym wojny niż politycznemu rozstrząsaniu jej zasadności lub bezzasadności. Ale Bashir - może ze względu na swój surrealizm - bardziej mnie dotknął, więcej myśli po głowie kołatało. Film Bigelow trochę po mnie spłynął, nie wiem dlaczego, bo trudno sie przecież do czegoś przyczepić - jest nieomal perfekcyjny. Może to ze względu na wcześniejsze obcowanie z "Generation Kill", "Redacted" de Palmy, "Battle for Haditha", które powiedziały praktycznie o tym samym?
jednak 8 się należy 03-02-2010, 16:00 desjudi napisał(a):Na pewno psychologicznie mocny i realistyczny.Psychologicznie mnie nie obszedł, może właśnie przez brak realizmu na rzecz komiksowej postaci kowboja rujnującej ten film. desjudi napisał(a):Na pewno formalnie bezbłędny.Aye. Dlatego oskar za reżyserię mnie jakoś nadmiernie nie zaboli (chociaż oceniając wyczucie i skalę przedsięwzięcia, jak i subiektywny odbiór "Avatar" jest u mnie znacznie wyżej). Zaboli mnie natomiast jak Hurt Locker zgarnie rycerzyka za film. 03-02-2010, 17:35
Wojna jest pokazana dość wiarygodnie, są nieprzewidywalne sytuacje, zginąć mogą nie tylko żołnierze, ale też cywile, niektóre sceny rozbrajania bomb trzymają w napięciu. U bohaterów widać strach i obawę o życie swoje i kolegów, ale mimo to bohaterowie są uzależnieni od wojny, nie mogą bez niej żyć, o czym świadczy chociażby motto na początku filmu. Powodzenie ich misji zależy nie tylko od umiejętności, ale też od szczęścia. Amerykanie krzyczą, czasem strzelają bezmyślnie, a ludziom, których uważają za wrogów każą klękać, by pokazać swoją wyższość. Niektóre sceny są głupie i niepotrzebne, np. zabawa w "ujeżdżanie Murzyna" - po co to było? - żeby pokazać, że Amerykanie to dzikusy? Film ogląda się bezboleśnie, ale moim zdaniem na Oscara nie zasłużył. Bigelow bardzo dobrze wyreżyserowała film, ale Cameron i Tarantino w swoich ostatnich filmach wykazali się większą inwencją i lepszymi pomysłami.
04-02-2010, 19:27
Nie urywa dupy. Ale to nie zmienia faktu, że to zajebisty film. Wyreżyserowany po mistrzowsku z dużą dawką emocji. Zwłaszcza podczas rozbrajania bomb. Generalnie większość scen jest nakręcona z dbałością o najmniejsze detale. Najlepszy film o wojnie w Iraku jaki do tej pory widziałem.
Dlaczego nie urywa dupy? Bo opowiada po prostu historię i nie sili się na jakieś daleko idące ideologiczno-filozoficzne wnioski. Nie dostajemy w twarz ostatnim dialogiem, sceną tylko poprostu film się kończy tak jak się zaczął- czyli misją rozbrajania bomb. Czy zasługuje na oscara? Trudno powiedzieć bo nie widziałem IB oraz paru innych filmów z nominowanej 10. Na pewno to poważny kandydat i nie wkurzyłbym się gdyby dostał. Obraz mnie poruszył w jakiś sposób. 10/10 bo to film o odważnych amerykańskich żołnierzach a ja takie uwielbiam:P
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 05-02-2010, 19:59 Cytat:Nie dostajemy w twarz ostatnim dialogiem, sceną tylko poprostu film się kończy tak jak się zaczął- czyli misją rozbrajania bomb. A jak dla mnie ten film robi właśnie ostatnia scena. Od dialogu z dzieciakiem, i potem super ujęcie od glanów bohatera i Ministry w tle - fuck yeah! 05-02-2010, 22:08
To znaczy masz absolutną rację. Film robi ostatnia scena, lecz to nie jest jakiś kop w dupę, nie ryje beretu jakimś twistem, dialogiem jaka to wojna jest be i jak to smutne jest zabijanie biednych Irakijczyków tylko po prostu gość idzie rozbrajać bombę. Ostatni dialog z dzieckiem rzeczywiście dużo mówi i jest w swojej wartości zajebisty.
Bigelow ma większe jaja niż większość pseudo reżyserów w tym zapyziałym Holyłód. Cameron miał gust:P
Directed by James "THE KING" Cameron 06-02-2010, 11:17 Danus napisał(a):nie ryje beretu jakimś twistem, dialogiem jaka to wojna jest beNie musi. Twarz tego Irakijczyka i w ogóle cała ta akcja z rozbrajaniem bomby na jego ciele mówi więcej niż świetny twist czy dialog. Dla mnie to najmocniejsza scena z całego filmu, mocno oddziaływająca na mnie jako widza. Sekundy zapierdzielają jak shinkansen, twoje życie zależy od kolesia, który nawet nie mówi w twoim języku, w końcu okazuje się, że już to życie od niego nie zależy i zaraz będzie Koniec. Damn, wszystko w środku się przewraca.
22.04.2011
06-02-2010, 20:18 Danus napisał(a):Trudno powiedzieć bo nie widziałem IB oraz paru innych filmów z nominowanej 10. dude, that's.... not cool, not cool at all - zamiast oglądać jakieś irackie bzdety czym prędzej nadrób IB :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 07-02-2010, 19:14
http://www.punkt44.pl/60368,the_hurt_locker_w_pulapce_wojny.html
Dziwna sprawa, co nie? Nagle DVD wyskakuje jak klaun z pudełka bez zapowiedzi. "Więcej socjalizmu - znaczy więcej demokracji." - Michaił Gorbaczow
"Istnieje marksizm dogmatyczny oraz marksizm twórczy. Ja stoję na istocie tego ostatniego." - Józef Stalin 08-02-2010, 16:42
pierwszy-nie pierwszy... Standardem jednak jest wymieniać głównych aktorów a nie tych co występują przez 5 minut. Nawet jeśli ich występ to najlepsze 5 minut filmu :P
09-02-2010, 16:44
trochę to deblizm ze strony dystrybutorów, wytwórni że na wydaniach widnieja te nazwiska jako najbardziej eksponowane. Co z tego, ze najbardziej znane, lecz tak naprawdę mało istotne w stosunku do całego filmu.
Directed by James "THE KING" Cameron 09-02-2010, 16:46
Ok, debilny chwyt marketingowy:P
Directed by James "THE KING" Cameron 09-02-2010, 17:12
Chwyt marketingowy polegający na przyciągnięciu klientów bardziej znanymi nazwiskami nie jest debilny, jest co najwyżej cwaniacki :)
Kinofilia - blog filmowy
PAMIĘĆ ABSOLUTNA, czyli... TOTAL RECALL 2, czyli dlaczego Paul Verhoeven nie nakręcił kontynuacji. 09-02-2010, 17:40
A wystarczającym chwytem marketingowym nie jest przypadkiem:
"ileś tam nominacji do najbardziej prestiżowej nagrody filmowej?"
Directed by James "THE KING" Cameron 09-02-2010, 17:47 Danus napisał(a):trochę to deblizm ze strony dystrybutorówA to wina dystrybutorów, że na stronie jakiegoś sklepu internetowego ktoś wklepał Guya Pearce'a jako pierwszego aktora z obsady? Na okładce polskiego DVD jest na szarym końcu, jego ryj na obrazku pojawia się w kolejności jako czwarty, po trzech głównych bohaterach, z kolei Fiennesa w ogóle nie wkleili: Ogólnie to wydaje mi się, że zdecydowanie przesadzacie z tą krytyką. Jeśli już coś krytykować to listę obsadową "The Hurt Locker" z oficjala Kino Świata: http://www.kinoswiat.pl/dvd_hurt-locker.asp Występują: Uma Thurman, Colin Firth, Jeffrey Dean Morgan, Isabella Rossellini :lol: Co ciekawe, w dziale 'Nowości' wszystko jest ok - http://www.kinoswiat.pl/dvd.asp
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
09-02-2010, 18:47 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| A House of Dynamite (2025) reż. Kathryn Bigelow | michax | 35 | 1,816 |
13-11-2025, 19:21 Ostatni post: Dr Strangelove |
|
| Zero Dark Thirty(Kathryn Bigelow) | Danus | 208 | 38,304 |
17-03-2025, 20:28 Ostatni post: Bucho |
|
| Strange days (reż. Kathryn Bigelow) | Mental | 65 | 15,812 |
08-12-2023, 22:22 Ostatni post: Dr Strangelove |
|