![[Obrazek: tom-hanks-meryl-streep-and-steven-spielb...-movie.jpg]](http://images.mstarsnews.musictimes.com/data/images/full/121552/tom-hanks-meryl-streep-and-steven-spielberg-are-coming-together-for-a-new-movie.jpg)

25-09-2017, 23:24
|
The Post (2017)
|
![]() Steven Spielberg powróci z nowym filmem już na koniec tego roku wraz z rewelacyjnymi (acz nieco monotonnymi już) Tomem Hanksem i Meryl Streep. A tym razem na warsztat weźmie kolejny ważny temat.
"The Post" opowiada o jednej z największych afer lat 70. Przekopiowane z portalu:
Amerykańskie wojska toczyły wojnę w Wietnamie już dziewiąty rok. Krajem rządził Richard Nixon, który zastąpił na tym stanowisku Lyndona Johnsona. I wtedy, latem 1971 roku, w prasie (najpierw w „The New York Times”, a potem w „The Washington Post”) pojawiły się tzw. papiery Pentagonu, stanowiące fragmenty z 7 tysięcy stron tajnych dokumentów przygotowanych w 1967 roku na zlecenie ówczesnego sekretarza obrony Roberta McNamary. Do prasy dostarczył je jeden z wojskowych analityków Daniel Ellsberg, który z miejsca stał się dla Białego Domu wrogiem nr 1. Nie dziwota, bo z dokumentów jasno wynikało, że władzom nie tylko nie zależało na wycofaniu wojsk, ale kolejne administracje Johnsona i Nixona podsycały konflikt, dążąc do jego eskalacji, okłamując przy tym opinię publiczną i Kongres. Sprawa trafiła w końcu do Sądu Najwyższego. Ten stanął po stronie wydawców, uznając, że prawo do informacji nie może być ograniczane hasłem bezpieczeństwa narodowego. Po dwóch latach umorzono też postępowanie wobec Ellsberga, któremu za kradzież tajnych dokumentów groziło 115 lat więzienia.
Do szerokiej dystrybucji film wejdzie najpewniej w 2018 roku, ale w 2017 mają być pierwsze pokazy by walczył o najważniejsze nagrody. No i podobno tak się stało, film już trafił do niektórych i określany jest wybitnym . Trailer zadebiutować ma w tym tygodniu. Według tego co czytałem rośnie nam nowy, duży kandydat do Oscara. Stąd temat.
W ekipie aktorskiej są także Carrie Coon, Alison Brie, David Cross czy Sarah Paulson. Za scenariusz odpowiadają Liz Hannah (praktycznie nic) oraz Josh Singer czyli scenarzysta "Spotlight" czy przyszłorocznego "First Man". I to drugie nazwisko mnie w pewnym stopniu uspokaja bo zwycięzca Oscarów 2015 miał dla mnie bardzo solidny i dobry skrypt.
Muzykę skomponuje John Williams, zdjęciami zajmuje się Kamiński.
No, więc co myślicie? Czyżby faktycznie istniała szansa na to, że Spielberg dostarczy nam kolejny nie tylko ważny, ale i wybitny film? Czy podobnie jak ja uważacie, że nie nakręci już nic lepszego od "Szeregowca Ryana", "Listy Schindlera" i "The Post" będzie co najwyżej solidnym, ważnym filmem?
![]() Przyznam jestem ciekaw bo w sumie blisko siebie będą wychodzić filmy Spielberga, Scotta i Eastwooda. Jestem bardzo zaciekawiony który z tych starych wyjadaczy poradzi sobie najlepiej, chyba na straconej pozycji jest Clint ze swoim arcy-nieciekawym tematem na film.
25-09-2017, 23:24 Cytat:chyba na straconej pozycji jest Clint ze swoim arcy-nieciekawym tematem na film. Chodzi o nieudaną masakrę w pociągu na linii Amsterdam-Paryż z 2015 roku, powstrzymaną przez trzech Amerykanów (później zresztą odznaczonych przez francuskiego prezydenta)? Napastnik z karabinem maszynowym twierdził, że chciał obrabować pasażerów, bo był głodny Sam temat na film jest przezajebisty, inna sprawa, czy Clint podoła zadaniu.
26-09-2017, 01:36
Niech tylko zgadnę - z ekranu będzie lał się łzawy patos pod demokratów, Hanks pozbawionym emocji głosem będzie wygłaszał patetyczne monologi, a Streep poszarżuje po kolejną nominację? Wiem, że zgadłem, więc wygraną nagrodę chcę odebrać osobiście.
Szczerze, to po "Moście szpiegów" Spielberg uświadomił mnie, że polityczne kino w jego wykonaniu to po prostu jakaś autoparodia, więc ten film za ciekawie się dla mnie nie zapowiada. W sumie, to wyraźnie było widać powody czemu Steven tak bardzo chciał się wyrobić z tym filmem do końca roku Jedyne co nieco osładza moje oczekiwania do "The Post" to Singer podpisany pod scenariuszem.
26-09-2017, 07:01 (26-09-2017, 01:36)Mental napisał(a):Cytat:chyba na straconej pozycji jest Clint ze swoim arcy-nieciekawym tematem na film. Tak, o film o nieudanym zamachu terrostycznym dlatego, że trzy osoby były akurat na miejscu. Czyli kolejne wydarzenia trwające 2 minuty ktore zostaje przeciągnięte do 90. Plus główne role grają faktyczni uczestnicy wydarzeń. No, super się zapowiada :/ Ja tam lubie "Lincolna" Stevena, "Most szpiegów" też oglądało mi się przyjemnie choć nie jest to nawet b.dobre kino. Zobaczymy co wyciągnie tym razem. 26-09-2017, 07:48
Z opisu wygląda jak polityczna wersja "Informatora" Manna. I lepsze raczej nie będzie.
26-09-2017, 07:55 Cytat:Czyli kolejne wydarzenia trwające 2 minuty ktore zostaje przeciągnięte do 90. Ja bym tę historię opowiedział z perspektywy zamachowca. Po fakcie koleżka zeznał, że chciał obrabować pociąg, bo potrzebował pieniędzy na jedzenie. Wyobraź sobie: koleś kupuje AK-47 za 1.5 tysiąca euro, wsiada do pociągu, a potem mówi, że "głód go do tego popchnął" W jakiejś alternatywnej rzeczywistości, bez szalejącej pc, to jest oscarowa historia.Ale w sumie masz rację - Eastwood położy temat. 26-09-2017, 22:46 (26-09-2017, 22:46)Mental napisał(a):Cytat:Czyli kolejne wydarzenia trwające 2 minuty ktore zostaje przeciągnięte do 90. Haha ![]() Dobra, twoją wersję kupuję z marszu. Jakby ktoś to tak nakręcił w tym stylu zyskałby mój wieczny szacunek
26-09-2017, 22:56 (26-09-2017, 22:46)Mental napisał(a):Cytat:Czyli kolejne wydarzenia trwające 2 minuty ktore zostaje przeciągnięte do 90. Akurat Clint to człowiek z prawicy. On nie będzie robił z zamachowców świętych
27-09-2017, 06:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2017, 12:31 przez Kryst_007.)
Clintowi poskąpili chyba budżetu bo ten wg IMDB wynosi:
![]() swoją drogą, wiele o nowym filmie Spielberga mówi to, że więcej postów w tym wątku nie dotyczy jego nowej produkcji Ja również nie czekam, bo Steven na stare lata stał się mocno przewidywalny. Gdyby wyskoczył nagle z tematem "robię film gangsterski o latach 30-tych" albo "kręcę o krucjatach krzyżowców" to może bym zerknął okiem z ciekawości.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
27-09-2017, 07:47
Spielbierg miał robić Napoleona Kubricka dla HBO, za to niech się bierze.
Krzyżowcy to materiał dla Gibsona lub Scotta gdyby zdolności reżyserskie mu wróciły. Szkoda w sumie, ale na starość nieliczni wielcy reżyserzy trzymają poziom. Lynch i Scorsese są tylko coraz lepsi
27-09-2017, 07:53 ![]() ![]() "The Post" zaczyna się trochę rozkręcać. Po za pierwszym zdjęciem jest również informacja, w tym tygodniu ma pojawić się trwający 2 minuty i 30 sekund zwiastun. Film podobno jest świetny i może poważnie namieszać w przyszłorocznym rozdaniu Oscarów (w co, oczywiście, kompletnie nie wierzę). Fani trójki Streep-Spielberg-Hanks będą się cieszyć. ja czekam mocno na Carrie Coon, bo po wybitnej roli w "The Leftovers" kibicuje jej by w końcu zaczęła odnosić duże sukcesy w wielkim kinie (i Globa dla niej, GLOBA!) 07-11-2017, 00:49
Tak jak Hanks daje rade tak Streep jest tutaj maks. przeciętna.
Na gówno sie nie zanosi, ale raczje dolną półke tegorocznych filmów. 08-11-2017, 11:49
Mnie bardziej od trailera zainteresowała drugoplanowa obsada czyli Carrie Coon, Bruce Greenwood, Bob Odenkirk, Sarah Paulson, Jesse Plemons, Matthew Rhys, Michael Stuhlbarg. Prawdziwie serialowa obsada - aktorka z Leftovers i Fargo, Saul z BB i BCS, ulubiona aktorka twórcy ACS i AHS, klon Damona, Phillip z The Americans, Arnold z Zakazanego Imperium.
08-11-2017, 14:46
Nie wspomniałeś o mocno serialowej i ślicznej Alison Brie
Jak będzie miała całkiem dużą rolę, to obejrzę.
08-11-2017, 15:23
Polski tytuł inny a jakże, ale wyjątkowo podoba mi się znacznie bardziej od normalnego..."Czwarta władza"
. Trailer obejrzałem jeszcze raz. Widze tu pewne plusy, ale nadal bez szału. Trzymam kciuki aby obecność Singera pozytywnie wpłynęla na film i pod wzgledem scenariusza będzie to przynajmniej poziom "Spotlight". 12-11-2017, 21:49 |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |