The Pacific [HBO]
nowy mini-serial od HBO. po epokowych dziełach, przewartościowujących moje postrzegania konfliktów zbrojnych, takich jak kompania braci i generation kill, tym razem wichry historii zabiorą nas w okolice:

The Pacific

- So what do you belive in?
- I belive in ammunition.

Odpowiedz
Zapowiada się świetnie, tylko zastanawia mnie co Spielberg, Hanks i spółka nowego powiedzą w temacie drugiej wojny. Póki co jedyne, co ja widze to zderzenie dwóch odmiennych kultur i różne podejścia do wojny (w BoB podkreślone jest to, że po obu stronach są tacy sami ludzie). Ale czekam. :) Chociaż szkoda, że nie wzięli się za jakiś nowy konflikt. Fajnie by było obejrzeć jakiś hardkorowy miniserial osadzony w Średniowieczu.

Odpowiedz
hmm...jak dla mnie zaczynają iść tropem Medal of Honor i tyle...
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Wygląda ciekawie i na pewno jest to pozycja obowiązkowa, ale Band of Brothers jest dla mnie dziełem totalnym i wolałbym zobaczyć coś innego, a wygląda to trochę na powtórkę z tamtego arcydzieła. Absolutnie nie znaczy że to skoro BoB jest tak doskonałe to już nikt nie może nakręcić seriali o II WŚ, ale wiadomo, poprzeczka jest teraz tak wysoko że łatwo będzie o rozczarowanie.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Band of Brothers jest dla mnie dziełem totalnym i wolałbym zobaczyć coś innego, a wygląda to trochę na powtórkę z tamtego arcydzieła.
Właśnie o tym mówie. Patrząc na opisy ta seria skupia się na przeżyciach trzech marines, więc możliwe, że sama wojna będzie bardziej tłem niż w BoB. Wydaje się, że ciężar jest położony na co innego. Poza tym zderzenie kultur może też być ważnym wątkiem, zwłaszcza odmienność wroga. Jeżeli Spielberg, Hanks i reszta będą chcieli dalej mówić po prostu o bezsensowności wojny i przyjaźni obcych ludzi to polegną. Tzn. tak jak mówisz - może to ciągle być świetny serial, i na pewno będzie, ale skończyć może jako gorszy, młodszy brat.

Odpowiedz
...i nie widać nikogo pokroju Speirsa :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Nie widać nikogo pokroju Wintersa, Malarkeya, Luza, Liptona, Randlemana itd, itd... Trzymam kciuki za ten serial, ale będzie mu naprawdę ciężko : )

Odpowiedz
ciężko? może tak, może nie. specjalnością HBO jest przelicytowywanie własnych osiągnięć. żadna stacja w promieniu 300 milionów lat świetlnych nie ma z nimi szans, więc muszą konkurować sami ze sobą.
gdybym w 1997 roku zaczął oglądać OZ, powiedziałbym: "lepszego serialu nikt nie nakręci".
potem Soprano i znowu: "nie, tym razem już lepiej być nie może".
potem Rome: "wolne żarty, to jest granica ludzkich możliwości".
potem The Wire...

a teraz? teraz czekam na Cocaine Cowboys.

Odpowiedz
Przepraszam że odkopuję ale pare newsów:

W Polsce na HBO "Pacyfik" od 15 marca.

Lista odcinków:
01 Guadalcanal/Leckie
02 Basilone
03 Melbourne
04 Gloucester/Pavuvu/Banika
05 Peleliu Landing
06 Peleliu Airfield
07 Peleliu Hills
08 Iwo Jima
09 Okinawa
10 Home

Zwiastuny:

Odpowiedz
To autentyczne nazwy odcinków? Wielce wyszukane i głęboki muszę przyznać:D

Odpowiedz
Chyba wczoraj, albo przedwczoraj (nie pamiętam:P) na HBO leciał fajny programik o tym jak kręcili Pacyfik. Oczywiście Spielberg, Hanks dużo gadali, dużo słodzili. Było trochę omawiania historii. Spoko programik. Nie mogę się doczekać serialu. BoB oglądałem chyba tylko jeden odcinek, ale już tego nie pominę.
Od 15 marca tylko HBO oglądam:P
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Cytat:To autentyczne nazwy odcinków? Wielce wyszukane i głęboki muszę przyznać:D

Taktyka "Zabich skokow" sie klania ;)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Danus napisał(a):Od 15 marca tylko HBO oglądam:P

dopiero od 15? ja hbo oglądam od 3 latach z krótkimi przerwami na Manna:)

Odpowiedz
Mental, HBO oglądam ale tylko jak jakiś ciekawy film leci. Teraz to musi się zmienić bo już TVNowskiej propagandy przeplecionej bredniami i bzdurnymi serialami robionymi za moje pieniądze w TVP mam dość.

Odpowiedz
Danus napisał(a):BoB oglądałem chyba tylko jeden odcinek, ale już tego nie pominę.
No to czas nadrobić zaległości bo serial jest rewelacyjny.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Absolutnie nie znaczy że to skoro BoB jest tak doskonałe to już nikt nie może nakręcić seriali o II WŚ, ale wiadomo, poprzeczka jest teraz tak wysoko że łatwo będzie o rozczarowanie.

Rozczarowanie moze nie, ale czy Pacific wbije mnie w fotel jak BoB, to jest pytanie. Kompanie ogladam srednio dwa razy w roku, zazwyczaj na jedno podejscie i jeszcze sie nie zdazylo ziewanie, drapanie poslada, wyjscie na siku - z szacunku dla tworcow robie w nogawke.

Cytat:Nie widać nikogo pokroju Wintersa, Malarkeya, Luza, Liptona, Randlemana itd, itd... Trzymam kciuki za ten serial, ale będzie mu naprawdę ciężko : )

Winters to dla mnie byl...harcerz. Cholernie dobry dowodca, ale postac dla mnie mocno obojetna. Sam nie wiem dlaczego, moze, ze wiadomym bylo, ze nic zlego chlopa nie spotka, mozliwe, ze nie mial tego czegos co powinna miec postac,zeby przyspawac oczy widza od ekranu. Speirs, Luz, Garnier, Muck, Malarkey...az mi serducho szybciej bije gdy przypomne sobie kilka scen z serialu - mieczak ;)

Kurcze, smaka sobie narobilem na powtorke z rozrywki, dochodzi polnoc...pytanie dla samego siebie (jutro zaczynam prace pozniej) czy dam rade lyknac serial do poludnia - ju becia <ok>
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Po zwiastunie BoB też nie było widać że będzie pełen fajnych postaci ;)

Odpowiedz
Danus napisał(a):na HBO leciał fajny programik o tym jak kręcili Pacyfik.

A jest gdzieś w necie, jakiś rip tego może? Bo ani na YouTube, zwłaszcza na kanale HBO się tego nie doszukałem. No chyba, że ci chodzi o 2-minutowe making-ofy, to takie chyba dwa wyszły.

Danus napisał(a):Nie mogę się doczekać serialu. BoB oglądałem chyba tylko jeden odcinek, ale już tego nie pominę.

To co ty jeszcze robisz, masz czas na pisanie komentarzy zamiast oglądać BoB? :) Nie obejrzenie tej miniserii będąc obeznanym w świecie filmu można wręcz uznać za kalectwo :)

Kolejny, już piąty zwiastun, tydzień temu się pojawił (720p)
Demokracja: Bóg, który zawiódł

Odpowiedz
Cytat:A jest gdzieś w necie, jakiś rip tego może? Bo ani na YouTube, zwłaszcza na kanale HBO się tego nie doszukałem. No chyba, że ci chodzi o 2-minutowe making-ofy, to takie chyba dwa wyszły.
W zasadzie to nie wiem. Trafiłem akurat na sam koniec tego programu, więc nie wiem czy to był jakiś dłuższy, czy właśnie te dwuminutowe making offy.
Ronaldinho napisał(a):To co ty jeszcze robisz, masz czas na pisanie komentarzy zamiast oglądać BoB?
Niestety nie mam czasu nadrabiać zaległości w filmach, a co powiedzieć o serialach to już całkiem nie da rady. Może kiedyś sprowadzę serial z Anglii to wtedy obejrzę.

Odpowiedz
- Oto i ten "Making of...". W ogóle polecam subskrypcję kanału HBO bo wrzucają ciekawe rzeczy.
"Więcej socjalizmu - znaczy więcej demokracji." - Michaił Gorbaczow

"Istnieje marksizm dogmatyczny oraz marksizm twórczy. Ja stoję na istocie tego ostatniego." - Józef Stalin

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości